E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Από τα 66 Tornado μόνο τα 29 ικανά να πετούν - 34 ετών ήδη ο στόλος τους

Δημοσίευση 14/12/2015 | 19:02

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Η περιορισμένη φύση της συμμετοχής της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δεν έχει αποκλειστικώς πολιτικά κίνητρα, αλλά και πρακτικά. Το Βερολίνο, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, θα είχε μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξει περισσότερα από τα έξι μαχητικά - βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado, για αναγνωριστικές αποστολές στη Συρία.

Σε έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό περιοδικό Le Point, το Βερολίνο επισημαίνει ότι μόνο 29 από τα 66 αεροσκάφη Tornado της πολεμικής αεροπορίας της χώρας είναι ικανά να πραγματοποιήσουν πτήσεις. Πέρυσι, 38 αεροσκάφη είχαν χαρακτηρισθεί «αξιόμαχα».

«Η κατάσταση της πολεμικής μας αεροπορίας παραμένει μη ικανοποιητική», αναγνωρίζει ο γενικός επιθεωρητής του ομοσπονδιακού στρατού, της Bundeswehr, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ. Τα Tornado, που κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1970 με στόχο την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής στον Ψυχρό Πόλεμο, βρίσκονται στο τέλος της πτητικής τους ζωής, με 34 χρόνια υπηρεσίας για πολλά από αυτά.

Την ίδια ώρα, τα 140 σύγχρονα Eurofighter της Luftwaffe αντιμετωπίζουν και αυτά σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας. Μόλις 55% των αεροσκαφών αυτών βρίσκεται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ το ποσοστό αυτό στα μεταγωγικά αεροσκάφη Transall είναι της τάξης του 43%.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την πτητική ικανότητα ποσοστού 70% του εναέριου στόλου της, η Bundeswehr εξασφάλισε το 2014 κονδύλια 5,6 δισ. ευρώ για τα ερχόμενα δέκα χρόνια, που θα χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό του υλικού.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι είναι ικανή να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Υπολειπόμαστε έξι Tornado, ενώ τριάντα είναι έτοιμα προς πτήση. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα», είπε την Τετάρτη η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χρόνια προβλήματα

Τα προβλήματα αυτά, όμως, υπήρξαν συνήθη στον μεταπολεμικό στρατό της Δυτικής Γερμανίας και μεταφέρθηκαν στην Bundeswehr μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Τον Σεπτέμβριο, γερμανικό τάγμα ταξίδεψε στη Νορβηγία για να συμμετάσχει σε διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ. Εκπληκτοι οι Νορβηγοί διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί στρατιώτες δεν είχαν φέρει ατομικό οπλισμό μαζί τους. Οι Γερμανοί στρατιώτες, όμως, είναι μαθημένοι σε τέτοιες ελλείψεις εξοπλισμού. Για να εξοπλίσουν τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με εμπρόσθιο πυροβόλο, οι ευρηματικοί άνδρες της Bundeswehr πήραν σκουπόξυλο, το έβαψαν μαύρο και το τοποθέτησαν στη θέση του πυροβόλου.

Η διήγηση αυτή, του δημοσιογράφου της Die Welt Κονσταντίν Ρίχτερ, αποτελεί ένα μόνο περιστατικό από μακρά σειρά προβλημάτων και ελλείψεων στον εξοπλισμό της Bundeswehr. Πριν από πέντε χρόνια, στρατιώτες του πεζικού, που παρέλαβαν τα νέα τουφέκια G36, εξέφρασαν αμέσως παράπονα, τα οποία αποσιωπήθηκαν από την ιεραρχία και το υπουργείο.

Υστερα από έρευνα που ολοκληρώθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι το G36 δεν είναι ευθύβολο σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά ούτε και σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας. Η σημερινή υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το G36 θα αντικατασταθεί από νέο όπλο.

Η Bundeswehr δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 υπό αμερικανική αιγίδα. Η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων επί γερμανικού εδάφους και η έλλειψη αξιόπιστων επαγγελματικών στελεχών (όλοι οι καλοί αξιωματικοί είχαν υπηρετήσει τους ναζί) σήμαιναν ότι ο ρόλος της Bundeswehr αφορούσε την πραγματοποίηση ασκήσεων επί χάρτου ή σε ειδυλλιακά δάση της χώρας, χωρίς προοπτική εμπλοκής της σε συμβατικό πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό: «Χτυπήσαμε κέντρα διοίκησης τρομοκρατών»

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Λιβανικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο προκαταρκτικός απολογισμός ανέρχεται σε δύο νεκρούς και 11 τραυματίες

Αστυνομικοί έσωσαν άνδρα που ήταν έτοιμος να πηδήξει από τον 6ο όροφο – Συγκλονιστικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
«Ακουσε με, όλα θα πάνε καλά – για το καλό σου είμαστε εδώ», φέρεται να είπε ένας από τους δύο αστυνομικούς που επενέβησαν

Εύβοια: Σοκαριστικό βίντεο από το εσωτερικό σπιτιού που «τραυματίστηκε» από τον σεισμό

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ρωγμές και αποκολλήσεις τοίχων στο εσωτερικό κατοικίας

Βρήκε ρωμαϊκό δαχτυλίδι του 297 μ.Χ. με τη θεά Νίκη στη λάσπη και ξεχρέωσε το σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Το σπάνιο χρυσό κόσμημα με τη θεά Νίκη και οι εκατοντάδες αρχαίοι θησαυροί που γλίτωσαν από το άροτρο

Δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Οι 50 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη για το 2026 ανακοινώθηκαν – και η Ελλάδα ξεχωρίζει

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «εξευτέλισε» τον Κορυδαλλό δύο φορές με ελικόπτερο

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική απόδραση, ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος με επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Lego λανσάρει σετ της Σαγράδα Φαμίλια με 12.060 τεμάχια ‑ το μεγαλύτερο στην ιστορία της

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Η μινιατούρα της διάσημης βασιλικής θα φτάνει τα 62 εκατοστά σε ύψος και θα διατίθεται προς 799,99 δολάρια (περίπου 695 ευρώ)

Εύβοια: Τρεις ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι – 10 μετασεισμοί, κατολισθήσεις και ζημιές σε Προκόπι και Δαφνούσα

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Σε Προκόπι και Δαφνούσα καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και κατολισθήσεις, με αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο και κατάρρευση παλαιού κτίσματος

Αίγιο: Σύλληψη καταζητούμενου της Ίντερπολ – Είχε δολοφονήσει Έλληνα στην Αυστραλία το 1999

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο 55χρονος έφερε ερυθρά αγγελία της Interpol, όμως η αλλαγή ονόματος και η μετακόμισή του σε άλλη ήπειρο καθιστούσαν τον εντοπισμό του ιδιαίτερα δύσκολο για τις Αρχές

Σεισμός στην Εύβοια 5,2 Ρίχτερ ‑ Έντονα αισθητή δόνηση στην Αττική

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

Μωβ τσούχτρες στον Ευβοϊκό και τον Παγασητικό: Συναγερμός – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Ειδικά θαλάσσια δίκτυα αναπτύσσουν οι τοπικές αρχές στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων για την προφύλαξη των λουόμενων, ενώ επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις αλλαγές στο οικοσύστημα της Μεσογείου

Χανιά: Γερμανός συνελήφθη για κατασκοπεία – Τραβούσε φωτογραφίες στρατιωτικών αεροσκαφών

Ελλάδα 07.06.2026
Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία του Αερολιμένα Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»