E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Από τα 66 Tornado μόνο τα 29 ικανά να πετούν - 34 ετών ήδη ο στόλος τους

Δημοσίευση 14/12/2015 | 19:02

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Η περιορισμένη φύση της συμμετοχής της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δεν έχει αποκλειστικώς πολιτικά κίνητρα, αλλά και πρακτικά. Το Βερολίνο, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, θα είχε μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξει περισσότερα από τα έξι μαχητικά - βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado, για αναγνωριστικές αποστολές στη Συρία.

Σε έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό περιοδικό Le Point, το Βερολίνο επισημαίνει ότι μόνο 29 από τα 66 αεροσκάφη Tornado της πολεμικής αεροπορίας της χώρας είναι ικανά να πραγματοποιήσουν πτήσεις. Πέρυσι, 38 αεροσκάφη είχαν χαρακτηρισθεί «αξιόμαχα».

«Η κατάσταση της πολεμικής μας αεροπορίας παραμένει μη ικανοποιητική», αναγνωρίζει ο γενικός επιθεωρητής του ομοσπονδιακού στρατού, της Bundeswehr, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ. Τα Tornado, που κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1970 με στόχο την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής στον Ψυχρό Πόλεμο, βρίσκονται στο τέλος της πτητικής τους ζωής, με 34 χρόνια υπηρεσίας για πολλά από αυτά.

Την ίδια ώρα, τα 140 σύγχρονα Eurofighter της Luftwaffe αντιμετωπίζουν και αυτά σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας. Μόλις 55% των αεροσκαφών αυτών βρίσκεται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ το ποσοστό αυτό στα μεταγωγικά αεροσκάφη Transall είναι της τάξης του 43%.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την πτητική ικανότητα ποσοστού 70% του εναέριου στόλου της, η Bundeswehr εξασφάλισε το 2014 κονδύλια 5,6 δισ. ευρώ για τα ερχόμενα δέκα χρόνια, που θα χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό του υλικού.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι είναι ικανή να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Υπολειπόμαστε έξι Tornado, ενώ τριάντα είναι έτοιμα προς πτήση. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα», είπε την Τετάρτη η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χρόνια προβλήματα

Τα προβλήματα αυτά, όμως, υπήρξαν συνήθη στον μεταπολεμικό στρατό της Δυτικής Γερμανίας και μεταφέρθηκαν στην Bundeswehr μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Τον Σεπτέμβριο, γερμανικό τάγμα ταξίδεψε στη Νορβηγία για να συμμετάσχει σε διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ. Εκπληκτοι οι Νορβηγοί διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί στρατιώτες δεν είχαν φέρει ατομικό οπλισμό μαζί τους. Οι Γερμανοί στρατιώτες, όμως, είναι μαθημένοι σε τέτοιες ελλείψεις εξοπλισμού. Για να εξοπλίσουν τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με εμπρόσθιο πυροβόλο, οι ευρηματικοί άνδρες της Bundeswehr πήραν σκουπόξυλο, το έβαψαν μαύρο και το τοποθέτησαν στη θέση του πυροβόλου.

Η διήγηση αυτή, του δημοσιογράφου της Die Welt Κονσταντίν Ρίχτερ, αποτελεί ένα μόνο περιστατικό από μακρά σειρά προβλημάτων και ελλείψεων στον εξοπλισμό της Bundeswehr. Πριν από πέντε χρόνια, στρατιώτες του πεζικού, που παρέλαβαν τα νέα τουφέκια G36, εξέφρασαν αμέσως παράπονα, τα οποία αποσιωπήθηκαν από την ιεραρχία και το υπουργείο.

Υστερα από έρευνα που ολοκληρώθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι το G36 δεν είναι ευθύβολο σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά ούτε και σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας. Η σημερινή υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το G36 θα αντικατασταθεί από νέο όπλο.

Η Bundeswehr δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 υπό αμερικανική αιγίδα. Η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων επί γερμανικού εδάφους και η έλλειψη αξιόπιστων επαγγελματικών στελεχών (όλοι οι καλοί αξιωματικοί είχαν υπηρετήσει τους ναζί) σήμαιναν ότι ο ρόλος της Bundeswehr αφορούσε την πραγματοποίηση ασκήσεων επί χάρτου ή σε ειδυλλιακά δάση της χώρας, χωρίς προοπτική εμπλοκής της σε συμβατικό πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Πρόκριση στους «16» του Europa League με 10 παίκτες και θρίλερ στα πέναλτι

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι «πράσινοι» επικράτησαν της Βικτόρια Πλζεν με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση

Δολιοφθορά στη γραμμή Αθήνα‑Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό FBI στις έρευνες ‑ Τι εξετάζεται

Ελλάδα Χτες
Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει 20 ανάλογα περιστατικά τόσο στην Αθήνα όσο και στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο

Απεργία για τα Τέμπη: Κλείνουν το Σάββατο έξι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Aπάτη της Καμόρα σε νοσοκομείο: Σκηνοθετούσε τροχαία για να κλέβει ασφάλιστρα

Κόσμος Χτες
Πτώματα μεταφέρονταν με μάσκες οξυγόνου, στρατολογούνταν ψευδομάρτυρες και κατέθεταν ψευδείς εκθέσεις ατυχήματος. H οργάνωση εκμεταλλευόταν το κυλικείο και τους αυτόματους πωλητές του νοσοκομείου

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε σακούλες

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο σπεύδει ιατροδικαστής

Μία καυτή νύχτα στο πιο αποκλειστικό σeξ κλαμπ του Λος Αντζελες: Πώς γίνεται κανείς μέλος του

Κόσμος Χτες
Κρυμμένο ανάμεσα στους ελικοειδείς δρόμους των λόφων του Χόλιγουντ, σε μια αυστηρά φυλασσόμενη ιδιοκτησία με θέα που κόβει την ανάσα, λειτουργεί το Snctm

Γαλλία: Ο τερματοφύλακας της Ναντ προσποιήθηκε τραυματισμό για να φάνε οι μουσουλμάνοι συμπαίκτες του, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αντονι Λοπες βρέθηκε ξαφνικά στο χορτάρι χωρίς να έχει επαφή με κάποιον αντίπαλο, ωστόσο ο έμπειρος τερματοφύλακας έκανε θέατρο για καλό λόγο

Κρατούμενος έβαλε τέλος στη ζωή του στο ΑΤ Λιβαδειάς

Ελλάδα Χτες
Απαγχονίστηκε με αυτοσχέδιο βρόγχο

Επίδομα 70 ευρώ για smartphone: Ποιοι έχουν δικαίωμα να το λάβουν

Οικονομία Χτες
Ποιοι είναι δικαιούχοι

Η Λόρα στα χέρια της αστυνομίας

Ελλάδα Χτες
Η 16χρονη εντοπίστηκε πριν από λίγο

Ισόβια στο δολοφόνο της Δώρας Ναστούλη στο Αγρίνιο

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση έγινε δεκτή με έντονη συναισθηματική φόρτιση από τη μητέρα της Δώρας, τον αδερφό της και τα τρία παιδιά της που όλα αυτά τα χρόνια ζητούσαν δικαίωση για τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της με βίαιο τρόπο