E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Σε μυστική ψηφοφορία

Δημοσίευση 4/10/2015 | 17:18

Ο Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Με 181 ψήφους εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης.

Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε στη βουλή, συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Ο κ. Βούτσης έλαβε 181 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης που προέδρευσε της διαδικασίας έδωσε ευχές στον κ. Βούτση για το δύσκολο έργο που έχει να διεκπεραιώσει τόσο η βουλή όσο και ο νέος πρόεδρός της και τον κάλεσε να κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις του.

«Ευχαριστώ από καρδιάς για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη που μου δώσατε», είπε αρχικά ο κ. Βούτσης και συνέχισε με μία συμβουλή- αν και όπως είπε δεν του... πήγαινε να πει τη συγκεκριμένη λέξη- προς τους βουλευτές, ζητώντας τους στη συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων να τηρηθεί ο άτυπος κανόνας της δημοκρατικής αλληλεγγύης για ψήφιση προεδρείου και οι ψήφοι να είναι πάνω από 151 για όλους τους αντιπροέδρους.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο - την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης - σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Στην ομιλία του, ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες αιχμές για την προκάτοχό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού μιλώντας για τη λειτουργία της βουλής ανέφερε «Χωρίς τυπολατρείες, αλλά και με την κατά το δυνατόν αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων. Κάποιοι δεν συνειδητοποιούν πως ό, τι αποφασίζουμε εδώ μέσα επηρεάζει τις ζωές των πολιτών».

Ακόμη, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο ώστε να διαλευκανθούν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής. Η κοινωνία το ζητάει και οι πολίτες το απαιτούν: Δεν επιτρέπεται να μένουμε στην επιφάνεια όσον αφορά στα σκάνδαλα. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για την απόδοση ευθυνών. Δεν πρέπει να μένουν σκιές και υπόνοιες. Όταν λέμε ότι θέλουμε η Βουλή να αναβαθμιστεί, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βασική προϋπόθεση είναι να συσχετίσουμε τους προβληματισμούς της κοινωνίας με τις δράσεις μας. Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς, με ομάδες πολιτών και κοινωνικές συλλογικότητες. Δεν μπορεί να αγνοούμε την σπουδαιότητα της αντιπαράθεσης που δημιουργούν θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα. Δεν μας αξίζει ένας ιδιότυπος επαρχιωτισμός. Πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες στους επιστήμονες. Η χώρα δεν θα πρέπει να φαντάζει στα μάτια των νέων ανθρώπων ένα μαυσωλείο ιδεών. Η λειτουργία του καναλιού έχει στόχο την αμεσότητα, την υποστήριξη πλήθους δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των πολιτών. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ και ινστιτούτα. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων. Η Βουλή πρέπει να είναι αρωγός και θετικό υπόδειγμα για την παραγωγή ήθους και ανθρωπιάς. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κρίση δημιούργησε απόγνωση, ανήμπορη οργή, φόβο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Ένοχος κρίθηκε ο οδηγός της Πόρσε για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Σούδας

Ελλάδα 21.01.2026
«Κατέστησε το όχημα φονικό όπλο» είπε η εισαγγελέας

Απίστευτες εικόνες καταστροφής στην Ιταλία: Ο κυκλώνας Χάρι σήκωσε «τσουνάμι» μέσα στις πόλεις

Κόσμος 21.01.2026
Εκατοντάδες άνθρωποι στον ιταλικό νότο χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους

ΣτΕ: Το υπoυργείο Παιδείας παρέλειψε να εισάγει εναλλακτικό μάθημα για τα Θρησκευτικά στα λύκεια

Ελλάδα 21.01.2026
Έπρεπε να έχει εισαχθεί το μάθημα της Ηθικής μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2022-2023

Ρέμα Πικροδάφνης: Εκκενώθηκαν 3 σπίτια ‑ Έχουν επιστρατευθεί και φουσκωτά

Ελλάδα 21.01.2026
Τα σπίτια εκκενώθηκαν γιατί τις επόμενες ώρες αναμένεται να φουσκώσει το ρέμα όπως σε κάθε κακοκαιρία

Το Ευρωκοινοβούλιο «παγώνει» τη συμφωνία Ε.Ε. ‑ Mercosur

Ελλάδα 21.01.2026
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψήφισε σήμερα για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας, αλλά για την παραπομπή της στο Δικαστήριο της ΕΕ

Ιαπωνία: Τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο

Κόσμος 21.01.2026
Η Ιαπωνία επιθυμεί η πυρηνική ενέργεια να καλύπτει το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό έως το 2040

Τέλος εποχής για τη Θεσσαλονίκη: Έφυγε ο Θόδωρος Παπαδόπουλος του Berlin

Ελλάδα 21.01.2026
Μία από τις τελευταίες αυθεντικές μορφές της νυχτερινής Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή

Τεράστια κύματα «σηκώνουν» ιστιοπλοϊκό στο λιμάνι της Γαύδου, δείτε βίντεο

Καιρός 21.01.2026
Βάρκα σταμάτησε μόλις ένα μέτρο από την πόρτα ενός από τα σπιτάκια που μένουν οι μετανάστες

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς η προεδρία τον έχει κάνει πλουσιότερο κατά 1,4 δισ. δολάρια

Κόσμος 21.01.2026
Τα κέρδη του Τραμπ από την επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ ισοδυναμούν με 16.822 φορές το μέσο εισόδημα ενός αμερικανικού νοικοκυριού, όπως αναφέρουν οι New York Times

Κακοκαιρία: Αναστέλλονται οι διανομές από eFood, Wolt και Box

Ελλάδα 21.01.2026
Όσοι το επιθυμούν μπορούν πάντα να προσέλθουν στα καταστήματα για να παραγγείλουν ή να παραλάβουν με takeaway, αναφέρει η πλατφόρμα

Αρκούδα κάνει βόλτες σε δρόμους της Αναρράχης στην Κοζάνη,

Ελλάδα 21.01.2026
Η αρκούδα δεν φαίνεται να είναι επιθετική και απλά παρατηρούσε τι συμβαίνει γύρω της. Λίγο αργότερα βγήκε εκτός δρόμου και συνέχισε την πορεία της