E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτεθειμένοι οι Ελληνες απέναντι στην γρίπη

Στο κόκκινο η κατάσταση

Δημοσίευση 20/12/2016 | 09:26

Εκτεθειμένοι οι Ελληνες απέναντι στην γρίπη

Ανοχύρωτοι είναι οι Έλληνες έναντι της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια, δηλαδή το βασικό προληπτικό μέτρο που θεωρητικά είχαν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν το εφετινό κύμα της γρίπης, έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά.

Η ζήτηση των εμβολίων βρίσκεται στο κόκκινο, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν ότι η έλλειψη των αντιγριπικών καταγράφεται από τα μέσα Νοεμβρίου αλλά πλέον έχει παγιωθεί ως κατάσταση κι ενώ το κύμα της γρίπης βρίσκεται προ των πυλών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως ακόμη και υπουργός της κυβέρνησης απευθύνθηκε σε αυτόν ζητώντας συνδρομή για εξασφάλιση αντιγριπικού εμβολίου!

Σημειωτέον πως στις αρχές Νοεμβρίου σε συνέντευξη τύπου τα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζο, είχαν ξεκινήσει την επικοινωνιακή εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και είχαν καλέσει όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στους ιούς της γρίπης.

Εμβόλια «εξαφανισμένα» από την αγορά, επάρκεια «βλέπει» το υπουργείο
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και πως οι εφετινές εισαγωγές ήταν περισσότερες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου που εκδόθηκε μετά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών περί έλλειψης αντιγριπικών, αναφέρεται πως εφέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις ενώ αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (προσφυγικό).

Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, σημειώνουν πως η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ατόμων που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο μόνος τρόπος μέτρησης της διάθεσης και χορήγησης των αντιγριπικών προκύπτει κατ΄ εκτίμηση από τις παραγγελίες των φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί προ-παραγγέλλουν τα αντιγριπικά στις φαρμακαποθήκες και εκείνες με τη σειρά τους στις φαρμακευτικές εταιρίες που τα διακινούν στη χώρα μας. Έτσι, το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 δόσεις και το 2012, 1.194.000. Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις).

Με δεδομένο ότι εφέτος παραγγέλθηκαν και εισήχθησαν σχεδόν 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια και σε έναν μήνα η ζήτησή τους βρίσκεται στο κόκκινο, ο προβληματισμός είναι εύλογος στους αρμόδιους της Αριστοτέλους και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εκδοχή πως χορηγήθηκαν όλες οι δόσεις σε ηλικιωμένους, παχύσαρκους, χρονίως πάσχοντες, εγκύους και γενικά σε όλους όσοι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου θεωρείται πολύ καλή για να είναι… αληθινή.

Η λιγότερο καλή εκδοχή είναι πως τα εμβόλια χάθηκαν μέσα στους διάφορους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας. Οι εταιρίες αναφέρουν πως εισήγαγαν τα εμβόλια, οι φαρμακαποθήκες αναφέρουν πως διακινούν όσα τους δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν από τα εισαγόμενα αντιγριπικά αλλά ενημερώνονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Και οι ασθενείς γίνονται ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας αφού δεν βρίσκουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Συνελήφθη διαιτητής αγώνων τάε κβον ντο για «στήσιμο» αγώνων ‑ Πιάστηκε επ` αυτοφώρω

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Μεταξύ άλλων, υποσχόταν διακρίσεις, ένταξη στην Εθνική ομάδα και μόρια για πανεπιστήμιο

Ο επικεφαλής της OpenAI ίσως μπορούσε να αποτρέψει πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο ‑ Ζήτησε «συγγνώμη»

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του Τάμπλερ Ριτζ

«Εγώ κι εσύ μαζί»: Απίθανη ανάρτηση Μακρόν για συνάντηση με Μητσοτάκη

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Ο Μακρόν δίνει το στίγμα της ελληνογαλλικής φιλίας με το «Εγώ κι εσύ μαζί» από Αλκίνοο και Πανούση

Βαρβαρότητα σε live μετάδοση σε reality στη Σερβία

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Στο πλατό του Elita

Επικό σύνθημα οπαδών του Αρη για Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έλα εδώ καλό μου παλικάρι…»

E-Daily 3.Left 25.04.2026
Αποθέωση για τον «Greek Freak» που βρίσκεται στο «Αλεξάνδρειο» με τον αδερφό του Θανάση, τη μητέρα τους Βερόνικα και τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης, Ρίτσαρντ Σιάο.

Δημοσκόπηση GPO: Στο 29,6% η ΝΔ, στο 15,9% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση της τάξης του 2,3% στην πρόθεση ψήφου, υποχωρώντας στο 23,8%

Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίγεται στις φλόγες στη μέση του δρόμου ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Oι επιβαίνοντες πρόλαβαν να απομακρυνθούν έγκαιρα από το φλεγόμενο όχημα

Συνελήφθη διαιτητής Taekwondo για «στημένους» αγώνες, ζητούσε 1.000 ευρώ από αθλητές

Ελλάδα 25.04.2026
Υποσχόταν διάκριση, ένταξη στην Εθνική και μόρια για πανεπιστήμιο – Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα

Αυτές είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα ‑ Νέα έκθεση από το ΑΠΘ

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Πέντε ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στον νέο χάρτη - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και τι αλλάζει στον αντισεισμικό σχεδιασμό