Μετανάστες στην Ελλάδα: Αυτά είναι τα μενού που αλλάζει ο Πλεύρης στις δομές «ξενοδοχεία»
Τρία γεύματα προσφέρονται στους μετανάστες στις δομές, με τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών πιάτων
Δημοσίευση 11/7/2025 | 10:31

Οι αυξημένες ροές μεταναστών που καταφθάνουν με συνεχείς καραβιές από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, έφεραν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης -μεταξύ άλλων- το μενού που προσφέρεται στους φιλοξενούμενους στις κατά τόπους δομές, με τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, να δηλώνει ότι θα υπάρξει «επανεξέταση» της «γαστρονομικής» εμπειρίας που βιώνουν οι μετανάστες οι οποίοι έρχονται στη χώρα.
Αλλαγή μενού και... μείωση επιδομάτων σε μετανάστες
«Ήδη έχω δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους αλλοδαπούς. Η Ελλάδα απο δω και πέρα θα πάει σε πολιτική δραστικής μείωσης των επιδομάτων. Έδωσα εντολή να επανεξεταστεί και το μενού το οποίο δίνεται στις δομές, το μενού το οποίο δίνεται είναι ξενοδοχειακό αυτήν τη στιγμή, δηλαδή στις δομές αυτή τη στιγμή κάποιος έχει τρεις επιλογές γεύματος, τέσσερις φορές κρέας, μια φορά ψάρι, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση; Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο, μπήκα παράνομα, έκαναν αίτηση ασύλου, κάθομαι, τρώω, κοιμάμαι και παράλληλα παίρνω και επίδομα €75 το μήνα -πέρα από τη σίτισή μου- και αν πάρω άσυλο παίρνω και σπίτι. Κάποιος που θα πάρει άσυλο γιατί να επιδοτείται; Κάποιος που θα πάρει άσυλο να πάει να βρει δουλειά» ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον Σκάι.
Τρία γεύματα την ημέρα
Οι δομές προσφέρουν στους πρόσφυγες και μετανάστες τρία γεύματα την ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, με αρκετές επιλογές για να διαλέξουν οι φιλοξενούμενοι. Τα «ξενοδοχειακά» γεύματα το πρωί αποτελούνται από κρουασάν, σπανακόπιτα, ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Για μεσημεριανό, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας σερβίρεται κάποιο πιάτο με κρέας, όπως μοσχάρι, μπιφτέκια κοτόπουλου, σουτζουκάκια, έως και αρνί ψητό, συνοδευόμενο από ζυμαρικά, πουρέ, πλιγούρι ή ρύζι.
Το δείπνο στις δομές αποτελείται από μακαρόνια με κιμά τις Δευτέρες, αλλά και άλλες επιλογές, ενώ τις άλλες μέρες σερβίρεται ομελέτα, ντάκος, φαλάφελ, φασολάδα και ρύζι με σαφράν.