E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Έρευνα για την αδιανόητη συμπεριφορά τους

Δημοσίευση 16/9/2015 | 13:29

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι περιβαλλοντολόγος για να καταλάβει πως είναι ανεπίτρεπτο να ενοχλεί θαλάσσιες χελώνες που βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν τα αυγά τους. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από την κοινή λογική για να σκεφτεί κανείς πως ακόμα κι αν βρεθεί στο δρόμο των χελωνών, δεν είναι δυνατόν να βάζει τα παιδιά του πάνω τους ή να τις φωτογραφίζει με φλας την ώρα που γεννούν.

Στην Κόστα Ρίκα, πάλι, οι αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό με τουρίστες που εμπόδισαν απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες να γεννήσουν τα αυγά τους στην ακτή της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πλήθη τουριστών κατέκλυσαν το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge, στο βορειοδυτικό Guanacaste, και εμπόδισαν την εναπόθεση των αυγών για πολλές χελώνες είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Καθώς συγκεντρώνονταν κατά εκατοντάδες, οι τουρίστες στέκονταν στο δρόμο των χελωνών ενώ εκείνες κολυμπούσαν για να βγουν στην ακτή και κάποιοι έβαζαν τα παιδιά τους πάνω στις χελώνες (!) για να βγάλουν φωτογραφίες!

Πολλές από τις χελώνες γύρισαν πίσω στη θάλασσα χωρίς να γεννήσουν τα αυγά τους στην παραλία.

Αλλά κι αυτές που τα κατάφεραν βρέθηκαν μπροστά σε αστοιχείωτους ανθρώπους, που τις ακουμπούσαν, στέκονταν πάνω από τα φωλιές τους την ώρα που γεννούσαν και έβγαζαν φωτογραφίες με φλας , σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ένωση των εργαζομένων κατήγγειλε τους τουρίστες και προανήγγειλε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το γιατί επετράπη στο πλήθος να φτάσει στην παραλία, αλλά και για το πώς θα αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο διοικητής του καταφυγίου Carlos Hernandez είπε πως δεν είχε δει ποτέ τόσο κόσμο στην παραλία και πως ορισμένοι μπήκαν στο καταφύγιο από πλάγιες εισόδους.

Παρότι οι χελώνες φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς σχεδόν κάθε μήνα, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που η παρουσία τους κορυφώνεται και πολλοί τουριστικοί πράκτορες επιχειρούν να βγάλουν επιπλέον κέρδος, προσφέροντας επιπλέον ξεναγήσεις, για να δουν οι τουρίστες τις χελώνες να γεννούν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τους τουρίστες με μόνο δύο εργαζόμενους στην μήκους τεσσάρων μιλίων παραλία και με τη συνδρομή μόλις τριών αστυνομικών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge είναι ένας από τους δύο σημαντικότερους προορισμούς στον κόσμο όπου οι χελώνες αυτές αφήνουν τα αυγά τους. Είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1982, αλλά είναι και το μόνο μέρος στον κόσμο όπου είναι νόμιμο να συλλέγονται και να πωλούνται τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών.

Οι αρχές παρακολουθούν τη συλλογή των αυγών που αφήνουν πίσω τους οι χελώνες που φτάνουν πρώτες και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά συχνά καταστρέφονταν από τις χελώνες που έφταναν αργότερα ή από τα μεγάλα κύματα. Οι ντόπιοι επιτρέπεται να μαζεύουν ένα ποσοστό των αυγών για να τα πουλήσουν ή για να τα καταναλώσουν.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα υποστηρίζει πως το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες τη δεκαετία του '80, βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών και πως τα έσοδα από την πώληση των αυγών χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι άνθρωποι που περιπολούν την παραλία και για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εθνική πόλο έσπασε την κατάρα: Πρωταθλήτρια κόσμου με 15‑14 επί της Ουγγαρίας

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ο Αργυρόπουλος σκόραρε 12 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο World Cup του Σίδνεϊ, μετά από πέντε χαμένους τελικούς

Μητσοτάκης: Επιπλέον μείωση 10 λεπτών στο diesel τον Αύγουστο – Τι ανακοίνωσε για καύσιμα, Ε65 και αμυντικά

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η συνολική έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης φτάνει τα 15 λεπτά ανά λίτρο, με παρέμβαση 30 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για ολόκληρο τον Αύγουστο.

Ο Όλυμπος εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η απόφαση ελήφθη στην 48η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, αναγνωρίζοντας τη μοναδική φυσική και πολιτιστική αξία του εμβληματικού ελληνικού βουνού.

«Νόμιζα ότι ήταν κλέφτης»: Τι ισχυρίστηκε ο 41χρονος για τη δολοφονία της διασώστριας ΕΚΑΒ στη Σύρο

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για γυναίκα, ενώ ο πρώην σύζυγος της θύμας συγκλονίζει με τις δηλώσεις του

Το γιγαντιαίο parking 7 ορόφων με 3.500 θέσεις που κατασκευάζεται στην Αττική και τα αλλάζει όλα

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ανεγείρεται ο μεγαλύτερος στεγασμένος χώρος στάθμευσης της χώρας, έκτασης 98.600 τ.μ., με παράδοση αναμενόμενη στα τέλη του 2027.

Οριστικό: Αυτές είναι οι υποχρεωτικές αλλαγές στα αυτοκίνητα

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Το πρώτο στάδιο του νέου προτύπου εκπομπών Euro 7 τίθεται σε ισχύ από τα τέλη του 2026 - τι σημαίνει αυτό για τους οδηγούς και όσους σκοπεύουν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο;

Καλλιάνος: Πότε επιστρέφει η ζέστη και πού θα φτάσουν οι 40°C

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Από την Κυριακή η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα από τα μέσα της εβδομάδας.

Τραγωδία στη Λαμία: Μητέρα κρατούσε αγκαλιά τον νεκρό γιο της για πάνω από 24 ώρες

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η 69χρονη επικοινώνησε με γραφείο τελετών αδυνατώντας να εξηγήσει τι είχε συμβεί, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Αστυνομία.

Γερμανία: Δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία και η φωτογραφία του 21χρονου Ισλαμιστή που φέρεται ύποπτος για την επίθεση στο Pride

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του υπόπτου, γνωστού στις γερμανικές αρχές - Μία νεκρή γυναίκα και 14 τραυματίες από την επίθεση

Κινηματογραφική κλοπή αγροτικού στο Γαλάτσι: Ήρθαν με δική τους μπαταρία για να το κλέψουν – Βίντεο ντοκουμέντο

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Τέσσερις νεαροί 16-18 ετών έδρασαν επί μισή ώρα μπροστά σε κάμερες ασφαλείας, ξεπερνώντας κάθε μέτρο προστασίας που είχε λάβει ο ιδιοκτήτης.

Ισλαμιστής ο ύποπτος για την επίθεση σε φεστιβάλ Pride του Βερολίνου – Ένας νεκρός και 16 τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η γερμανική αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον φερόμενο δράστη, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος – Βαν έπεσε πάνω σε πλήθος στην εκδήλωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Φονική επίθεση στη διασώστρια ΕΚΑΒ στη Σύρο: Τι αποκαλύπτουν οι κάμερες και η καρέκλα που έγινε «όπλο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΕΛΑΣ εξετάζει καρέ-καρέ το βιντεοληπτικό υλικό - ποινική δίωξη σε 41χρονο και σύζυγό του, με απολογία ορισμένη για την Τρίτη 28 Ιουλίου.