E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Σουηδία κάνει τόσο καλή ανακύκλωση που της τέλειωσαν τα σκουπίδια!

Έχει κιόλας προχωρήσει σε εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες!

Δημοσίευση 10/12/2016 | 12:28

Η Σουηδία κάνει τόσο καλή ανακύκλωση που της τέλειωσαν τα σκουπίδια!

Το σύστημα ανακύκλωσης της Σουηδίας είναι τόσο πρωτοποριακό, καθώς η χώρα έχει αξιοποιήσει εντελώς τα δικά της σκουπίδια και έχει προχωρήσει στην εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες.

Η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της, με λιγότερο από το 1% να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, και σαν να μην έφτανε αυτό, η ίδια εισάγει σκουπίδια και από άλλες χώρες προκειμένου να τα αξιοποιήσει και να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της.

Με μία διαδικασία που ονομάζεται «απόβλητα σε ενέργεια» παράγεται βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, τα σκουπίδια που ταξινομούνται για να αξιοποιηθούν από τη διαδικασία καίγονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την περιστροφή στροβίλων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σύστημά τους είναι τόσο επαναστατικό και οφείλεται ξεκάθαρα στην κουλτούρα που έχουν, ως πολιτισμός, σχετικά με τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Η Σουηδία ήταν μία από τις πρώτες χώρες, οι οποίες εφάρμοσαν ένα βαρύ φόρο στα ορυκτά καύσιμα το 1991 και γι αυτό το λόγο, η ίδια, προμηθεύεται πλέον, σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης καθώς οι πολίτες της είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και συνεπείς στο θέμα της ανακύκλωσης. Οι ίδιοι ταξινομούν τα σκουπίδια τους ώστε να μεταφερθούν στις κατάλληλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ή παραγωγής ενέργειας.

Με την πάροδο του χρόνου, η Σουηδία έθεσε σε εφαρμογή μια εθνική πολιτική ανακύκλωσης, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και αν οι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της καύσης των αποβλήτων τους, η ενέργεια πηγαίνει σε ένα εθνικό δίκτυο θέρμανσης για τη θέρμανση κατοικιών, η οποία είναι πολύ βασική στη διάρκεια του δυνατού Σουηδικού χειμώνα.

«Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έχουμε αυτό το αυστηρό δίκτυο, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση της θέρμανσης από τα εργοστάσια ανακύκλωσης. Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης δεν κάνουν χρήση της θέρμανσης από τα απόβλητα ενώ εδώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων» αναφέρει η Anna-Carin Gripwall, διευθύντρια επικοινωνίας του Avfall Sverige, της Σουηδικής Ένωσης ανακύκλωσης αποβλήτων.

Η ίδια περιγράφει την πολιτική της εισαγωγής αποβλήτων προς ανακύκλωση από άλλες χώρες ως προσωρινή κατάσταση. «Υπάρχει μια απαγόρευση της υγειονομικής ταφής στις χώρες της ΕΕ, καθώς υπάρχει πρόστιμο και γι αυτό μας τα αποστέλλουν εδώ και το παρέχουμε ως υπηρεσία», και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να δημιουργήσουν τα δικά τους εργοστάσια ανακύκλωσης, να μειώσουν τα δικά τους απόβλητα, καθώς εμείς για να το πετύχουμε αυτό, εργαστήκαμε σκληρά».

Η ίδια καταλήγει: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν λιγότερα απόβλητα σε κάθε χώρα. Αλλά για να χρησιμοποιήσουν την ανακύκλωση για θέρμανση θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης ή τηλεψύξης, έτσι πρέπει να δημιουργήσουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, και αυτό απαιτεί χρόνο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ‑ Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας

Ελλάδα 07.12.2025
Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο

Ελλάδα 07.12.2025
Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Τρόμος για 3 ανήλικες στο Καματερό: Μεθυσμένος Ινδός τις απείλησε με χαρτοκόπτη

Ελλάδα 07.12.2025
Το συμβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»

Κόσμος 07.12.2025
«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του

Ελλάδα 07.12.2025
Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Έκπληξη στο Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα!

Οικονομία 07.12.2025
Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ηλεκτρική ενέργεια, και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Προκαταβολικά οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες καταβολής

Οικονομία 07.12.2025
Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ενόψει των γιορτών

Σε ποια ηλικία είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα

Κόσμος 07.12.2025
Η έρευνα έκανε διάκριση μεταξύ της αντιληπτής μοναξιάς, πόσο συχνά κάποιος δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση, και της «πραγματικής μοναξιάς»

Χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου: Αγνωστοι ψέκασαν ταξιδιώτες με σπρέι – Μία σύλληψη

Κόσμος 07.12.2025
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από ειδοποίηση για βίαιο περιστατικό στον τερματικό σταθμό 3 – Μία σύλληψη

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»

Ελλάδα 07.12.2025
Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους

Ελλάδα 07.12.2025
Σκοπός του νέου νόμου για την οδική ασφάλεια είναι η αναβάθμιση, η καταγραφή, η βεβαίωση και η είσπραξη τροχονομικών παραβάσεων