E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Guardian: Η ένωση της Κύπρου στα μεγάλα γεγονότα που θα φέρει το 2016

Ιστορικής σημασίας ευκαιρία βλέπει η βρετανική εφημερίδα

Δημοσίευση 31/12/2015 | 12:19

Guardian: Η ένωση της Κύπρου στα μεγάλα γεγονότα που θα φέρει το 2016

"Ιστορικής σημασίας παράθυρο” για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 βλέπει ο Guardian, σε αφιέρωμά του για τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένονται τη νέα χρονιά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι δύο πλευρές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν μια ακόμα ευκαιρία να τερματίσουν τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. “Στο νότο γνωρίζουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, η διαίρεση θα παγιωθεί και η Τουρκία θα προσαρτήσει ουσιαστικά το βορά”, επισημαίνει ο James Ker-Lindsay, ένας ειδικός στο Κυπριακό στο LSE. Προσθέτει ακόμη ότι και για τους τουρκοκύπριους μια επανενωμένη χώρα σημαίνει συμμετοχή στην Ε.Ε.

Οι δύο πλευρές έχουν επικεφαλής πολιτικούς που είναι υπέρ της λύσης στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. “Αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση με αυτούς τους δύο, δεν θα βρεθεί ποτέ”, τονίζει ο Ker-Lindsay, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίες είναι 6 στην κλίμακα του 10.

Το δημοσίευμα που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, σημειώνει ακόμη ότι η στάση της Τουρκίας δίνει τις περισσότερες ελπίδες. Η σύγκρουση με τη Ρωσία και η επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της γείτονος στην ΕΕ έχουν φέρει το Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης. Η Τουρκία χρειάζεται μια επιτυχία σε διπλωματικό επίπεδο και όπως σημειώνει ο καθηγητής Hubert Faustmann, “η ¶γκυρα για χρόνια έβλεπε την Κύπρο ως μια στρατηγική περιοχή που επανακατέκτησε, αλλά τώρα τη θεωρεί ως μια απώλεια που θα δεχόταν πρόθυμα αν είχε ένα μεγαλύτερο αντάλλαγμα”.

Τις εντατικές διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά φλέγοντα ζητήματα, όπως το περιουσιακό, η ασφάλεια και το εδαφικό. “Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία, αλλά για να επιτευχθεί το “ναι” και στις δύο πλευρές είναι το ίδιο δύσκολο με την επίτευξη συμφωνίας”, τονίζει ο Faustmann.

Αμερικανικές εκλογές

Στις 4 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Μπάρακ Ομπάμα μετά από 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων στις υποψηφιότητες προηγείται ο εκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ από την άλλη πλευρά, αυτή των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται και συγκεντρώνει πιθανότητες να εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κίνα

Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο, η νέα χρονιά είναι η χρονιά της μαϊμούς. Ο κινέζος πρόεδρος και επικεφαλής του κομουνιστικού κόμματος Xi Jinping έχει κατακτήσει τη φήμη του πιο ισχυρού ηγέτη εδώ και δεκαετίες. Κυβερνά με πυγμή, έχει στείλει στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους και σχεδιάζει πως θα ισχυροποιήσει την Κίνα μέσα στον ΟΗΕ.

Η ψηφιακή απειλή

Ο κόσμος των υπολογιστών δέχεται ισχυρό πλήγμα από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις χάκερ και την έκθεση στη δημοσιότητα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το cloud computing που ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται ενισχύει τους φόβους διαρροής των δεδομένων.

Brexit

Τη νέα χρονιά στη Μ. Βρετανία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για έξοδο ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Κάμερον θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα, όπως έχει υποσχεθεί, ίσως το Σεπτέμβριο, και δε θα το αναβάλει για το 2017, καθώς δεν έχει τίποτα να κερδίσει, ειδικά με τη Γερμανία και τη Γαλλία να έχουν εκλογές.

Ρωσία

Η 16η χρονιά του Βλάντιμιρ Πούτιν στην ηγεσία της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι και η πιο απρόβλεπτη. Η πολεμική αεροπορία για πρώτη φορά εδώ και μια γενιά επιχειρεί έξω από τα σύνορα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει στο μεταίχμιο, ενώ η ρωσική οικονομία ταλαιπωρείται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Αθλητισμός

Όταν το 2009 το Ρίο Ντε Τζανέιρο κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρχε η αισιοδοξία ότι θα ωφελήσει την εικόνα της χώρας και θα βοηθήσει την οικονομία της. Λίγο πριν τους Αγώνες, υπάρχει ανησυχία για το αν θα είναι όλα έτοιμα εγκαίρως, η αστυνομική βία και τα σκάνδαλα διαφθοράς αυξάνονται και η οικονομία είναι σε ύφεση απειλώντας τις πωλήσεις εισητηρίων.

Νέος Γραμματέας στον ΟΗΕ

Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει επιλεγεί και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπάρχουν πιθανότητες να κατακτήσει τη θέση για πρώτη φορά μια γυναίκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Tech + Science 09.02.2026
Τα «παραθυράκια», οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες

Δημοσκόπηση Interview: Πόσοι θα ψήφιζαν Ντε Γκρες, τον γιο του τέως βασιλιά της Ελλάδας

Πολιτική 09.02.2026
Πρώτη η ΝΔ με 17,9 μονάδες από τον δεύτερο

Ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι του τον Γερμανό διαιτητή που έκανε πρόταση γάμου στον φίλο του σε αγώνα της Bundesliga

LGBTQI+ 09.02.2026
Ο διαιτητής ειδοποίησε τις αρχές για τις απειλές που δεχόταν, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος

Πύλος: Ποινή φυλάκισης σε 25χρονο που ξυλοκόπησε κουρέα γιατί δεν του άρεσε το κούρεμα

Ελλάδα 09.02.2026
Ο δράστης της επίθεσης στην Πύλο κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Ο «εμμονικός με το σeξ» Ασαντ κοιμόταν με συζύγους αξιωματούχων, που του τις «σύστηνε» πρώην δημοσιογράφος ερωμένη του

Κόσμος 09.02.2026
Σeξ, ίντριγκες, μυστηριώδεις θάνατοι και βιντεοπαιχνίδια, λίγο πριν την κατάρρευση του πρώην προέδρου

Τρομακτικές εικόνες στη Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε την ώρα του αγώνα κι υπέστη σπασμούς

Αθλητικά Νέα 09.02.2026
«Πάγωσαν» στο θρυλικό Μαρακανά, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Φλαμένγκο με την Σαμπάιο Κορέα, ο Αλεξάντρε της δεύτερης κατέρρευσε κι υπέστη σπασμούς

Ιωάννινα: Φωτιά σε σπίτι στη Βρυσέλλα Φιλιατών ‑ Έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές

Ελλάδα 09.02.2026
Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά οι εργάτες που διαμένουν στο σπίτι απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει κανείς

Υπό αστυνομική προστασία ο Ζακ Λανγκ και η σύζυγός του μετά από απειλές στα social media

Κόσμος 09.02.2026
Οι απειλές έρχονται μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας με τον Τζέφρι Επστάιν

Ενοχος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ο ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ελλάδα 09.02.2026
Του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή στην έφεση