E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Από τα 66 Tornado μόνο τα 29 ικανά να πετούν - 34 ετών ήδη ο στόλος τους

Δημοσίευση 14/12/2015 | 19:02

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Η περιορισμένη φύση της συμμετοχής της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δεν έχει αποκλειστικώς πολιτικά κίνητρα, αλλά και πρακτικά. Το Βερολίνο, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, θα είχε μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξει περισσότερα από τα έξι μαχητικά - βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado, για αναγνωριστικές αποστολές στη Συρία.

Σε έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό περιοδικό Le Point, το Βερολίνο επισημαίνει ότι μόνο 29 από τα 66 αεροσκάφη Tornado της πολεμικής αεροπορίας της χώρας είναι ικανά να πραγματοποιήσουν πτήσεις. Πέρυσι, 38 αεροσκάφη είχαν χαρακτηρισθεί «αξιόμαχα».

«Η κατάσταση της πολεμικής μας αεροπορίας παραμένει μη ικανοποιητική», αναγνωρίζει ο γενικός επιθεωρητής του ομοσπονδιακού στρατού, της Bundeswehr, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ. Τα Tornado, που κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1970 με στόχο την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής στον Ψυχρό Πόλεμο, βρίσκονται στο τέλος της πτητικής τους ζωής, με 34 χρόνια υπηρεσίας για πολλά από αυτά.

Την ίδια ώρα, τα 140 σύγχρονα Eurofighter της Luftwaffe αντιμετωπίζουν και αυτά σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας. Μόλις 55% των αεροσκαφών αυτών βρίσκεται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ το ποσοστό αυτό στα μεταγωγικά αεροσκάφη Transall είναι της τάξης του 43%.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την πτητική ικανότητα ποσοστού 70% του εναέριου στόλου της, η Bundeswehr εξασφάλισε το 2014 κονδύλια 5,6 δισ. ευρώ για τα ερχόμενα δέκα χρόνια, που θα χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό του υλικού.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι είναι ικανή να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Υπολειπόμαστε έξι Tornado, ενώ τριάντα είναι έτοιμα προς πτήση. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα», είπε την Τετάρτη η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χρόνια προβλήματα

Τα προβλήματα αυτά, όμως, υπήρξαν συνήθη στον μεταπολεμικό στρατό της Δυτικής Γερμανίας και μεταφέρθηκαν στην Bundeswehr μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Τον Σεπτέμβριο, γερμανικό τάγμα ταξίδεψε στη Νορβηγία για να συμμετάσχει σε διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ. Εκπληκτοι οι Νορβηγοί διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί στρατιώτες δεν είχαν φέρει ατομικό οπλισμό μαζί τους. Οι Γερμανοί στρατιώτες, όμως, είναι μαθημένοι σε τέτοιες ελλείψεις εξοπλισμού. Για να εξοπλίσουν τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με εμπρόσθιο πυροβόλο, οι ευρηματικοί άνδρες της Bundeswehr πήραν σκουπόξυλο, το έβαψαν μαύρο και το τοποθέτησαν στη θέση του πυροβόλου.

Η διήγηση αυτή, του δημοσιογράφου της Die Welt Κονσταντίν Ρίχτερ, αποτελεί ένα μόνο περιστατικό από μακρά σειρά προβλημάτων και ελλείψεων στον εξοπλισμό της Bundeswehr. Πριν από πέντε χρόνια, στρατιώτες του πεζικού, που παρέλαβαν τα νέα τουφέκια G36, εξέφρασαν αμέσως παράπονα, τα οποία αποσιωπήθηκαν από την ιεραρχία και το υπουργείο.

Υστερα από έρευνα που ολοκληρώθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι το G36 δεν είναι ευθύβολο σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά ούτε και σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας. Η σημερινή υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το G36 θα αντικατασταθεί από νέο όπλο.

Η Bundeswehr δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 υπό αμερικανική αιγίδα. Η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων επί γερμανικού εδάφους και η έλλειψη αξιόπιστων επαγγελματικών στελεχών (όλοι οι καλοί αξιωματικοί είχαν υπηρετήσει τους ναζί) σήμαιναν ότι ο ρόλος της Bundeswehr αφορούσε την πραγματοποίηση ασκήσεων επί χάρτου ή σε ειδυλλιακά δάση της χώρας, χωρίς προοπτική εμπλοκής της σε συμβατικό πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήνυση κατά 18 influencers από την Επιτροπή Παιγνίων για διαφήμιση παράνομου τζόγου ‑ Είχαν πάνω από 3 εκατ. followers

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Οι περισσότεροι από τους followers ήταν ανήλικοι, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Αντώνης Βαρθολομαίος

Πήγε στην Τουρκία για να φτιάξει τα δόντια του και τώρα αντιμετωπίζει εφιάλτη ‑ «Μην πάτε στην Τουρκία. Μην αφήσετε να ...»

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ο 47χρονος Βρετανός ξόδεψε 3.900 λίρες για smile makeover στην Τουρκία και τώρα καλείται να πληρώσει έως 40.000 λίρες για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Μουντιάλ 2026: Πρωτιά για Ολλανδία, πρόκριση για Ιαπωνία‑Σουηδία και ιστορική Ακτή Ελεφαντοστού

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Η Ολλανδία καθάρισε την Τυνησία και πήρε την κορυφή του ομίλου, Ιαπωνία και Σουηδία προκρίθηκαν χέρι-χέρι, ενώ Εκουαδόρ και Ακτή Ελεφαντοστού πανηγύρισαν μεγάλες νίκες και εισιτήριο για τους «32».

«Επικήρυξαν» τον λαγοκέφαλο – Όλα τα μέτρα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πιλοτική δράση θήρευσης του επικίνδυνου ψαριού σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, με αμοιβή στους αλιείς 5,33 ευρώ το κιλό.

Συναγερμός για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα: Η νέα ουσία που ανησυχεί τις Αρχές

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ο τρόπος διακίνησης που άλλαξε και οι κυρίαρχες ουσίες στην ελληνική αγορά

Δολοφονία 15χρονου στην Καλλιθέα: Τι κατέθεσε στην αστυνομία ο 17χρονος δράστης

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Οι Αρχές προσπαθούν να διακριβώσουν με σαφήνεια τα κίνητρα της διαμάχης που οδήγησε στη δολοφονική επίθεση

Βενεζουέλα: Ανθρωποι σκάβουν μέσα στα ερείπια με γυμνά χέρια, 24 και πλέον ώρες μετά τον σεισμό

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Οι άνθρωποι στη Βενεζουέλα σκάβουν ακόμα μέσα στα ερείπια με γυμνά χέρια για τον εντοπισμό επιζώντων

Θύελλα αντιδράσεων για την παραλία όπου άντρες ‑ γυναίκες κάνουν μπάνιο χωριστά

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ένα ζευγάρι από το Μιλάνο πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση στην Τεργέστη

Θα έχουν φέτος τα νησιά γιατρούς; Στο παρά πέντε η στελέχωση ‑ Έκτακτες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Συναγερμός στα νησιά λίγο πριν κορυφωθεί το καλοκαίρι – Αγώνας δρόμου για γιατρούς και ασθενοφόρα

Σοκαριστικό δυστύχημα στο Νιού Τζέρσει: Αυτοκίνητο παρέσυρε και πέταξε στον αέρα δύο γυναίκες που περνούσαν διάβαση

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Οι δύο γυναίκες επέστρεφαν από σπίτι στο σπίτι στο οποίο είχαν πάει για να δουν αγώνα του Μουντιάλ

Γιαγιά δηλητηρίασε και μαχαίρωσε τα 4 εγγόνια της μέχρι θανάτου ‑ «Δεν θα ξαναδώ ποτέ τα παιδιά μου»

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Η ηλικιωμένη φέρεται να εξαγριώθηκε όταν ο πρώην σύζυγος της κόρης της απέκτησε προσωρινή επιμέλεια των παιδιών

Βίντεο μετά την πτώση ελικοπτέρου στη λίμνη Αώου: Ο χειριστής κολυμπά στα νερά και εξετάζει το βυθισμένο Bell

Ελλάδα Χτες
Στο νέο υλικό αποτυπώνεται η στιγμή που ένας από τους κυβερνήτες βρίσκεται ήδη μέσα στο νερό και βουτά, ενώ λίγα μέτρα μακριά του το ελικόπτερο είναι βυθισμένο - με το περίγραμμά του να διακρίνεται καθαρά κάτω από την επιφάνεια της λίμνης