E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος το TikTok από την Κυριακή στις ΗΠΑ

Απορρίφθηκε η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο

Δημοσίευση 17/1/2025 | 17:37

Τέλος το TikTok από την Κυριακή στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε συνταγματικό τον νόμο με τον οποίο θα απαγορευτεί η λειτουργία του TikTok στις Ηνωμένες πολιτείες, οπότε από την Κυριακή το κινεζικής ιδιοκτησίας κοινωνικό δίκτυο θα τερματίσει τη λειτουργία του στη χώρα.

Ο νόμος που είχε ψηφιστεί πέρυσι ορίζει ότι το TikTok θα πρέπει να τερματίσει τη λειτουργία του στις ΗΠΑ ως τις 19 Ιανουαρίου 2025 (δηλαδή αυτή την Κυριακή), εκτός αν η μητρική εταιρεία, η ByteDance, πωλούνταν σε άλλον ιδιοκτήτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και μέλη του Κογκρέσου έχουν κατηγορήσει την ByteDance ότι συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση και έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η ByteDance είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι ο νόμος παραβιάζει τις διατάξεις για την ελευθερία του λόγου για τα 170 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ. Αυτό το επιχείρημα απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο που επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου της Περιφέρειας της Κολούμπια.

Μεταξύ άλλων η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρει ότι «για περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, το TikTok προσφέρει μια ξεχωριστή, μια μεγάλη διέξοδο έκφρασης, μέσο εμπλοκής των χρηστών και πηγή κοινότητας».

Επισημαίνει, αντίθετα, ότι «η εκποίηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των καλά τεκμηριωμένων ανησυχιών του Κογκρέσου για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων της TikTok και τη σχέση της με έναν ξένο αντίπαλο (foreign adversary)».

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι επίμαχες διατάξεις δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των αιτούντων [δηλ. του TikTok] από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος», για την ελευθερία του λόγου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» από τη Βουλή μετά από θυελλώδη συζήτηση

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση, η ψήφιση του προϋπολογισμού εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Koυπόνι 200 ευρώ για Gigabit Voucher – Όλα τα βήματα για να προλάβετε την επιδότηση

Tech + Science Χτες
Λίγες ημέρες έμειναν για την αίτηση για τις οπτικές ίνες – Πότε εκπνέει η προθεσμία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η «παγίδα» με τα παρατσούκλια και ο μύθος του άλλου «Φραπέ»

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μια αφήγηση που παρουσιάστηκε ως «αποκάλυψη», αλλά στην πραγματικότητα συνιστά μια βολική κατασκευή, η οποία -παρά το αρχικό της θόρυβο- καταρρέει πλήρως.

Θεσσαλονίκη: Αγρότες από το μπλόκο Μαλγάρων μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούς

Ελλάδα Χτες
Αγρότες στα Μάλγαρα μοίρασαν αδιάθετο ρύζι σε οδηγούς - Πρόκειται για μια δράση που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου αλλά και την ευαισθητοποίησή του

Στεγαστική κρίση: Αυτό είναι το πρώτο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπισή της

Κόσμος Χτες
Αυξήσεις 60% στις τιμές κατοικιών, 30% στα ενοίκια και 1,3 εκατ. άστεγοι - Το ευρωπαϊκό σχέδιο για 650.000 νέες κατοικίες ετησίως και μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μυστήριο με τον θάνατο αντιπροσώπου σερβικής εταιρείας όπλων στη Μόσχα

Κόσμος Χτες
Τον Ιούνιο η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα που δημοσίευσε η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας με τις σερβικές εταιρείες που προμηθεύουν το Κίεβο με πυρομαχικά

Ανατροπή στη δολοφονία της 22χρονης τραγουδίστριας Delarosa στο Λος Αντζελες

Κόσμος Χτες
Παιδικοί φίλοι πίσω από την παγίδα θανάτου

Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα Χτες
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Κουτσούμπας σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Αυτή είστε!

Ελλάδα Χτες
Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε όλα τα κόμματα για φιλονατοϊκή στάση – Αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου