E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα γίνει με τα capital controls, ανατροπές σε καταθέσεις και δάνεια

Όλες οι αλλαγές μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Δημοσίευση 1/11/2015 | 10:11

Τι θα γίνει με τα capital controls, ανατροπές σε καταθέσεις και δάνεια

Ως το πρώτο βήμα μιας μακροπρόθεσμης πορείας προς την ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και ουσιαστικά θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», είναι:

  1. Η χαλάρωση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων, μέχρι την εξάλειψή τους
  2. Η ενίσχυση της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες στην πραγματική οικονομία
  3. Η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών
  4. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές
  5. Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, από την οποία θα εισρεύσουν σταδιακά περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ
  6. Η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων
  7. Η ενίσχυση της απασχόλησης
  8. Να μη χρειαστεί άμεσα νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, κυβερνητικές πηγές, αλλά και πληροφορίες από τις ίδιες τις τράπεζες, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι οι διοικήσεις θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και θα είναι εξασφαλισμένες. Αυτό σημαίνει πως θα είναι απολύτως ασφαλείς από κινδύνους, και κυρίως από αυτόν της εκκαθάρισης, δηλαδή της διάσωσης εκ των έσω, που προβλέπει μεταξύ άλλων και κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, και για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δημιουργείται η πεποίθηση ότι σταδιακά και όσο εμπεδώνεται από τους καταθέτες ότι υπάρχει σιγουριά στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και λόγω της σωστής κατεύθυνσης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα μεγάλο μέρος κεφαλαίων, που σήμερα βρίσκεται στα στρώματα και στα σεντούκια των πολιτών.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δεν σημαίνει πως θα ανοίξουν αμέσως οι κάνουλες της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

Εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων, που θα παίξει καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη στήριξη των ΜΜΕ από τις τράπεζες είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Με την επιμονή της κυβέρνησης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, της απελευθέρωσης κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης. Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν ότι μικρομεσαίες εταιρείες, που έχουν πράγματι πληγεί από την κρίση, έχουν καταλήξει να είναι ζόμπι, ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται πως μπορούν, με τη στήριξη των τραπεζών, να γίνουν βιώσιμες.

Στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική απ' ότι στις επιχειρήσεις, διότι ο διαχωρισμός του κακοπληρωτή με τον αδύναμο δανειολήπτη είναι απλός. Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, σε όποιο ύψος κι αν φτάνει το ποσό της αντικειμενικής αξίας που θα προστατεύεται το ακίνητο από τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες δεν πρόκειται να την κατάσχουν. Οι δανειολήπτες ωστόσο θα πρέπει να πληρώνουν μια ελάχιστη δόση, εφόσον έχουν τη δυνατότητα.

Αντίθετα, οι δανειολήπτες που είναι κακοπληρωτές, αλλά έχουν καταθέσεις, πολλά περιουσιακά στοιχεία ή/και μεγάλη μισθοδοσία, θα έρθουν σύντομα αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», εξετάζεται, μεταξύ άλλων, και μια πιο ριζοσπαστική λύση: η αλλαγή σπιτιού. Δηλαδή, ο δανειολήπτης θα μετακομίζει σε ένα μικρότερο σπίτι από αυτά που έχει η τράπεζα και εκείνη θα προβαίνει σε κούρεμα χρέους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πήρα το όπλο για μπαλοθιές στη μνήμη του και κατέληξα δολοφόνος»: Υπό άκρα μυστικότητα η απολογία του 54χρονου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το κλίμα τα τελευταία 24ωρα στην Αμμουδάρα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο

Η πρόταση για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατ. που διχάζει τους Ελβετούς: Τι έδειξε δημοσκόπηση

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Η πρόταση πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 14 Ιουνίου

Στη φυλακή ο Πακιστανός ντελιβεράς που πετούσε πέτρες σε περαστικούς στην Κηφισιά

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Αμέσως μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα

Ανακαλύφθηκαν ίχνη γιγάντιου καλαμαριού: Μεγαλύτερο από σχολικό λεωφορείο, με μάτια σαν μεγάλη πίτσα

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Τα μάτια αυτού του πλάσματος θεωρούνται τα μεγαλύτερα στον ζωικό κόσμο

Θρίλερ στη Λευκάδα με το drone ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ένα drone που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βασιλικής από ψαράδες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές της Λευκάδας

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο

Στο «κόκκινο» ξανά ΗΠΑ και Ιράν – «Η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ» λέει ο Τραμπ

Κόσμος 08.05.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ και νέες αλληλοκατηγορίες με την Τεχεράνη δοκιμάζουν την εύθραυστη συμφωνία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Λίγες μέρες απομένουν για την εξασφάλιση της μέγιστης έκπτωσης φόρου, ύψους 4%, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τι αλλάζει από σήμερα στο Instagram: Η νέα ρύθμιση που θα δούμε στα DMs μας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η ρύθμιση που έχει ήδη «σηκώσει» αντιδράσεις

Συναγερμός στην Αργεντινή: Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ελέγχους

«Ο παράδεισος κέρδισε έναν άγγελο»: Το σπαρακτικό μήνυμα της αδερφής του Νικήτα μετά την κηδεία

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
«Καλό ταξίδι στο φως ζωή μου, που έφυγες και με άφησες εδώ μόνη μου» έγραψε επίσης η νεαρή σε ανάρτησή της στο Facebook.