E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ: Αποχωρούν από 66 διεθνείς οργανισμούς γιατί «δεν εξυπηρετούν πλέον τα αμερικανικά συμφέροντα»

Με Προεδρικό Διάταγμα του Τραμπ

Δημοσίευση 8/1/2026 | 07:22

ΗΠΑ: Αποχωρούν από 66 διεθνείς οργανισμούς γιατί «δεν εξυπηρετούν πλέον τα αμερικανικά συμφέροντα»
freepik

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από 66 διεθνείς οργανισμούς που «δεν εξυπηρετούν πλέον τα αμερικανικά συμφέροντα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων 35 οργανισμών εκτός ΟΗΕ και 31 οντοτήτων του ΟΗΕ.

«Για τους φορείς των Ηνωμένων Εθνών, η αποχώρηση σημαίνει παύση της συμμετοχής ή της χρηματοδότησης αυτών των φορέων στο βαθμό που επιτρέπεται από τον νόμο», διευκρινίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που δημοσιοποίησε τους οργανισμούς, η αποχώρηση από αυτούς έγινε γιατί, όπως υποστηρίζει, προωθούν «ριζοσπαστικές πολιτικές για το κλίμα, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ».

Αναφέρεται ακόμα ότι η κίνηση ήταν αποτέλεσμα αναθεώρησης όλων των διεθνών διακυβερνητικών οργανισμών, συμβάσεων και συνθηκών στις οποίες οι ΗΠΑ είναι μέλος ή στις οποίες συμμετέχουν.

«Αυτές οι αποσύρσεις θα τερματίσουν τη χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των Αμερικανών φορολογουμένων σε οντότητες που προωθούν παγκοσμιοποιητικές ατζέντες έναντι των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ ή που αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα αναποτελεσματικά, έτσι ώστε τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων να κατανέμονται καλύτερα με άλλους τρόπους για την υποστήριξη των σχετικών αποστολών», επισημαίνεται ακόμα.

«Περιττοί και κακοδιοικούμενοι», λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους 66 οργανισμούς

«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει διαπιστώσει ότι αυτοί οι θεσμοί είναι περιττοί ως προς το πεδίο εφαρμογής τους, κακοδιαχειριζόμενοι, σπάταλοι, κακοδιοικούμενοι, αιχμάλωτοι από τα συμφέροντα φορέων που προωθούν τις δικές τους ατζέντες, αντίθετες με τις δικές μας ή αποτελούν απειλή για την κυριαρχία, τις ελευθερίες και τη γενική ευημερία του έθνους μας», ανέφερε από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Η πρώτη αντίδραση

Οι ΗΠΑ αποχωρούν μεταξύ άλλων από τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Η δήλωση αντίδρασης από τον David Widawsky, διευθυντή του WRI US (World Resources Institute):

Η αποχώρηση από τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή είναι ένα στρατηγικό λάθος που χαρίζει το αμερικανικό πλεονέκτημα χωρίς αντάλλαγμα. Η 30ετής συμφωνία αποτελεί το θεμέλιο της διεθνούς συνεργασίας για το κλίμα. Η αποχώρηση δεν θέτει απλώς την Αμερική στο περιθώριο – βγάζει τις ΗΠΑ εντελώς από την αρένα.

Οι αμερικανικές κοινότητες και επιχειρήσεις θα χάσουν οικονομικό έδαφος καθώς άλλες χώρες θα καταλάβουν τις θέσεις εργασίας, τον πλούτο και το εμπόριο που δημιουργούνται από την ακμάζουσα οικονομία καθαρής ενέργειας.

Παρά τη σημερινή δράση, η παγκόσμια κλιματική διπλωματία δεν θα κλονιστεί. Άλλα έθνη κατανοούν τον αναντικατάστατο ρόλο της UNFCCC στην προώθηση της συνεργασίας και στην προώθηση λύσεων για το κλίμα που χρειάζεται επειγόντως ο κόσμος. Όταν οι χώρες συνεργάζονται για το κλίμα, σώζονται ζωές, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ενισχύεται η οικονομική σταθερότητα και χτίζεται ένα πιο ευημερούν μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και Καιρίδη στη Βουλή: «Με ενοχλείτε» ‑ «Ασε μας καλέ κουκλίτσα μου»

Πολιτική 09.01.2026
Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας

Ιράν: Kόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες ‑ Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Κόσμος 09.01.2026
Αναφορές για πυροβολισμούς - Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Στις φλόγες και αστυνομικά οχήματα

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Ελλάδα 09.01.2026
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Ελλάδα Χτες
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Κόσμος Χτες
Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Κόσμος Χτες
Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur

Κόσμος Χτες
Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale