E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτεθειμένοι οι Ελληνες απέναντι στην γρίπη

Στο κόκκινο η κατάσταση

Δημοσίευση 20/12/2016 | 09:26

Εκτεθειμένοι οι Ελληνες απέναντι στην γρίπη

Ανοχύρωτοι είναι οι Έλληνες έναντι της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια, δηλαδή το βασικό προληπτικό μέτρο που θεωρητικά είχαν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν το εφετινό κύμα της γρίπης, έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά.

Η ζήτηση των εμβολίων βρίσκεται στο κόκκινο, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν ότι η έλλειψη των αντιγριπικών καταγράφεται από τα μέσα Νοεμβρίου αλλά πλέον έχει παγιωθεί ως κατάσταση κι ενώ το κύμα της γρίπης βρίσκεται προ των πυλών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως ακόμη και υπουργός της κυβέρνησης απευθύνθηκε σε αυτόν ζητώντας συνδρομή για εξασφάλιση αντιγριπικού εμβολίου!

Σημειωτέον πως στις αρχές Νοεμβρίου σε συνέντευξη τύπου τα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζο, είχαν ξεκινήσει την επικοινωνιακή εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και είχαν καλέσει όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στους ιούς της γρίπης.

Εμβόλια «εξαφανισμένα» από την αγορά, επάρκεια «βλέπει» το υπουργείο
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και πως οι εφετινές εισαγωγές ήταν περισσότερες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου που εκδόθηκε μετά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών περί έλλειψης αντιγριπικών, αναφέρεται πως εφέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις ενώ αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (προσφυγικό).

Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, σημειώνουν πως η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ατόμων που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο μόνος τρόπος μέτρησης της διάθεσης και χορήγησης των αντιγριπικών προκύπτει κατ΄ εκτίμηση από τις παραγγελίες των φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί προ-παραγγέλλουν τα αντιγριπικά στις φαρμακαποθήκες και εκείνες με τη σειρά τους στις φαρμακευτικές εταιρίες που τα διακινούν στη χώρα μας. Έτσι, το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 δόσεις και το 2012, 1.194.000. Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις).

Με δεδομένο ότι εφέτος παραγγέλθηκαν και εισήχθησαν σχεδόν 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια και σε έναν μήνα η ζήτησή τους βρίσκεται στο κόκκινο, ο προβληματισμός είναι εύλογος στους αρμόδιους της Αριστοτέλους και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εκδοχή πως χορηγήθηκαν όλες οι δόσεις σε ηλικιωμένους, παχύσαρκους, χρονίως πάσχοντες, εγκύους και γενικά σε όλους όσοι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου θεωρείται πολύ καλή για να είναι… αληθινή.

Η λιγότερο καλή εκδοχή είναι πως τα εμβόλια χάθηκαν μέσα στους διάφορους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας. Οι εταιρίες αναφέρουν πως εισήγαγαν τα εμβόλια, οι φαρμακαποθήκες αναφέρουν πως διακινούν όσα τους δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν από τα εισαγόμενα αντιγριπικά αλλά ενημερώνονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Και οι ασθενείς γίνονται ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας αφού δεν βρίσκουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Ελλάδα 25.02.2026
Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα 25.02.2026
Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Κόσμος 25.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες