E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή από τους Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο για το ειρηνευτικό σχέδιο – «Απολύτως εξευτελιστικό»

Όσα υποστηρίζουν για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την παραχώρηση εδαφών

Δημοσίευση 24/11/2025 | 17:00

Οργή από τους Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο για το ειρηνευτικό σχέδιο – «Απολύτως εξευτελιστικό»

Οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία αντιδρούν με μίγμα αψηφισιάς, θυμού και παραίτησης απέναντι στο προσχέδιο ειρηνευτικών προτάσεων των ΗΠΑ.

Το BBC μίλησε με περίπου έξι στρατιώτες, οι οποίοι έστειλαν τις απόψεις τους μέσω social media και email ως απάντηση στο αρχικό αμερικανικό σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα. Έκτοτε, Αμερικανοί και Ουκρανοί διαπραγματευτές εργάζονται πάνω σε αλλαγές των προτάσεων και αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με το «ειρηνευτικό πλαίσιο».

Ο Γιαροσλάβ, στην ανατολική Ουκρανία, δηλώνει πως «είναι χάλια… κανείς δεν θα το υποστηρίξει», ενώ ένας νοσοκόμος του στρατού με το κωδικό όνομα Στουτσέρ το χαρακτήρισε «απολύτως εξευτελιστικό προσχέδιο ειρηνευτικού σχεδίου, ανάξιο της προσοχής μας». Ωστόσο, ένας στρατιώτης με το κωδικό όνομα Σνέικ ανέφερε πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι».

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των στρατιωτών που μίλησαν στο BBC σχετικά με ορισμένα βασικά σημεία του αρχικού προσχεδίου ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ.

Παραχώρηση εδαφών

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα προσχέδιο ειρηνευτικής πρότασης σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία καταγράφει σημαντικές προελάσεις στο πεδίο της μάχης. Τον τελευταίο μήνα μόνο, η Ουκρανία έχει χάσει ακόμη 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα προς τη Ρωσία. Το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 15% της περιοχής του Ντονμπάς, το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που περιλαμβάνει τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, οι οποίες αποτελούν βασικό πολεμικό στόχο της Ρωσίας. Ωστόσο, το αρχικό αμερικανικό σχέδιο προτείνει η Ουκρανία να παραχωρήσει ολόκληρη την περιοχή, ακόμη και τμήματα που έχει υπερασπιστεί επιτυχώς για σχεδόν τέσσερα χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου.

«Ας το πάρουν», είπε ο Σνέικ στο BBC. «Δεν έχει μείνει πρακτικά κανείς στις πόλεις και τα χωριά… Δεν πολεμάμε για τον λαό αλλά για τη γη, ενώ χάνουμε περισσότερους ανθρώπους». Ο Αντρίι, αξιωματικός του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας, αναφέρει πως όσα προτείνονται για το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ είναι «επώδυνα και δύσκολα», αλλά υποστηρίζει ότι η χώρα ίσως να μην έχει άλλη επιλογή. Η Ουκρανία υπερασπίζεται την περιοχή από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και οι δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό της κατέλαβαν τμήματα του Ντονμπάς.

«Μπορεί να μην θέλουμε να το παραχωρήσουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε με στρατιωτική ισχύ και πόρους», σημειώνει ο Αντρίι. Η ανατολική Ουκρανία έχει αποτελέσει το επίκεντρο των σφοδρότερων συγκρούσεων και η χώρα έχει χάσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες υπερασπίζοντάς την. Ο Ματρός, που πολεμά από το 2018, δήλωσε πως η παραχώρηση του Ντονμπάς θα «μηδενίσει τα πάντα, όλες τις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων», συμπληρώνοντας ότι: «Θα απαξιώσει τις ζωές των πεσόντων στρατιωτών και αμάχων».

Περιορισμός μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων

Το αμερικανικό προσχέδιο προβλέπει τον περιορισμό του μεγέθους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στους 600.000. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος πριν από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας, όταν η πλήρης δύναμη ανερχόταν περίπου στους 250.000, αλλά μικρότερος από το τρέχον επίπεδο, που σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ξεπερνά τους 800.000. Ο Σνέικ πιστεύει πως η χώρα θα χρειαστεί πολλούς από όσους υπηρετούν σήμερα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. «Τι νόημα έχει να έχουμε τόσους πολλούς στον στρατό αν θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας;» αναρωτιέται. Ο Αντρίι συμφωνεί. «Αν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας, τότε φυσικά δεν υπάρχει λόγος να διατηρούμε τόσο μεγάλο στρατό», λέει και συμπληρώνει: «Ο κόσμος είναι κουρασμένος και θέλει να επιστρέψει στις οικογένειές του. Δεν υπάρχει λόγος να τους κρατάμε σε έναν καιρό ειρήνης μετά τον πόλεμο». Πιστεύει ακόμη πως η ουκρανική οικονομία δεν θα μπορούσε να στηρίξει τόσο μεγάλες ένοπλες δυνάμεις σε ειρηνική περίοδο.

Ο νοσοκόμος του στρατού Στουτσέρ διαφωνεί, λέγοντας πως ο ουκρανικός στρατός «είναι το μόνο πράγμα που μας χωρίζει από την ήττα και τη σκλαβιά», ενώ ο Ματρός χαρακτηρίζει την πρόταση για μείωση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων «παράλογη και χειριστική».

Bloomberg: Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τον Πούτιν να αποδεχθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει στρατό

Εγγυήσεις ασφαλείας

Η προθυμία της Ουκρανίας να συμφωνήσει στις προτάσεις θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας της. Το αμερικανικό προσχέδιο αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει υπόσχεση αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες για το εύρος αυτής της υποστήριξης. Το σχέδιο αποκλείει επίσης την παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Γεβχέν, χειριστής drone στην ανατολική Ουκρανία, θεωρεί πως η παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα αποτελεί σημαντική εγγύηση ασφαλείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ηγούνται των προσπαθειών για την παροχή μιας «δύναμης καθησυχασμού» σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, μέσω ενός «Συνασπισμού των Προθύμων». «Μου αρέσει το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία [μέσω αυτού του συνασπισμού]», λέει. «Είναι το μόνο σχέδιο που θα μας βοηθήσει να νικήσουμε, να εισαγάγουμε συμμαχικά στρατεύματα», συμπληρώνει. Ωστόσο, ο Αντρίι δεν πιστεύει πως η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας. «Η Ευρώπη αποδείχθηκε εντελώς άτολμη και διχασμένη», αναφέρει και σημειώνει ότι: «Φαίνεται πως όλη η ελπίδα στηρίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ωστόσο, άλλοι στρατιώτες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ούτε στις ΗΠΑ. «Οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας υπό τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι καθόλου εγγυήσεις», λέει ο Στουτσέρ.

Νέες εκλογές

Το προσχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει η Ουκρανία να διεξαγάγει νέες εκλογές μέσα σε 100 ημέρες από το τέλος του πολέμου. Σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα, εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε περίοδο πολέμου. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης δυσαρέσκειας με την τρέχουσα κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς. Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) ερευνά αυτή τη στιγμή καταγγελίες για άτομα που επωφελήθηκαν από συμβάσεις στον ενεργειακό τομέα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ήδη αναγκαστεί να αποπέμψει δύο υπουργούς του, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες. Ένας πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επιχειρηματικός συνεργάτης βρίσκονται επίσης υπό έρευνα. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει πολιτικές εντάσεις και μονοπωλεί την επικαιρότητα.

Το θέμα απασχολεί και το μέτωπο. Μεταξύ των στρατιωτών που μίλησαν, υπάρχει υποστήριξη για νέες εκλογές. «Φυσικά χρειάζονται — όσοι είναι στην εξουσία τώρα δεν είναι έμπιστοι», λέει ο Σνέικ. Ένας άλλος στρατιώτης, ο Μαρίν, τάσσεται επίσης υπέρ των εκλογών, αναφέροντας πως η τρέχουσα κυβέρνηση «χρειάζεται να εξυγιανθεί από τη διαφθορά», ενώ ο Αντρίι συμφωνεί πως «είναι απαραίτητη μια πλήρης επανεκκίνηση της κυβέρνησης» μέσω νέων εκλογών, αν και όχι άμεσα.

Οι νέες εκλογές ίσως αποτελούν τη λιγότερο αμφιλεγόμενη πρόταση στο σχέδιο. Ωστόσο, συνολικά υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι στις αμερικανικές προτάσεις. Ο Γιαροσλάβ αναφέρει πως απλώς «δεν θα λειτουργήσει», ενώ ο Ολεξάντρ την απορρίπτει με μια βωμολοχία. Το μόνο ξεκάθαρο μήνυμα από όσους μίλησαν είναι πως πολλοί είναι κουρασμένοι από τον πόλεμο. Ο Αντρίι έχει ενστάσεις για ορισμένες προτάσεις, αλλά καταλήγει: «Αν σταματήσει τον πόλεμο, τότε λειτουργεί για μένα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουτράκι: Σε διαθεσιμότητα η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο μαθητή ότι τη θώπευσε – Τι λέει μετά το σάλο που προκάλεσε

Ελλάδα 24.11.2025
Νέες καταγγελίες έρχονται στη δημοσιότητα για τη συμπεριφορά της 55χρονης δασκάλας στο Λουτράκι - Διατάχθηκε ΕΔΕ εις βάρος της και μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνες απομακρύνθηκε από το σχολείο

Ταυτοποιήθηκε 79χρονος που απείλησε διαδικτυακά πολιτικό πρόσωπο

Ελλάδα 24.11.2025
Μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα

Αδελφοκτονία στη Νέα Πέραμο: Ο δράστης «είχε κόψει την αναπνοή» στο θύμα

Ελλάδα 24.11.2025
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την οικογενειακή τραγωδία στον Λουτρόπυργο Νέας Περάμου

Προσωπικός Αριθμός: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης έκδοσης ‑ Τι να κάνετε εάν δεν τον έχετε λάβει

Ελλάδα 24.11.2025
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 9.311.529 πολίτες διαθέτουν πλέον προσωπικό αριθμό

Αυστραλία: Ακροδεξιά γερουσιαστής εμφανίστηκε με μπούρκα ζητώντας την απαγόρευσή της

Κόσμος 24.11.2025
«Αν δεν θέλουν να φοράω μπούρκα, ας την απαγορεύσουν», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την ενδυμασία «καταπιεστική» και «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια»

Τροχαία: Νέοι σαρωτικοί έλεγχοι για μεθυσμένους οδηγούς στην Αττική – 12 συλλήψεις και 387 παραβάσεις σε αλκοτέστ

Ελλάδα 24.11.2025
Η Τροχαία πραγματοποίησε συνολικά 22.800 ελέγχους το τελευταίο τετραήμερο και βεβαιώθηκαν 387 παραβάσεις, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Κασσελάκης: «Κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού» το βιβλίο Τσίπρα

Ελλάδα 24.11.2025
«Η Ιθάκη του Τσίπρα θα καταλήξει «Τιτανικός» για το πανάκριβο rebranding του», διαμηνύει ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι βάζει «φρένο» στην παγκόσμια περιοδεία των Μποφίλιου ‑ Χαρούλη

Ελλάδα 24.11.2025
Οι δύο ερμηνευτές έχουν προγραμματίσει παγκόσμια περιοδεία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη σε 9 χώρες και 22 πόλεις

Αλιμος: Ανδρας επιτίθεται και παρενοχλεί γυναίκες – «Με φίλησε στο στόμα και με χούφτωσε» λέει ένα από τα θύματά του

Ελλάδα 24.11.2025
Ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει επιτεθεί σε ακόμα δύο γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή του Αλίμου

Οργή από τους Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο για το ειρηνευτικό σχέδιο – «Απολύτως εξευτελιστικό»

Κόσμος 24.11.2025
Όσα υποστηρίζουν για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την παραχώρηση εδαφών

Ρουμάνοι επιβάτες τρέχουν να προλάβουν την πτήση τους στο αεροδρόμιο της Κολωνίας και συλλαμβάνονται

Κόσμος 24.11.2025
Οι δύο Ρουμάνοι έσπασαν το γυαλί συναγερμού έκτακτης ανάγκης και έτρεχαν στον διάδρομο του αεροδρομίου κάνοντας νόημα στον πιλότο να περιμένει

Ο Αδόλφος Χίτλερ της Ναμίμπια έτοιμος να επανεκλεγεί στις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου

Κόσμος 24.11.2025
Ο πολιτικός Adolf Hitler Uunona εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2020 με μεγάλη διαφορά και ετοιμάζεται για νέα εκλογική επιτυχία