E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Δημοσίευση 29/3/2023 | 16:39

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

Εξήντα μέρες φυλάκισης επιβλήθηκαν στον 13χρονο Τζακ, επειδή ο νεαρός Αβορίγινος χτύπησε συνομήλικό του και του πήρε το κινητό. Ο Τζακ συνελήφθη στην πολιτεία Κουίνσλαντ για σωματική βλάβη και κλοπή.

Του επιβλήθηκε δίμηνη φυλάκιση χωρίς να γίνει ποτέ δίκη ή να καταδικαστεί. Μεγάλο μέρος της ποινής την εξέτισε στην απομόνωση. Εδώ και αρκετά χρόνια ο τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικής συμπεριφοράς εφήβων επικρίνεται τόσο εντός, όσο και εκτός Αυστραλίας. Και αυτό επειδή στην χώρα αυτή η ηλικία ποινική ευθύνης είναι τα 10, ενώ στη Γερμανία και σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη τα 14.

Ο θάνατος της 12χρονης Λουίζε από το Φροίντενμπεργκ από το χέρι δύο κοριτσιών 12 και 13 ετών ήταν ωστόσο το έναυσμα μιας δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία για την ποινική ευθύνη εφήβων. Εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους τα δύο κορίτσια, τα οποία κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου την συνομήλική τους, δεν θα διωχθούν ποινικά.

Παραβίαση διεθνών κανόνων

Ο νεαρός Τζακ πάντως πέρασε σχεδόν ολόκληρο τον Φεβρουάριο στο κελί σε αναμορφωτήριο ανηλίκων στην πόλη Τάουνσβιλ χωρίς να του επιτραπεί να το εγκαταλείψει, μετέδωσε το αυστραλιανό ABC. Πέρασε δηλαδή 22 μέρες στην απομόνωση για ένα χαστούκι. Κατά την υπόλοιπη περίοδο της ποινής του, ο 13χρονος μόνο σποραδικά είχε τη δυνατότητα να προαυλιστεί.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πολιτείας Σκοτ ΜακΝτούγκαλ ο τρόπος κράτησης του Τζακ δεν ήταν μόνο αντίθετος στους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας Κουίνσλαντ, αλλά παραβιάζει και διεθνούς κανόνες: «Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι παιδιά, αλλά και ενήλικες κρατούμενοι θα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες στον καθαρό αέρα και να κινούνται, κάτι που προφανώς σε αυτή τη περίπτωση δεν συνέβη», υπογράμμισε ο Αυστραλός επίτροπος, προσθέτοντας ότι χωρίς να θέλει να υποτιμήσει την πράξη του 13χρονου, ο Τζακ πέρασε δύο μήνες στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή χτύπησε συνομήλικό του, κάτι που προφανώς δεν έπρεπε να είχε κάνει.

«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Παράλληλα, όπως άλλες οργανώσεις έτσι και η Διεθνής Αμνηστία, ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας την αύξηση της ηλικίας ποινικής ευθύνης στα 14, όπως ισχύει σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη με εξαίρεση την Βρετανία και την Ελβετία όπου το όριο είναι τα 10 χρόνια.

Σε σχετικό άρθρο η Διεθνής Αμνηστία φιλοξενεί δηλώσεις του εγκληματολόγου Κρις Κάνιν, ο οποίος επισημαίνει: «Αν πραγματικά πιστεύαμε ότι δεκάχρονα παιδιά έχουν τη γνώση και το επίπεδο να λαμβάνουν καθοριστικές για τη ζωή τους αποφάσεις σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος, τότε θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα να μειώναμε το όριο ηλικίας για να κάνουν σeξ, να εγκαταλείπουν το σχολείο ή να υπογράφουν συμβόλαια (δικαιοπρακτική ικανότητα)».

Στο μεταξύ, η μητέρα του Τζακ ανησυχεί πολύ για τον γιο της. Λέει ότι από τότε που βγήκε από τη φυλακή είναι εντελώς αλλαγμένος. Η μητέρα ισχυρίζεται ότι παλαιότερα ήταν πολύ ομιλητικός και τώρα φαίνεται «αγχωμένος και κλεισμένος στον εαυτό του». Δυσκολεύεται να συνηθίσει ξανά σε μια κανονική ζωή, προσθέτει η νεαρή μητέρα για να καταλήξει: «Στη κυβέρνηση θέλω να στείλω το μήνυμα ότι είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κινδυνεύουν οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη;

Κόσμος 22.12.2025
Οι λύκοι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ταράνδους της Φινλανδίας και πλήττουν τα κοπάδια των ντόπιων

Παναθηναϊκός: Το βίντεο από την εγκατάσταση της πρώτης κερκίδας του γηπέδου στον Βοτανικό

Αθλητικά Νέα 22.12.2025
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού αρχίζει να παίρνει σιγά, σιγά σάρκα και οστά

Το απίστευτο τρολάρισμα της Αστον Βίλα σε οπαδό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αθλητικά Νέα 22.12.2025
Ο Φρανκ Ίλετ, φίλος των κόκκινων διαβόλων, έχει γίνει viral

Η ΑΑΔΕ σφράγισε νυχτερινό κέντρο στον Κεραμεικό – Έκοψε πρόστιμο 20.000 ευρώ

Οικονομία 22.12.2025
Τα POS του καταστήματος δεν ήταν συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται 2+1 φορο‑αλλαγές το 2026 – Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν

Οικονομία 22.12.2025
Φουσκωμένο το ραβασάκι της φορολογικής δήλωσης για όσους πιάνονται στην τσιμπίδα του τεκμαρτού εισοδήματος

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για την εκτροπή κυκλοφορίας λόγω των αγροτικών μπλόκων

Ελλάδα 22.12.2025
«Η λήψη των μέτρων αυτών είναι υπηρεσιακά επιβεβλημένη και απορρέει από το ισχύον νομικό πλαίσιο»

Μόσχα: Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο με στόχο Ρώσο στρατηγό ‑ Βίντεο, φωτογραφίες

Κόσμος 22.12.2025
Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε σε έκρηξη αυτοκινήτου στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή της χώρας

Κίνα: Επιβάλει δασμούς ως και 42,7% σε γαλακτοκομικά που εισάγονται από την ΕΕ

Κόσμος 22.12.2025
Στοιχεία που επικαλείται το Πεκίνο δείχνουν πως εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτούνται, προκαλώντας σημαντική ζημία στην εγχώρια βιομηχανία της Κίνας

Ντουμπάι: Νεκρή σε ξενοδοχείο 25χρονη αεροσυνοδός ‑ Την μαχαίρωσαν 15 φορές με ψαλίδι

Κόσμος 22.12.2025
Κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 25χρονης είναι ο πρώην σύζυγός της

Τίτλοι τέλους για το Jim Beam

Κόσμος 22.12.2025
Η κατασκευάστρια μπέρμπον Jim Beam σταματά την παραγωγή στο κύριο αποστακτήριό της για ένα χρόνο

James Ransone: Από τη σeξουαλική κακοποίηση στο τραγικό τέλος: Ποιος ήταν ο 46χρονος ηθοποιός που αυτοκτόνησε

Κόσμος 22.12.2025
Ο 46χρονος ηθοποιός του «The Wire» έβαλε τέλος στη ζωή του την Παρασκευή (19/12) στο σπίτι του στο Λος Αντζελες