E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Η επιμονή του Ταμείου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκλογές, δηλώνει η Αθήνα

Δημοσίευση 2/12/2016 | 18:44

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο πακέτο άμεσων μέτρων.

Το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα να προσδιορίσει εμπροσθοβαρή μέτρα για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του αφορολογήτου, ώστε να συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018. Αυτό εκ των πραγμάτων θα «αγγίξει» τις κύριες συντάξεις και θα μειώσει το αφορολόγητο στα επίπεδα των 5.000 έως 6.000 ευρώ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία με τους δανειστές στα περισσότερα θέματα στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης τους χρέους και οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 θα συζητηθούν αργότερα. «Επιδίωξη είναι σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία για τα άλλα δύο» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για τα εργασιακά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επιπεδο. «Πίσω από αυτό δεν θα πάμε» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β' αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Στο μικροσκόπιο ο θάνατος 67χρονης

Ελλάδα 28.02.2026
Διερευνώνται οι συνθήκες της πτώσης – Η Ένωση «Υπερίων» ζητά απαντήσεις για τις υποδομές και τη λογοδοσία

Ανδρας στην Θεσσαλονίκη ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στα 3 ανήλικα ανίψια του

Ελλάδα 28.02.2026
Ο άνδρας συνελήφθη, ενώ όπως φαίνεται είχε ποινικό παρελθόν

Τραμπ σε 8λεπτο διάγγελμα: «Θα ισοπεδώσουμε τη βιομηχανία πυραύλων του Ιράν»

Κόσμος 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, καλώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης να καταθέσουν τα όπλα.

Τραμπ διατάσσει διακοπή συνεργασίας με Anthropic – Απειλές για ποινικές συνέπειες και εξάμηνη κατάργηση συμβολαίων

Tech + Science 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε στην άρνηση της εταιρίας να παραχωρήσει απεριόριστη πρόσβαση στα εργαλεία της στο Πεντάγωνο.

Reuters: Ο Χαμενεΐ έφυγε από την Τεχεράνη ‑ Aναφορές για χτύπημα κοντά στα γραφεία του

Κόσμος 28.02.2026
Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν βρίσκεται στην Τεχεράνη και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters

Βόλος: Δύο αδέρφια χτύπησαν και εκβίαζαν 15χρονο για ένα «like» σε φωτογραφία μίας κοπέλας

Ελλάδα Χτες
Ο... θιγμένος 17χρονος, φέρεται να επικοινώνησε με τον 15χρονο και του ζήτησε να συναντηθούν, αλλά εκεί τον περίμεναν, επίσης, ο 19χρονος και η 17χρονη

Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας στο Λουτράκι ‑ Τον υπέδειξε ο 19χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος φέρεται να έχασε τη ζωή του καβγά με αφορμή έναν σπασμένο καθρέπτη μοτοσικλέτας

Ισπανία: Ειδοποιεί τον ΠΟΥ για μετάδοση παραλλαγής του ιού της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους

Κόσμος Χτες
Σήμανε συναγερμό λόγω του δυνητικού πανδημίας του ιού της γρίπης των χοίρων στην Ισπανία