E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Δημοσίευση 29/3/2023 | 16:39

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

Εξήντα μέρες φυλάκισης επιβλήθηκαν στον 13χρονο Τζακ, επειδή ο νεαρός Αβορίγινος χτύπησε συνομήλικό του και του πήρε το κινητό. Ο Τζακ συνελήφθη στην πολιτεία Κουίνσλαντ για σωματική βλάβη και κλοπή.

Του επιβλήθηκε δίμηνη φυλάκιση χωρίς να γίνει ποτέ δίκη ή να καταδικαστεί. Μεγάλο μέρος της ποινής την εξέτισε στην απομόνωση. Εδώ και αρκετά χρόνια ο τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικής συμπεριφοράς εφήβων επικρίνεται τόσο εντός, όσο και εκτός Αυστραλίας. Και αυτό επειδή στην χώρα αυτή η ηλικία ποινική ευθύνης είναι τα 10, ενώ στη Γερμανία και σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη τα 14.

Ο θάνατος της 12χρονης Λουίζε από το Φροίντενμπεργκ από το χέρι δύο κοριτσιών 12 και 13 ετών ήταν ωστόσο το έναυσμα μιας δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία για την ποινική ευθύνη εφήβων. Εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους τα δύο κορίτσια, τα οποία κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου την συνομήλική τους, δεν θα διωχθούν ποινικά.

Παραβίαση διεθνών κανόνων

Ο νεαρός Τζακ πάντως πέρασε σχεδόν ολόκληρο τον Φεβρουάριο στο κελί σε αναμορφωτήριο ανηλίκων στην πόλη Τάουνσβιλ χωρίς να του επιτραπεί να το εγκαταλείψει, μετέδωσε το αυστραλιανό ABC. Πέρασε δηλαδή 22 μέρες στην απομόνωση για ένα χαστούκι. Κατά την υπόλοιπη περίοδο της ποινής του, ο 13χρονος μόνο σποραδικά είχε τη δυνατότητα να προαυλιστεί.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πολιτείας Σκοτ ΜακΝτούγκαλ ο τρόπος κράτησης του Τζακ δεν ήταν μόνο αντίθετος στους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας Κουίνσλαντ, αλλά παραβιάζει και διεθνούς κανόνες: «Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι παιδιά, αλλά και ενήλικες κρατούμενοι θα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες στον καθαρό αέρα και να κινούνται, κάτι που προφανώς σε αυτή τη περίπτωση δεν συνέβη», υπογράμμισε ο Αυστραλός επίτροπος, προσθέτοντας ότι χωρίς να θέλει να υποτιμήσει την πράξη του 13χρονου, ο Τζακ πέρασε δύο μήνες στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή χτύπησε συνομήλικό του, κάτι που προφανώς δεν έπρεπε να είχε κάνει.

«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Παράλληλα, όπως άλλες οργανώσεις έτσι και η Διεθνής Αμνηστία, ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας την αύξηση της ηλικίας ποινικής ευθύνης στα 14, όπως ισχύει σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη με εξαίρεση την Βρετανία και την Ελβετία όπου το όριο είναι τα 10 χρόνια.

Σε σχετικό άρθρο η Διεθνής Αμνηστία φιλοξενεί δηλώσεις του εγκληματολόγου Κρις Κάνιν, ο οποίος επισημαίνει: «Αν πραγματικά πιστεύαμε ότι δεκάχρονα παιδιά έχουν τη γνώση και το επίπεδο να λαμβάνουν καθοριστικές για τη ζωή τους αποφάσεις σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος, τότε θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα να μειώναμε το όριο ηλικίας για να κάνουν σeξ, να εγκαταλείπουν το σχολείο ή να υπογράφουν συμβόλαια (δικαιοπρακτική ικανότητα)».

Στο μεταξύ, η μητέρα του Τζακ ανησυχεί πολύ για τον γιο της. Λέει ότι από τότε που βγήκε από τη φυλακή είναι εντελώς αλλαγμένος. Η μητέρα ισχυρίζεται ότι παλαιότερα ήταν πολύ ομιλητικός και τώρα φαίνεται «αγχωμένος και κλεισμένος στον εαυτό του». Δυσκολεύεται να συνηθίσει ξανά σε μια κανονική ζωή, προσθέτει η νεαρή μητέρα για να καταλήξει: «Στη κυβέρνηση θέλω να στείλω το μήνυμα ότι είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία