E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απόφαση‑κόλαφος: Συνυπεύθυνες οι τράπεζες για τον υπερδανεισμό των οφειλετών

Για πρώτη φορά δικαστική απόφαση θέτει ζήτημα συνευθύνης των τραπεζών

Δημοσίευση 25/11/2015 | 14:06

Απόφαση‑κόλαφος: Συνυπεύθυνες οι τράπεζες για τον υπερδανεισμό των οφειλετών

Με μια απόφαση-κόλαφο για τις ευθύνες των τραπεζών, η δικαιοσύνη απαντά στο ζήτημα του υπερδανεισμού των οφειλετών που σήμερα δε μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για πρώτη φορά δε, δικαστική απόφαση θέτει επί τάπητος ζήτημα συνευθύνης των τραπεζών και συνυπαιτιότητάς τους για τη μη αποπληρωμή δανείων τα οποία χορηγούσαν αφειδώς.

Η απόφαση μπορεί να αφορά κατώτερη βαθμίδα δικαιοσύνης, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο του αποκαλούμενου νόμου Κατσέλη και έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους έχουν προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία προστασίας.

Η απόφαση είναι του Ειρηνοδικείου της Πάτρας (υπ'αριθμόν 587/2015) και για πρώτη φορά βάζει στο κάδρο και τις τράπεζες για την συμμετοχή στους στον ελληνικό υπερδανεισμό, αφού στο αίτημα των 4 τραπεζών που είχαν δανείσει το ζευγάρι των οφειλετών να αναγνωριστεί δόλος τους δανειολήπτες για τη μη αποπληρωμή των δόσεων απαντά ξερά πως συνυπεύθυνες είναι οι τράπεζες:

«….δεν είναι δόλιος ο οφειλέτης που από αμέλεια ακόμη και βαριά ή συνειδητή αμέλεια, προέβλεψε ή δεν απέτρεψε την αδυναμία του προς πληρωμή των χρεών του, επειδή πίστευε, ή ήλπιζε ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν θα επέλθει, αποβλέποντας σε ευνοϊκή ρύθμιση των τραπεζών ή βελτίωση των συνθηκών της ζωής του και των εισοδημάτων του….

Αλλά ακόμη και εάν ήθελε γίνει δεκτό ότι οι αιτούντες προέβησαν σε υπερβολικό δανεισμό δυσανάλογο της οικονομικής τους δυνατότητας και πάλι δεν μπορεί να θεμελιωθεί δόλια συμπεριφορά τους τέτοια που να μην δικαιολογεί την ένταξή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.

Και αυτό γιατί στο δανεισμό τους συνέβαλαν αποφασιστικά και οι τράπεζες, οι οποίες παρότι γνώριζαν την οικονομική τους κατάσταση από τα οικονομικά στοιχεία που τους έθεσαν υπόψη- και πάντως ήταν ευχερής ο έλεγχος τους- τα οποία μπορούσαν να ζητήσουν αρνούμενες την χορήγηση των δανείων, όχι μόνο δεν τους απέτρεψαν, αλλά αντίθετα, υπό το κλίμα της πιστωτικής ευφορίας της εποχής, με ευκολία χορήγησαν τα παραπάνω ποσά, προκαλώντας τους την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτησή τους και έτσι τους ενέπλεξαν σε υπερβολικό δανεισμό και σε εξάρτησή τους από αυτόν, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στο οικονομικό τους αδιέξοδο. Υπό τα δεδομένα αυτά, μόνο ενσυνείδητη αμέλεια μπορεί να αποδοθεί στους αιτούντες, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετή για την μη ένταξη τους στις ρυθμίσεις του νόμου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ: «Περιτραυματική αμνησία» για τον 20χρονο στο Παπαγεωργίου

Ελλάδα 30.01.2026
Τι λέει ο Κώστας Φορτούνης, χειρουργός, διευθυντής ΕΣΥ και γιατρός της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου

Χαλάζι, κεραυνοί, υδροστρόβιλοι και ανεμοστρόβιλοι: Ο Μαρουσάκης προειδοποιεί

Καιρός 30.01.2026
Σε τροχιά διαδοχικών κυμάτων κακοκαιρίας θα συνεχίσει να βρίσκεται η χώρα μας και τα επόμενα 24ωρα με πιο σημαντική αυτή που αναμένεται από Σάββατο απόγευμα και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Δραματική προειδοποίηση για την ανθρωπότητα, καθώς τα έντομα «σιωπούν» μυστηριωδώς

Tech + Science 30.01.2026
Σκαθάρια, πεταλούδες, νυχτοπεταλούδες, μύγες, κουνούπια και μέλισσες εξαφανίζονται με δραματικούς ρυθμούς

Τσάμπιονς Λιγκ: Ολυμπιακός εναντίον Λεβερκούζεν στα πλέι οφ

Αθλητικά Νέα 30.01.2026
Ολόκληρη η κλήρωση της ενδιάμεσης φάσης

Τσιμίκας για τροχαίο στη Ρουμανία: «Πήγαινα στο ίδιο σχολείο με έναν από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ»

Αθλητικά Νέα 30.01.2026
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στις οικογένειες των φιλάθλων που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία

Ερωτικό σκάνδαλο στο Μαυροβούνιο: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραιτήθηκαν λόγω seχ tape που διέρρευσε

Κόσμος 30.01.2026
Στο σκάνδαλο εμπλέκονται η γενική διευθύντρια για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου, Μιριάνα Πάικοβιτς, και ο πρώην σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Ντέγιαν Βούκσιτς

ΗΠΑ: Αντρας ντυμένος Μπάτμαν διαμαρτυρύθηκε σε δημοτικό συμβούλιο για τη βία της ICE

Κόσμος 30.01.2026
«Μπορεί κάποιος από εσάς να πάει σπίτι του και να πει στα παιδιά του ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους συμμαθητές τους, να προστατεύσει τους παππούδες τους;»

Ιός Nipah: Έχει θνησιμότητα 40 με 50 τοις εκατό ‑ Ποιες οι πιθανότητες να φτάσει στην Ελλάδα

Tech + Science 30.01.2026
Πώς μεταδίδεται; - Όλα όσα γνωρίζουμε για τον ιό που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές στις ασιατικές χώρες

Φάλαινα στον Παγασητικό: Τραυματισμένη και σε κίνδυνο – Επιχειρεί ειδική ομάδα

Ελλάδα 30.01.2026
Εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή

Κατασχέθηκαν έξι φάκελοι με τις άδειες λειτουργίας της Βιολάντα ‑ Ψάχνουν τα κενά και τις παραλείψεις που έφεραν την τραγωδία

Ελλάδα 30.01.2026
Σε έγγραφα που έχουν κατατεθεί, αναφέρεται η ύπαρξη ανιχνευτών αερίων - Οι ερευνητές δεν τους έχουν εντοπίσει στον χώρο του εργοστασίου