E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Σε μυστική ψηφοφορία

Δημοσίευση 4/10/2015 | 17:18

Ο Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Με 181 ψήφους εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης.

Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε στη βουλή, συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Ο κ. Βούτσης έλαβε 181 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης που προέδρευσε της διαδικασίας έδωσε ευχές στον κ. Βούτση για το δύσκολο έργο που έχει να διεκπεραιώσει τόσο η βουλή όσο και ο νέος πρόεδρός της και τον κάλεσε να κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις του.

«Ευχαριστώ από καρδιάς για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη που μου δώσατε», είπε αρχικά ο κ. Βούτσης και συνέχισε με μία συμβουλή- αν και όπως είπε δεν του... πήγαινε να πει τη συγκεκριμένη λέξη- προς τους βουλευτές, ζητώντας τους στη συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων να τηρηθεί ο άτυπος κανόνας της δημοκρατικής αλληλεγγύης για ψήφιση προεδρείου και οι ψήφοι να είναι πάνω από 151 για όλους τους αντιπροέδρους.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο - την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης - σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Στην ομιλία του, ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες αιχμές για την προκάτοχό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού μιλώντας για τη λειτουργία της βουλής ανέφερε «Χωρίς τυπολατρείες, αλλά και με την κατά το δυνατόν αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων. Κάποιοι δεν συνειδητοποιούν πως ό, τι αποφασίζουμε εδώ μέσα επηρεάζει τις ζωές των πολιτών».

Ακόμη, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο ώστε να διαλευκανθούν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής. Η κοινωνία το ζητάει και οι πολίτες το απαιτούν: Δεν επιτρέπεται να μένουμε στην επιφάνεια όσον αφορά στα σκάνδαλα. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για την απόδοση ευθυνών. Δεν πρέπει να μένουν σκιές και υπόνοιες. Όταν λέμε ότι θέλουμε η Βουλή να αναβαθμιστεί, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βασική προϋπόθεση είναι να συσχετίσουμε τους προβληματισμούς της κοινωνίας με τις δράσεις μας. Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς, με ομάδες πολιτών και κοινωνικές συλλογικότητες. Δεν μπορεί να αγνοούμε την σπουδαιότητα της αντιπαράθεσης που δημιουργούν θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα. Δεν μας αξίζει ένας ιδιότυπος επαρχιωτισμός. Πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες στους επιστήμονες. Η χώρα δεν θα πρέπει να φαντάζει στα μάτια των νέων ανθρώπων ένα μαυσωλείο ιδεών. Η λειτουργία του καναλιού έχει στόχο την αμεσότητα, την υποστήριξη πλήθους δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των πολιτών. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ και ινστιτούτα. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων. Η Βουλή πρέπει να είναι αρωγός και θετικό υπόδειγμα για την παραγωγή ήθους και ανθρωπιάς. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κρίση δημιούργησε απόγνωση, ανήμπορη οργή, φόβο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 16χρονος που κατανάλωσε αλκοόλ σε μπαρ στα Λαδάδικα

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος τα ξημερώματα

Γιατί χιόνισε τον Μάιο;

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Το ακραίο φαινόμενο των τελευταίων 40 ετών που «ανατρέπει» τα δεδομένα του καιρού στην Ευρώπη

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές, αλλά παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Οικονομία 04.05.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τα πλοία που έχουν παγιδευτεί στα Στενά του Ορμούζ

Πέθανε ο συνιδιοκτήτης της Zeus+Dione, Γιάννης Κολοτούρας, σε ηλικία 48 ετών

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Θλίψη στον χώρο της ελληνικής μόδας

Σκηνές χάους στη Νέα Υόρκη: Οδηγοί πήγαιναν αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Το κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε από τις ρυθμίσεις για τον ετήσιο ποδηλατικό γύρο «TD Five Boro Bike Tour»

Συναγερμός στο Κρεμλίνο για ενδεχόμενη δολοφονία και πραξικόπημα σε βάρος του Πούτιν

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας και ο ρόλος του Σοϊγκού

Βίντεο: Η στιγμή που αεροσκάφος της United χτυπά φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσεϊ

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Ο οδηγός του φορτηγού διακομίστηκε σε νοσοκομείο

Φονικό ξέσπασμα του «ιού των τρωκτικών» σε κρουαζιερόπλοιο

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Τρεις νεκροί και ένας σε κρίσιμη κατάσταση