E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρόδος: Αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των ελαφιών στο νησί

Το φαινόμενο έχει και την τραγική του όψη καθώς σημειώνονται πολλά τροχαία ατυχήματα, που προκαλούνται από τα ελάφια,

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/5/2018 | 20:03

Ρόδος: Αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των ελαφιών στο νησί

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ελαφιών στις δασικές περιοχές της Ρόδου, του ζώου που αποτελεί σύμβολο για το νησί. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό νέο καθώς τις περασμένες δεκαετίες ο πληθυσμός τους είχε μειωθεί δραματικά (υπολογίζεται τότε ότι ήταν λιγότερα από 100).

Πλέον η κατάσταση έχει αναστραφεί και ο πληθυσμός των ελαφιών μετράει αρκετές χιλιάδες ζώα. Για την καταγραφή τους μάλιστα, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στον πρωτογενή τομέα από τον υπερπληθυσμό των ελαφιών.

Όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη θα κληθούν μεταξύ άλλων να πάρουν μέρος η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου, ο δήμος Ρόδου, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η διεύθυνση δασών, και σε αυτήν θα προεδρεύσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η πρόταση εκπόνησης μελέτης για την καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί, καθώς κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα είναι σήμερα τα ελάφια.

Βέβαια κατά το παρελθόν, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την περιφέρεια για τη σύνταξη τέτοιας μελέτης από πανεπιστημιακό ίδρυμα, όμως το διάστημα των τριών ετών που θα διαρκέσει λειτουργεί αποτρεπτικά καθώς μετά τα τρία χρόνια και πάλι τα νούμερα θα είναι άκαιρα, αφού ο πληθυσμός θα έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Παράλληλα τα 300.000 ευρώ που είναι και το κόστος της μελέτης είναι ποσό υπέρογκο που η περιφέρεια δεν μπορεί να καλύψει μόνη της, γι’ αυτό και αν τελικά συνταχθεί μελέτη θα πρέπει να μοιραστεί τη δαπάνη και με άλλους φορείς, στην περίπτωση που το υπουργείο δεν μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως το κυριότερο θα είναι αν τελικά εκπονηθεί κάποια μελέτη, να προταθούν και συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στο νησί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερος αριθμός ελαφιών εντοπίζεται στους πρώην δήμους Ατταβύρου, Καμείρου και ειδικά της Νότιας Ρόδου, με τις υπηρεσίες να κάνουν λόγο για πληθυσμό περίπου 2000 ελαφιών αλλά οι εκτιμήσεις των κατοίκων είναι ότι ο πληθυσμός σήμερα πλησιάζει τα 15.000 ελάφια.

Σύμφωνα με τους ίδιους, κατεβαίνουν στα πεδινά, και ειδικά στα χωράφια με τα σπαρτά, και τις κηπευτικές καλλιέργειες, και μάλιστα παρατηρούνται κοπάδια των 50-60 ζώων.

Όσοι μπορούσαν να φτιάξουν περιφράξεις στο πλαίσιο των σχεδίων βελτίωσης το έκαναν και έσωσαν τις καλλιέργειές τους όμως οι περισσότεροι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα καθώς έχουν και πολλά αγροτικά τεμάχια και μεγάλα.

Το φαινόμενο όμως έχει και την τραγική του όψη καθώς, εκτός από το ότι πολλά ελάφια παγιδεύονται στις συρμάτινες περιφράξεις, σημειώνονται πολλά τροχαία ατυχήματα, που προκαλούνται από τα ελάφια, τα οποία «ξεφυτρώνουν» καταμεσής του δρόμου κατά τη διάρκεια αναζήτησης τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τα ίδια να χάνουν τη ζωή τους αλλά και να προξενούν ζημιές στα αυτοκίνητα, βάζοντας σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές…

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να δοθούν αποζημιώσεις θα πρέπει να χαρακτηριστεί το ελάφι άγριο ζώο, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Οι πληθυσμοί των ελαφιών δεκαετίες πριν ήταν μικροί και προστατεύονταν. Όμως, σήμερα αυξήθηκαν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές, αφού είναι αδύνατο να βρουν επαρκή τροφή.

Οι κάτοικοι στα χωριά της νότιας Ρόδου όχι μόνο τα βλέπουν στα χωράφια τους αλλά και μέσα στις αυλές των σπιτιών, καθώς έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία και δε φοβούνται.

Το Πλατόνι της Ρόδου (ή Dama dama επί το επιστημονικότερο), είναι σύμβολο του νησιού και αναπόσπαστο μέρος της πολυετούς παράδοσής του και κοσμεί καίρια σημεία της πόλης. Είναι επίσης το μοναδικό άγριο Πλατόνι στην Ελλάδα αφού οι ανάλογοι πληθυσμοί που υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα έχουν εξαφανιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6 πανέμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια που θα κάνουν τους περαστικούς να χαζεύουν το μπαλκόνι σου

Σπίτι 11.04.2026
Ξέχνα τα συνηθισμένα: αυτά τα λουλούδια έχουν χαρακτήρα και θα κάνουν το μπαλκόνι σου να ξεχωρίζει πραγματικά

Spring Reset: Μικρές ελληνικές συνήθειες που θα σε ανανεώσουν

Body+Mind 11.04.2026
5 απλά πράγματα που φέρνουν ξανά ενέργεια στην καθημερινότητα

Ημιμόνιμο, τζελ ή ενισχυμένο; Ο απόλυτος οδηγός για να βρεις τι ταιριάζει στα νύχια σου

Style 11.04.2026
Για να ξέρεις τι σου ταιριάζει, πάμε να τα βάλουμε κάτω με απλά λόγια...

Τα 4 καλύτερα serums με ρετινόλη για να δεις όντως διαφορά στο πρόσωπό σου

Body+Mind 11.04.2026
Μήπως ήρθε η ώρα να εντάξεις τη ρετινόλη στη ρουτίνα σου;

Η Έβελυν Καζαντζόγλου κάνει το πιο κομψό casual look με τζιν και jacket που θα αντιγράψεις

Style Χτες
Το effortless chic που δείχνει ακριβό χωρίς να προσπαθεί (και πώς να το φορέσεις κι εσύ)

Μεταφύτευση την άνοιξη: πότε είναι η σωστή στιγμή για να μην «στρεσάρεις» τα φυτά σου

Σπίτι Χτες
Αν τα φυτά σου δείχνουν “κουρασμένα”, ίσως δεν φταίει το πότισμα - αλλά η στιγμή που τα μεταφυτεύεις

Αν κάνεις συχνά αυτά τα 3 πράγματα, το υποσυνείδητό σου προσπαθεί να σου πει κάτι σοβαρό

Body+Mind Χτες
Πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες δεν είναι τόσο τυχαίες όσο νομίζουμε

Flower Power: Τα νύχια σου θέλουν λουλούδια

Style Προχτές
Γιατί καμιά φορά το πιο μικρό detail κάνει το πιο δυνατό statement!

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν αλλάζει η ώρα

Body+Mind Προχτές
Κάποιοι δεν προσαρμόζονται εύκολα