E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Από τα 66 Tornado μόνο τα 29 ικανά να πετούν - 34 ετών ήδη ο στόλος τους

Δημοσίευση 14/12/2015 | 19:02

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Η περιορισμένη φύση της συμμετοχής της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δεν έχει αποκλειστικώς πολιτικά κίνητρα, αλλά και πρακτικά. Το Βερολίνο, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, θα είχε μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξει περισσότερα από τα έξι μαχητικά - βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado, για αναγνωριστικές αποστολές στη Συρία.

Σε έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό περιοδικό Le Point, το Βερολίνο επισημαίνει ότι μόνο 29 από τα 66 αεροσκάφη Tornado της πολεμικής αεροπορίας της χώρας είναι ικανά να πραγματοποιήσουν πτήσεις. Πέρυσι, 38 αεροσκάφη είχαν χαρακτηρισθεί «αξιόμαχα».

«Η κατάσταση της πολεμικής μας αεροπορίας παραμένει μη ικανοποιητική», αναγνωρίζει ο γενικός επιθεωρητής του ομοσπονδιακού στρατού, της Bundeswehr, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ. Τα Tornado, που κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1970 με στόχο την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής στον Ψυχρό Πόλεμο, βρίσκονται στο τέλος της πτητικής τους ζωής, με 34 χρόνια υπηρεσίας για πολλά από αυτά.

Την ίδια ώρα, τα 140 σύγχρονα Eurofighter της Luftwaffe αντιμετωπίζουν και αυτά σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας. Μόλις 55% των αεροσκαφών αυτών βρίσκεται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ το ποσοστό αυτό στα μεταγωγικά αεροσκάφη Transall είναι της τάξης του 43%.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την πτητική ικανότητα ποσοστού 70% του εναέριου στόλου της, η Bundeswehr εξασφάλισε το 2014 κονδύλια 5,6 δισ. ευρώ για τα ερχόμενα δέκα χρόνια, που θα χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό του υλικού.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι είναι ικανή να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Υπολειπόμαστε έξι Tornado, ενώ τριάντα είναι έτοιμα προς πτήση. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα», είπε την Τετάρτη η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χρόνια προβλήματα

Τα προβλήματα αυτά, όμως, υπήρξαν συνήθη στον μεταπολεμικό στρατό της Δυτικής Γερμανίας και μεταφέρθηκαν στην Bundeswehr μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Τον Σεπτέμβριο, γερμανικό τάγμα ταξίδεψε στη Νορβηγία για να συμμετάσχει σε διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ. Εκπληκτοι οι Νορβηγοί διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί στρατιώτες δεν είχαν φέρει ατομικό οπλισμό μαζί τους. Οι Γερμανοί στρατιώτες, όμως, είναι μαθημένοι σε τέτοιες ελλείψεις εξοπλισμού. Για να εξοπλίσουν τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με εμπρόσθιο πυροβόλο, οι ευρηματικοί άνδρες της Bundeswehr πήραν σκουπόξυλο, το έβαψαν μαύρο και το τοποθέτησαν στη θέση του πυροβόλου.

Η διήγηση αυτή, του δημοσιογράφου της Die Welt Κονσταντίν Ρίχτερ, αποτελεί ένα μόνο περιστατικό από μακρά σειρά προβλημάτων και ελλείψεων στον εξοπλισμό της Bundeswehr. Πριν από πέντε χρόνια, στρατιώτες του πεζικού, που παρέλαβαν τα νέα τουφέκια G36, εξέφρασαν αμέσως παράπονα, τα οποία αποσιωπήθηκαν από την ιεραρχία και το υπουργείο.

Υστερα από έρευνα που ολοκληρώθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι το G36 δεν είναι ευθύβολο σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά ούτε και σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας. Η σημερινή υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το G36 θα αντικατασταθεί από νέο όπλο.

Η Bundeswehr δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 υπό αμερικανική αιγίδα. Η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων επί γερμανικού εδάφους και η έλλειψη αξιόπιστων επαγγελματικών στελεχών (όλοι οι καλοί αξιωματικοί είχαν υπηρετήσει τους ναζί) σήμαιναν ότι ο ρόλος της Bundeswehr αφορούσε την πραγματοποίηση ασκήσεων επί χάρτου ή σε ειδυλλιακά δάση της χώρας, χωρίς προοπτική εμπλοκής της σε συμβατικό πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ράμα: «Πρώτη φορά άκουσα για ελληνική ομογένεια στη Σβέρνιτσα» ‑ Η απάντηση προς Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Το ελληνικό ΥΠΕΞ ζήτησε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και επισήμανε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κόβει κάθε επικοινωνία με ΗΠΑ ‑ η ιρανική τηλεόραση εκτιμά ότι η κατάπαυση του πυρός οδεύει προς λήξη

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κινδυνεύει να καταρρεύσει, εκτός αν σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο - Ανοδική εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου

«300+1» υπογραφές για το κόμμα Τσίπρα: Ποιοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Στη λίστα η πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Λεπενιώτη, ο δημοσιογράφος Θανάσης Πάτρας, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη

Πέθανε ο Μάριος Οικονόμου σε ηλικία 33 ετών: Βαθιά θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας άφησε την τελευταία του πνοή μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα έξω από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Πάτρα: Δεν έδωσε απαντήσεις η κάμερα στο κράνος του 52χρονου – Θρίλερ με τον θάνατο πατέρα και γιου

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Δευτερόλεπτα πριν από το μοιραίο τροχαίο στην Πάτρα σταμάτησε η καταγραφή στην κάμερα του κράνους του 52χρονου – Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες θανάτου πατέρα και γιου

Επεισόδια στην Αλβανία: Οσμή μαύρου χρήματος και προνόμια στρατηγικών επενδυτών βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, που καταπατά περιουσιακά δικαιώματα πολιτών, έφερε και την επίσημη αντίδραση της Αθήνας

Κινητά τηλέφωνα: Τι αλλάζει από σήμερα – Ποιες διαδικασίες επηρεάζονται

E-Daily 3.Left 01.06.2026
Η μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών Android και Apple γίνεται πλέον πιο εύκολη και γρήγορη

Καλαμάτα: Ο 41χρονος σκότωσε τη γυναίκα του ενώ στο διπλανό δωμάτιο ήταν τα ανήλικα παιδιά τους, ομολόγησε την άγρια δολοφονία

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Γείτονες που άκουσαν τις κραυγές της άτυχης γυναίκας για βοήθεια έσπευσαν έξω από το διαμέρισμα και κάλεσαν την Αστυνομία

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ο πατέρας κατέγραψε με κάμερα που είχε στο κράνος το δυστύχημα

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Η οικογενειακή τραγωδία που συγκλονίζει την Πάτρα – Πατέρας και γιος νεκροί σε τροχαίο

Καλαμάτα: Σκότωσε την 39χρονη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους – Τη βρήκαν νεκρή με πολλαπλά τραύματα στην κρεβατοκάμαρα

E-Daily 2.TopNews 01.06.2026
Ο 41χρονος συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση – Δίπλα στο θύμα εντοπίστηκε μαχαίρι – Φωνές από το διαμέρισμα του ζευγαριού άκουσαν οι γείτονες

Η «ΕΛ.ΑΣ.» ζητά κυβερνητική παρέμβαση για τα επεισόδια στην Αλβανία

Ελλάδα Χτες
Από τα επεισόδια τραυματίστηκε Έλληνας ομογενής