E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γερμανία στέλνει στρατό στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

1.200 στρατιώτες, αεροσκάφη και φρεγάτα

Δημοσίευση 1/12/2015 | 13:05

Η Γερμανία στέλνει στρατό στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η μεταστροφή του Βερολίνου συντελέστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την ενεργοποίηση της ρήτρας συνδρομής από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, βάσει των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Η γερμανική συμμετοχή είναι περισσότερο υποστηρικτική. Σύμφωνα με το κείμενο της εντολής, στο μέτωπο κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ θα συμμετάσχουν περί τους 1.200 στρατιώτες, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη Tarnado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μια φρεγάτα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», από όπου απογειώνονται και προσγειώνονται τα γαλλικά βομβαρδιστικά. Η Γερμανία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμμετάσχει ενεργά σε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ ή η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μετά το σημερινό πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, την τελευταία λέξη θα έχει η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, η οποία μπορεί να συνέλθει και εντός της εβδομάδας.

Η πλειονότητα των Γερμανών εκφράζει τον φόβο ότι λόγω της έστω και υποστηρικτής συμμετοχής της Γερμανίας εναντίον του ISIS, αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε για λογαριασμό του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ενώ μόνο ένα 18% δεν το πιστεύει. Παρ' όλα αυτά, η υποστήριξη των Γερμανών σε αυτήν την αποστολή είναι σχετικά μεγάλη. Ένα 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ, ενώ κατά το 39%.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υπερασπίστηκε τη γερμανική αποστολή, η οποία, όπως προειδοποίησε, δεν θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας. «Κάνουμε αυτό που σε στρατιωτικό επίπεδο μας ζητήθηκε, όσο μπορούμε καλύτερα, και στον βαθμό που πολιτικά μπορούμε να αναλάβουμε», είπε σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της «Bild», για να προσθέσει όμως ότι «πεποίθησή μου παραμένει ότι με βόμβες και πυραύλους δεν μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, αυτό μπορεί να γίνει σε τελική ανάλυση μόνο με πολιτικά μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των διεθνών παικτών».

Το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη συνεργασία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με αυτές του Σύρου προέδρου Ασάντ, αλλά σε καμιά περίπτωση υπό τις διαταγές του. Η υπουργός ¶μυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το απέκλεισε κατηγορηματικά, μιλώντας χθες βράδυ στο Ανόβερο. Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, Nόρμπερτ Ρέτγκεν. «Με στρατό του ¶σαντ δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία» δήλωσε στη εφημερίδα «Passauer Neuen Nachrichten». «Η τρομοκρατία του ISIS δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με την κρατική τρομοκρατία, αυτό θα μας αφαιρούσε κάθε αξιοπιστία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαγειρίας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τη Ferrari την πήραμε από αναγκαστική απαλλοτρίωση οικοπέδου»

Ελλάδα 04.12.2025
Ο Χρήστος Μαγειρίας στάθηκε και στα τυχερά δελτία που κέρδισε - Έκανε λόγο πως πήρε το «πολύ 25 χιλιάρικα»

Eurovision 2026: Το Ισραήλ παραμένει στον διαγωνισμό τραγουδιού

Eurovision 04.12.2025
Αρκετές χώρες θα μποϊκοτάρουν

«Έσκασαν» φρεάτια από τη βροχή στην Καλλιθέα ‑ Βίντεο

Ελλάδα 04.12.2025
Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία Byron στην Αττική

Μαγειρίας στη Βουλή: Με λεφτά που μου δώρισε η μάνα μου αγόρασα τη Ferrari

Ελλάδα 04.12.2025
Η μητέρα του, είπε, τού παραχώρησε το μερίδιό της από απαλλοτρίωση έκτασης - Εχω κερδίσει συνολικά από τζόκερ σε έξι χρόνια 25.000 ευρώ, είπε

«Με βίαζαν, με βασάνιζαν και με κρέμασαν από το ταβάνι»

Κόσμος 04.12.2025
«Με βίαζαν, με βασάνιζαν και με κρέμασαν από το ταβάνι» - Ακαδημαϊκός περιγράφει τις 903 ημέρες αιχμαλωσίας στο Ιράκ

Συγκλονιστικές εικόνες, η ΕΜΑΚ διέσωσε οικογένεια από πλημμυρισμένο δρόμο στη Λακωνία

Ελλάδα 04.12.2025
Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμών σε Λακωνία και Δήμο Ανατολικής Μάνης

Ανήλικοι στη Θεσσαλονίκη παριστάνουν τις νεαρές κοπέλες στο Facebook και στήνουν ενέδρες σε άνδρες που πάνε στα ραντεβού

Ελλάδα 04.12.2025
Οι Αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για συμμορία ανηλίκων - Ένα από τα σενάρια μιλά για άτομα που στήνουν ενέδρες σε άνδρες οι οποίοι κλείνουν ραντεβού μέσω διαδικτύου με υποτιθέμενες νεαρές, ακόμη και ανήλικες, κοπέλες, παίρνοντας έτσι τον νόμο στα χέρια τους

Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή λόγω της κακοκαιρίας Byron

Ελλάδα 04.12.2025
«Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα»