E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Έρευνα για την αδιανόητη συμπεριφορά τους

Δημοσίευση 16/9/2015 | 13:29

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι περιβαλλοντολόγος για να καταλάβει πως είναι ανεπίτρεπτο να ενοχλεί θαλάσσιες χελώνες που βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν τα αυγά τους. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από την κοινή λογική για να σκεφτεί κανείς πως ακόμα κι αν βρεθεί στο δρόμο των χελωνών, δεν είναι δυνατόν να βάζει τα παιδιά του πάνω τους ή να τις φωτογραφίζει με φλας την ώρα που γεννούν.

Στην Κόστα Ρίκα, πάλι, οι αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό με τουρίστες που εμπόδισαν απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες να γεννήσουν τα αυγά τους στην ακτή της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πλήθη τουριστών κατέκλυσαν το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge, στο βορειοδυτικό Guanacaste, και εμπόδισαν την εναπόθεση των αυγών για πολλές χελώνες είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Καθώς συγκεντρώνονταν κατά εκατοντάδες, οι τουρίστες στέκονταν στο δρόμο των χελωνών ενώ εκείνες κολυμπούσαν για να βγουν στην ακτή και κάποιοι έβαζαν τα παιδιά τους πάνω στις χελώνες (!) για να βγάλουν φωτογραφίες!

Πολλές από τις χελώνες γύρισαν πίσω στη θάλασσα χωρίς να γεννήσουν τα αυγά τους στην παραλία.

Αλλά κι αυτές που τα κατάφεραν βρέθηκαν μπροστά σε αστοιχείωτους ανθρώπους, που τις ακουμπούσαν, στέκονταν πάνω από τα φωλιές τους την ώρα που γεννούσαν και έβγαζαν φωτογραφίες με φλας , σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ένωση των εργαζομένων κατήγγειλε τους τουρίστες και προανήγγειλε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το γιατί επετράπη στο πλήθος να φτάσει στην παραλία, αλλά και για το πώς θα αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο διοικητής του καταφυγίου Carlos Hernandez είπε πως δεν είχε δει ποτέ τόσο κόσμο στην παραλία και πως ορισμένοι μπήκαν στο καταφύγιο από πλάγιες εισόδους.

Παρότι οι χελώνες φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς σχεδόν κάθε μήνα, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που η παρουσία τους κορυφώνεται και πολλοί τουριστικοί πράκτορες επιχειρούν να βγάλουν επιπλέον κέρδος, προσφέροντας επιπλέον ξεναγήσεις, για να δουν οι τουρίστες τις χελώνες να γεννούν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τους τουρίστες με μόνο δύο εργαζόμενους στην μήκους τεσσάρων μιλίων παραλία και με τη συνδρομή μόλις τριών αστυνομικών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge είναι ένας από τους δύο σημαντικότερους προορισμούς στον κόσμο όπου οι χελώνες αυτές αφήνουν τα αυγά τους. Είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1982, αλλά είναι και το μόνο μέρος στον κόσμο όπου είναι νόμιμο να συλλέγονται και να πωλούνται τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών.

Οι αρχές παρακολουθούν τη συλλογή των αυγών που αφήνουν πίσω τους οι χελώνες που φτάνουν πρώτες και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά συχνά καταστρέφονταν από τις χελώνες που έφταναν αργότερα ή από τα μεγάλα κύματα. Οι ντόπιοι επιτρέπεται να μαζεύουν ένα ποσοστό των αυγών για να τα πουλήσουν ή για να τα καταναλώσουν.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα υποστηρίζει πως το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες τη δεκαετία του '80, βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών και πως τα έσοδα από την πώληση των αυγών χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι άνθρωποι που περιπολούν την παραλία και για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουτράκι: Kαρχαρίας κολυμπάει σε ρηχά νερά δίπλα στην παραλία

Ελλάδα Χτες
Συχνές πλέον οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες κοντά στις ακτές

Τι είναι το flashover που οδήγησε στον όλεθρο του Κραν Μοντανά;

Κόσμος Χτες
Ενώ αρχικά μαρτυρίες ανέφεραν για κερί, για πυροτέχνημα μίλησε αργότερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρέσβης

Καιρός: Δυσάρεστα νέα για το 2026 ‑ Αναμένεται να είναι από τις θερμότερες χρονιές της Ιστορίας

Κόσμος Χτες
Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Χάος στο Ιράν: Ο λαός στους δρόμους κατά των Αγιατολάχ, τρεις νεκροί και εσωτερικές ρωγμές στο καθεστώς

Κόσμος Χτες
Οι πρώτες κοινωνικές εκρήξεις έκαναν την εμφάνισή τους την περσινή άνοιξη

Πρωτοχρονιάτικος πολιτικός καφές Μητσοτάκη‑Τασούλα στο Κολωνάκι – Με ευχές και συνομιλίες με πολίτες ξεκίνησε το 2026

Πολιτική Χτες
Η παρέα συμπληρώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη

Δείτε βίντεο: Η στιγμή που ξεκινάει η φωτιά μέσα στο μπαρ στο Κραν Μοντανά

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: «Σερβιτόρος στους ώμους συναδέλφου του έβαλε φωτιά στο ταβάνι του μπαρ με βεγγαλικό» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Κόσμος Χτες
Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τις στιγμές που προηγήθηκαν της φονικής έκρηξης και πυρκαγιάς με τους 40 νεκρούς

Big‑4: Τα ευρωπαϊκά «διαμάντια» που μας μάγεψαν στη League Stage

Αθλητικά Νέα Χτες
Μια απολαυστική αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές των τεσσάρων «μεγάλων» της Super League στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του φετινού χειμώνα

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική στην είσοδο του 2026 – Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός Χτες
Παγετός σε πολλές περιοχές, χαμηλές μέγιστες τιμές και ισχυροί βοριάδες, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες

Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Κόσμος Χτες
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μουσικού event στο δημοφιλές μπαρ Le Constellation

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα Προχτές
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης