E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

M. Σχοινάς για συντάξεις: «Να μας αφήσουν οι διάφορες πηγές να κάνουμε τη δουλειά μας»

Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2018 | 12:24

M. Σχοινάς για συντάξεις: «Να μας αφήσουν οι διάφορες πηγές να κάνουμε τη δουλειά μας»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τοποθετήθηκε για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το σενάριο αναστολής της περικοπής των συντάξεων από 1ης Σεπτεμβρίου 2019, κάνοντας αναφορά στη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου ως βάση της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σχοινάς ανέφερε για το θέμα αυτό ότι στόχος είναι να υπάρξει ένας διάλογος σχετικά με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, όπως γίνεται με όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει «οι διάφορες πηγές να αφήσουν την Κομισιόν να κάνει τη δουλειά της».

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από τα μνημόνια είνια η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου που είναι η βάση της εξόδου. Εμείς δεν είμαστε δανειστές της Ελλάδας, αλλά θεματοφύλακες της συμφωνίας του Ιουνίου, είμαστε οι εγγυητές της ώστε η σταθερότητα της Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια να είναι κατανοητή παντού. Για αυτό είπαμε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή η Ελλάδα έχοντας βγει πια από τα μνημόνια είναι μια κανονική χώρα της ευρωζώνης γίνεται μια διαδικασία διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό την επόμενη χρονιά, μέσω της συζήτησης αυτής θα δούμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα, να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους αδύναμους Ελληνες. Θα παρακαλούσα τις διάφορες πηγές, κρουνούς, ρυάκια και όσους προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια άλλη διάσταση, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Η Κομισιόν είναι δίπλα στην Ελλάδα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απέναντι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή διέψευσε τις πληροφορίες που μετέφερε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ περί συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών για ακύρωση περικοπών στις συντάξεις. Οπως είπε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αλήθεια αφού δεν αποφασίζεται τίποτα στην Αθήνα, δεν γίνεται διαπραγμάτευση, επομένως οι θεσμοί δεν θα μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν.

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ τόνζε ότι το οικονομικό επιτελείο ανέφερε χθες στους θεσμούς το θέμα παρουσιάζοντας μάλιστα και στοιχεία, κάτι που δεν προκύπτει ωστόσο από την κοινή δήλωση των θεσμών στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε το επίμαχο θέμα.

Ο κ. Σχοινάς μιλώντας για την κατάσταση που επικράτησε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και για το εάν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του Grexit είπε πως «Η Ελλάδα πέρασε πολύ κοντά από το Grexit, ήταν μαύρες εκείνες οι στιγμές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε στα βαθιά έχοντας πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του που του έλεγαν μην μπλέκεις δεν είναι η Επιτροπή δανείστρια της Ελλάδας».

Στην ερώτηση εάν τελικά η χώρα μας ήταν ένα success story για την Κομισιόν, τόνισε ότι πράγματι «η Ελλάδα είναι μια ιστορία επιτυχίας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το σημείο αφετηρίας που βρέθηκε με την πρωτοφανή κρίση που τη χτύπησε. Για μια χώρα που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ χρέους και της γύρισαν την πλάτη όλοι, με εξαίρεση την ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσα σε οκτώ χρόνια να βρίσκεται εδώ που βρισκόμαστε, δεν λέμε ότι θα τρέξουμε μαραθώνιο ή θα κάνουμε αγώνα ταχύτητας στην οικονομική ανάπτυξη αλλά βρισκόμαστε σε καλό σημείο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία