E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ελληνικές σειρές που δεν ήξερες οτι βασίστηκαν σε βιβλία

Αξίζει να τις παρακολουθήσεις!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 28/3/2023 | 00:28

Οι ελληνικές σειρές που δεν ήξερες οτι βασίστηκαν σε βιβλία

Από το 1970, όταν ξεκίνησε και η μικρή οθόνη να μπαίνει στα σπίτια των Ελλήνων, έκαναν και την εμφάνισή τους οι πρώτες ελληνικές σειρές, κρατώντας συντροφιά στο κοινό πρώτα από την ΥΕΝΕΔ και στη συνέχεια από τα κρατικά και ιδωτικά κανάλια που έμπαιναν σταδιακά στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ανάμεσα στην πληθώρα των σειρών, υπήρξαν πολλές που βασίστηκαν σε μυθιστορήματα. 

Εδώ ξεχωρίσαμε μερικές από αυτές ...

Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα (1987)

Είναι βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Γιάννη Μαρή, με τον αγαπημένο Αστυνόμο Μπέκα που υποδύεται ο Σταύρος Ξενίδης. Ο Τιμόθεος Κώνστας, ένας πλούσιος επιχειρηματίας, πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις και αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο ανιψιός και κληρονόμος του, Νικόδημος, αποφασίζει να διαλευκάνει το μυστήριο του θανάτου του. Γρήγορα ανακαλύπτει πως ο θάνατος του θείου του σχετίζεται μ’ ένα μυστικό φυλαγμένο από τα χρόνια της Κατοχής. Στο μεταξύ, όμως, ο Νικόδημος ερωτεύεται την όμορφη και μυστηριώδη Μάγδα, χήρα του θείου του. Το μυστήριο που περιβάλλει το θάνατο του Τιμόθεου Κώνστα αναλαμβάνει να διαλευκάνει ο αστυνόμος Μπέκας.

10 (2007)

Το 10 είναι βασισμένο στο διάσημο μυθιστόρημα του Γ. Καραγάτση και μας μεταφέρει στην Ελλάδα του 1957. Μας παρουσιάζει τους κατοίκους του 10, τους αδελφούς Βάλβη με την ταβέρνα τους και τις γεροντοκόρες, την Ελενάρα που ξέρει τα πάντα για τους πάντες, τον ιδιοκτήτη του κτιρίου Καλογερά, τον μισητό ανιψιό του Ευάγγελο και τη γυναίκα του Δέσποινα, την μικρανεψιά και ερωμένη του Ειρηνούλα με τον άντρα της τον Χαριτάκη, την Μαρία Μακρή, πόρνη του "10", τον λιμενεργάτη Κίτσο που την ερωτεύεται, τις κουτσομπόλες, τον ιδιοφυή Φουντούκο, το κάθε καρυδιάς καρύδι... Πίσω από κάθε κλειστή πόρτα κι ένα μυστικό. Όλοι συγκεντρωμένοι στην αυλή για την γιορτή του Κλήδονα, του Άι Γιάννη του Ριγανά που πηδάνε τις φωτιές. Η αγωνία για το που θα πάει το "10" μετά τον θάνατο του Καλογερά, σπρώχνει τον Ευάγγελο να ζητήσει από την Δέσποινα, να γίνει ερωμένη του, ξέροντας ότι η γυναίκα του είναι το απωθημένο του θείου του. Από την άλλη, η Ειρηνούλα έχει εξασφαλίσει την ιδιόχειρη διαθήκη του Καλογερά για λογαριασμό της και μία μυστηριώδης γυναίκα, η Μάρθα, που θα καταφθάσει στη γειτονιά και θα ανάψει μεγάλες φωτιές στους φιλήσυχους κατοίκους της.

Η σειρά ολοκληρώνεται, όμως, το βιβλίο παρέμεινε ατελές αφού ο συγγραφέας πέθανε καθώς το έγραφε.

Οι φρουροί της Αχαϊας (1992)

Είναι βασισμένο στο βιβλίο του Τάσου Αθανασιάδη, το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Η ιστορία ξεκινά το 1969 και εκτυλίσσεται στην Αχαϊκή γη. Μέσα από τη ζωή και τις ιστορίες των πολυάριθμων ηρώων του απεικονίζεται το κοινωνικό μωσαϊκό και η πολιτικοοικονομική κατάσταση της εποχής. Στην ιστορία πρωταγωνιστεί η οικογένεια Βίλλη που ίδρυσε την πρώτη βιομηχανία κρασιών στην Ελλάδα, την "Οινοποιία Αιγίου". Κεφαλή της οικογένειας είναι η Ναταλία Βίλλη, μια δυναμική και πανέξυπνη γυναίκα, ενώ από τον νεαρόκοσμο της οικογένειας ξεχωρίζει ο δραστήριος και ικανός στη δουλειά του Ζανής, γόνος της παράνομης σχέσης του γαμπρού της Ναταλίας Βίλλη με μια εργάτρια, ο οποίος είναι το "μαύρο πρόβατο" της οικογένειας και τον μισούν, όπως και τον πατέρα του...

Οι μάγισσες της Σμύρνης (2005)

Το ομώνυμο βιβλίο είναι Μάρας Μεϊμαρίδη και έγινε best seller το 2002. Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται το φθινόπωρο του 1887, όταν η Ευθαλία κι η εννιάχρονη κόρη της Κατίνα, εγκαταλείπουν το χωριό τους και καταφεύγουν στη Σμύρνη σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Εκεί, θα μυηθούν στην μαγεία από μια αινιγματική Τουρκάλα, την Αττάρτη κι όλα θ’ αλλάξουν στη ζωή τους.

Άμυνα Ζώνης (2007)

Ο Αστυνόμος Χαρίτος, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής των βιβλίων του Πέτρου Μάρκαρη, δουλεύει στο τμήμα ανθρωποκτονιών. Είναι ένας άνθρωπος λογικός, μετρημένος και ηθικός. Για να ξεκουραστεί από τη δουλειά και τις οικογενειακές του έγνοιες, διαβάζει φανατικά λεξικά, ανακαλύπτοντας στην ετυμολογία των λέξεων την ισορροπία που λείπει από τη ζωή. Ένας σεισμός, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών, θα αποκαλύψει το θαμμένο πτώμα ενός αγνώστου ανδρός. Παράλληλα, η δολοφονία ενός πασίγνωστου ανθρώπου της νύχτας, ιδιοκτήτη σκυλάδικων αλλά και πανάκριβων εστιατορίων, ξεσκεπάζει μια δαιδαλώδη υπόθεση ύποπτων συμφωνιών που εμπλέκουν πολιτικούς, μαφιόζους, πρεζόνια, ποδοσφαιριστές της Γ' Εθνικής και εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ο Αστυνόμος Χαρίτος αναλαμβάνει την έρευνα και των δύο φόνων και όσο πιο κοντά έρχεται στην αλήθεια, τόσο πιο επικίνδυνα έρχεται αντιμέτωπος με μια άμυνα ζώνης που κανείς δεν τολμά να σπάσει.

Το νησί (2010)

Ένα νησί που η ιστορία γράφτηκε σε κάθε του σοκάκι... Καλά κρυμμένα μυστικά, που ο χρόνος ξεβράζει σταδιακά. Όλα ξεκινούν όταν η Αλέξις ετοιμάζεται να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν της μητέρας της και την οικογένειά της στην Κρήτη. Ταξιδεύει ως την Πλάκα και αρχίζει μπροστά της να ξετυλίγεται το κουβάρι, με τις διηγήσεις της Φωτεινής, πιστής φίλης της μητέρας της. Απέναντι από το χωριό δεσπόζει επιβλητικά η Σπιναλόγκα, το μέρος όπου εκτυλίχθηκαν οι καταστάσεις. Ένα μικρό κομμάτι γης, αποκομμένο, στο οποίο στις αρχές του αιώνα, οδηγούνταν όσοι υπέφεραν από λέπρα και ζούσαν απομονωμένοι από την κοινωνία... Εκεί γράφτηκαν και οι σελίδες του παρελθόντος αυτής της οικογένειας, όταν ο Γιώργης, ο προπάππους της, αποχωρίστηκε την αγαπημένη του γυναίκα, Ελένη, η οποία προσβλήθηκε από λέπρα. Έτσι αναγκάστηκε να ζήσει στην Σπιναλόγκα, να γίνει μέρος μιας πρωτότυπης κοινωνίας, όπου χτίστηκαν κομμάτι-κομμάτι τα νοήματα του ανθρωπισμού. Μια ιστορία με συγκίνηση, πάθη, αγάπη και συμπόνοια, που ξεκινά περίπου το 1930 και καταλήγει στις μέρες μας. Βασισμένο στο βιβλίο της Βικτώρια Χισλοπ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode Προχτές
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Σινεμά 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

Σινεμά 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

Σινεμά 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

Σινεμά 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση