LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Guardian: Η ένωση της Κύπρου στα μεγάλα γεγονότα που θα φέρει το 2016

Ιστορικής σημασίας ευκαιρία βλέπει η βρετανική εφημερίδα

Δημοσίευση 31/12/2015 | 12:19

Guardian: Η ένωση της Κύπρου στα μεγάλα γεγονότα που θα φέρει το 2016

"Ιστορικής σημασίας παράθυρο” για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 βλέπει ο Guardian, σε αφιέρωμά του για τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένονται τη νέα χρονιά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι δύο πλευρές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν μια ακόμα ευκαιρία να τερματίσουν τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. “Στο νότο γνωρίζουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, η διαίρεση θα παγιωθεί και η Τουρκία θα προσαρτήσει ουσιαστικά το βορά”, επισημαίνει ο James Ker-Lindsay, ένας ειδικός στο Κυπριακό στο LSE. Προσθέτει ακόμη ότι και για τους τουρκοκύπριους μια επανενωμένη χώρα σημαίνει συμμετοχή στην Ε.Ε.

Οι δύο πλευρές έχουν επικεφαλής πολιτικούς που είναι υπέρ της λύσης στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. “Αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση με αυτούς τους δύο, δεν θα βρεθεί ποτέ”, τονίζει ο Ker-Lindsay, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίες είναι 6 στην κλίμακα του 10.

Το δημοσίευμα που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, σημειώνει ακόμη ότι η στάση της Τουρκίας δίνει τις περισσότερες ελπίδες. Η σύγκρουση με τη Ρωσία και η επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της γείτονος στην ΕΕ έχουν φέρει το Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης. Η Τουρκία χρειάζεται μια επιτυχία σε διπλωματικό επίπεδο και όπως σημειώνει ο καθηγητής Hubert Faustmann, “η ¶γκυρα για χρόνια έβλεπε την Κύπρο ως μια στρατηγική περιοχή που επανακατέκτησε, αλλά τώρα τη θεωρεί ως μια απώλεια που θα δεχόταν πρόθυμα αν είχε ένα μεγαλύτερο αντάλλαγμα”.

Τις εντατικές διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά φλέγοντα ζητήματα, όπως το περιουσιακό, η ασφάλεια και το εδαφικό. “Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία, αλλά για να επιτευχθεί το “ναι” και στις δύο πλευρές είναι το ίδιο δύσκολο με την επίτευξη συμφωνίας”, τονίζει ο Faustmann.

Αμερικανικές εκλογές

Στις 4 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Μπάρακ Ομπάμα μετά από 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων στις υποψηφιότητες προηγείται ο εκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ από την άλλη πλευρά, αυτή των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται και συγκεντρώνει πιθανότητες να εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κίνα

Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο, η νέα χρονιά είναι η χρονιά της μαϊμούς. Ο κινέζος πρόεδρος και επικεφαλής του κομουνιστικού κόμματος Xi Jinping έχει κατακτήσει τη φήμη του πιο ισχυρού ηγέτη εδώ και δεκαετίες. Κυβερνά με πυγμή, έχει στείλει στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους και σχεδιάζει πως θα ισχυροποιήσει την Κίνα μέσα στον ΟΗΕ.

Η ψηφιακή απειλή

Ο κόσμος των υπολογιστών δέχεται ισχυρό πλήγμα από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις χάκερ και την έκθεση στη δημοσιότητα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το cloud computing που ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται ενισχύει τους φόβους διαρροής των δεδομένων.

Brexit

Τη νέα χρονιά στη Μ. Βρετανία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για έξοδο ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Κάμερον θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα, όπως έχει υποσχεθεί, ίσως το Σεπτέμβριο, και δε θα το αναβάλει για το 2017, καθώς δεν έχει τίποτα να κερδίσει, ειδικά με τη Γερμανία και τη Γαλλία να έχουν εκλογές.

Ρωσία

Η 16η χρονιά του Βλάντιμιρ Πούτιν στην ηγεσία της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι και η πιο απρόβλεπτη. Η πολεμική αεροπορία για πρώτη φορά εδώ και μια γενιά επιχειρεί έξω από τα σύνορα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει στο μεταίχμιο, ενώ η ρωσική οικονομία ταλαιπωρείται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Αθλητισμός

Όταν το 2009 το Ρίο Ντε Τζανέιρο κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρχε η αισιοδοξία ότι θα ωφελήσει την εικόνα της χώρας και θα βοηθήσει την οικονομία της. Λίγο πριν τους Αγώνες, υπάρχει ανησυχία για το αν θα είναι όλα έτοιμα εγκαίρως, η αστυνομική βία και τα σκάνδαλα διαφθοράς αυξάνονται και η οικονομία είναι σε ύφεση απειλώντας τις πωλήσεις εισητηρίων.

Νέος Γραμματέας στον ΟΗΕ

Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει επιλεγεί και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπάρχουν πιθανότητες να κατακτήσει τη θέση για πρώτη φορά μια γυναίκα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα 19.04.2024
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα 19.04.2024
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα 19.04.2024
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα 19.04.2024
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος 19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα 19.04.2024
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες