E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δημοσίευση 2/5/2024 | 00:08

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις
Unsplash

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει μια έκθεση για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση 112 σελίδων βασίζεται στα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023 με συνολικά 71.153 κατοίκους από 83 πόλεις σε όλη την ΕΕ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Διαπίστωσε ότι περίπου 9 στους 10 ανθρώπους είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή στην πόλη τους. Ωστόσο, ενώ η συνολική ικανοποίηση παραμένει υψηλή, τα αποτελέσματα του περασμένου έτους δείχνουν μια ελαφρά πτώση σε σύγκριση με την έρευνα του 2019, την τελευταία φορά που η Επιτροπή δημοσίευσε παρόμοια έκθεση.

Άλλοι όμως, φυσικά, δεν είναι ικανοποιημένοι. Οι κάτοικοι στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Παλέρμο αναφέρουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης.

Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παραπάνω έκθεσης;

Ζυρίχη, Ελβετία

Η Ζυρίχη ήταν η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης το 2023, με ποσοστό ικανοποίησης 97%. Οι κάτοικοι της Ζυρίχης είναι ευχαριστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, με τη δουλειά τους, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υπηρεσίες υγείας, την ποιότητα του αέρα… με σχεδόν τα πάντα. Είναι επίσης η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για LGBTQ+ άτομα και ηλικιωμένους.

Γκρόνινγκεν, Ολλανδία

Το Γκρόνινγκεν φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παμπ στην Ευρώπη (χωράει πάνω από 3.700 άτομα), κάτι που μπορεί να εξηγήσει το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης: το 96 τοις εκατό των ανθρώπων λένε ότι είναι χαρούμενοι που ζουν εκεί. Το Γκρόνινγκεν θεωρείται εξαιρετικό μέρος για μετανάστες και μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, με πολύ πράσινο και δημόσιους χώρους. Θεωρείται επίσης καθαρό και ασφαλές, με το 86 τοις εκατό των ερωτηθέντων να λένε ότι αισθάνονται ασφαλείς περπατώντας μόνοι τους τη νύχτα και ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη τους μπορούν να είναι αξιόπιστοι».

Κοπεγχάγη, Δανία

Μπορεί να γνωρίζεις την Κοπεγχάγη για το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας - το κύριο τουριστικό αξιοθέατο - αλλά ήξερες ότι είναι επίσης η τρίτη πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης; Το ενενήντα έξι τοις εκατό των κατοίκων είπε ότι είναι ευτυχισμένοι που ζουν εκεί. Η Κοπεγχάγη είναι επίσης μια ασφαλής πόλη, αλλά οι κάτοικοι είπαν ότι δυσκολεύονται να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση. Διασκεδαστικό γεγονός: Η Κοπεγχάγη μπορεί απλώς να είναι η λιγότερο διεφθαρμένη πόλη της Ευρώπης, με μόνο το 20 τοις εκατό των κατοίκων να λέει ότι υπάρχει δωροδοκία στην τοπική δημόσια διοίκηση της πόλης.

Λειψία, Γερμανία

Μια έκπληξη κοντά στην κορυφή της λίστας! Είναι η ανερχόμενη Λειψία στην Ανατολική Γερμανία, και πάλι με το 95 τοις εκατό των ικανοποιημένων κατοίκων. Οι άνθρωποι βλέπουν επίσης τη Λειψία ως μια πόλη κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά και το 83 τοις εκατό είπε ότι είναι ικανοποιημένο με την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

Γκντανσκ, Πολωνία

Μια πολωνική πόλη με τόνους ιστορικής σημασίας και έδρα ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, το Γκντανσκ έχει επίσης πολλούς ικανοποιημένους ανθρώπους (95 τοις εκατό). Θεωρείται επίσης ως ένα καλό μέρος για να ζήσουν μετανάστες από άλλες χώρες και το 92 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην πόλη.

Στοκχόλμη, Σουηδία

Φαίνεται ότι οι ασυγχώρητες σκανδιναβικές θερμοκρασίες δεν ενοχλούν τους κατοίκους της Στοκχόλμης, οι οποίοι κατατάσσονται στην έκτη θέση με το 95 τοις εκατό των ανθρώπων να είναι ικανοποιημένοι. Η Στοκχόλμη θεωρείται γενικά ένα καλό μέρος για να ζήσουν άτομα από την LGBTQ+ κοινότητα (καταλαμβάνει την έβδομη θέση στην Ευρώπη). Αλλά δεν είναι πολλοί οι κάτοικοι που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν οικονομικά προσιτές κατοικίες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήπως έχεις και εσύ εγκέφαλο ποπ κορν;

Body+Mind 17.05.2024
Τι είναι, πώς θα ξέρετε αν το έχετε και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τι να φας πριν και μετά τη γυμναστική για να έχεις ενέργεια

Body+Mind Χτες
Τα σνακ που θα σε βοηθήσουν πολύ

Φεστιβάλ Καννών: Οι πιο καλοντυμένες της βραδιάς

Style Προχτές
Best dressed σε ένα από τα ωραιότερα μέρη

Τα 2 νέα μαγαζιά για να απολαύσεις το brunch σου στην Αθήνα

Eat + Drink Προχτές
Για να ξεκινήσεις όμορφα την ημέρα σου!

Bikini Ready: Τι έρχεται φέτος στις τάσεις των μαγιό

Style 14.05.2024
Το 2024, ο κόσμος των μαγιό είναι έτοιμος για μια συναρπαστική εξέλιξη