E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Σουηδία κάνει τόσο καλή ανακύκλωση που της τέλειωσαν τα σκουπίδια!

Έχει κιόλας προχωρήσει σε εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες!

Δημοσίευση 10/12/2016 | 12:28

Η Σουηδία κάνει τόσο καλή ανακύκλωση που της τέλειωσαν τα σκουπίδια!

Το σύστημα ανακύκλωσης της Σουηδίας είναι τόσο πρωτοποριακό, καθώς η χώρα έχει αξιοποιήσει εντελώς τα δικά της σκουπίδια και έχει προχωρήσει στην εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες.

Η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της, με λιγότερο από το 1% να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, και σαν να μην έφτανε αυτό, η ίδια εισάγει σκουπίδια και από άλλες χώρες προκειμένου να τα αξιοποιήσει και να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της.

Με μία διαδικασία που ονομάζεται «απόβλητα σε ενέργεια» παράγεται βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, τα σκουπίδια που ταξινομούνται για να αξιοποιηθούν από τη διαδικασία καίγονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την περιστροφή στροβίλων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σύστημά τους είναι τόσο επαναστατικό και οφείλεται ξεκάθαρα στην κουλτούρα που έχουν, ως πολιτισμός, σχετικά με τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Η Σουηδία ήταν μία από τις πρώτες χώρες, οι οποίες εφάρμοσαν ένα βαρύ φόρο στα ορυκτά καύσιμα το 1991 και γι αυτό το λόγο, η ίδια, προμηθεύεται πλέον, σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης καθώς οι πολίτες της είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και συνεπείς στο θέμα της ανακύκλωσης. Οι ίδιοι ταξινομούν τα σκουπίδια τους ώστε να μεταφερθούν στις κατάλληλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ή παραγωγής ενέργειας.

Με την πάροδο του χρόνου, η Σουηδία έθεσε σε εφαρμογή μια εθνική πολιτική ανακύκλωσης, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και αν οι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της καύσης των αποβλήτων τους, η ενέργεια πηγαίνει σε ένα εθνικό δίκτυο θέρμανσης για τη θέρμανση κατοικιών, η οποία είναι πολύ βασική στη διάρκεια του δυνατού Σουηδικού χειμώνα.

«Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έχουμε αυτό το αυστηρό δίκτυο, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση της θέρμανσης από τα εργοστάσια ανακύκλωσης. Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης δεν κάνουν χρήση της θέρμανσης από τα απόβλητα ενώ εδώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων» αναφέρει η Anna-Carin Gripwall, διευθύντρια επικοινωνίας του Avfall Sverige, της Σουηδικής Ένωσης ανακύκλωσης αποβλήτων.

Η ίδια περιγράφει την πολιτική της εισαγωγής αποβλήτων προς ανακύκλωση από άλλες χώρες ως προσωρινή κατάσταση. «Υπάρχει μια απαγόρευση της υγειονομικής ταφής στις χώρες της ΕΕ, καθώς υπάρχει πρόστιμο και γι αυτό μας τα αποστέλλουν εδώ και το παρέχουμε ως υπηρεσία», και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να δημιουργήσουν τα δικά τους εργοστάσια ανακύκλωσης, να μειώσουν τα δικά τους απόβλητα, καθώς εμείς για να το πετύχουμε αυτό, εργαστήκαμε σκληρά».

Η ίδια καταλήγει: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν λιγότερα απόβλητα σε κάθε χώρα. Αλλά για να χρησιμοποιήσουν την ανακύκλωση για θέρμανση θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης ή τηλεψύξης, έτσι πρέπει να δημιουργήσουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, και αυτό απαιτεί χρόνο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον 63χρονο καθηγητή που κατηγορείται ότι θώπευσε 8χρονη σε πάρκο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 63χρονος που αρνείται τις κατηγορίες, παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης

Τέσσερα χρόνια φυλακή στoν Σουηδό «Πέλικο» που εξέδωσε τη σύζυγό του σε περισσότερους από 100 άνδρες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για «διακεκριμένη μαστροπεία», καθώς και για απόπειρα βιασμού, επίθεση και απειλές σχετικά με γεγονότα που εκτείνονται σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών

Πολωνία: Δολοφονήθηκε Ρώσος καλλιτέχνης που ασκούσε κριτική στο Κρεμλίνο ‑ Δέχθηκε 5 σφαίρες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ρώσος καλλιτέχνης που επικρίνει το Κρεμλίνο δολοφονήθηκε στην Πολωνία

Σοκαριστικό βίντεο ‑ Εύβοια: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε δύο μαθήτριες Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Στον καβγά συμμετείχαν και άλλες μαθήτριες που είχαν δημιουργήσει έναν «κλοιό» γύρω τους

Πέθανε η ηθοποιός Ece Irtem σε ηλικία 35 ετών

E-Daily 3.Left 16.06.2026
Η αιτία θανάτου

Γεωργιάδης: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά o θάνατος της νοσηλεύτριας στο Ναύπλιο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Τι αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για το περιστατικό

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαμιώτης

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Σε ηλικία 68 ετών

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί ‑ Ποιοι θα δουν έως και 450 ευρώ στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση, δεν συμψηφίζεται με οφειλές και δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές - Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο εδώλιο για δηλητηρίαση αδέσποτων γατών με φόλες

Ελλάδα 16.06.2026
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φόνο ζώου συντροφιάς κατά συρροή και σε απόπειρα, με χρήση δηλητηριώδους ουσίας

Θύμα άγριας επίθεσης φύλακας στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου

Ελλάδα 16.06.2026
Οι ελλείψεις σε προσωπικό βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και οι αφόρητες συνθήκες κράτησης που επικρατούν δοκιμάζουν του κρατούμενους