E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Δικαίωση φορολογούμενου για εμβάσματα στο εξωτερικό

Του είχε καταλογιστεί φόρος και προσαυξήσεις ύψους 2.221.000 ευρώ

Δημοσίευση 16/10/2016 | 21:49

ΣτΕ: Δικαίωση φορολογούμενου για εμβάσματα στο εξωτερικό

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την δικαίωση του Μιχάλη Χατζηγιάννη για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011, εξέδωσε νέα απόφαση με το ίδιο νομικό σκεπτικό που όμως αυτή τη φορά αφορούσε φορολογούμενο σε βάρος του οποίου είχε καταλογιστεί φόρος και προσαυξήσεις ύψους 2.221.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, φορολογούμενος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία ακυρώθηκαν: 1) ενδικοφανείς προσφυγές του κατά της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 του προϊστάμενου του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), περί καταλογισμού σε βάρος του κύριου φόρου εισοδήματος και πρόσθετου φόρου, καθώς και έκτακτη εισφορά (ν. 3833/2010) και πρόσθετη εισφορά, αλλά και πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 και 2) οι πράξεις του προϊστάμενου του Κ.Ε.ΦΟ.Μ.ΕΠ., κατά το μέρος που με αυτές προστέθηκε χρηματικό ποσό στο φορολογητέο εισόδημα για το οικονομικό έτος 2010 και χρηματικό ποσό για το οικονομικό έτος 2011, ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και του καταλογίσθηκαν κύριος και πρόσθετος φόρος εισοδήματος, καθώς και η αναλογούσα έκτακτη εισφορά (του ν. 3833/2010) και εισφορά αλληλεγγύης.

Το 2014 του γνωστοποιήθηκε από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. ότι είχε επιλεγεί για μερικό φορολογικό έλεγχο, για τις χρήσεις 2009, 2010 και 2011, επειδή στις χρήσεις 2009 και 2010 είχε αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, ποσού 221.000 και 2.600.000 ευρώ αντίστοιχα (συνολικά 2.821.000 ευρώ).

Στην συνέχεια το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. τον κάλεσε να προσκομίσει τα αποδεικτικά στοιχεία των εμβασμάτων καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι τα ποσά που απέστειλε στο εξωτερικό έχουν φορολογηθεί ή έχουν νομίμως απαλλαγεί του φόρου.

Ο φορολογούμενος απάντησε ότι τα ποσά των εμβασμάτων προήλθαν από πώληση, το έτος 2007, ακινήτου ιδιοκτησίας της μητέρας του, ότι είναι συνδικαιούχος στον λογαριασμό της Τράπεζας από τον οποίο προήλθαν τα εμβάσματα μαζί με τη μητέρα του και τον αδερφό του και ότι τα εμβάσματα αυτά μεταφέρθηκαν επίσης σε κοινό λογαριασμό σε Τράπεζες του εξωτερικού (Ελβετία).

Επίσης, προσκόμισε, μεταξύ των άλλων, φωτοαντίγραφα του λογαριασμού της Τράπεζας ALPHA BANK, όπως και των εμβασμάτων που μετέφερε τα ποσά κατά τα έτη 2009 και 2010.

Τελικά, ο έλεγχος θεώρησε ότι η περιουσία του φορολογούμενου προσαυξήθηκε, από άγνωστη αιτία, κατά τα ποσά των εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό, ήτοι κατά 221.000 ευρώ στη χρήση 2009 και κατά 2.600.000 ευρώ στη χρήση 2010 και με το σκεπτικό ότι η προσαύξηση της περιουσίας του είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της φορολογικής του οφειλής για τις εν λόγω χρήσεις.

Ακολούθως, ο προϊστάμενος του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., εξέδωσε σε βάρος του οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία καταλόγισε σε βάρος του κύριο φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά του ν. 3833/2010, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων του ν. 3986/2011.

Το ΣτΕ με την 1897/2016 απόφασή του, ακολουθώντας το σκεπτικό της απόφασης του κ. Χατζηγιάννη (υπ' αρθμ. 884/2016), αναίρεσε μερικά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και παραπέμπει την υπόθεση στο ίδιο Εφετείο για νέα κρίση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στον Πύργο: Επιτέθηκε στη σύζυγό του με μαχαίρι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Ελλάδα 13.01.2026
Για 45 λεπτά ο σύζυγός της κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε να βαλει τελος στη ζωή του

Απόπειρα δολοφονίας γυναίκας δικαστή μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην σύζυγό της

Κόσμος 13.01.2026
Της έσωσε τη ζωή ένας κρατούμενος που αφόπλισε τον δράστη πριν πυροβολήσει ξανά εναντίον της

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»

Κόσμος 13.01.2026
Μια νέα επίθεση στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες» εκτιμά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Βίντεο δείχνει την 16χρονη Λόρα που αγνοείται στην περιοχή του Ζωγράφου

Ελλάδα 13.01.2026
Εξαφανισμένη για πέμπτη ημέρα η 16χρονη - Βρέθηκε η τσάντα της στην περιοχή του Ζωγράφου

Τραμπ στους Ιρανούς: «Έρχεται βοήθεια – Οι δολοφόνοι και οι βασανιστές σας θα το πληρώσουν ακριβά»

Κόσμος 13.01.2026
Συνεδριάζει αργότερα σήμερα η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, πληροφορίες για ανάλογη σύσκεψη και στο Ισραήλ

Ισπανία: Εικόνες ντροπής σε αγώνα ακαδημιών, ξύλο μεταξύ των παικτών και εισβολή στο γήπεδο από τις μητέρες τους

Κόσμος 13.01.2026
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε αγώνα της 4ης κατηγορίας νέων (!) στην Γρανάδα, με συμπλοκή των ποδοσφαιριστών, στην οποία ενεπλάκησαν και οι μητέρες τους

Πέθανε η κόρη της Γεωργίας Βασιλειάδου, Φωτεινή

Ελλάδα 13.01.2026
Η τραγωδία που την σημάδεψε

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα 13.01.2026
Συνολικά 25 εκπρόσωποι από τα μπλόκα και τις οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου θα λάβουν μέρος

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση με drones στη Μαύρη Θάλασσα

Ελλάδα 13.01.2026
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για την επίθεση

Στο 2,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο: Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων

Οικονομία 13.01.2026
Με ρυθμό 3,6% κινήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης: Πώς ανθρώπινα μέλη πωλούνται νόμιμα για χιλιάδες ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Κόσμος 13.01.2026
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η αποκόμιση κέρδους από την παροχή σορών χωρίς άδεια

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο «σεληνιακό ρολόι» στον κόσμο

Tech + Science 13.01.2026
Η χρονομέτρηση στη Σελήνη παύει να είναι θεωρητικό ζήτημα