E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Δημοσίευση 29/3/2023 | 16:39

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

Εξήντα μέρες φυλάκισης επιβλήθηκαν στον 13χρονο Τζακ, επειδή ο νεαρός Αβορίγινος χτύπησε συνομήλικό του και του πήρε το κινητό. Ο Τζακ συνελήφθη στην πολιτεία Κουίνσλαντ για σωματική βλάβη και κλοπή.

Του επιβλήθηκε δίμηνη φυλάκιση χωρίς να γίνει ποτέ δίκη ή να καταδικαστεί. Μεγάλο μέρος της ποινής την εξέτισε στην απομόνωση. Εδώ και αρκετά χρόνια ο τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικής συμπεριφοράς εφήβων επικρίνεται τόσο εντός, όσο και εκτός Αυστραλίας. Και αυτό επειδή στην χώρα αυτή η ηλικία ποινική ευθύνης είναι τα 10, ενώ στη Γερμανία και σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη τα 14.

Ο θάνατος της 12χρονης Λουίζε από το Φροίντενμπεργκ από το χέρι δύο κοριτσιών 12 και 13 ετών ήταν ωστόσο το έναυσμα μιας δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία για την ποινική ευθύνη εφήβων. Εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους τα δύο κορίτσια, τα οποία κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου την συνομήλική τους, δεν θα διωχθούν ποινικά.

Παραβίαση διεθνών κανόνων

Ο νεαρός Τζακ πάντως πέρασε σχεδόν ολόκληρο τον Φεβρουάριο στο κελί σε αναμορφωτήριο ανηλίκων στην πόλη Τάουνσβιλ χωρίς να του επιτραπεί να το εγκαταλείψει, μετέδωσε το αυστραλιανό ABC. Πέρασε δηλαδή 22 μέρες στην απομόνωση για ένα χαστούκι. Κατά την υπόλοιπη περίοδο της ποινής του, ο 13χρονος μόνο σποραδικά είχε τη δυνατότητα να προαυλιστεί.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πολιτείας Σκοτ ΜακΝτούγκαλ ο τρόπος κράτησης του Τζακ δεν ήταν μόνο αντίθετος στους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας Κουίνσλαντ, αλλά παραβιάζει και διεθνούς κανόνες: «Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι παιδιά, αλλά και ενήλικες κρατούμενοι θα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες στον καθαρό αέρα και να κινούνται, κάτι που προφανώς σε αυτή τη περίπτωση δεν συνέβη», υπογράμμισε ο Αυστραλός επίτροπος, προσθέτοντας ότι χωρίς να θέλει να υποτιμήσει την πράξη του 13χρονου, ο Τζακ πέρασε δύο μήνες στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή χτύπησε συνομήλικό του, κάτι που προφανώς δεν έπρεπε να είχε κάνει.

«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Παράλληλα, όπως άλλες οργανώσεις έτσι και η Διεθνής Αμνηστία, ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας την αύξηση της ηλικίας ποινικής ευθύνης στα 14, όπως ισχύει σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη με εξαίρεση την Βρετανία και την Ελβετία όπου το όριο είναι τα 10 χρόνια.

Σε σχετικό άρθρο η Διεθνής Αμνηστία φιλοξενεί δηλώσεις του εγκληματολόγου Κρις Κάνιν, ο οποίος επισημαίνει: «Αν πραγματικά πιστεύαμε ότι δεκάχρονα παιδιά έχουν τη γνώση και το επίπεδο να λαμβάνουν καθοριστικές για τη ζωή τους αποφάσεις σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος, τότε θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα να μειώναμε το όριο ηλικίας για να κάνουν σeξ, να εγκαταλείπουν το σχολείο ή να υπογράφουν συμβόλαια (δικαιοπρακτική ικανότητα)».

Στο μεταξύ, η μητέρα του Τζακ ανησυχεί πολύ για τον γιο της. Λέει ότι από τότε που βγήκε από τη φυλακή είναι εντελώς αλλαγμένος. Η μητέρα ισχυρίζεται ότι παλαιότερα ήταν πολύ ομιλητικός και τώρα φαίνεται «αγχωμένος και κλεισμένος στον εαυτό του». Δυσκολεύεται να συνηθίσει ξανά σε μια κανονική ζωή, προσθέτει η νεαρή μητέρα για να καταλήξει: «Στη κυβέρνηση θέλω να στείλω το μήνυμα ότι είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξανά στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του φιλικού Δανία‑Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Δανός μέσος, πέντε χρόνια μετά το σοκαριστικό σκηνικό στο Euro 2020, έπεσε στο χορτάρι κατά τη διάρκειας του φιλικού με την Ουκρανία

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρώτη μετά την εκεχειρία, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι πύραυλοι στόχευσαν τα βόρεια της χώρας, σε αντίποινα για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Μεγάλη έκπληξη στο Diamond League Στοκχόλμης: Ο Ντουπλάντις έμεινε 2ος στην έδρα του ‑ Δεν πέρασε τα 6μ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σουηδός πρωταθλητής γνώρισε την πρώτη του ήττα σε αγώνα μετά από τρία χρόνια και 40 συνεχόμενες νίκες

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό: «Χτυπήσαμε κέντρα διοίκησης τρομοκρατών»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λιβανικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο προκαταρκτικός απολογισμός ανέρχεται σε δύο νεκρούς και 11 τραυματίες

Αστυνομικοί έσωσαν άνδρα που ήταν έτοιμος να πηδήξει από τον 6ο όροφο – Συγκλονιστικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ακουσε με, όλα θα πάνε καλά – για το καλό σου είμαστε εδώ», φέρεται να είπε ένας από τους δύο αστυνομικούς που επενέβησαν

Εύβοια: Σοκαριστικό βίντεο από το εσωτερικό σπιτιού που «τραυματίστηκε» από τον σεισμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ρωγμές και αποκολλήσεις τοίχων στο εσωτερικό κατοικίας

Βρήκε ρωμαϊκό δαχτυλίδι του 297 μ.Χ. με τη θεά Νίκη στη λάσπη και ξεχρέωσε το σπίτι του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σπάνιο χρυσό κόσμημα με τη θεά Νίκη και οι εκατοντάδες αρχαίοι θησαυροί που γλίτωσαν από το άροτρο

Δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά

E-Daily 3.Left Χτες
Οι 50 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη για το 2026 ανακοινώθηκαν – και η Ελλάδα ξεχωρίζει

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «εξευτέλισε» τον Κορυδαλλό δύο φορές με ελικόπτερο

E-Daily 3.Left Χτες
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική απόδραση, ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος με επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Lego λανσάρει σετ της Σαγράδα Φαμίλια με 12.060 τεμάχια ‑ το μεγαλύτερο στην ιστορία της

E-Daily 3.Left Χτες
Η μινιατούρα της διάσημης βασιλικής θα φτάνει τα 62 εκατοστά σε ύψος και θα διατίθεται προς 799,99 δολάρια (περίπου 695 ευρώ)

Εύβοια: Τρεις ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι – 10 μετασεισμοί, κατολισθήσεις και ζημιές σε Προκόπι και Δαφνούσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε Προκόπι και Δαφνούσα καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και κατολισθήσεις, με αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο και κατάρρευση παλαιού κτίσματος

Αίγιο: Σύλληψη καταζητούμενου της Ίντερπολ – Είχε δολοφονήσει Έλληνα στην Αυστραλία το 1999

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 55χρονος έφερε ερυθρά αγγελία της Interpol, όμως η αλλαγή ονόματος και η μετακόμισή του σε άλλη ήπειρο καθιστούσαν τον εντοπισμό του ιδιαίτερα δύσκολο για τις Αρχές