Kαταγγελίες για σπατάλες από την υφυπουργό Υγείας
«Oδηγηθήκαμε εδώ, καθώς οι προηγούμενοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε»
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 12/10/2012 | 00:00

Κακοδιαχείριση και σπατάλες, καμία εφαρμογή των νόμων και καμία αξιολόγηση των υπηρεσιών στον χώρο της Ψυχικής Υγείας κατήγγειλε η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, σχολιάζοντας πως οι δομές ιδιωτικού Δικαίου στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας βλέπουν το Δημόσιο σαν κουμπαρά.
Όπως είπε η υφυπουργός, οι 64 δομές ιδιωτικού Δικαίου έχουν λάβει το 100% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης (συνολικά 40 εκατ. ευρώ) και όμως διαμαρτύρονται στέλνοντας εξώδικα στο υπουργείο και αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΝΠΙΔ) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το κράτος, δεν έκαναν καμία περιστολή λειτουργικών δαπανών και καμία μείωση στους μισθούς στα πλαίσια των οριζόντιων περικοπών.
Η υφυπουργός δίνει παράδειγμα ΜΚΟ με περίπου παρόμοιο προϋπολογισμό (6,3 εκατ. ευρώ η μία και 6,7 εκατ. ευρώ η άλλη) που φαίνεται να λειτουργούν η πρώτη με 31 διοικητικούς υπαλλήλους και 14 λογιστές, ενώ η δεύτερη με 14 διοικητικούς και 5 λογιστές. Ξενώνας διαθέτει έξι ψυχολόγους, ενώ άλλη δομή έχει απολογισμό 386.000 ευρώ χωρίς ουσιαστικά να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας!
Η κα Σκοπούλη παρουσίασε παράδειγμα διοικητικού υπαλλήλου ο οποίος λαμβάνει 63.000 το χρόνο (4.500 ευρώ μηνιαίως), περίπτωση επιστημονικού υπευθύνου ΠΕ γιατρού με 70.000 ευρώ (5.000 ευρώ/μήνα) και βοηθός νοσηλεύτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 40.000 ευρώ (2.850/μήνα).
Επίσης, έχει καθυστερήσει και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ για να αρχίσουν να αποδίδονται τα νοσήλια που υπολογίζονται γύρω στα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο έχει προχωρήσει στην εκταμίευση περίπου 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο, η υφυπουργός τόνισε πως μπροστά στην κρίση που αντιμετωπίζουμε και οι ίδιες οι δομές θα πρέπει βρίσκουν λύσεις και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και τρόπους ώστε να μειώσουν τις δαπάνες.
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι έχει απορροφηθεί μόνο το 4%, προσθέτοντας ότι «Επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους, προσπαθώντας να ενισχύσουμε το δημόσιο τομέα Ψυχικής Υγείας».
Το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει επιχειρησιακό σχεδιασμό για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως βασικούς στόχους την ανάπτυξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα νοσοκομεία, τη συρρίκνωση και κατάργηση των τεσσάρων ψυχιατρείων ως το 2015 και την υποκατάστασή τους από κοινοτικά δίκτυα υπηρεσιών και την τομεοποίηση των υπηρεσιών, έτσι ώστε κάθε περιοχή στη χώρα να ανταποκρίνεται στα αιτήματα που θα προκύπτουν πιο οργανωμένα.






