E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Η επιμονή του Ταμείου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκλογές, δηλώνει η Αθήνα

Δημοσίευση 2/12/2016 | 18:44

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο πακέτο άμεσων μέτρων.

Το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα να προσδιορίσει εμπροσθοβαρή μέτρα για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του αφορολογήτου, ώστε να συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018. Αυτό εκ των πραγμάτων θα «αγγίξει» τις κύριες συντάξεις και θα μειώσει το αφορολόγητο στα επίπεδα των 5.000 έως 6.000 ευρώ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία με τους δανειστές στα περισσότερα θέματα στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης τους χρέους και οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 θα συζητηθούν αργότερα. «Επιδίωξη είναι σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία για τα άλλα δύο» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για τα εργασιακά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επιπεδο. «Πίσω από αυτό δεν θα πάμε» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β' αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Ρεάλ Μαδρίτης 3‑4: Πάλεψε σαν θηρίο αλλά δεν κέρδισε τον διαστημικό Εμπαπέ

Αθλητικά Νέα 27.11.2025
Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως υποτάχθηκε στην ανωτερότητά της και ηττήθηκε 4-3 στο «Γ. Καραϊσκάκη

Τραγωδία στη Φλώρινα: Δύο νεκροί σε τροχαίο στην Πρέσπα

Ελλάδα Χτες
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την Τροχαίο Φλώρινας

Κακοκαιρία Adel: «Σύννεφο ύψους 11 χιλιομέτρων στην Αιτωλοακαρνανία» – Ήχησε το 112

Καιρός Χτες
Η Πολιτική Προστασία συστήνει προσοχή σε όλους

Χονγκ Κονγκ: Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά σε ουρανοξύστη ανέρχεται σε 36 ‑ 279 άτομα αγνοούνται

Κόσμος Χτες
Ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών στη βόρεια περιοχή Tai Po του Χονγκ Κονγκ έχει αυξηθεί σε 36, ενώ 279 άτομα αγνοούνται

Φρίκη στη Γαλλία: Ανώτερος κρατικός λειτουργός είχε «ναρκώσει» πάνω από 240 γυναίκες

Κόσμος Χτες
Σε μια υπόθεση που θυμίζει τη δίκη Πελικό, δεκάδες γυναίκες καταγγέλλουν ότι τους δόθηκαν ζεστά ροφήματα αναμεμειγμένα με διουρητικό για να τις κάνουν να ουρήσουν

Ξάνθη: Αύριο απολογούνται 10 άτομα επειδή... ύψωσαν σιδερένιο Σταυρό που έγινε viral ‑ βίντεο

Ελλάδα Χτες
Έρευνα των αρχών για την τοποθέτηση του σταυρού μετά τις Viral εικόνες - Κλήσεις σε απολογία την Πέμπτη 27/11

Τροχαίο στο Παγκράτι: Αναζητείται δομή φιλοξενίας για την 32χρονη ΑμεΑ κόρη του θύματος

Ελλάδα Χτες
Η 32χρονη παραμένει στο Αιγινήτειο από την ημέρα του τροχαίου

Αγριος καβγάς Γεωργιάδη με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή ‑ «Μας δείξατε το χιτλερικό σας πρόσωπο»

Πολιτική Χτες
Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη -Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, με αιχμή του δόρατος τον Καραναστάση

Βόλος: Κάτοικος Χαλκίδας άρπαξε από επιχείρηση 15.000 ευρώ – Πώς έστησε την κομπίνα

Ελλάδα Χτες
Ο απατεώνας παραμένει ασύλληπτος παρά την ταυτοποίησή του

Τραγωδία στη Φθιώτιδα: 50χρονος πέθανε μετά από τσίμπημα μέλισσας ‑ Έτρεξε να σωθεί και βγήκε εκτός δρόμου με το αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος γνώριζε πως ήταν αλλεργικός και έσπευσε με το ΙΧ του στο κοντινότερο φαρμακείο – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και τον εντόπισε ένας από την παρέα του ο οποίος και τον μετέφερε – Θα γίνει νεκροψία