E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Η επιμονή του Ταμείου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκλογές, δηλώνει η Αθήνα

Δημοσίευση 2/12/2016 | 18:44

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο πακέτο άμεσων μέτρων.

Το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα να προσδιορίσει εμπροσθοβαρή μέτρα για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του αφορολογήτου, ώστε να συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018. Αυτό εκ των πραγμάτων θα «αγγίξει» τις κύριες συντάξεις και θα μειώσει το αφορολόγητο στα επίπεδα των 5.000 έως 6.000 ευρώ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία με τους δανειστές στα περισσότερα θέματα στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης τους χρέους και οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 θα συζητηθούν αργότερα. «Επιδίωξη είναι σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία για τα άλλα δύο» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για τα εργασιακά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επιπεδο. «Πίσω από αυτό δεν θα πάμε» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β' αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μασκ στο Νταβός: «Σύντομα τα ρομπότ θα υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπων» ‑ Το «καρφί» για Τραμπ

Κόσμος 22.01.2026
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Έλον Μασκ στο Νταβός

ΠΑΟΚ – Μπέτις 2‑0: Προκρίθηκε με γκολάρα και με μπαλάρα!

Αθλητικά Νέα 22.01.2026
Tην τελευταία αγωνιστική στη Λιόν... ρέστα 8άδας!

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκρό ηλικιωμένο ζευγάρι και τα σκυλιά τους από διαρροή υγραερίου

Ελλάδα 22.01.2026
Ένας άνδρας και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους

Καθίζηση οδοστρώματος στον Πειραιά: Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα 22.01.2026
Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οριστεί για να αποφύγουν την περιοχή αυτή

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ οδηγούσε και άφησε την τελευταία του πνοή

Ελλάδα 22.01.2026
Θρήνος για 68χρονο άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός πλησίον του αυτοκινήτου του

Έπεσε το X – Δεν φορτώνει η πλατφόρμα σε εκατομμύρια χρήστες

Tech + Science 22.01.2026
Πρόβλημα λειτουργίας του Twitter (νυν X) στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο

Ισπανία: Βρέθηκαν ακόμη δύο σοροί ‑ Στους 45 οι νεκροί

Κόσμος 22.01.2026
«Θεωρητικά, πρόκειται για τους δύο νεκρούς που δεν είχαν βρεθεί ακόμη», εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Ο Μπάρον μου έσωσε τη ζωή»: Ο γιος του Τραμπ είδε έναν αθλητή πολεμικών τεχνών να χτυπά γυναίκα και σήμανε συναγερμό

Κόσμος 22.01.2026
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου επικοινώνησε με τις βρετανικές αρχές

Παράσυρση ηλικιωμένης στη Γλυφάδα: Σπαρακτικό κλάμα παιδιού ‑ «Πού πάει η μαμά;»

Ελλάδα 22.01.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγω μέτρα από το σημείο που έχασε τη ζωή της η 56χρονη

Τουρκία: Νοσοκόμα κακοποίησε βρέφος που βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα και το άφησε ανάπηρο

Κόσμος 22.01.2026
Η νοσοκόμα χτυπούσε το μωρό στο κεφάλι άρχισε να κλαίει και στη συνέχεια σφίγγει το πόδι του και το τραβάει προς το μέρος της

«Τα ‘χωσε» ο Ζελένσκι στην Ευρώπη από το Νταβός: Ζούμε μια ατελείωτη «Μέρα της Μαρμότας»

Κόσμος 22.01.2026
«Ένας χρόνος πέρασε και τίποτα δεν έχει αλλάξει» - «Αν ο Πούτιν αποφασίσει να καταλάβει τη Λιθουανία ή να πλήξει την Πολωνία, ποιος θα απαντήσει;» διερωτήθηκε