E-Daily
#TiNaDeis: Χαλαρές σειρές, παλιές ελληνικές ταινίες και ελληνικά reality

10 πράγματα που δεν ήξερες για τις πιο γνωστές ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά

Ίσως, μόνο εάν είσαι τεράστιος φαν!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

8/2/2023 | 01:08

Μπορεί η τηλεόραση να δείχνει κάποιες παλιές ελληνικές ταινίες ξανά και ξανά, αλλά κι εμείς δε χορταίνουμε να τις βλέπουμε.

Η αλήθεια είναι ότι οι καλογραμμένοι διάλογοι, το έξυπνο χιούμορ και το πηγαίο ταλέντο των τότε πρωταγωνιστών είναι αυτό που τις κάνει ανεκτίμητο θησαυρό.

Εδώ συγκεντρώσαμε 10 λεπτομέρειες και πληροφορίες που μάλλον δε γνώριζες για μερικές από αυτές τις ταινίες.

1) Το νυφικό που φορούσε η Τζένη Καρέζη στην επιτυχημένη κωμωδία "Τζένη, Τζένη", όταν παντρεύτηκε τον Νίκο (Ανδρέα Μπάρκουλη) ήταν το δικό της νυφικό, από τον πρώτο της γάμο με το Ζάχο Χατζηφωτίου.

2) Η δραματική ταινία "Μανταλένα" γυρίστηκε στην πανέμορφη Αντίπαρο. Το 1960, όμως, όταν γυρίστηκε η ταινία, το νησί δεν είχε ηλεκτρικό, ούτε τουρισμό το καλοκαίρι. 

3) Στην ίδια ταινία, η πρωταγωνίστρια Αλίκη Βουγιουκλάκη προσπαθεί να καλέσει τον κόσμο στη δική της βάρκα για να τους μεταφέρει στο μεγάλο νησί. Σε μία από αυτές τις σκηνές, η Μανταλένα, πέφτει στη θάλασσα. Στην πραγματικότητα, η Αλίκη, είχε ένα τρομερό ατύχημα στο γύρισμα, αφού χτύπησε στην κουπαστή το κεφάλι της προκαλώντας ταραχές στο γύρισμα.

4) Στην ταινία "Νεράιδα και το Παλικάρι" η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν έγκυος στο γιο της Γιάννη. Επειδή η κοιλιά ήταν αρκετά φουσκωμένη, στα μακρινά πλάνα την ντούμπλαρε η Μήτση Καρά, η σωσίας που χρησιμοποιούσε σε τέτοιες περιπτώσεις.

5) Στην ταινία "Μια τρελή, τρελή οικογένεια" ο Δημήτρης Καλλιβωκάς αποκάλυψε πως είχε θυμώσει που δεν τον κάλεσαν από την αρχή να παίξει και γι’ αυτό τον λόγο ζήτησε τα διπλάσια χρήματα για να παίξει στην ταινία.

6) Η ταινία "Αγοροκόριτσο" είχε γραφτεί έχοντας ως πρότυπο πρωταγωνίστριας την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία όμως δεν έπαιξε το ρόλο γιατί έπαιζε στην ταινία "Μουσίτσα". Έτσι, το ρόλο πήρε η Άννα Φόνσου η οποία δε δέχτηκε να πάρει δραχμή για την ταινία, με την προϋπόθεση να κολληθούν αφίσες με το πρόσωπό της σε όλη την Αθήνα.

7) Στην ταινία "Αλίμονο στους νέους" ο Δημήτρης Χορν έπρεπε να μεταμφιεστεί σε ηλικιωμένο. Επειδή, όμως κανείς δεν μπορούσε να το καταφέρει καλά, κάλεσε η παραγωγή έναν μακιγιέρ από το εξωτερικό ο οποίος ζήτησε το ίδιο ποσό με αυτό που πήρε ο Χορν για να πρωταγωνιστήσει.

8) Tο 1955 γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» και ο Σακελλάριος πρότεινε ως πρωταγωνιστή τον Αυλωνίτη, ο Φίνος αρνείται κατηγορηματικά να το δεχθεί. Ο Σακελλάριος όμως επιμένει πολύ έντονα και αναγκάζει τον Φίνο να υποχωρήσει, από τη στιγμή που ο Σακελλάριος φθάνει στο σημείο να πει ότι θα καλύψει την τυχόν οικονομική ζημιά του Φίνου εάν η ταινία δεν πάει καλά και η αιτία είναι ο Αυλωνίτης. 

9) Η ταινία “Κάλπικη λίρα” είναι η πρώτη σπονδυλωτή ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και βγήκε στις αίθουσες το 1955. Ο κορυφαίος Γάλλος θεωρητικός του κινηματογράφου Ζορζ Σαντούλ είχε συμπεριλάβει την ταινία στη λίστα του με τις χίλιες καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Επιπλέον, η εγχώρια ένωση κριτικών κινηματογράφου την επέλεξε το 1985 ως μια από τις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

10) Για την ταινία "Η Αλίκη στο ναυτικό, ο Γιάννης Μαλούχος είχε πει ότι ο Σακελλάριος αποφάσισε για το ρόλο του όταν τον είδε, λέγοντας:"Γιάννη είσαι τυχερός. Αρχίζω την "Αλίκη στο ναυτικό" και θα παίξεις τον φίλο του Παπαμιχαήλ. Γιατί όμως θα τον παίξεις; Δεν ξέρω τι ταλέντο έχεις, αλλά έχεις μύτη μεγάλη. Θέλω έναν μυταρά"». Επιπλέον, στην ίδια ταινία, η Βουγιουκλάκη είχε μαλώσει με το Σακελλάριο, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα γυρίσματα για ένα μήνα.

TV Σειρές

Αν ψάχνεις μια σειρά που θα σε χαλαρώνει τα βράδια τότε τη βρήκες

Περιμέναμε ότι θα είναι καλή, αλλά όχι τόσο καλή
TV Σειρές

Αξίζει να δεις το φετινό Masterchef;

Οι αλλαγές, τα τεχνάσματα και η δημιουργικότητα
Σινεμά

Αυτές οι ταινίες θα σου ανοίξουν σίγουρα την όρεξη

Ας έχεις κάπου πρόχειρα ένα νόστιμο πιάτο όταν τις βλέπεις!