E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Έρευνα για την αδιανόητη συμπεριφορά τους

Δημοσίευση 16/9/2015 | 13:29

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι περιβαλλοντολόγος για να καταλάβει πως είναι ανεπίτρεπτο να ενοχλεί θαλάσσιες χελώνες που βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν τα αυγά τους. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από την κοινή λογική για να σκεφτεί κανείς πως ακόμα κι αν βρεθεί στο δρόμο των χελωνών, δεν είναι δυνατόν να βάζει τα παιδιά του πάνω τους ή να τις φωτογραφίζει με φλας την ώρα που γεννούν.

Στην Κόστα Ρίκα, πάλι, οι αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό με τουρίστες που εμπόδισαν απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες να γεννήσουν τα αυγά τους στην ακτή της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πλήθη τουριστών κατέκλυσαν το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge, στο βορειοδυτικό Guanacaste, και εμπόδισαν την εναπόθεση των αυγών για πολλές χελώνες είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Καθώς συγκεντρώνονταν κατά εκατοντάδες, οι τουρίστες στέκονταν στο δρόμο των χελωνών ενώ εκείνες κολυμπούσαν για να βγουν στην ακτή και κάποιοι έβαζαν τα παιδιά τους πάνω στις χελώνες (!) για να βγάλουν φωτογραφίες!

Πολλές από τις χελώνες γύρισαν πίσω στη θάλασσα χωρίς να γεννήσουν τα αυγά τους στην παραλία.

Αλλά κι αυτές που τα κατάφεραν βρέθηκαν μπροστά σε αστοιχείωτους ανθρώπους, που τις ακουμπούσαν, στέκονταν πάνω από τα φωλιές τους την ώρα που γεννούσαν και έβγαζαν φωτογραφίες με φλας , σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ένωση των εργαζομένων κατήγγειλε τους τουρίστες και προανήγγειλε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το γιατί επετράπη στο πλήθος να φτάσει στην παραλία, αλλά και για το πώς θα αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο διοικητής του καταφυγίου Carlos Hernandez είπε πως δεν είχε δει ποτέ τόσο κόσμο στην παραλία και πως ορισμένοι μπήκαν στο καταφύγιο από πλάγιες εισόδους.

Παρότι οι χελώνες φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς σχεδόν κάθε μήνα, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που η παρουσία τους κορυφώνεται και πολλοί τουριστικοί πράκτορες επιχειρούν να βγάλουν επιπλέον κέρδος, προσφέροντας επιπλέον ξεναγήσεις, για να δουν οι τουρίστες τις χελώνες να γεννούν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τους τουρίστες με μόνο δύο εργαζόμενους στην μήκους τεσσάρων μιλίων παραλία και με τη συνδρομή μόλις τριών αστυνομικών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge είναι ένας από τους δύο σημαντικότερους προορισμούς στον κόσμο όπου οι χελώνες αυτές αφήνουν τα αυγά τους. Είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1982, αλλά είναι και το μόνο μέρος στον κόσμο όπου είναι νόμιμο να συλλέγονται και να πωλούνται τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών.

Οι αρχές παρακολουθούν τη συλλογή των αυγών που αφήνουν πίσω τους οι χελώνες που φτάνουν πρώτες και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά συχνά καταστρέφονταν από τις χελώνες που έφταναν αργότερα ή από τα μεγάλα κύματα. Οι ντόπιοι επιτρέπεται να μαζεύουν ένα ποσοστό των αυγών για να τα πουλήσουν ή για να τα καταναλώσουν.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα υποστηρίζει πως το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες τη δεκαετία του '80, βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών και πως τα έσοδα από την πώληση των αυγών χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι άνθρωποι που περιπολούν την παραλία και για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία – Γαλλία 2‑0: «Ταύροι» σεληνιασμένοι, πάτησαν τους «τρικολόρ» και έκλεισαν θέση στον τελικό!

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Για πρώτη φορά σε 16 χρόνια η Ισπανία διεκδικεί τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου - στον τελικό την περιμένουν Αγγλία ή Αργεντινή

ΗΠΑ: Μυστήριο με το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική διάρροια» και έχει μολύνει πάνω από 3.000 ανθρώπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ασθένεια σπάνια είναι θανατηφόρα, όμως τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και παρατεταμένα

Το απίστευτο σκηνικό στη Λήμνο – Έκανε SUP και του έκοψαν κλήση – Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες για όσους επιλέγουν να κάνουν SUP

Τουρισμός για Όλους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στο νέο Τουρισμός για Ολους – Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Ποιο ηφαίστειο «ξύπνησε» μετά από 700.000 χρόνια και τι εντόπισαν οι δορυφόροι κάτω από την κορυφή του

E-Daily 3.Left Χτες
Δορυφόροι ραντάρ ανίχνευσαν ανύψωση εδάφους 9 εκατοστών στο ηφαίστειο Ταφτάν του Ιράν, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για ένα σύστημα που παρέμενε σιωπηλό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Ελληνικό άγημα παρήλασε στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, όπως το 1919 – Οι συγκινητικές φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φετινή παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Marfin: Προφυλακιστέοι οι δύο 42χρονοι για την εμπρηστική επίθεση

Ελλάδα Χτες
Οι δύο 42χρονοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη και κατασκευή ή κατοχή εκρηκτικών υλών.

Μουντιάλ 2026: Ο Σκαλόνι εκνευρίστηκε, ο Μέσι πειθάρχησε (Video)

E-Daily 3.Left Χτες
Η εντυπωσιακή στιγμή με τους παίκτες της Αργεντινής να τρέχουν στο πούλμαν μόλις ο προπονητής τους έκανε παρατήρηση για καθυστέρηση στην αναχώρηση της αποστολής – Μεταξύ αυτών και ο Λιονέλ Μέσι!

Στο σκοτάδι ξανά η Κούβα, τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών

Κόσμος Χτες
Το μπλακ-άουτ άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους

Κατηγορούν τη Meta για απολύσεις μέσω AI: Στο στόχαστρο του αλγορίθμου έγκυες και εργαζόμενοι με αναπηρίες

E-Daily 3.Left Χτες
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι οι κατηγορίες στερούνται νομικής βάσης - Η εταιρεία φέτος ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να απολύσει το 10% εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, σχεδόν 8.000 άτομα