E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ποια δεν θα πληρώσουν

Δημοσίευση 13/2/2024 | 09:09

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Απλώνεται σε βάθος ενός χρόνου η δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ με δόσεις. Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιόκτητες ακινήτων αυξάνονται σε 11 φέτος και σε 12 από το 2025.

Παράλληλα απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Με άλλη διάταξη παρατείνεται μέχρις τις 8 Μαρτίου η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 για τους φορολογούμενους που έχουν λάθη, κενά ή παραλείψει στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία και θέλουν να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού.

Από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής δόσεων επιμερίζει το ταμειακό βάρος διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις από την άλλη όμως ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των μηνιαίων δαπανών. Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή:

Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.

Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ από δέκα (10) σε δώδεκα (12). Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ ορίζεται σε έντεκα (11). Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του επόμενου έτους.

Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Αγκυρα αντιδρά στην αναστολή λειτουργίας 11 σχολείων στη Θράκη και επαναφέρει τους ισχυρισμούς περί «τουρκικής μειονότητας»

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Για καταπιεστικές αποφάσεις και πρακτικές που συνιστούν παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Καταγγελίες για πλαστό έρανο για την επιστροφή των σορών στη Μολδαβία, αύριο θα επιχειρήσουν οι γιατροί να ξυπνήσουν την 7χρονη

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Έφτασε στη Θεσσαλονίκη η θεία που θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού - Η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του παιδιού σκοτώθηκαν όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Χαλκιδική

Μουντιάλ 2026: Πόσα εκατομμύρια θα εισπράξει η ομάδα που θα σηκώσει την κούπα

E-Daily 3.Left 19.07.2026
Η FIFA διαθέτει φέτος τεράστια ποσά για τους νικητές - ο πρωταθλητής κόσμου θα φύγει με 37,1 εκατ. ευρώ, ενώ και ο φιναλίστ εξασφαλίζει κέρδος ρεκόρ.

Μελόνι για τον κοσμηματοπώλη‑δολοφόνο: «Ποιος μπορεί να κρίνει τον φόβο του ανθρώπου;»

Κόσμος 19.07.2026
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει τη διαδικασία απονομής χάριτος στον Μάριο Ροτζιέρο, που καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 14 χρόνια και 9 μήνες για τη δολοφονία δύο ληστών.

Ο Τσιτσιπάς επέστρεψε στην κορυφή: Πρώτος τίτλος μετά από 17 μήνες στο Γκστάαντ

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο Έλληνας τενίστας επικράτησε του Κολινιόν με 2-1 σετ στον τελικό του ATP 250 στην Ελβετία και κατέκτησε τον 13ο τίτλο της καριέρας του.

Σοκαριστικό βίντεο: Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τούμπαρε μετά από σύγκρουση με ΙΧ στα Χανιά

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Το ασθενοφόρο μετέφερε ασθενή με ανακοπή - ένας διασώστης τραυματίστηκε με κατάγματα στον θώρακα, ο ασθενής κατέληξε και τα αίτια ερευνά η Τροχαία Χανίων.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Σελίνια της Σαλαμίνας

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις επί τόπου - Οκτώ αεροσκάφη και ελικόπτερο επιχειρούν από αέρος

Ο Μέσι «μίλησε» πριν τον τελικό του Μουντιάλ ‑ το μήνυμα που συγκλόνισε εκατομμύρια

E-Daily 3.Left 19.07.2026
Ο αρχηγός της Αργεντινής ανάρτησε συγκινητικό μήνυμα λίγες ώρες πριν τον τελικό με την Ισπανία, εστιάζοντας στη διαδρομή της ομάδας και όχι στο τρόπαιο.

Ινδία: Πώς σχεδίασε η σύζυγος τον «τέλειο» θάνατο του άνδρα της με δηλητηριώδες φίδι

E-Daily 3.Left 19.07.2026
Η 32χρονη Νταμίνι, μαζί με τον εραστή της και δύο γητευτές φιδιών, φέρεται να νάρκωσε τον σύζυγό της και στη συνέχεια άφησε κράιτ να τον δαγκώσει ώστε ο θάνατος να μοιάζει με ατύχημα.

Τελικός Μουντιάλ 2026: Efood και Wolt σταματούν τις παραδόσεις – Από τι ώρα και γιατί

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Οι διανομείς των δύο μεγάλων πλατφορμών κηρύσσουν στάση εργασίας από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο 20χρονου συναδέλφου τους.

ΟΠΕΚΕΠΕ – Μητσοτάκης: Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ στοχοποιήθηκαν και διασύρθηκαν χωρίς να έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του έθεσε στο επίκεντρο παρεμβάσεις σε υποδομές, υγεία, ασφάλιση και οικονομία

Η μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου: Πάνω από 40 πύραυλοι και 120 drones κατά της Ουκρανίας

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Σφοδρό σφυροκόπημα με στόχο κυρίως την ουκρανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον ένας νεκρός και 16 τραυματίες - Το Κίεβο ζητά «συντριπτική πίεση» στη Μόσχα