E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτεθειμένοι οι Ελληνες απέναντι στην γρίπη

Στο κόκκινο η κατάσταση

Δημοσίευση 20/12/2016 | 09:26

Εκτεθειμένοι οι Ελληνες απέναντι στην γρίπη

Ανοχύρωτοι είναι οι Έλληνες έναντι της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια, δηλαδή το βασικό προληπτικό μέτρο που θεωρητικά είχαν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν το εφετινό κύμα της γρίπης, έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά.

Η ζήτηση των εμβολίων βρίσκεται στο κόκκινο, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν ότι η έλλειψη των αντιγριπικών καταγράφεται από τα μέσα Νοεμβρίου αλλά πλέον έχει παγιωθεί ως κατάσταση κι ενώ το κύμα της γρίπης βρίσκεται προ των πυλών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως ακόμη και υπουργός της κυβέρνησης απευθύνθηκε σε αυτόν ζητώντας συνδρομή για εξασφάλιση αντιγριπικού εμβολίου!

Σημειωτέον πως στις αρχές Νοεμβρίου σε συνέντευξη τύπου τα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζο, είχαν ξεκινήσει την επικοινωνιακή εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και είχαν καλέσει όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στους ιούς της γρίπης.

Εμβόλια «εξαφανισμένα» από την αγορά, επάρκεια «βλέπει» το υπουργείο
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και πως οι εφετινές εισαγωγές ήταν περισσότερες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου που εκδόθηκε μετά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών περί έλλειψης αντιγριπικών, αναφέρεται πως εφέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις ενώ αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (προσφυγικό).

Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, σημειώνουν πως η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ατόμων που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο μόνος τρόπος μέτρησης της διάθεσης και χορήγησης των αντιγριπικών προκύπτει κατ΄ εκτίμηση από τις παραγγελίες των φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί προ-παραγγέλλουν τα αντιγριπικά στις φαρμακαποθήκες και εκείνες με τη σειρά τους στις φαρμακευτικές εταιρίες που τα διακινούν στη χώρα μας. Έτσι, το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 δόσεις και το 2012, 1.194.000. Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις).

Με δεδομένο ότι εφέτος παραγγέλθηκαν και εισήχθησαν σχεδόν 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια και σε έναν μήνα η ζήτησή τους βρίσκεται στο κόκκινο, ο προβληματισμός είναι εύλογος στους αρμόδιους της Αριστοτέλους και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εκδοχή πως χορηγήθηκαν όλες οι δόσεις σε ηλικιωμένους, παχύσαρκους, χρονίως πάσχοντες, εγκύους και γενικά σε όλους όσοι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου θεωρείται πολύ καλή για να είναι… αληθινή.

Η λιγότερο καλή εκδοχή είναι πως τα εμβόλια χάθηκαν μέσα στους διάφορους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας. Οι εταιρίες αναφέρουν πως εισήγαγαν τα εμβόλια, οι φαρμακαποθήκες αναφέρουν πως διακινούν όσα τους δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν από τα εισαγόμενα αντιγριπικά αλλά ενημερώνονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Και οι ασθενείς γίνονται ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας αφού δεν βρίσκουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Κόσμος Χτες
Eξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα.

Καταγγελία για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η ΑΑΔΕ κράτησε τους διευθυντές που βρίσκονται στη δικογραφία»

Ελλάδα Χτες
Σοβαρές αιχμές για τη λειτουργία του «Νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μέσω της βασικής συνεργάτιδάς της Παρασκευή Τυχεροπούλου και του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αντώνης Βαγιάνος

Εξαφάνιση Λόρας: Γυναίκα στο TikTok προσποιούνταν ότι είχε δίπλα της την 16χρονη για να εξασφαλίσει δημοσιότητα

Ελλάδα Χτες
«Το έκανα για λόγους εντυπώσεων», είπε η γυναίκα στους αστυνομικούς που την εντόπισαν – Δείτε το βίντεο

Πέθανε ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

Κόσμος Χτες
Έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

Αγρότες: Με άδεια χέρια έφυγαν οι «σκληροί» των μπλόκων από το Μαξίμου

Πολιτική Χτες
Μαρούδας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το τρένο μετά τη σύγκρουση

Κόσμος Χτες
Το βίντεο δείχνει μέλος του προσωπικού να δίνει οδηγίες στους επιβάτες προτρέποντάς τους να μείνουν μαζί και να προσέχουν ο ένας τον άλλον

Πάτρα: Σχεδιασμένη από καιρό και με λεπτομέρεια η φυγή της Λόρας ‑ «Έψαχνε δουλειά», λένε φίλες της

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία στην εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας από την Πάτρα

Ιράν: Η αστυνομία δίνει διορία τριών ημερών στους διαδηλωτές να παραδοθούν – «Θα σας δείξουμε μεγαλύτερη επιείκεια»

Κόσμος Χτες
Ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών επανέλαβε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν γρήγορα, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή της θανατικής ποινής

Μινεσότα: Βίντεο με πράκτορες της ICE να βγάζουν άνδρα από σπίτι μόνο με τα εσώρουχα και μια κουβέρτα

Κόσμος Χτες
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί τους φωνάζει να φύγουν

Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου μετά από διαλυμένο αρραβώνα στο Αργος, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σκηνές πανικού και βίας εκτυλίχθηκαν κοντά στη λαϊκή αγορά, μετά από διαμάχη δύο οικογενειών Ρομά

Σοκ: Δολοφόνησαν άνδρα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα Χτες
Έλληνας ο δράστης, Αλβανός το θύμα - Και οι δύο άνδρες ήταν βαρυποινίτες εκτίοντας ποινές για ανθρωποκτονίες