E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απίστευτες εικόνες: Όρκες περικύκλωσαν γιοτ στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ – Το γύρισαν 360 μοίρες και κατέστρεψαν το πηδάλιο

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Δημοσίευση 30/6/2026 | 12:49

Απίστευτες εικόνες: Όρκες περικύκλωσαν γιοτ στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ – Το γύρισαν 360 μοίρες και κατέστρεψαν το πηδάλιο

Μία εντυπωσιακή συνάντηση με αγέλη από όρκες έζησαν οι επιβαίνοντες ενός ιστιοπλοϊκού γιοτ στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, όταν τα θαλάσσια θηλαστικά περικύκλωσαν το σκάφος, περιστρέφοντας το κατά 360 μοίρες και καταστρέφοντας το πηδάλιό του.

Το περιστατικό σημειώθηκε έπειτα από ταξίδι τεσσάρων εβδομάδων από τις Μπαχάμες προς την Ισπανία και διήρκεσε συνολικά περίπου τρεις ώρες, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Υποβρύχιο βίντεο που κατέγραψε ο Γάλλος κινηματογραφιστής Αλέξ Αϊμάρ δείχνει τις ιβηρικές όρκες να περικυκλώνουν το γιοτ και να δαγκώνουν το πηδάλιό του, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να χάσει τον έλεγχο του σκάφους. Παράλληλα, βίντεο που τραβήχτηκε από το κατάστρωμα καταγράφει τα ασπρόμαυρα κητώδη να καταδιώκουν το γιοτ, πηδώντας με μεγάλη ταχύτητα μέσα και έξω από τα κύματα.

Στα πλάνα διακρίνεται επίσης το τιμόνι του σκάφους να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, καθώς οι όρκες καταστρέφουν το πηδάλιο, ενώ κομμάτια του κατακόρυφου πτερυγίου επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σε ένα από τα βίντεο ακούγεται ο Νορβηγός Γιόκε Ζόμερ να λέει: «Τα διέλυσαν όλα, δεν έχουμε πλέον πηδάλιο». Λίγο αργότερα προσθέτει: «Τώρα περιστρεφόμαστε 360 μοίρες, περνάμε υπέροχα», την ώρα που τα μέλη του πληρώματος προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία τους πάνω στο σκάφος.

Μία γυναίκα που βρισκόταν επίσης στο γιοτ ακούγεται να σχολιάζει: «Θεέ μου, είναι τεράστιες», παρακολουθώντας τις όρκες να περικυκλώνουν το σκάφος.

Η όρκα είναι οδοντοφόρο κήτος και το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των ωκεάνιων δελφινιών. Τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν σχεδόν τα δέκα μέτρα σε μήκος και να ζυγίζουν περίπου 10.000 κιλά.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ευφυή ζώα, γνωστά για την ικανότητά τους να συντονίζουν ομαδικές στρατηγικές κυνηγιού. Είναι επίσης εξαιρετικά γρήγοροι κολυμβητές, καθώς έχουν καταγραφεί να αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 54,7 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ονομασία «φάλαινες-δολοφόνοι» δόθηκε στις όρκες από αρχαίους ναυτικούς, οι οποίοι τις παρατηρούσαν να κυνηγούν μεγάλες φάλαινες.

Περιγράφοντας την εμπειρία στους 94.000 ακολούθους του στο Instagram, ο Γιόκε Ζόμερ έγραψε ότι, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ιστιοπλοΐας από τις Μπαχάμες, το πλήρωμα «υποδέχθηκε» στην Ευρώπη μια ολόκληρη αγέλη από τις γνωστές ιβηρικές όρκες στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, τις οποίες χαρακτήρισε γνωστές για επιθέσεις σε γιοτ και για την καταστροφή των πηδαλίων τους.

Όπως ανέφερε, ήταν μια μοναδική εμπειρία να βλέπει τόσες πολλές όρκες να κινούνται μέσα στο νερό από απόσταση, γνωρίζοντας ότι εκείνη τη στιγμή όλο το ενδιαφέρον τους ήταν στραμμένο στο σκάφος.

Ο ίδιος κάλεσε όσους σχολιάζουν το περιστατικό να λάβουν υπόψη ότι το βίντεο διάρκειας τριών λεπτών αποτελεί μόνο ένα μικρό απόσπασμα μιας συνάντησης που κράτησε συνολικά τρεις ώρες. Όπως εξήγησε, δεν καταγράφεται η αρχική πρόσκρουση που έσπασε το πηδάλιο, οι κλήσεις κινδύνου (Mayday), η προετοιμασία για πιθανή εγκατάλειψη του σκάφους σε περίπτωση εισροής υδάτων ούτε η προσπάθεια του πληρώματος να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα ώστε να αποτρέψει τις όρκες από το να συνεχίσουν να παίζουν με το γιοτ.

Ο Ζόμερ υποστήριξε ακόμη ότι οι όρκες δεν έδειξαν σημάδια επιθετικότητας, με εξαίρεση μία στιγμή κατά την οποία το πλήρωμα έθεσε σε λειτουργία τον κινητήρα. Όπως έγραψε, το ισχυρό χτύπημα στο πηδάλιο προήλθε από μία από τις μεγαλύτερες όρκες, σημειώνοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν η συμπεριφορά αυτή ήταν αποτέλεσμα παιχνιδιού ή επιθετικής διάθεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο το γιοτ παρασυρόταν ήρεμα στη θάλασσα, οι όρκες παρέμεναν παιχνιδιάρικες και περίεργες. Κάποιες έπαιζαν με το πηδάλιο, άλλες περιστρέφαν το σκάφος, ενώ τα μικρά τους διασκέδαζαν με τα κομμάτια που επέπλεαν στο νερό.

Κλείνοντας την ανάρτησή του, ο Νορβηγός υπογράμμισε ότι κανένα μέλος του πληρώματος δεν σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει επιθετικές μεθόδους για να απομακρύνει τις όρκες, ενώ ανέφερε πως έφτασαν ακόμη και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μπουν μαζί τους στη θάλασσα. Όπως έγραψε, ο ίδιος είχε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι όλα θα εξελίσσονταν ομαλά, αρκεί να άφηναν τα ζώα να εκδηλώσουν την περιέργειά τους χωρίς να προσθέσουν επιπλέον ένταση στην κατάσταση, επισημαίνοντας ότι όλα τα μέλη της ομάδας είναι άνθρωποι που αγαπούν την περιπέτεια και αισθάνονται άνετα σε ασυνήθιστες συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εικόνες σοκ στα Πετράλωνα από κατάρρευση 4οροφης πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Εργασίες θεμελίωσης σε διπλανό οικόπεδο φέρονται να επηρέασαν τη στατικότητα του κτιρίου επί της οδού Αλκμήνης 22, με πέντε προσαγωγές να πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

Mercedes‑Benz: Πιθανή αύξηση ωρών εργασίας, περικοπές μισθών

E-Daily 3.Left 30.06.2026
Η Mercedes-Benz εξετάζει αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου από 35 σε 40 ώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή, ενώ παράλληλα αναστέλλει επίδομα που αντιστοιχεί στο 18% του μισθού 90.000 εργαζομένων.

Σαλαμίνα: Βυθίζεται θαλαμηγός στη Μαρίνα Βουρκαρίου, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 3.Left 30.06.2026
Κατά πληροφορίες το περιστατικό συνέβη κατά την επιστροφή του πολυτελούς σκάφους στο λιμάνι μετά από δοκιμαστικό πλου

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2025‑2026: Ποιοι το δικαιούνται και πώς να υποβάλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Από σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου έως και τις 31 Ιουλίου οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω TAXISnet.

Πατέρας 4 παιδιών ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη σύζυγό του στην Κύπρο, σε κρίσιμη κατάσταση η 46χρονη

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Υπό έρευνα τα κίνητρα του 55χρονου, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα

Πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθούν να επιστρέψουν 10.000 λίρες ‑ δείτε τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

E-Daily 3.Left 30.06.2026
Το νέο Νομοσχέδιο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο προβλέπει ανάκτηση κόστους από πρόσφυγες που εργάζονται, με επικριτές να μιλούν για «επιπλέον φόρο» που καθιστά δυσκολότερη την επανένταξη.

Ποιες οικογένειες θα δουν σήμερα τα 150 ευρώ ανά παιδί στον λογαριασμό τους

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε την έναρξη της πληρωμής της έκτακτης ενίσχυσης σε 950.000 οικογένειες, ενώ παρουσίασε και τις εξελίξεις στα προγράμματα «Νταντάδες της Γειτονιάς» και «Ανακαίνιση Κατοικίας».

Δημοσκόπηση Alco: Ποιο κόμμα ανεβαίνει και πού κινείται η διαφορά

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η ΕΛ.Α.Σ. εμφανίζεται ενισχυμένη στη νέα δημοσκόπηση της Alco, ενώ σημαντική πτώση καταγράφει η «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυστιανού.

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα, πέντε προσαγωγές, έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτήριο κατέρρευσε τμηματικά και οι ένοικοι πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν

Ένοχοι η μητέρα και ο πρώην σύντροφός της για τον θάνατο του 3χρονου Αγγελου στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ένοχοι με κύρια κατηγορία αυτή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία - Το δικαστήριο αθώωσε τον βιολογικό πατέρα του Αγγελου