E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γερμανία στέλνει στρατό στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

1.200 στρατιώτες, αεροσκάφη και φρεγάτα

Δημοσίευση 1/12/2015 | 13:05

Η Γερμανία στέλνει στρατό στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η μεταστροφή του Βερολίνου συντελέστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την ενεργοποίηση της ρήτρας συνδρομής από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, βάσει των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Η γερμανική συμμετοχή είναι περισσότερο υποστηρικτική. Σύμφωνα με το κείμενο της εντολής, στο μέτωπο κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ θα συμμετάσχουν περί τους 1.200 στρατιώτες, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη Tarnado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μια φρεγάτα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», από όπου απογειώνονται και προσγειώνονται τα γαλλικά βομβαρδιστικά. Η Γερμανία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμμετάσχει ενεργά σε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ ή η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μετά το σημερινό πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, την τελευταία λέξη θα έχει η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, η οποία μπορεί να συνέλθει και εντός της εβδομάδας.

Η πλειονότητα των Γερμανών εκφράζει τον φόβο ότι λόγω της έστω και υποστηρικτής συμμετοχής της Γερμανίας εναντίον του ISIS, αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε για λογαριασμό του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ενώ μόνο ένα 18% δεν το πιστεύει. Παρ' όλα αυτά, η υποστήριξη των Γερμανών σε αυτήν την αποστολή είναι σχετικά μεγάλη. Ένα 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ, ενώ κατά το 39%.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υπερασπίστηκε τη γερμανική αποστολή, η οποία, όπως προειδοποίησε, δεν θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας. «Κάνουμε αυτό που σε στρατιωτικό επίπεδο μας ζητήθηκε, όσο μπορούμε καλύτερα, και στον βαθμό που πολιτικά μπορούμε να αναλάβουμε», είπε σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της «Bild», για να προσθέσει όμως ότι «πεποίθησή μου παραμένει ότι με βόμβες και πυραύλους δεν μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, αυτό μπορεί να γίνει σε τελική ανάλυση μόνο με πολιτικά μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των διεθνών παικτών».

Το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη συνεργασία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με αυτές του Σύρου προέδρου Ασάντ, αλλά σε καμιά περίπτωση υπό τις διαταγές του. Η υπουργός ¶μυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το απέκλεισε κατηγορηματικά, μιλώντας χθες βράδυ στο Ανόβερο. Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, Nόρμπερτ Ρέτγκεν. «Με στρατό του ¶σαντ δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία» δήλωσε στη εφημερίδα «Passauer Neuen Nachrichten». «Η τρομοκρατία του ISIS δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με την κρατική τρομοκρατία, αυτό θα μας αφαιρούσε κάθε αξιοπιστία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα ενοίκια ‑μαϊμού των 20 και 30 ευρώ: Πώς θα φακελωθούν τα ακίνητα με τον ΜΙΔΑ

Οικονομία 19.12.2025
Το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων έρχεται για να `χτυπήσει` τα υποδηλωμένα ενοίκια.

«Έπεσε» το YouTube: Τεράστια προβλήματα για χιλιάδες χρήστες ‑ Το μήνυμα που εμφανίζεται

Κόσμος 19.12.2025
Οι χρήστες βλέπουν το σφάλμα 502 όταν επιχειρούν να μπουν στο Youtube

Φορολοταρία Νοεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ελλάδα 19.12.2025
Τα χρήματα της φορολοταρίας κυμαίνονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Βουλή: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Πολιτική 19.12.2025
Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, καταψήφισε τη διάταξη

Χτυπήθηκε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας νότια της Κρήτης

Ελλάδα 19.12.2025
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε στη Μεσόγειο

Έδωσαν επιταγή 2,5 εκατ. δολαρίων στον ήρωα του μακελειού της Αυστραλίας ‑ «Το αξίζω;» ρώτησε

Κόσμος 19.12.2025
Την επιταγή τού την παρέδωσε ο Zachery Dereniowski, ένας Καναδός influencer που συνδιοργάνωσε τη διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων

Αντετοκούνμπο: «Αυτή τη στιγμή είμαι η πιο καυτή… γκόμενα στο παιχνίδι»

Αθλητικά Νέα 19.12.2025
Ο Greek Freak μίλησε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποίησε μια απολαυστική ατάκα

«Από αύριο μόνο φραπέ»: Η απάντηση Καραναστάση για την κλήση επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ

Πολιτική 19.12.2025
Όσα έγραψε στην ανάρτησή του ο Διαμαντής Καραναστάσης

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στο Ντουμπάι από την κακοκαιρία: Σφοδρές οι πλημμύρες

Κόσμος 19.12.2025
Κλειστά αεροδρόμια, σχολεία και καταστήματα

Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ με το νέο έτος ‑ Όλες οι απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις

Οικονομία 19.12.2025
Με 17 ερωτήσεις και απαντήσεις, η ΕΥΔΑΠ διευκρινίζει ποιους αφορά, ποια είναι η επιπλέον χρέωση και ποια τα οφέλη για τους πολίτες

Πού εγκαταστάθηκαν οι πρώτες «έξυπνες κάμερες» στην Αττική και τι καταγράφουν

Ελλάδα 19.12.2025
Αυτοψία στον χώρο της εγκατάστασης των επτά πρώτων «έξυπνων» καμερών πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς