Καθώς τα ψηφιακά εργαλεία γίνονται ολοένα και πιο προσβάσιμα, τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο τα αξιοποιούν για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους, προκαλώντας συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι αντιτρομοκρατικές αρχές, από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ, παρακολουθούν με ανησυχία την ταχύτατη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις πρακτικές των εξτρεμιστών.
Ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα, ακόμα και νεοναζιστικοί πυρήνες όπως η «Βάση», χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για στρατολόγηση, συγκέντρωση χρημάτων μέσω κρυπτονομισμάτων, διακίνηση οδηγιών για την κατασκευή όπλων μέσω 3D εκτύπωσης και μετάδοση τεχνικών δράσης. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών συχνά αδυνατούν να συμβαδίσουν με την ταχύτητα διάδοσης και υιοθέτησης αυτών των τεχνολογιών.
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το τοπίο
Η χρήση εργαλείων όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί νέα κύματα ανησυχίας. Σύμφωνα με τον Adam Hadley, διευθυντή της οργάνωσης Tech Against Terrorism, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, οι τρομοκράτες δεν αναπτύσσουν απαραίτητα νέες απειλές, αλλά επιταχύνουν τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες.
Ήδη υπάρχουν αναφορές για χρήση του ChatGPT από εξτρεμιστές προκειμένου να παράγουν πιο επαγγελματική προπαγάνδα ή να μετατρέπουν κείμενα σε ηχητικό περιεχόμενο. Η οργάνωση του ISIS έχει μάλιστα κυκλοφορήσει εγχειρίδιο με τίτλο «Οδηγός για την τεχνητή νοημοσύνη», με προτάσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία.
Διαρκείς συζητήσεις και επιφυλάξεις στα τρομοκρατικά chatrooms
Σε διαδικτυακά φόρουμ που χρησιμοποιεί το ISIS, υπάρχουν συζητήσεις για τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης της AI, αλλά και φόβοι για παρακολούθηση από τις αρχές. Ορισμένοι ρωτούν αν μπορούν να μάθουν μέσω chatbot πώς να κατασκευάσουν εκρηκτικά, αλλά εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια αυτών των ερωτήσεων.
pexels
Από το Twitter της Μοσούλης στην AI του 2025
Το Ισλαμικό Κράτος είχε ήδη δείξει από το 2014 πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία για μαζική προπαγάνδα. Τότε, μέσω Twitter, μετέδιδε εικόνες από τις εκτελέσεις στη Μοσούλη, σπέρνοντας τον τρόμο. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει ακόμα περισσότερα μέσα για την επίτευξη των στόχων τους.
Αντιδράσεις από κυβερνήσεις και τεχνολογικούς κολοσσούς
Η απάντηση των κρατών και των τεχνολογικών εταιρειών υπήρξε αρχικά συντονισμένη, με μαζικές διαγραφές λογαριασμών και παρακολούθηση εφαρμογών. Ωστόσο, οι πρόσφατες περικοπές στους αντιτρομοκρατικούς πόρους σε πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει κενά, που οι εξτρεμιστές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν.
Ο Hadley προειδοποιεί: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι η μειωμένη ικανότητά μας να αντιδρούμε στις ήδη γνωστές απειλές. Οι μηχανισμοί ελέγχου, η συνεργασία και η τεχνολογική επαγρύπνηση πρέπει να ενισχυθούν άμεσα».