Ο ένας στους δέκα παίρνει αναρρωτική λόγω κατάθλιψης
Τι έδειξε έρευνα σε 7 χώρες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/10/2012 | 00:00

Ένας στους δέκα εργαζόμενους παίρνει αναρρωτική άδεια λόγω κατάθλιψης - έτσι έδειξε η έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Ipsos Mori για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κατάθλιψης (EDA).
Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε 7.000 εθελοντές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Τουρκία.
Οι εθελοντές από Βρετανία, Δανία και Γερμανία είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουν αναρρωτική λόγω κατάθλιψης.
Το 20% των ερωτηθέντων διαγνώστηκαν με κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η Βρετανία έχει τα υψηλότερα ποσοστά θετικών διαγνώσεων (26%) και η Ιταλία τα χαμηλότερα (12%).
Απ' όσους είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, οι Γερμανοί (το 61%), οι Δανοί (το 60%) και οι Βρετανοί (το 58%) ήταν αυτοί που χρειάστηκαν αναρρωτική λόγω κατάθλιψης, ενώ οι λιγότερες αναρρωτικές δόθηκαν στους Τούρκους (στο 25%). Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμη πως κατά μέσο όρο οι πάσχοντες είχαν πάρει 36 ημέρες αναρρωτική άδεια λόγω κατάθλιψης.
Οι πιο εκτενείς αναρρωτικές είχαν δοθεί στους Βρετανούς (μέσος όρος: 41 ημέρες) και οι πιο σύντομες στους Ιταλούς (23 ημέρες).
Ακόμα, 1 στους 4 εθελοντές παραδέχτηκε πως κρύβει από τον εργοδοτη του πως πάσχει από κατάθλιψη - με το φόβο πως θα χάσουν τη δουλειά τους.
Από τους 7.000 εθελοντές, οι 792 ήταν μάνατζερ επιχειρήσεων και διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε στις εταιρείες που εργάζονταν επίσημο πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων με κατάθλιψη.
Στη Βρετανία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι περισσότεροι από τους 117 μάνατζερ είπαν πως είχαν καλή υποστήριξη για το όλο θέμα από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της επιχείρησής τους.






