E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Τι ακριβώς είναι το pixel;

Το έχουμε όλοι ακούσει αλλά ίσως να μην ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2024 | 02:33

Σήμερα έμαθα: Τι ακριβώς είναι το pixel;
Photo by Vadim Bogulov on Unsplash

Όταν μιλάμε για τηλεοράσεις, όλα αυτά τα 720p, 1080p και 4K μπορεί να φαίνονται λίγο μπερδεμένα, ειδικά αν θέλετε απλώς να παρακολουθήσετε μια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή στην άνεση του καναπέ σας και να φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη.

Αλλά για να φαίνεται η εικόνα όσο το δυνατόν καλύτερη, καταλήγει στο μικρό δομικό στοιχείο που ονομάζεται pixel, μια λέξη την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει, αλλά δεν είναι μια που πολλοί καταλάβουν πλήρως.

Το "Pixel" είναι ένας όρος που προέρχεται από τις λέξεις “picture” και “element”, δηλαδή "εικόνα" και “στοιχείο", και είναι η μικρότερη αντιπροσωπευτική μονάδα μιας ψηφιακής εικόνας. Τα pixels βρίσκονται συνήθως σε ένα δισδιάστατο πλέγμα (όπως η οθόνη της τηλεόρασής σας) και ο αριθμός των pixels σε αυτό το πλέγμα καθορίζει τη συνολική του ανάλυση.

Αυτές οι κυρίως τετράγωνες ή ορθογώνιες μονάδες ορίστηκαν για πρώτη φορά το 1965 από τον Αμερικανό μηχανικό Frederic C. Billingsley, ο οποίος, ενώ εργαζόταν στο CalTech's Jet Propulsion Laboratory, περιέγραψε τα μικρά pixels σε εικόνες που στάλθηκαν πίσω στη γη από διαστημικούς ανιχνευτές της NASA που εξερευνούσαν το φεγγάρι και τον Άρη. Τα pixels ως φωτογραφική έννοια είχαν μια μακρά και περίπλοκη ιστορία, αλλά μπορούμε να ανιχνεύσουμε την προέλευσή τους στην ιδέα του Γερμανού εφευρέτη Paul Nipkov για το "Bildpunkt" ή στην ανατομική απεικόνιση ενός "σημείου εικόνας". Ο Nipkov χρησιμοποίησε αυτή την ιδέα όταν κατοχύρωσε το πρώτο μηχανοποιημένο σύστημα τηλεόρασης στον κόσμο το 1884.

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας βρίσκονται σε δύο κοινές σταθερές διατάξεις για ανάλυση pixels, το ελάχιστο 720p ή το μέγιστο των 1080p (σε αυτήν την περίπτωση το "p" δεν σημαίνει "pixel"). Το 720 αναφέρεται σε 1280 x 720 ή στους οριζόντιους και κάθετους αριθμούς pixel σε μια δεδομένη οθόνη. Ομοίως, το 1080 αναφέρεται σε μια τυπική οριζόντια μέτρηση 1920 x 1080 κάθετων pixel στο πλέγμα. Πολλαπλασιασμένοι μαζί, αυτοί οι αριθμοί των pixels υποδεικνύουν τη μέγιστη ποσότητα λεπτομέρειας εικόνας που έχει η οθόνη σας, η οποία είναι σημαντική για την ευκρίνεια και το επίπεδο της ζωντανής λεπτομέρειας που μπορεί να δει κανείς στις σύγχρονες τηλεοράσεις HD. Σε αντίθεση με τα πάνω από 2 εκατομμύρια pixels σε μια οθόνη 1080p, οι παλιές οθόνες τυπικής ευκρίνειας είχαν περίπου 300.000 pixels, τα οποία έδειχναν μια λιγότερο λεπτομερή, πολύ πιο θολή εικόνα.

Αν και μπορεί να είναι ελαφρώς μπερδεμένο, το "p" συα 720p ή 1080p σημαίνει”progressive-scan”, δηλαδή "προοδευτική σάρωση”, και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η πλήρης εικόνα υψηλής ευκρίνειας αποστέλλεται στα pixels που συνθέτουν την οθόνη σας την ίδια στιγμή. Το αντίθετο της προοδευτικής σάρωσης είναι η ξεπερασμένη "σάρωση διεπαφής", που αναπαρίσταται ως "i", η οποία προβάλλει την εικόνα της σε δύο ξεχωριστά πεδία σε μια οθόνη τηλεόρασης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, προκαλώντας έτσι το ελαφρύ τρεμόπαιγμα που εμφανίζεται στις παλιές τηλεοράσεις.

Η ανάλυση σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης όπως οι τηλεοράσεις έγινε υψηλότερη με την έλευση της ανάλυσης 4K, οθόνες με τουλάχιστον 4.000 pixel σε ένα οριζόντιο πλέγμα που περιέχει τέσσερις φορές τα pixel από μια οθόνη 1080p. Οι ψηφιακές εικόνες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να γίνονται πιο ρεαλιστικές σε χρώμα. Αλλά να θυμάστε, όλα καταλήγουν σε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό στοιχείο. Το pixel.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Που βρίσκεται η Ζηλανδία; (όχι η Νέα)

Σήμερα έμαθα 17.05.2024
Το γνωρίζατε;

Σήμερα έμαθα: Πως πολλές φορές καταλαβαίνουμε όταν οι άνθρωποι μας κοιτάνε;

Σήμερα έμαθα 16.05.2024
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι μεγάλο πράγμα

Σήμερα έμαθα: Τι ακριβώς είναι το pixel;

Σήμερα έμαθα 15.05.2024
Το έχουμε όλοι ακούσει αλλά ίσως να μην ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει

Σαν σήμερα: Ξεκινά η παράξενη ιστορία των McDonald`s

Σαν Σήμερα 15.05.2024
Η ιστορία τους ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 1940 και είχε αρκετές παράξενες τροπές

Σαν σήμερα: Πέθανε ο άνθρωπος που ονόμασαν «Η Φωνή»

Σαν Σήμερα 14.05.2024
Στις 14 Μαΐου του 1998

Σήμερα έμαθα: Το λάθος που οδήγησε στον όρο του σeξ «Ιεραποστολική στάση»

Σήμερα έμαθα 13.05.2024
Το λάθος και η αργοπορημένη αμφισβήτηση

Σήμερα έμαθα: Γιατί η γυναίκα του προέδρου ονομάζεται «Πρώτη Κυρία»;

Σήμερα έμαθα 11.05.2024
Η ιστορία πίσω από τον όρο