E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3 ταινίες «γροθιά» στο στομάχι για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Όταν ο κινηματογράφος μίλησε ανοιχτά για τη γυναικεία κακοποίηση

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 25/11/2022 | 00:11

3 ταινίες «γροθιά» στο στομάχι για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
E-Daily Collage

Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου τιμάμε την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε στο σκοπό αυτών των ημερών, να ενημερωνόμαστε για τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες και να μάθουμε να "ακούμε" όσα πολλές φορές μπορεί να λέγονται με τρόπους που δεν πρέπει να γίνονται αντιληπτοί από τους θήτες.

Το θέμα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Εμείς επιλέξαμε 3 ταινίες που αφορούν τη βία σε βάρος του γυναικείου φύλου και μπορεί η παρακολούθηση αυτών των ταινιών να μην είναι η λύση στο πρόβλημα, είναι όμως σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση της ύπαρξης του ζητήματος και μια έντονη επαφή με την αίσθηση ότι όλα αυτά συμβαίνουν. Και συμβαίνουν συχνά δίπλα μας, απέναντι μας ή αρκετά κοντά μας.

Sleeping with the Enemy (1991)

Η Laura Burney έχει μια φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή και τέλειο γάμο με τον Martin, έναν επιτυχημένο επενδυτικό σύμβουλο της Βοστώνης. Κάτω από το γοητευτικό, όμορφο εξωτερικό του Martin, ωστόσο, κρύβεται μια έμμονη και ελεγκτική προσωπικότητα που κακοποίησε σωματικά, συναισθηματικά και σεξoυαλικά τη Laura κατά τη διάρκεια του σχεδόν τετραετούς γάμου τους. Στη συνέχεια, σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, τη "λούζει" απολογητικά με λουλούδια και δώρα. H Laura σκηνοθετεί το θάνατο της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τον εφιαλτικό γάμο της, αλλά ανακαλύπτει ότι είναι αδύνατο να ξεφύγει από τον έλεγχο του συζύγου της.

The Color Purple (1985)

Μια επική ιστορία που εκτείνεται σε σαράντα χρόνια στη ζωή της Celie (Whoopi Goldberg), μιας Αφροαμερικανίδας που ζει στον Νότο και επιζεί από απίστευτη κακοποίηση και βιαιότητα. Αφού ο καταχρηστικός πατέρας της Celie την παντρεύει με τον εξίσου κακοποιητικό "Mister" Albert Johnson (Danny Glover), τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφήνοντας τη Celie να βρει συντροφιά όπου μπορεί. Επιμένει, κρατώντας το όνειρό της να ξαναβρεθεί μια μέρα με την αδερφή της στην Αφρική. Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Alice Walker.

Break Up (1998)

H Jimmy είναι παντρεμένη με τον καταχρηστικό Frank, αλλά φτιάχνει ένα σχέδιο για να ξεφύγει. Για ένα χρόνο, ήταν κωφή ως αποτέλεσμα ενός από τους ξυλοδαρμούς του. Ένα βράδυ, την σπρώχνει στη σκάλα και καταλήγει στο νοσοκομείο. Όταν ένα απανθρακωμένο σώμα στο αυτοκίνητο του συζύγου της ανασύρεται από μια λίμνη, οι αστυνομικοί θέλουν να της μιλήσουν, αλλά εκείνη φυγαδεύεται στης αδερφής της, χάνει το βιβλιάριο της και μετά μαθαίνει ότι κάποιος έχει αδειάσει τον τραπεζικό της λογαριασμό. Τελικά, συνειδητοποιεί ότι ο Frank μπορεί να μην είναι νεκρός. Το να πάρει πίσω τα χρήματά της, να αντιμετωπίσει τον Frank, να γλιτώσει από την αστυνομία και να βρει την ελευθερία της μπορεί να είναι περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική