E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ποια δεν θα πληρώσουν

Δημοσίευση 13/2/2024 | 09:09

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Απλώνεται σε βάθος ενός χρόνου η δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ με δόσεις. Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιόκτητες ακινήτων αυξάνονται σε 11 φέτος και σε 12 από το 2025.

Παράλληλα απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Με άλλη διάταξη παρατείνεται μέχρις τις 8 Μαρτίου η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 για τους φορολογούμενους που έχουν λάθη, κενά ή παραλείψει στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία και θέλουν να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού.

Από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής δόσεων επιμερίζει το ταμειακό βάρος διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις από την άλλη όμως ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των μηνιαίων δαπανών. Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή:

Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.

Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ από δέκα (10) σε δώδεκα (12). Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ ορίζεται σε έντεκα (11). Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του επόμενου έτους.

Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με τον Κώστα Παπαδόπουλο: Είχε προσφέρει δουλειά στον 14χρονο διαρρήκτη που τον κατηγορεί

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Οι απειλές από τον καταυλισμό, η άρνηση του γνωστού ζαχαροπλάστη και το παρασκήνιο που «καίει»!

Συναγερμός στο «Αττικόν»: Δεκάδες κρούσματα νοροϊού

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Η σοβαρή καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων - Ζητούν άμεσα μέτρα από το Υπουργείο και παρέμβαση εισαγγελέα

Κινηματογραφική καταδίωξη στο Μετρό του Ελληνικού ‑ Αστυνομικοί κυνηγούν άνδρα ανάμεσα σε επιβάτες

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απείθεια, αντίσταση και άσκηση βίας κατά υπαλλήλων.

Θλίψη στην παγκόσμια ενόργανη γυμναστική: Πέθανε στα 41 του ο Γκαέλ Ντα Σίλβα

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει στον χώρο της ενόργανης γυμναστικής

Το πετρέλαιο Brent «βλέπει» πάλι τα 100 δολάρια μετά την κλιμάκωση της έντασης στο Ιράν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σε νέα άνοδο οδεύουν οι τιμές του πετρελαίου

Κερατσίνι: Διανομέας παρέσυρε 15χρονη

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Στο νοσοκομείο η ανήλικη και ο οδηγός της μηχανής

Χειροπέδες σε 2 Ολλανδούς για κλοπή απολιθωμάτων από το δάσος της Λέσβου

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Οι ελεγκτές συνέλαβαν τους δύο τουρίστες για λαθρεμπορία ειδών πολιτιστικής κληρονομιάς

Ψηφιακό «μάτι» σε επιδόματα, παροχές και ενισχύσεις

Οικονομία 28.05.2026
Μπλόκο του Δημοσίου σε φαινόμενα καταχρήσεων

Φλέγεται το Ορμούζ: Το Ιράν άνοιξε πυρ εναντίον αμερικανικού τάνκερ ‑ Το ανάγκασε να αλλάξει πορεία

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Με κατάρριψη drones απάντησαν οι ΗΠΑ - Συναγερμός και στο Κουβέιτ από επίθεση με πυραύλους και drones.

Πατήσια: Βίντεο της μαφιόζικης επίθεσης κατά ιδιοκτήτη καταστήματος

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο «νταής» της Κηφισιάς

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

Ελλάδα Χτες
69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας