E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Γιατί η γυναίκα του προέδρου ονομάζεται «Πρώτη Κυρία»;

Η ιστορία πίσω από τον όρο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/5/2024 | 00:02

Σήμερα έμαθα: Γιατί η γυναίκα του προέδρου ονομάζεται «Πρώτη Κυρία»;
@Annie Leibovitz

Οι πρόεδροι είχαν πολλούς τίτλους και παρατσούκλια, όχι όλα κολακευτικά. Ο Andrew Jackson ήταν ο “Γερασμένο Χίκορι", ενώ ο William Henry Harrison ήταν “Γηραιά γιαγιά". Ο John Tyler ονομάστηκε ως «Η ατυχία του» και ο Rutherford B. Hayes «Η απάτη του». Αλλά η σύζυγος κάθε προέδρου έχει μια κοινή τιμή. Γιατί τη λέμε «πρώτη κυρία»;

Η Dolley Madison, σύζυγος του προέδρου James «Πατέρας του Συντάγματος» Madison, ήταν μια από τις πιο αγαπημένες πρώτες κυρίες στην ιστορία του Λευκού Οίκου. Ήταν μια γοητευτική και στοχαστική οικοδέσποινα, ήταν η πρώτη σύζυγος του προέδρου που υιοθέτησε έναν δικό της σκοπό και έσωσε το διάσημο πορτρέτο του Τζορτζ Ουάσιγκτον από τα βρετανικά στρατεύματα που έκαψαν τον Λευκό Οίκο το 1814. Ακόμη και μετά τον θάνατο του James Madison, σημαντικοί άνθρωποι συνέχισαν να τηλεφωνούν στην Dolley Madison για να πει την άποψή της για τις τρέχουσες κρατικές υποθέσεις.

Όταν πέθανε το 1849, ο Πρόεδρος Zachary Taylor μίλησε στην κηδεία της, ανακηρύσσοντάς την αγαπημένη πρώτη κυρία του έθνους. Τουλάχιστον, ο θρύλος μας λέει ότι αυτό συνέβη. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τη δοξολογία του, οπότε δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Αν και ο Taylor είχε επινοήσει τον τέλειο όρο, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να πιάσει. Οι διάδοχοι της Dolley δημιούργησαν τους δικούς τους τίτλους, που κυμαίνονται από την απλή κυρία, τίτλο που και η ίδια η Dolley χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της θητείας της, μέχρι τη φανταστική κυρία Πρόεδρο (Julia Tyler). Ο όρος Πρώτη Κυρία αναφερόταν εδώ και εκεί, ειδικά σε σχέση με την ανιψιά του James Buchanan, Harriet Lane. Ο Buchanan ήταν εργένης και φαινόταν ότι το κοινό δεν καλωσόρισε τον τίτλο της Lane, η οποία υπηρέτησε ως επίσημη οικοδέσποινα του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Παρά ταύτες τις διάσπαρτες αναφορές με την πάροδο των ετών, ο όρος δεν απογειώθηκε παρά μόνο όταν μια δημοσιογράφος ονόματι Mary C. Ames τον χρησιμοποίησε το 1877. Η Ames κάλυπτε την ορκωμοσία του Rutherford B. Hayes για τη New York Independent και αναφέρθηκε στη Lucy Hayes ως τη νέα πρώτη κυρία. Για κάποιον λόγο, η φράση τελικά κόλλησε και χρησιμοποιείται από τότε.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιος όρος θα χρησιμοποιηθεί για τη σύζυγο του συζύγου όταν εκλεγεί μια γυναίκα πρόεδρος, η προτιμώμενη φράση φαίνεται να είναι «πρώτος κύριος». Ο σύζυγος της Αντιπροέδρου Kamala Harris, Doug Emhoff, έχει ήδη αναλάβει το ρόλο του δεύτερου κυρίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Που βρίσκεται η Ζηλανδία; (όχι η Νέα)

Σήμερα έμαθα 17.05.2024
Το γνωρίζατε;

Σήμερα έμαθα: Πως πολλές φορές καταλαβαίνουμε όταν οι άνθρωποι μας κοιτάνε;

Σήμερα έμαθα 16.05.2024
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι μεγάλο πράγμα

Σήμερα έμαθα: Τι ακριβώς είναι το pixel;

Σήμερα έμαθα 15.05.2024
Το έχουμε όλοι ακούσει αλλά ίσως να μην ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει

Σαν σήμερα: Ξεκινά η παράξενη ιστορία των McDonald`s

Σαν Σήμερα 15.05.2024
Η ιστορία τους ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 1940 και είχε αρκετές παράξενες τροπές

Σαν σήμερα: Πέθανε ο άνθρωπος που ονόμασαν «Η Φωνή»

Σαν Σήμερα 14.05.2024
Στις 14 Μαΐου του 1998

Σήμερα έμαθα: Το λάθος που οδήγησε στον όρο του σeξ «Ιεραποστολική στάση»

Σήμερα έμαθα 13.05.2024
Το λάθος και η αργοπορημένη αμφισβήτηση

Σήμερα έμαθα: Γιατί η γυναίκα του προέδρου ονομάζεται «Πρώτη Κυρία»;

Σήμερα έμαθα 11.05.2024
Η ιστορία πίσω από τον όρο