E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ελληνες αμείβονται με 396,67 ευρώ μεικτά

Αυξήθηκαν οι ημιαπασχολούμενοι

Δημοσίευση 20/12/2016 | 18:16

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ελληνες αμείβονται με 396,67 ευρώ μεικτά

Έτσι, η αύξηση του συνολικού αριθμού των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (1.876.057 άτομα τον Απρίλιο του ‘16) προήλθε περισσότερο από την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων με μειωμένα ωράρια και, αντίστοιχα, μειωμένους μισθούς. Και λιγότερο από την αύξηση των πλήρως απασχολουμένων που θα ανέμενε κανείς μετά την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι απασχολούν προσωπικό (239.519 έναντι 230.873).

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το ΙΚΑ, με βάση τις δηλώσεις των εργοδοτών:

• Ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων έφτασε τους 558.150, από 491.440 που ήταν τον Απρίλιο του ‘15 (+13,57%), η μέση απασχόλησή τους • έπεσε• στις 16,64 ημέρες (από 17,28) και ο μέσος μισθός τους δεν ξεπέρασε τα 396,67 ευρώ (από 412,62 ευρώ). Οι εργαζόμενοι • ασφαλισμένοι με πλήρη απασχόληση και κανονικό μισθό, φέτος τον Απρίλιο ήταν 1.372.086 έναντι 1.305.686 (+5,09%) και οι μέσες αποδοχές τους διαμορφώθηκαν στα 1.181,73 ευρώ μεικτά, από 1.211,88 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του ‘15.

• Ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε τόσο στις «κοινές» 229.138 (από 221.313) όσο και στις οικοδομικοτεχνικές (10.381 από 9.560).

• Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, ο μέσος μισθός όπως και το μέσο καταβαλλόμενο ημερομίσθιο είναι ακόμη πιο χαμηλά (στο 59,32% και στο 62,88%, αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς.

Οι κλάδοι

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 21,45% απασχολείται στον κλάδο «χονδρικό και λιανικό εμπόριο», 15,21% στον κλάδο «ξενοδοχεία και εστιατόρια» και 13,83% στις «μεταποιητικές βιομηχανίες» ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων βρίσκεται στις κοινές επιχειρήσεις, ως «υπάλληλοι γραφείου» σε ποσοστό 22,85%. Το 27,28% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «υπάλληλοι γραφείου», 21,99% «απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και ως πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ το 13,54% είναι «ανειδίκευτοι εργάτες και μικροεπαγγελματίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατιμήσεις κατά 12% σε φρούτα και λαχανικά στα σούπερ μάρκετ κρατούν «ζωντανό» τον πληθωρισμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε χαμηλό επταμήνου καταγράφεται ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Ναύπακτος: Μητέρα έσωσε την τελευταία στιγμή το παιδί της από αυτοκίνητο που καρφώθηκε σε κατάστημα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το βίντεο από τη στιγμή του συμβάντος πραγματικά σοκάρει

Θερμαϊκός: Νέα έξαρση φυτοπλαγκτόν καλύπτει τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έχει καλυφθεί μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου

Η Δήλος βυθίζεται ένα εκατοστό τον χρόνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελέτης

Καλαμάτα: Με GPS, κοριούς και ψεύτικα προφίλ παρακολουθούσε τη Βασιλική ο 41χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητούσε καθημερινά και επίμονα από τον σύζυγό της έναν ειρηνικό χωρισμό

Πανζουρλισμός για Σπανούλη: Έπεσε το σάιτ της ΚΑΕ Αρης όταν ανακοινώθηκε ο «Kill Bill»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εποχή Βασίλη Σπανούλη στον Αρη ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο

Καλλιάνος ‑ Κακοκαιρία express και μετά 36άρια ‑ Ποιες περιοχές θα είναι στο «κόκκινο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μπόρες και καταιγίδες από την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται από το Σάββατο

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σαλάτα γνωστής εταιρείας ‑ Μην την καταναλώσετε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις στα δύο κοριτσάκια της οικογένειας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα δύο αδελφάκια βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχοντας δίπλα τους ειδικούς για ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα