E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Έρευνα για την αδιανόητη συμπεριφορά τους

Δημοσίευση 16/9/2015 | 13:29

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι περιβαλλοντολόγος για να καταλάβει πως είναι ανεπίτρεπτο να ενοχλεί θαλάσσιες χελώνες που βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν τα αυγά τους. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από την κοινή λογική για να σκεφτεί κανείς πως ακόμα κι αν βρεθεί στο δρόμο των χελωνών, δεν είναι δυνατόν να βάζει τα παιδιά του πάνω τους ή να τις φωτογραφίζει με φλας την ώρα που γεννούν.

Στην Κόστα Ρίκα, πάλι, οι αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό με τουρίστες που εμπόδισαν απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες να γεννήσουν τα αυγά τους στην ακτή της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πλήθη τουριστών κατέκλυσαν το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge, στο βορειοδυτικό Guanacaste, και εμπόδισαν την εναπόθεση των αυγών για πολλές χελώνες είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Καθώς συγκεντρώνονταν κατά εκατοντάδες, οι τουρίστες στέκονταν στο δρόμο των χελωνών ενώ εκείνες κολυμπούσαν για να βγουν στην ακτή και κάποιοι έβαζαν τα παιδιά τους πάνω στις χελώνες (!) για να βγάλουν φωτογραφίες!

Πολλές από τις χελώνες γύρισαν πίσω στη θάλασσα χωρίς να γεννήσουν τα αυγά τους στην παραλία.

Αλλά κι αυτές που τα κατάφεραν βρέθηκαν μπροστά σε αστοιχείωτους ανθρώπους, που τις ακουμπούσαν, στέκονταν πάνω από τα φωλιές τους την ώρα που γεννούσαν και έβγαζαν φωτογραφίες με φλας , σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ένωση των εργαζομένων κατήγγειλε τους τουρίστες και προανήγγειλε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το γιατί επετράπη στο πλήθος να φτάσει στην παραλία, αλλά και για το πώς θα αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο διοικητής του καταφυγίου Carlos Hernandez είπε πως δεν είχε δει ποτέ τόσο κόσμο στην παραλία και πως ορισμένοι μπήκαν στο καταφύγιο από πλάγιες εισόδους.

Παρότι οι χελώνες φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς σχεδόν κάθε μήνα, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που η παρουσία τους κορυφώνεται και πολλοί τουριστικοί πράκτορες επιχειρούν να βγάλουν επιπλέον κέρδος, προσφέροντας επιπλέον ξεναγήσεις, για να δουν οι τουρίστες τις χελώνες να γεννούν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τους τουρίστες με μόνο δύο εργαζόμενους στην μήκους τεσσάρων μιλίων παραλία και με τη συνδρομή μόλις τριών αστυνομικών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge είναι ένας από τους δύο σημαντικότερους προορισμούς στον κόσμο όπου οι χελώνες αυτές αφήνουν τα αυγά τους. Είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1982, αλλά είναι και το μόνο μέρος στον κόσμο όπου είναι νόμιμο να συλλέγονται και να πωλούνται τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών.

Οι αρχές παρακολουθούν τη συλλογή των αυγών που αφήνουν πίσω τους οι χελώνες που φτάνουν πρώτες και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά συχνά καταστρέφονταν από τις χελώνες που έφταναν αργότερα ή από τα μεγάλα κύματα. Οι ντόπιοι επιτρέπεται να μαζεύουν ένα ποσοστό των αυγών για να τα πουλήσουν ή για να τα καταναλώσουν.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα υποστηρίζει πως το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες τη δεκαετία του '80, βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών και πως τα έσοδα από την πώληση των αυγών χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι άνθρωποι που περιπολούν την παραλία και για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακρίβεια και ανατιμήσεις «γονατίζουν» τα νοικοκυριά

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές περιορίζουν ακόμη και βασικές ανάγκες, αφήνοντας στην άκρη προσωπικές ή οικογενειακές μικρές επιθυμίες

Νιγηρία: Αδιανόητο μακελειό από την Μπόκο Χαράμ

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Η Ευρώπη ετοιμάζει σχέδιο για το στεγαστικό

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Τα 794.000 κλειστά σπίτια στην Ελλάδα και τα παραδείγματα άλλων χωρών

Η εξιχνίαση του θανάτου του ιδρυτή της Mango: Τα καθοριστικά στοιχεία και τα μοιραία λάθη του κληρονόμου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τζόναθαν Αντιτς έδωσε αντιφατικές πληροφορίες στην αστυνομία – ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του σταματούσε για φωτογραφίες

ΗΠΑ: Κατηγορείται για φόνο ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο

Κόσμος Χτες
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει για αλλαγή καθεστώτος στο νησί, χαρακτήρισε την Κούβα κράτος-παρία που φιλοξενεί εχθρικές ξένες στρατιωτικές δυνάμεις

Σάλος στην Πορτογαλία: Τι είναι οι «Θηριανοί» που ζητούν να τους εξετάζουν κτηνίατροι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μια «κοινότητα» που συνεχώς μεγαλώνει - άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ζώα και τώρα απαιτούν κτηνιατρική περίθαλψη

Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν επικίνδυνα βρετανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ρωσικά μαχητικά εκτέλεσαν επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του βρετανικού αεροσκάφους, που πετούσε χωρίς οπλισμό σε προγραμματισμένη αποστολή

Συναγερμός στον Όλυμπο: Επιχείρηση εντοπισμού αγνοούμενου ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Ο ορειβάτης κατευθύνθηκε από το καταφύγιο προς την κορυφή του βουνού και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται

Καιρός: Καταιγίδες το επόμενο 24ωρο από ψυχρές αέριες μάζες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Καιρός Χτες
Η μετεωρολογική πρόγνωση του Δημήτρη Ζιακόπουλου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα