E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοτζιάς: Όλοι αποκαλούν την πΓΔΜ «Μακεδονία»

«Ευτυχώς με εμάς θα την αποκαλούν Βόρεια Μακεδονία»

Δημοσίευση 7/9/2018 | 12:49

Κοτζιάς: Όλοι αποκαλούν την πΓΔΜ «Μακεδονία»

Μετά την επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της πΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται στη γέιτονα χώρα ως «Μακεδονία», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζει σε δηλώσεις του ότι η πλειοψηφία των κρατών την έχουν ονοματίσει έτσι και ότι πλέον, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, θα την αποκαλούν Βόρεια Μακεδονία.

«Η πλειοψηφία των κρατών έχουν ονοματίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία. Ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον Real Fm και συνέχισε.

«Κάνουν ως μωρές παρθένες ότι το λέει ο Τραμπ Μακεδονία, αφού έτσι τους έχει αναγνωρίσει, έτσι τους λέει. Κάνουν σαν να μην γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι την ονομάζουν Μακεδονία. Ο Τραμπ ονοματίζει τη χώρα όπως την έχει ονοματίσει επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

«Εμείς πήραμε πίσω το όνομα και δεν το παραδώσαμε με τη συμφωνία» υποστήριξε.

Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς αναφορές του Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα» ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «λογικό από την πλευρά του να υπερτονίζει τη μακεδονική γλώσσα που έχει πάρει από το '50 και όχι από εμάς. Θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αλλαγή ονόματος γιατί είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της».

Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και τη διαπραγμάτευση για τα εμπορικά προϊόντα ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο πράγματα στην πιστοποίηση: από ποια χώρα προέρχεται εκεί θα λέγεται βόρεια Μακεδονία, το ζητούμενο είναι στα εμπορικά σήματα και αυτό θα γίνει με διαπραγμάτευση κάτω από την αιγίδα της ΕΕ.

Επί 25 χρόνια όλα αυτά λέγονταν μακεδονικά, προϊόν ή παραγωγή Μακεδονίας. Το δεύτερο τελείωσε θα λέγεται προϊόν βόρειας Μακεδονίας, τα εμπορικά σήματα συζητούνται».

Η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στη Βουλή με πλειοψηφία βουλευτών

Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς αφού αρχικά είπε ότι «γνωρίζω τι λέει ο εταίρος των ΑΝΕΛ» στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία είναι φανερό ποιος έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν θα ψηφιστεί με πλειοψηφία κομμάτων αλλά με πλειοψηφία βουλευτών». Κάλεσε, δε, ΝΔ «να μην φύγει από τη συζήτηση με κάποιο πρόσχημα αλλά να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

«Πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία. Κάνουν δημοψήφισμα, αλλάζουν το Σύνταγμα και πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Αν είμαστε κακοποροαίρετοι, που δεν είμαστε, αγοράζουν γουρούν στο σακί γιατί δεν ξέρουν που θα είμαστε μετά. Αυτο σημαίνει οτι μας εμπιστεύονται» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το Σάββατο στη ΔΕΘ είπε ότι «τα συλλαλητήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσα σε αυτό. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να το μετατρέψουν σε κάτι άλλο.

Αλήθεια είναι ότι μπερδεύονται εκκλησιαστικές οργανώσεις που δεν έχουν λόγο. Αλλά αυτές οι δύο αλήθειες δεν αναιρούν το δικαίωμα του συλλαλητηρίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Πολιτική 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια