E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν αν θα ληφθούν και ποια νέα μέτρα

Δημοσίευση 2/8/2020 | 10:12

Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση καθώς καθημερινά διαπιστώνεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού: Μετά από κούρσα ανόδου των κρουσμάτων όλη την εβδομάδα χθες ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός με 110 νέες μολύνσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα τρεις σημαντικές εστίες: Την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Χθες είχαμε 19 κρούσματα στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες), 23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες) και 37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες).

Και ενώ στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα περίπου σαράντα θετικά τεστ προκύπτουν από το γαμήλιο γλέντι στην περιοχή των Αμπελοκήπων και στη βιομηχανία κρέατος, αντίστοιχα, στην Αττική οι εστίες είναι διάσπαρτες πράγμα που αποδεικνύει ότι πλέον υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Παρά την τάση συμμόρφωσης που διαπιστώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί , εντούτοις πρόβλημα στην τήρηση των μέτρων εξακολουθεί να υπάρχςι σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ που συχνάζουν άτομα νεότερης ηλικίας όπου φαίνεται ότι επέδρασαν αρνητικά στην εξέλιξη των κρουσμάτων. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι παρότι η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα, ένα μικρό ποσοστό εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι ειδικοί ανέμεναν μεν την αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων και κυρίως το άνοιγμα του τουρισμού, ωστόσο, η αύξηση είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Πλέον, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται τα φαινόμενα χαλάρωσης. Ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή τη γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Για τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ και καφερέτεριες, απαγορεύονται οι όρθιοι από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου, ενώ τα πανηγύρια απαγορεύονται ολόκληρο τον Αύγουστο.

Από την Δευτέρα θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον πρωθυπορυγό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, για να αξιολογεί την κατάσταση.

Δραματική έκκληση των επιστημόνων για την τήρηση των μέτρων

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ανέφερε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το δευτερο κύμα του κορωνοϊού, χωρίς να αποκλείει νέα μέτρα, ενώ ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια, καθώς η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown.

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε ‘κόκκινο συναγερμό’. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» δήλωσε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, δίνοτας έμφαση στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων.

«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά», ανέφερε. Αν και όπως είπε η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο «τραπέζι» τα πιο αυστηρά μέτρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας θεωρεί ότι δεν είναι σωστό »μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας», είπε.

Ωστόσο, μέτρα θα ληφθούν εάν η επιδημία συνεχίσει να έχει αυξητική τάση, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα. Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο. Ο κ. Σύψας είπε ότι παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους. Σχετικά με τα ορφανά κρούσματα, ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα. «Είναι ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό σενάριο.», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε αναμενόμενα τα χθεσινά 110 νέα κρούσματα, την οποία απέδωσε στη χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων αλλά και στη διεξαγωγή περισσότερων τεστ.

«Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες» επισημαίνει. Ο κ. Μόσιαλος επαναλαμβάνει την ανάγκη τήρησης των μέτρων και κυρίως της χρήσης της μάσκας με σωστό τρόπο. «Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown», σημειώνει.

Εντατικοί έλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εντατικούς ελέγχους σε κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης Μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ έκανε από το πρωί χθες η Τροχαία για τη χρήση μάσκας και, γενικότερα, των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε 1.039 ελέγχους βεβαιώθηκαν 18 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε αστικά λεωφορεία.

Επιπλέον αστυνομικοί της τροχαίας εντόπισαν 6 λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας στα οποία επέβαιναν υπεράριθμοι. Οι υπεράριθμοι επιβάτες αποβιβάστηκαν στα διόδια και τους κράτησαν σε εσωτερικό χώρο, έως ότου τους παρέλαβαν άλλα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά και το επόμενο χρονικό διάστημα που θεωρείται κρίσιμο λόγω της μεγάλης μετακίνησης των αδειούχων του καλοκαιριού.

Έλεγχοι και από το Λιμενικό

Πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα ξεκίνησε χθες και το Λιμενικό Σώμα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία.

Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το αποτυχημένο χειροφίλημα του Μακρόν στην Εμινέ Ερντογάν στην Αγκυρα, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να κάνει χειροφίλημα στην Πρώτη Κυρία της Τουρκίας, ωστόσο εκείνη απέσυρε το χέρι της - O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθούσε τη σκηνή ανέκφραστος

Χωριό βάζει πρόστιμα έως 200€ σε όσους κυκλοφορούν με μαγιό ή χωρίς μπλούζα

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Επίσης, περιορίζονται τα γκρουπ στα 25 άτομα και απαγορεύονται τα μεγάφωνα

Μουριά ‑ To ιστορικό καφενείο των Εξαρχείων γλίτωσε το λουκέτο την τελευταία στιγμή

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Η «Μουριά», με 111 χρόνια παρουσίας στη γειτονιά, δεν θα μετατραπεί σε φαρμακείο χάρη στις κινητοποιήσεις κατοίκων και φίλων του

Ο Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ: Στήριξη σε Ερντογάν, επίθεση στους Ευρωπαίους και παζάρι για τα F‑35

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
«Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις σε φίλους» το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του - Οι δηλώσεις για άρση των κυρώσεων CAATSA, η δύσκολη εξίσωση με τους S-400 και η προειδοποίηση Νετανιάχου

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Πένθος στο ελληνικό θέατρο

Φοιτητική στέγη: Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα ακριβότερα ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Τα μικρά ακίνητα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην Αττική, με τις τιμές ενοικίων να αυξάνονται σε όλες τις περιοχές - ενώ μια νέα πρωτοβουλία προσφέρει δωρεάν στέγαση για έναν τυχερό φοιτητή.

Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Αμερικανικά πλήγματα σε 80 ιρανικούς στόχους, σειρήνες αεράμυνας σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η CENTCOM ανακοίνωσε πλήγματα σε αεράμυνα, πυραυλικά συστήματα και σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ η Τεχεράνη απάντησε χτυπώντας δεκάδες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του Κόλπου

Λούτσα: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έφυγε με τη θέλησή της» λέει ο σύζυγος της Κινέζας μεταφράστριας που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Περίπου 1,5 μήνα αγνοείται η μεταφράστρια Γιου Τινγκ, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 20 Μαΐου στη Λούτσα. Η δήλωση της εξαφάνισής της έγινε 20 μέρες αργότερα.

«Ήταν άριστος και ως άνθρωπος»: Θρήνος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, το Τμήμα Φιλολογίας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ αποφάσισαν να του απονείμουν τιμητικά το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές

Μητέρα και τρία παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 11 ημέρες στα ερείπια της Βενεζουέλας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η γυναίκα κατάφερε να κρατήσει στη ζωή τα παιδιά της θηλάζοντάς τα κάτω από τα συντρίμμια - Στους 3.685 οι νεκροί από τους σεισμούς

Ο Μέσι ξέσπασε σε κλάματα μετά την τρομερή ανατροπή στο Μουντιάλ ‑ δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Λιονέλ Μέσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά την απίστευτη ανατροπή της Αργεντινής κόντρα στην Αίγυπτο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.