E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Είναι ο ρόλος του Joker καταραμένος;

Οι ιστορίες όσων τον υποδύθηκαν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/9/2019 | 01:15

Είναι ο ρόλος του Joker καταραμένος;
@indiewire.com

Η ταινία «Joker» θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας την επόμενη Πέμπτη. Το κοινό που την είδε στο Φεστιβάλ της Βενετίας σηκώθηκε όρθιο χειροκροτώντας επί 8 λεπτά την ταινία και τον πρωταγωνιστή της, Joaquin Phoenix. Είναι η πρώτη ταινία που ο διαβόητος κλόουν και υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του Batman, θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε μια ταινία.

Ο ρόλος του Joker έχει δημιουργήσει μια δικιά του ιστορία. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι καταραμένος. Πώς όσοι ηθοποιοί μπαίνουν βαθιά στον ρόλο του απόλυτα κακού αυτού χαρακτήρα, τότε παθαίνουν κατάθλιψη ή χάνουν εντελώς τον εαυτό τους.

Πρώτος ήταν ο Cesar Romero, που έπαιζε τον Joker στην σειρά της δεκαετίας του ’60. O Romero δεν πήρε καθόλου στα σοβαρά τον ρόλο. Δεν ξύρισε καν το μουστάκι του, με το make-up να προσπαθεί μάταια να το καλύψει. Μπορεί να μην του έκανε ψυχολογική ζημιά, αλλά ίσως έκανε ζημιά στην καριέρα του.

Η αρχή στο σινεμά έγινε με τον Jack Nicholson. Σε μια πιο ήπια και καρτουνίστικη εκδοχή του. Ο άνθρωπος που έπαιξε στο «The Shining» πάντως, μάλλον δεν θα είχε πρόβλημα να βγει αλώβητος από τον ρόλο. Παρολ’ αυτά, ο Jack Nicholson τελείωσε την ταινία βγάζοντας μια απέχθεια για τον χαρακτήρα. Μάλιστα όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Heath Ledger, φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους «Τον είχα προειδοποιήσει».

Ύστερα ήρθε η πιο τραγική ιστορία γύρω από τον χαρακτήρα. O Heath Ledger ανέλαβε να παίξει τον κακό στο πιο ρεαλιστικό «Dark Knight» του Christopher Nolan. Κάποιοι θεωρούν πως αυτός ο ρόλος τον σκότωσε. Ο Ledger μπήκε τόσο μέσα στην ψυχολογία του, που άρχισε να χάνει τον εαυτό του. Όσο προετοιμαζόταν κοιμόταν μόλις δυο ώρες κάθε βράδυ, κάτι που τον έσπρωξε στα υπνωτικά χάπια, γεγονός που έπαιξε μεγάλο ρόλο στον θάνατό του. Η αδερφή του και ο Christian Bale βέβαια, υποστηρίζουν πως δεν έφταιγε ο ρόλος, με τον Ledger να κρατάει το λεγόμενο «Ημερολόγιο του Joker» και να διασκεδάζει πολύ με τον ρόλο.

Αργότερα ακολούθησε ο Jared Leto. Ένας άνθρωπος που έχει αλλάξει πολλές φορές την εικόνα του και εκτός από ηθοποιός, είναι και Rock Star. Υποδύθηκε τον Joker στην ταινία «Suicide Squad» το 2016. Μπήκε κι αυτός τόσο πολύ μέσα στον ρόλο που φερόταν ως Joker ακόμα και στα γυρίσματα, περνώντας τον περισσότερο χρόνο μόνος του. Έστειλε στην Margot Robbie έναν αρουραίο μαζί με μια εpωτική επιστολή, ενώ στο υπόλοιπο cast έστειλε ένα νεκρό γουρούνι. Μπορεί η εκδοχή να μην είχε επιτυχία στο κοινό, αλλά σίγουρα επηρέασε πολύ τον Leto.

Πλέον, είναι η σειρά του Joaquin Phoenix. Ο Ηθοποιός μπαίνει βαθιά μέσα στους ρόλους του. Οπότε δεν θα είναι έκπληξη να έκανε το ίδιο και με τον Joker. Ο Phoenix είχε δυο προκλήσεις που κανείς δεν είχε προηγουμένως: να μας δείξει τις ρίζες του κακού στον Joker αλλά και να κρατήσει μια ταινία μόνος του. Να μας βυθίσει στην ψυχολογία του χαρακτήρα, χωρίς μάχες με υπερήρωες.

Λίγο μετά την πρεμιέρα στη Βενετία, δήλωσε πως ενώ προετοιμαζόταν άρχισε να τρελαίνεται. Έχασε 24 κιλά, διάβασε βιβλία με αληθινούς δολοφόνους και προετοιμάστηκε εντατικά με τον δικό του τρόπο. Οι φαν φοβήθηκαν πως θα έχει την τύχη του Ledger. Αλλά ευτυχώς, ο Phoenix φαίνεται να μην επηρεάστηκε τόσο πολύ και είναι πλέον ένα από τα φαβορί για το βραβείο Όσκαρ.

Η συζήτηση περί κατάρας είναι μάλλον υπερβολική, αν και η αλήθεια είναι πως ο ρόλος του Joker είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Ο ηθοποιός πρέπει να μπει στην ψυχολογία ενός παντελώς διεστραμμένου χαρακτήρα, κάτι που μπορεί να τον κάνει να φέρεται αλλόκοτα και να τον απομακρύνει προσωρινά από τον εαυτό του. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική