E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ελληνες αμείβονται με 396,67 ευρώ μεικτά

Αυξήθηκαν οι ημιαπασχολούμενοι

Δημοσίευση 20/12/2016 | 18:16

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ελληνες αμείβονται με 396,67 ευρώ μεικτά

Έτσι, η αύξηση του συνολικού αριθμού των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (1.876.057 άτομα τον Απρίλιο του ‘16) προήλθε περισσότερο από την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων με μειωμένα ωράρια και, αντίστοιχα, μειωμένους μισθούς. Και λιγότερο από την αύξηση των πλήρως απασχολουμένων που θα ανέμενε κανείς μετά την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι απασχολούν προσωπικό (239.519 έναντι 230.873).

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το ΙΚΑ, με βάση τις δηλώσεις των εργοδοτών:

• Ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων έφτασε τους 558.150, από 491.440 που ήταν τον Απρίλιο του ‘15 (+13,57%), η μέση απασχόλησή τους • έπεσε• στις 16,64 ημέρες (από 17,28) και ο μέσος μισθός τους δεν ξεπέρασε τα 396,67 ευρώ (από 412,62 ευρώ). Οι εργαζόμενοι • ασφαλισμένοι με πλήρη απασχόληση και κανονικό μισθό, φέτος τον Απρίλιο ήταν 1.372.086 έναντι 1.305.686 (+5,09%) και οι μέσες αποδοχές τους διαμορφώθηκαν στα 1.181,73 ευρώ μεικτά, από 1.211,88 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του ‘15.

• Ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε τόσο στις «κοινές» 229.138 (από 221.313) όσο και στις οικοδομικοτεχνικές (10.381 από 9.560).

• Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, ο μέσος μισθός όπως και το μέσο καταβαλλόμενο ημερομίσθιο είναι ακόμη πιο χαμηλά (στο 59,32% και στο 62,88%, αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς.

Οι κλάδοι

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 21,45% απασχολείται στον κλάδο «χονδρικό και λιανικό εμπόριο», 15,21% στον κλάδο «ξενοδοχεία και εστιατόρια» και 13,83% στις «μεταποιητικές βιομηχανίες» ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων βρίσκεται στις κοινές επιχειρήσεις, ως «υπάλληλοι γραφείου» σε ποσοστό 22,85%. Το 27,28% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «υπάλληλοι γραφείου», 21,99% «απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και ως πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ το 13,54% είναι «ανειδίκευτοι εργάτες και μικροεπαγγελματίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με το DNA νεκρών συντρόφων τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την αμφιλεγόμενη πρακτική της «μεταθανάτιας τεκνοποίησης» - «Είναι η ανθρώπινη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι»

Πάτρα: Αγνοείται 16χρονη μαθήτρια που επέστρεφε από εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων

Βρετανία: Επίθεση με βαλλίστρα σε πανεπιστήμιο – Ένας σοβαρά τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θύμα, υπάλληλος ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ανω Λιόσια: Πυροβολισμοί και συμπλοκή – 13 συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήση καραμπινών, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές στον οικισμό

Γαλλία: Σορός παιδιού με ρούχα παρόμοια με της 11χρονης Λιάνας εντοπίστηκε σε σιλό σιτηρών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις επόμενες ώρες η σορός θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για την επίσημη ταυτοποίησή της

Υπάτιος Πατμάνογλου: Συγκλονιστική ανάρτηση 9 χρόνια μετά το τροχαίο που του στέρησε σύζυγο και γιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πατέρας που έχασε σύζυγο και παιδί σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμία το 2017 μοιράστηκε συγκινητική φωτογραφία του γιου του

Καλαμάτα: Η θεία των κοριτσιών δεν μπορεί να αναλάβει την επιμέλειά τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Σάββατο απολογείται ο 41χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, της 39χρονης Βασιλικής

Γυναίκα κλέβει θαμώνες σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης – Αναστάτωση στην περιοχή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιχειρηματίες και πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Σορός εντοπίστηκε κοντά στο σημείο εξαφάνισης της 11χρονης Λιχάνα – Ειδοποιήθηκε η οικογένεια

Κόσμος Χτες
Η σορός ανακαλύφθηκε μέσα σε σιλό σιτηρών εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 χρόνια.

Ο χάρτης με τους καρχαρίες στην Ελλάδα ‑ Σε ποιες θάλασσες κόβουν βόλτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποια είδη και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κάνουν την εμφάνισή τους