E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα γίνει μετά την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ: Οι «μνηστήρες», το φαβορί διαδοχής και ο Τραμπ

Ανάλυση για το TikTok στις ΗΠΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2025 | 20:03

Τι θα γίνει μετά την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ: Οι «μνηστήρες», το φαβορί διαδοχής και ο Τραμπ
Freepik

Από Κυριακή (19/1), εφόσον δεν βρεθεί πιθανός αγοραστής, TikTok τέλος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να επικυρώνει τον ομοσπονδιακό νόμο για απαγόρευση της εφαρμογής.

Η διαφαινόμενη απαγόρευση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είναι το τελικό αποτέλεσμα της νομοθεσίας του 2024, που ψηφίστηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας και η οποία καλούσε τη μητρική εταιρεία ByteDance του TikTok να πουλήσει τη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο μικρής διάρκειας ή να τη δει να κλείνει στη χώρα, στις 19 Ιανουαρίου.

Όπως γράφει το Reuters σε ανάλυσή του, παραμένει ασαφές ο χρόνος που θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ μια πιθανή απαγόρευση, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει μια «πολιτική λύση» του ζητήματος για να συνεχίσει η εφαρμογή να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Παρασκευή, ο Τραμπ δήλωσε ότι μίλησε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του TikTok.

Οι πιθανοί «μνηστήρες» του TikTok

Η TikTok έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μπορεί να πωληθεί από την ByteDance.

Αυτό δεν πτόησε τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Frank McCourt, πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers. Η κοινοπραξία του αποτιμά την εφαρμογή χωρίς τον αλγόριθμό της σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας μία αρχική πρόταση για την εφαρμογή.

Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις για την πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, μεγάλο οικονομικό υποστηρικτή του Trump. Η TikTok χαρακτήρισε την αναφορά ως «μυθοπλασία».

Ποια είναι τα φαβορί διαδοχής του TikTok

Οι περίπου 170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούν πιθανότατα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή, επειδή είναι ήδη κατεβασμένη στα τηλέφωνά τους, λένε οι ειδικοί. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, χωρίς ενημερώσεις λογισμικού και ασφάλειας, η εφαρμογή θα καταστεί περιττή.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη μια έκδοση της υπηρεσίας μέσω του διαδικτύου, η οποία θα έχει λιγότερα χαρακτηριστικά από την εφαρμογή στο κινητό, και ακόμη και αυτή μπορεί να μην λειτουργήσει, όπως είπαν οι ειδικοί.

Ορισμένοι χρήστες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο TikTok μέσω εικονικών ιδιωτικών δικτύων ή VPN, τα οποία μπορούν να αποκρύψουν το πρωτόκολλο διαδικτύου ή τη διεύθυνση IP ενός χρήστη και συνεπώς την τοποθεσία του.

Άλλες κινεζικές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως το RedNote, γνωστό στην Κίνα ως Xiaohongshu, αναμένεται να συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος μεταξύ των χρηστών στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ και το TikTok

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας υπόψη του τη δημοτικότητα του TikTok και τα 14,7 εκατομμύρια ακολούθους του στην εφαρμογή, βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του επιχειρήματος από τους διακεκριμένους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας που κατηγορούν τον Κινέζο ιδιοκτήτη του TikTok, επειδή δεν βρήκε αγοραστή νωρίτερα.

Δεν είναι σαφές ποιες επιλογές έχει ο Τραμπ μόλις ορκιστεί πρόεδρος τη Δευτέρα. Ο νόμος επέτρεπε μια παύση 90 ημερών στους περιορισμούς για την εφαρμογή, εάν υπήρχε πρόοδος προς την κατεύθυνση της πώλησης πριν τεθεί σε ισχύ.

Η Γενική Εισαγγελέας Ελίζαμπεθ Πρέλογκαρ, η οποία υπερασπίστηκε τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο για λογαριασμό της κυβέρνησης του Μπάιντεν, δήλωσε στους δικαστές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι βέβαιο αν η προοπτική μιας πώλησης μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναστολή 90 ημερών για το TikTok.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαϊδάρι: Η 13χρονη «έφυγε» από τη ζωή 4‑5 φορές μέσα στο χειρουργείο και την επανέφεραν

Ελλάδα Χτες
Η 13χρονη που έπεσε από τον πρώτο όροφο Γυμνασίου στο Χαϊδάρι υποβλήθηκε σε εξαιρετικά δύσκολο χειρουργείο διάρκειας τεσσάρων ωρών

Καιρός: Ολική μεταβολή από το βράδυ της Τρίτης ‑ Σε ποιες περιοχές θα βρέξει τα επόμενα 24ωρα

Καιρός Χτες
Φθινόπωρο θα θυμίζει το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα - Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Βίντεο: Οδηγούσε ανάποδα για 6,5 χιλιόμετρα στην Ιόνια Οδό – «Μπερδεύτηκα», είπε στους αστυνομικούς

Κόσμος Χτες
Ο οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της Ιόνιας Οδού και διέσχισε 6,5 χιλιόμετρα

Κεφαλονιά: «Σας παρακαλώ μιλήστε ‑ Υποπτεύομαι τους πάντες», λέει η αδελφή της 19χρονης

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτά ερωτήματα για τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς - Έκκληση της οικογένειας για αποκαλύψεις

Φρίκη με την δολοφονία 17χρονης influencer ‑ Εντοπίστηκε αποκεφαλισμένη

Ελλάδα Χτες
Το θύμα εντοπίστηκε ελαφρώς αποκεφαλισμένη με ίχνη κακοποίησης στο πρόσωπο, σύμφωνα με την Αστυνομία της Ονδούρας

Πανεπιστημιούπολη: Έκαψαν αυτοκίνητο πραγματογνώμονα της τραγωδίας των Τεμπών

Ελλάδα Χτες
Aυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Δευτέρας εντός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ανήκει στον καθηγητή του ΕΜΠ και πραγματογνώμονα για την τραγωδία στα Τέμπη

Χαϊδάρι: Ολοκληρώθηκε το χειρουργείο της 13χρονης

Ελλάδα Χτες
Η 13χρονη μαθήτρια της Α` Γυμνασίου νοσηλεύεται στο «Παίδων» σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, δεν φαίνεται να κινδυνεύει η ζωή της

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πάρκο στη Βόρεια Καρολίνα ‑ Tουλάχιστον 2 νεκροί

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα θύματα από το περιστατικό είναι πολλά

Τι ισχυρίζεται ο 66χρονος που έστειλε χρήματα στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη γνωριμία και η τελευταία βιντεοκλήση που έκλεισε «απότομα»