E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Από τα 66 Tornado μόνο τα 29 ικανά να πετούν - 34 ετών ήδη ο στόλος τους

Δημοσίευση 14/12/2015 | 19:02

Γερμανία: Δεν έχει αεροπλάνα για να πολεμήσει τον ISIS

Η περιορισμένη φύση της συμμετοχής της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δεν έχει αποκλειστικώς πολιτικά κίνητρα, αλλά και πρακτικά. Το Βερολίνο, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, θα είχε μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξει περισσότερα από τα έξι μαχητικά - βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado, για αναγνωριστικές αποστολές στη Συρία.

Σε έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό περιοδικό Le Point, το Βερολίνο επισημαίνει ότι μόνο 29 από τα 66 αεροσκάφη Tornado της πολεμικής αεροπορίας της χώρας είναι ικανά να πραγματοποιήσουν πτήσεις. Πέρυσι, 38 αεροσκάφη είχαν χαρακτηρισθεί «αξιόμαχα».

«Η κατάσταση της πολεμικής μας αεροπορίας παραμένει μη ικανοποιητική», αναγνωρίζει ο γενικός επιθεωρητής του ομοσπονδιακού στρατού, της Bundeswehr, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ. Τα Tornado, που κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1970 με στόχο την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής στον Ψυχρό Πόλεμο, βρίσκονται στο τέλος της πτητικής τους ζωής, με 34 χρόνια υπηρεσίας για πολλά από αυτά.

Την ίδια ώρα, τα 140 σύγχρονα Eurofighter της Luftwaffe αντιμετωπίζουν και αυτά σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας. Μόλις 55% των αεροσκαφών αυτών βρίσκεται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ το ποσοστό αυτό στα μεταγωγικά αεροσκάφη Transall είναι της τάξης του 43%.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την πτητική ικανότητα ποσοστού 70% του εναέριου στόλου της, η Bundeswehr εξασφάλισε το 2014 κονδύλια 5,6 δισ. ευρώ για τα ερχόμενα δέκα χρόνια, που θα χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό του υλικού.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι είναι ικανή να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Υπολειπόμαστε έξι Tornado, ενώ τριάντα είναι έτοιμα προς πτήση. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα», είπε την Τετάρτη η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χρόνια προβλήματα

Τα προβλήματα αυτά, όμως, υπήρξαν συνήθη στον μεταπολεμικό στρατό της Δυτικής Γερμανίας και μεταφέρθηκαν στην Bundeswehr μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Τον Σεπτέμβριο, γερμανικό τάγμα ταξίδεψε στη Νορβηγία για να συμμετάσχει σε διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ. Εκπληκτοι οι Νορβηγοί διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί στρατιώτες δεν είχαν φέρει ατομικό οπλισμό μαζί τους. Οι Γερμανοί στρατιώτες, όμως, είναι μαθημένοι σε τέτοιες ελλείψεις εξοπλισμού. Για να εξοπλίσουν τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με εμπρόσθιο πυροβόλο, οι ευρηματικοί άνδρες της Bundeswehr πήραν σκουπόξυλο, το έβαψαν μαύρο και το τοποθέτησαν στη θέση του πυροβόλου.

Η διήγηση αυτή, του δημοσιογράφου της Die Welt Κονσταντίν Ρίχτερ, αποτελεί ένα μόνο περιστατικό από μακρά σειρά προβλημάτων και ελλείψεων στον εξοπλισμό της Bundeswehr. Πριν από πέντε χρόνια, στρατιώτες του πεζικού, που παρέλαβαν τα νέα τουφέκια G36, εξέφρασαν αμέσως παράπονα, τα οποία αποσιωπήθηκαν από την ιεραρχία και το υπουργείο.

Υστερα από έρευνα που ολοκληρώθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι το G36 δεν είναι ευθύβολο σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά ούτε και σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας. Η σημερινή υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το G36 θα αντικατασταθεί από νέο όπλο.

Η Bundeswehr δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 υπό αμερικανική αιγίδα. Η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων επί γερμανικού εδάφους και η έλλειψη αξιόπιστων επαγγελματικών στελεχών (όλοι οι καλοί αξιωματικοί είχαν υπηρετήσει τους ναζί) σήμαιναν ότι ο ρόλος της Bundeswehr αφορούσε την πραγματοποίηση ασκήσεων επί χάρτου ή σε ειδυλλιακά δάση της χώρας, χωρίς προοπτική εμπλοκής της σε συμβατικό πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να ανατιναχτείς ανά πάσα στιγμή;»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε σε συνέντευξή του το κλίμα της αντιπαράθεσης με τον απεσταλμένο του Τραμπ, περιγράφοντας εχθρικές ανταλλαγές και αμείλικτες δηλώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καιρός σήμερα: Καύσωνας σε όλη τη χώρα – Πού θα «χτυπήσουν» 40 με 41 βαθμοί

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αίθριος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Καρδίτσα: Ιερέας και πρόεδρος κοινότητας κατέληξαν σε γροθιές

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το επεισόδιο ξέσπασε στον προαύλιο χώρο εκκλησίας και οδήγησε τους εμπλεκόμενους σε αστυνομικό τμήμα, μηνύσεις και κλήση ενώπιον εισαγγελέα.

Πτώμα γυναίκας σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι γνωρίζουμε για τη νεκρή

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η ταυτοποίηση της σορού και τα αίτια θανάτου αναμένονται από τη νεκροψία-νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα.

Ισπανία – Αργεντινή 1‑0: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Φούριας Ρόχας

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Φεράν Τόρες σκόραρε στο 106` της παράτασης και χάρισε στην Ισπανία τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, σε έναν τελικό όπου η «Φούρια Ρόχα» κυριάρχησε απόλυτα.

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αναμένεται να φθηνύνουν από τον Σεπτέμβριο

E-Daily 1.Hero 20.07.2026
Μετά τη λήξη του πλαφόν, τίθεται σε ισχύ συμφωνία πάγωματος τιμών σε 2.000 προϊόντα για Ιούλιο-Αύγουστο, με νέες μειώσεις να προγραμματίζονται από το φθινόπωρο.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.

Η Αγκυρα αντιδρά στην αναστολή λειτουργίας 11 σχολείων στη Θράκη και επαναφέρει τους ισχυρισμούς περί «τουρκικής μειονότητας»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για καταπιεστικές αποφάσεις και πρακτικές που συνιστούν παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Καταγγελίες για πλαστό έρανο για την επιστροφή των σορών στη Μολδαβία, αύριο θα επιχειρήσουν οι γιατροί να ξυπνήσουν την 7χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφτασε στη Θεσσαλονίκη η θεία που θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού - Η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του παιδιού σκοτώθηκαν όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Χαλκιδική

Μουντιάλ 2026: Πόσα εκατομμύρια θα εισπράξει η ομάδα που θα σηκώσει την κούπα

E-Daily 3.Left Χτες
Η FIFA διαθέτει φέτος τεράστια ποσά για τους νικητές - ο πρωταθλητής κόσμου θα φύγει με 37,1 εκατ. ευρώ, ενώ και ο φιναλίστ εξασφαλίζει κέρδος ρεκόρ.

Μελόνι για τον κοσμηματοπώλη‑δολοφόνο: «Ποιος μπορεί να κρίνει τον φόβο του ανθρώπου;»

Κόσμος Χτες
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει τη διαδικασία απονομής χάριτος στον Μάριο Ροτζιέρο, που καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 14 χρόνια και 9 μήνες για τη δολοφονία δύο ληστών.

Ο Τσιτσιπάς επέστρεψε στην κορυφή: Πρώτος τίτλος μετά από 17 μήνες στο Γκστάαντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας τενίστας επικράτησε του Κολινιόν με 2-1 σετ στον τελικό του ATP 250 στην Ελβετία και κατέκτησε τον 13ο τίτλο της καριέρας του.