E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γερμανία στέλνει στρατό στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

1.200 στρατιώτες, αεροσκάφη και φρεγάτα

Δημοσίευση 1/12/2015 | 13:05

Η Γερμανία στέλνει στρατό στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η μεταστροφή του Βερολίνου συντελέστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την ενεργοποίηση της ρήτρας συνδρομής από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, βάσει των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Η γερμανική συμμετοχή είναι περισσότερο υποστηρικτική. Σύμφωνα με το κείμενο της εντολής, στο μέτωπο κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ θα συμμετάσχουν περί τους 1.200 στρατιώτες, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη Tarnado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μια φρεγάτα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», από όπου απογειώνονται και προσγειώνονται τα γαλλικά βομβαρδιστικά. Η Γερμανία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμμετάσχει ενεργά σε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ ή η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μετά το σημερινό πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, την τελευταία λέξη θα έχει η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, η οποία μπορεί να συνέλθει και εντός της εβδομάδας.

Η πλειονότητα των Γερμανών εκφράζει τον φόβο ότι λόγω της έστω και υποστηρικτής συμμετοχής της Γερμανίας εναντίον του ISIS, αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε για λογαριασμό του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ενώ μόνο ένα 18% δεν το πιστεύει. Παρ' όλα αυτά, η υποστήριξη των Γερμανών σε αυτήν την αποστολή είναι σχετικά μεγάλη. Ένα 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ, ενώ κατά το 39%.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υπερασπίστηκε τη γερμανική αποστολή, η οποία, όπως προειδοποίησε, δεν θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας. «Κάνουμε αυτό που σε στρατιωτικό επίπεδο μας ζητήθηκε, όσο μπορούμε καλύτερα, και στον βαθμό που πολιτικά μπορούμε να αναλάβουμε», είπε σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της «Bild», για να προσθέσει όμως ότι «πεποίθησή μου παραμένει ότι με βόμβες και πυραύλους δεν μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, αυτό μπορεί να γίνει σε τελική ανάλυση μόνο με πολιτικά μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των διεθνών παικτών».

Το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη συνεργασία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με αυτές του Σύρου προέδρου Ασάντ, αλλά σε καμιά περίπτωση υπό τις διαταγές του. Η υπουργός ¶μυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το απέκλεισε κατηγορηματικά, μιλώντας χθες βράδυ στο Ανόβερο. Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, Nόρμπερτ Ρέτγκεν. «Με στρατό του ¶σαντ δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία» δήλωσε στη εφημερίδα «Passauer Neuen Nachrichten». «Η τρομοκρατία του ISIS δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με την κρατική τρομοκρατία, αυτό θα μας αφαιρούσε κάθε αξιοπιστία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαρίσα Ρικέλμε: Η πιο «καυτή» οπαδός του Μουντιάλ του 2010 επιστρέφει ως δημοσιογράφος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Tabloid Χτες
Η Λαρίσα Ρικέλμε, που έγινε γνωστή ανά τον κόσμο με τις πόζες στις εξέδρες στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, έχει κάνει στροφή στη δημοσιογραφία και θα είναι παρούσα στη διοργάνωση του 2026

Θρίλερ στο Αίγιο: Νεκρός βρέθηκε 58χρονος Αμερικανός – Τι δείχνουν οι έρευνες της Αστυνομίας

Ελλάδα Χτες
Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διευκρινιστούν μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ιατροδικαστικών εξετάσεων

Το Ιράν χτύπησε με πύραυλο εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ – Φόβοι για επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα

Λουτσέσκου από το νοσοκομείο: «Είμαι καλά τώρα, έχω αναρρώσει πλήρως»

Αθλητικά Νέα Χτες
Καθησυχαστικά είναι τα νέα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη στην τελευταία προπόνηση της Ρουμανία, με ιστοσελίδα της χώρας του να φιλοξενεί τις πρώτες του δηλώσεις από το νοσοκομείο

Η σοκαριστική στιγμή του πιο βίαιου νοκ‑άουτ που άφησε την αθλήτρια να πνίγεται

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι εικόνες της αθλήτριας με το βλέμμα στο κενό έκαναν τον γύρο του κόσμου

Απαγορεύτηκε η είσοδος του καθολικού Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο την Κυριακή Βαΐων

Κόσμος Χτες
«Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, εμποδίστηκε στους ηγέτες της Εκκλησίας να τελέσουν τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον Ναό του Πανάγιου Τάφου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Ταϊλάνδη: Παρουσιαστές γδύθηκαν στον αέρα ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον καύσωνα

Κόσμος Χτες
Οι παρουσιαστές του ενημερωτικού μαγκαζίνο, άρχισαν να γδύνονται στον αέρα και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το βίντεο έγινε viral

Κακοποίηση μωρού 10 μηνών στην Πάτρα: Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης – «Το δάγκωσαν τα ξαδέρφια του» λέει η μητέρα

Ελλάδα Χτες
Ιατροδικαστής μιλά για κακοποίηση ή παραμέληση, η 18χρονη μητέρα σε καταυλισμό Ρομά, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στην Παραλιακή ‑ Προβλήματα στην κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος της οδού Ήβης Αθανασιάδου

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα

Ελλάδα Χτες
Σκοπός των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας