E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό το εργαλείο κλείνει πληγές μέσα σε 20 δευτερόλεπτα

Μια σωτήρια αιμοστατική συσκευή μόλις πήρε έγκριση

Δημοσίευση 10/12/2015 | 10:41

Αυτό το εργαλείο κλείνει πληγές μέσα σε 20 δευτερόλεπτα

Το εργαλείο της φωτογραφίας ονομάζεται XStat και εδώ και ενάμιση χρόνο χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό για να κλείνει τις πληγές από σφαίρες και οβίδες σε πεδία μαχών, αλλά μετά την έγκριση για τη μαζική παραγωγή και διάθεσή του, μπορεί να σώζει ζωές ακόμα και μέσα στο σπίτι.  

Η αιμοστατική συσκευή, που έχει σχήμα σύριγγας, εισέρχεται σε μεγάλης έκτασης ή βάθους πληγή που έχει προκαλέσει σφαίρα ή αιχμηρό αντικείμενο, και με την πίεση του αντίχειρα απελευθερώνει εντός της 92 σπογγίδια, τα οποία, ερχόμενα σε επαφή με το αίμα, διαστέλλονται και σταματούν την αιμορραγία μέσα σε 20 δευτερόλεπτα.

Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να σώσει ζωές, που χωρίς τη συσκευή να χάνονταν από την ακατάσχετη αιμορραγία, αφού οι σύμφωνα με τις στατιστικές, το 40% των σοβαρών τραυματισμών καταλήγουν λόγω αιμορραγίας.    

Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να απορροφά μισό λίτρο αίμα, ενώ σε μεγάλα τραύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως τρεις σύριγγες XStat, που μπορούν να μείνουν στον οργανισμό έως 4 ώρες το μέγιστο, έως ότου ο τραυματίας διακομιστεί στο χειρουργείο.    

Η ευρεσιτεχνία του εργαλείου ανήκει στην εταιρεία RevMedx από το Όρεγκον, και έχει ήδη σώσει ζωές αρκετών στρατιωτών με την αιμοστατική και αντισηπτική δράση της, από το 2014, ενώ πρόκειται να βγει στο εμπόριο μετά το πράσινο φως που μόλις έδωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανατροπή του αιώνα από τον Μέσι: Η Αργεντινή στους «8»!

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Όταν δεν υπάρχει ελπίδα, ο Μέσι αναλαμβάνει δράση. Με γκολ, ασίστ και αδάμαστο πάθος, η Αλμπισελέστε πέτυχε απίστευτη ανατροπή (3-2) και άφησε άφωνη την Αίγυπτο.

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και τι αλλάζει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των «16» με τις αναμετρήσεις Αργεντινή-Αίγυπτος και Ελβετία-Κολομβία

Φωτιά στη Λέσβο: Τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Σκάλα Ερεσού με 18 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και τέσσερα εναέρια μέσα να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Τραμπ για Μελόνι: Καλός άνθρωπος, πραγματικά

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
«Την αγαπώ πολύ, όμως έκανε ένα λάθος...Απλά δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από την άρνηση της Μελόνι να συνδράμει την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 20χρονος Βρετανός μετά τη σύγκρουση «γουρούνας» με πούλμαν στη Ζάκυνθο ‑ Διακομίσθηκε στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο νεαρός νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση - Έκκληση από συγγενείς του για οικονομική ενίσχυση ώστε να καλυφθούν τα νοσήλεια - Οι γιατροί έκαναν προσπάθεια να τον ξυπνήσουν αλλά έπαθε κρίση

Βίντεο ντοκουμέντο από την Κουλούρα Ημαθίας: Η στιγμή της μαχαίρωσης από τον 47χρονο

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο 47χρονος φέρεται να μπήκε σε έντονο διαπληκτισμό με δύο Ρομά και να τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τον έναν εξ αυτών

Τρύπα 9 μέτρων άνοιξε στη Βαρκελώνη αναγκάζοντας την εκκένωση 5 πολυκατοικιών

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Πέντε κτίρια εκκενώθηκαν προληπτικά στη συνοικία Sant Gervasí-La Bonanova, με τις αρχές να συνδέουν την καθίζηση με τα έργα κατασκευής της γραμμής L9 του Μετρό.

Τι συνέβη τελικά στην πλαζ της Πάτρας με τη λουόμενη που είπε ότι τραυματίστηκε από λαγοκέφαλο

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα Πατρών εξήγησε τι ακριβώς συνέβη και τόνισε ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Τραμπ και Ερντογάν στην Αγκυρα: Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τα F‑35

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της πώλησης F-35 στην Τουρκία, εκθειάζοντας τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα.

Συναγερμός στο Μανχάταν: Ποιο γνωστό κτίριο 38 ορόφων εκκενώθηκε εκτάκτως

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τούβλα έπεσαν, κολώνες άρχισαν να λυγίζουν και ορόφοι παρουσίασαν καθίζηση στο πρώην κτίριο της Pfizer κοντά στο Grand Central Terminal.

Η μεγάλη επιστροφή: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ξανά στον Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Στο πλευρό του Ομπράντοβιτς ξανά ο θρύλος των «πράσινων»