E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Η επιμονή του Ταμείου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκλογές, δηλώνει η Αθήνα

Δημοσίευση 2/12/2016 | 18:44

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο πακέτο άμεσων μέτρων.

Το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα να προσδιορίσει εμπροσθοβαρή μέτρα για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του αφορολογήτου, ώστε να συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018. Αυτό εκ των πραγμάτων θα «αγγίξει» τις κύριες συντάξεις και θα μειώσει το αφορολόγητο στα επίπεδα των 5.000 έως 6.000 ευρώ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία με τους δανειστές στα περισσότερα θέματα στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης τους χρέους και οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 θα συζητηθούν αργότερα. «Επιδίωξη είναι σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία για τα άλλα δύο» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για τα εργασιακά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επιπεδο. «Πίσω από αυτό δεν θα πάμε» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β' αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη 30χρονη influencer στο αεροδρόμιο του Μαρακές επειδή δημοσίευσε βίντεο που παραπονιόταν για την οδήγηση των ντόπιων, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
«Δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους να οδηγούν έτσι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα χωρίς κράνη, με παιδιά επιβάτες, που στρίβουν απότομα», είπε σε ένα βίντεο στα social media, το οποίο αργότερα διέγραψε

Βρετανία: Εργάτης κακοποιούσε αγριόχοιρους με δίκρανο και πλαστικό σωλήνα – «Σκηνές αδύνατο να ξεχαστούν»

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο 48χρονος Στίβεν Γούλγκερ παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου

Σοκάρει ο ψυχολόγος της Αντιγόνης που δολοφονήθηκε στη Δράμα: «Έβριζε, την υποτιμούσε. Δεν υπήρχε η κοπέλα στη σχέση»

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο ψυχολόγος της 45χρονης περιέγραψε τον σύζυγό της ως χειριστικό και αποκάλυψε ότι την είχε προτρέψει να αλλάξει κλειδαριές και να ζητήσει μετάθεση από την Αστυνομία.

Ένταση στην δίκη Λυγγερίδη: Μάρτυρας αναίρεσε όσα είχε καταθέσει προανακριτικά

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι η προηγούμενη κατάθεσή του ήταν ψευδής και οφειλόταν σε πίεση και άγχος από τους αστυνομικούς

Με μαχαιριά στο στήθος δολοφονήθηκε ο τραγουδιστής Talay Riley

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης είχε βρεθεί νεκρός σε κήπο σε περιοχή του Λονδίνου - Δύο άντρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι

Ταϊρίκ Τζόουνς: Η ποινή για το επεισόδιο με τον Ναν

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Τιμωρήθηκε και η ΚΑΕ Ολυμπιακός

Κέντρικ Ναν: Η ποινή για τον καυγά με τον Τζόουνς

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Τιμωρήθηκε και η ΚΑΕ

Αργίες 2026: Πότε «πέφτει» ο Δεκαπενταύγουστος και πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο Δεκαπενταύγουστος ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους

Ρονάλντο για Μέσι: «Ώρα να αποδεχτεί ο κόσμος ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών»

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Ύμνοι του Βραζιλιάνου θρύλου Ρονάλντο για τον Λιονέλ Μέσι μετά την παράστασή του κόντρα στην Αλγερία με χατ τρικ

Πώς δρούσε το κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης με τους 80.000 συνδρομητές

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ακολουθώντας τη «ροή του χρήματος» οι αρχές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν σε καθεστώς απόλυτης χλιδής - Πώς ξέπλεναν τα μαύρα χρήματα