E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βαρουφάκης: «Ο Τσίπρας τη νύχτα του δημοψηφίσματος ήταν σε κατάθλιψη»

Συνέντευξη σε γαλλική εκπομπή

Δημοσίευση 2/10/2015 | 14:09

Βαρουφάκης: «Ο Τσίπρας τη νύχτα του δημοψηφίσματος ήταν σε κατάθλιψη»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν άργησε να... ξαναχτυπήσει, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές και τις πιέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση, μιλώντας βεβαίως από τη δική του σκοπιά.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας σε γαλλική εκπομπή, υποστήριξε ότι ο Σόιμπλε του είπε πως ξέρει ότι το νέο μνημόνιο θα αποτύχει.

«Θα μοιραστώ μαζί σας μια συνομιλία που είχα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ήμουν ακόμα υπουργός. Είπα: "Βόλφγκανγκ, αυτό το μνημόνιο θα μας φέρει στην ίδια κατάσταση που είμαστε σήμερα, μέσα σε έξι μήνες. Είναι ένα ακόμη πρόγραμμα καταδικασμένο να αποτύχει", και μου απάντησε: "Nαι. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα αποτύχει, είναι σχεδιασμένο να αποτύχει"».

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε επίσης για τη σχέση του με τον Α. Τσίπρα και για τους λόγους της παραίτησής του από το υπουργείο Οικονομικών: «Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, είδα τον Αλέξη γονατισμένο από την πίεση. Είχε κάνει παραχωρήσεις που δεν ήθελε να κάνει. Μόλις κάνεις παραχωρήσεις και ο αντίπαλός σου δεν κάνει ανάλογες, εκεί αρχίζει η παραίτηση και η παράδοση. Η δεύτερη σημαντική στιγμή της απογοήτευσης πραγματοποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα. Ήλπιζα ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας. Όμως τη νύχτα του δημοψηφίσματος μπήκα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και ήταν εντελώς αποθαρρημένος, ήταν σε κατάθλιψη, ενώ εγώ ήμουν ενθουσιασμένος. Οι Έλληνες ήταν θαρραλέοι και είπαν «όχι» στην τρόικα, παρά το κλείσιμο των τραπεζών και παρά την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης. Απογοητεύτηκα και γι' αυτό παραιτήθηκα».

Σε ερώτηση για τη στάση της Γαλλίας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ουσιαστικά ότι η Γαλλία δεν έκανε τίποτα. «Θα είμαι διπλωμάτης, λέγοντας ότι ο ρόλος της Γαλλίας δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός στις συζητήσεις. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει πολύ λίγη δύναμη για να μιλήσει για θέματα τόσο σημαντικά!», είπε.

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την εκπομπή:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα 07.02.2026
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος 07.02.2026
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα 07.02.2026
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα 07.02.2026
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα 07.02.2026
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα 07.02.2026
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης

Ταξί: Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι οδηγοί ‑ Η αιτία «πολέμου»

Ελλάδα 07.02.2026
Στις νέες διατάξεις δεν αντιδρούν πλέον μόνον οι ταξιτζήδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Xάος τα ξημερώματα στο ΑΠΘ: Επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή ‑ Δεκάδες προσαγωγές

Ελλάδα 07.02.2026
Πάνω από 210 προσαγωγές έγιναν, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.