E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λιβύη και Τουρκία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

Νέα συμφωνία για εκπαίδευση και υποστήριξη

Δημοσίευση 11/7/2025 | 17:09

Λιβύη και Τουρκία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

Σε μία ακόμη κίνηση που ενισχύει τους στρατιωτικούς δεσμούς ανάμεσα στη δυτική Λιβύη και την Τουρκία, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με έδρα την Τρίπολη υπέγραψε νέα συμφωνία συνεργασίας με την Άγκυρα, επικυρώνοντας τη σταθερή στρατηγική σύμπλευση των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Ο Λίβυος υφυπουργός Άμυνας Αμπντουλσαλάμ αλ-Ζούμπι επισκέφθηκε χθες την τουρκική πρωτεύουσα, όπου είχε επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της GNU, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία που εστιάζει «στη συνεργασία στους τομείς της προηγμένης στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής εμπειριών, καθώς και της τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και της επαγγελματικής επάρκειας του λιβυκού στρατού».

Η επίσκεψη του Λίβυου αξιωματούχου και η υπογραφή της νέας συμφωνίας δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Από το 2019, η Άγκυρα και η Τρίπολη έχουν εμβαθύνει τις σχέσεις τους υπογράφοντας σειρά μνημονίων, μεταξύ των οποίων και η συμφωνία για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για στρατιωτική υποστήριξη. Η στήριξη της Τουρκίας προς την GNU ήταν κρίσιμη και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που ακολούθησε την πτώση του Καντάφι, με στρατιωτική και υλικοτεχνική βοήθεια απέναντι στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη.

Η GNU, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, έχει αναδείξει την Άγκυρα σε βασικό εταίρο στο πεδίο της ασφάλειας και της ανασυγκρότησης των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης. Η νέα συμφωνία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση και να δώσει συνέχεια στις τουρκικές στρατιωτικές αποστολές και δράσεις στο έδαφος της Λιβύης.

«Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί θεμέλιο για την αναβάθμιση των ικανοτήτων του λιβυκού στρατού», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της GNU, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως μέσο βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού και της αποτελεσματικότητας του στρατιωτικού μηχανισμού της χώρας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λιβύη, τόσο για λόγους γεωπολιτικής επιρροής όσο και λόγω των ενεργειακών και οικονομικών συμφερόντων που πηγάζουν από τη συμφωνία θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε με τη GNU. Μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας, ενισχύει την παρουσία της στη Βόρεια Αφρική και επιχειρεί να εδραιώσει τον ρόλο της ως σταθερού παίκτη στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 47χρονο που σκότωσε την πρώην σύζυγό του

Ελλάδα 05.11.2025
Eπειδή «υποπτευόταν ότι είχε σχέση με τον γιο της»

Λούβρο: Διάσημος Youtuber ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη ληστεία ‑ Η ύποπτη «κίνηση»

Κόσμος 05.11.2025
Youtuber του μοτοκρός βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Λούβρ.

Xάος στο opening του Shein στο Παρίσι: Ουρές πελατών, πλήθη διαδηλωτών

Κόσμος 05.11.2025
Αμφιλεγόμενα τα εγκαίνια της πολυεθνικής Shein στην Πόλη του Φωτός.

«Η Γερμανία είναι ο οίκος ανοχής της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής – Ζήτησε απαγόρευση της πορνείας

Κόσμος 05.11.2025
«Οι βίαιες επιθέσεις, η συντριπτική δύναμη των ανδρών και η έλλειψη συναίνεσης επιμένουν»

Βορίζια: Συνελήφθη ο γαμπρός του Φανούρη Καργάκη ‑Βρέθηκε καραμπίνα σε σπηλιά ιδιοκτησίας του

Ελλάδα 05.11.2025
Χειροπέδες στον γαμπρό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη, θύμα του μακελειού στα Βορίζια Ηρακλείου, πέρασαν πριν από λίγο οι αστυνομικές Αρχές

Αναστέλλεται η απεργία των ταξί – Κανονικά τα δρομολόγια από τις 6 το πρωί της Πέμπτης

Ελλάδα 05.11.2025
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απεργία αναστέλλεται καθώς ο κ. Κυρανάκης έδειξε διάθεση για συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς ταξί

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει για ένα μήνα – Πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες

Ελλάδα 05.11.2025
Θα λειτουργήσει νέα λεωφορειακή γραμμή Μ1 και θα γίνει ενίσχυση τριών ακόμη γραμμών

Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στη Γαλλία: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες

Κόσμος 05.11.2025
«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» φώναζε ο οδηγός

Ποια είναι η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι; Ο έρωτας μέσω εφαρμογής γνωριμιών, η μάχη κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού»

Κόσμος 05.11.2025
«Συνήθιζα να αρνούμαι το συριακό μέρος του εαυτού μου και έλεγα στους ανθρώπους ότι ήμουν Αμερικανίδα όταν ήμουν εννέα ή δώδεκα ετών, περίπου, γιατί ήταν κάτι πολύ cool»

Φοιτητής καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση για σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε τοίχο του ΕΜΠ

Ελλάδα 05.11.2025
Τι αναφέρει ο κοσμήτορας που τον κατέγραψε σε φωτογραφία