E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Η επιμονή του Ταμείου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκλογές, δηλώνει η Αθήνα

Δημοσίευση 2/12/2016 | 18:44

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο πακέτο άμεσων μέτρων.

Το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα να προσδιορίσει εμπροσθοβαρή μέτρα για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του αφορολογήτου, ώστε να συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018. Αυτό εκ των πραγμάτων θα «αγγίξει» τις κύριες συντάξεις και θα μειώσει το αφορολόγητο στα επίπεδα των 5.000 έως 6.000 ευρώ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία με τους δανειστές στα περισσότερα θέματα στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης τους χρέους και οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 θα συζητηθούν αργότερα. «Επιδίωξη είναι σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία για τα άλλα δύο» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για τα εργασιακά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επιπεδο. «Πίσω από αυτό δεν θα πάμε» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β' αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Και η Πίζα γέρνει, αλλά δεν έπεσε» είχε πει μηχανικός για την πολυκατοικία στα Πετράλωνα

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
«Ξεσκονίζουν» τα γειτονικά κτίρια μετά την κατάρρευση - Φόβοι για νέα προβλήματα στατικότητας - Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι πέντε προσαγωγές για το συμβάν

Ηράκλειο: 18χρονη Βρετανίδα κατήγγειλε σεκιουριτά για βιασμό

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ο 50χρονος συνελήφθη, ενώ σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία

Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια τριών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, 5 τραυματίες, μία γυναίκα διασωληνωμένη

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Στόχος εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια έγιναν οι κατοικίες των Ζήση Ιωακείμοβιτς, Σάββα Αναστασιάδη και Αφροδίτης Νέστορα - Διασωληνώθηκε η μητέρα της Νέστορα

Το ηχητικό του τρόμου: «Της έκοψε τα χέρια» ‑ Νεκρή 31χρονη από επίθεση αλιγάτορα

Κόσμος 01.07.2026
Οι Αρχές εντόπισαν στη συνέχεια τον αλιγάτορα μήκους περίπου 3,6 μέτρων, τον θανάτωσαν, τον αποκεφάλισαν και κράτησαν το κεφάλι του ως αποδεικτικό στοιχείο

Γαλλία ‑ Σουηδία 3‑0: Διπλός Μπαπέ και δύο ασίστ Ολίσε για την πρόκριση στους «16»

Αθλητικά Νέα 01.07.2026
Χωρίς εκπλήξεις στο Νιου Τζέρσι - οι Τρικολόρ πέρασαν άνετα στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου τους περιμένει η Παραγουάη

Ντομάτες, αγγούρια, ροδάκινα: Πόσο κοστίζουν σήμερα σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ

Οικονομία 01.07.2026
Ανακαλύψτε πώς οι αυξήσεις τιμών σε φρούτα επηρεάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Μάθετε περισσότερα και προσαρμοστείτε σήμερα!

Μεξικό ‑ Ισημερινός 2‑0: Τέσσερις στις τέσσερις και πρόκριση στους «16»

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Γκολ-έργα τέχνης από Κινιόνες και Χιμένες έκριναν το παιχνίδι

Εύβοια: Ανήλικη ήπιε χλωρίνη – Η άμεση επέμβαση αστυνομικών έσωσε τη ζωή της

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Στιγμές αγωνίας εκτυλίχθηκαν στην Αιδηψό της Εύβοιας, όταν ένα ανήλικο κορίτσι κατανάλωσε κατά λάθος χλωρίνη από φιάλη απορρυπαντικού, προκαλώντας μεγάλη

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο «Ταμτάκος» του ελληνικού κινηματογράφου

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών - Το συγκινητικό αντίο του γιου του