E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Δημοσίευση 18/1/2026 | 16:10

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο
Unsplash

Από το 2022, έχει θεσπιστεί με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1144/14-3-2022) η υποχρέωση για τα οχήματα να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή εναλλακτικά μέσα κατά την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου.

 Ωστόσο, αυτή η διάταξη περιλαμβάνει μια σημαντική διευκρίνιση: η υποχρέωση ισχύει μόνο εφόσον υπάρξει επίσημη εντολή (από την Τροχαία, την Περιφέρεια ή τον Δήμο) ή όταν το οδικό δίκτυο είναι καλυμμένο από χιόνι και πάγο. Ωστόσο, αυτή η διάταξη δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει αυτόματη και απόλυτη υποχρέωση για τη μεταφορά αλυσίδων σε κάθε διαδρομή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Μια σημαντική λεπτομέρεια που συχνά αγνοείται είναι ότι η υποχρέωση ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις αρμόδιες αρχές, όπως η Τροχαία, η Περιφέρεια ή ο Δήμος, ή όταν το οδόστρωμα έχει ήδη καλυφθεί με χιόνι ή πάγο.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει κάτι αρκετά απλό. Εάν βρίσκεστε σε επίπεδες περιοχές με ήπιες καιρικές συνθήκες, χωρίς κάποια απαγόρευση ή σύσταση από τις αρχές, τότε δεν θα υπάρξει πρόστιμο για την έλλειψη αλυσίδων στο πορτμπαγκάζ. Αντίθετα, σε βουνίσιους δρόμους ή κατά τη διάρκεια άσχημων καιρικών συνθηκών, όπου υπάρχει επίσημη οδηγία για την υποχρεωτική χρήση τους, η μη ύπαρξη αντιολισθητικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο 80 ευρώ. Ωστόσο, πιο κρίσιμο από το χρηματικό ποσό είναι η πρακτική διάσταση, καθώς ένα αυτοκίνητο που δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να σταματήσει, προκαλώντας προβλήματα τόσο στον οδηγό όσο και στην κυκλοφορία συνολικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η υποχρέωση δεν περιορίζεται μόνο στις παραδοσιακές μεταλλικές αλυσίδες. Ως ισοδύναμα μέσα θεωρούνται επίσης οι χιονοκουβέρτες και άλλα πιστοποιημένα αντιολισθητικά βοηθήματα, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Επιπλέον, η τετρακίνηση δεν είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς ακόμη και ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο μπορεί να χρειαστεί αλυσίδες σε δύσκολες συνθήκες χιονιού ή παγετού, αν αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται επίσης η συζήτηση για τα ελαστικά χειμερινού τύπου. Αν και παρέχουν σίγουρα καλύτερη πρόσφυση σε κρύες θερμοκρασίες, δεν αντικαθιστούν αυτομάτως τις αλυσίδες όταν υπάρχει ρητή υποχρέωση για τη χρήση τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές ενδέχεται να επιτρέψουν την κυκλοφορία οχημάτων με χειμερινά ελαστικά χωρίς τη χρήση αλυσίδων. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντοτε και εξαρτάται από τις συγκεκριμένες οδηγίες που δίνονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων

Ελλάδα 18.01.2026
Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μέσα στις φυλακές «σφαγεία» του Ιράν: Ομαδικοί βιασμοί, εικονικές εκτελέσεις και ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα

Κόσμος 18.01.2026
Μία κόλαση επί γης περιμένει τους Ιρανούς διαδηλωτές που θα φυλακιστούν στα «σφαγεία» του Ιράν

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο ‑ Ποιοι τις δικαιούνται

Οικονομία 18.01.2026
Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Ερφάν Σολτανί: Απόδειξη ζωής ‑ Συναντήθηκε με την οικογένειά του σύμφωνα με ΜΚΟ

Κόσμος 18.01.2026
Υπήρξε ανησυχία και φόβος ότι το ιρανικό καθεστώς είχε προχωρήσει κρυφά στην εκτέλεσή του

Παράνοια στην Αγγλία: Απολύουν νοσοκόμα γιατί αποκάλεσε... «κύριο» τρανς παιδόφιλο!

Κόσμος 18.01.2026
Η Woke παράνοια κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θρίλερ στα 2.000 μέτρα στον Ταΰγετο: 4 από τους 8 εγκλωβισμένους ορειβάτες έχουν τραυματιστεί

Ελλάδα 18.01.2026
Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ομάδας ορειβατών από δύσβατο σημείο στον Ταΰγετο

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Κόσμος 18.01.2026
Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Ελλάδα 18.01.2026
Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Καιρός 18.01.2026
Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Ελλάδα 18.01.2026
H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Auto + Moto 18.01.2026
Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν