E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Δημοσίευση 29/3/2023 | 16:39

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

Εξήντα μέρες φυλάκισης επιβλήθηκαν στον 13χρονο Τζακ, επειδή ο νεαρός Αβορίγινος χτύπησε συνομήλικό του και του πήρε το κινητό. Ο Τζακ συνελήφθη στην πολιτεία Κουίνσλαντ για σωματική βλάβη και κλοπή.

Του επιβλήθηκε δίμηνη φυλάκιση χωρίς να γίνει ποτέ δίκη ή να καταδικαστεί. Μεγάλο μέρος της ποινής την εξέτισε στην απομόνωση. Εδώ και αρκετά χρόνια ο τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικής συμπεριφοράς εφήβων επικρίνεται τόσο εντός, όσο και εκτός Αυστραλίας. Και αυτό επειδή στην χώρα αυτή η ηλικία ποινική ευθύνης είναι τα 10, ενώ στη Γερμανία και σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη τα 14.

Ο θάνατος της 12χρονης Λουίζε από το Φροίντενμπεργκ από το χέρι δύο κοριτσιών 12 και 13 ετών ήταν ωστόσο το έναυσμα μιας δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία για την ποινική ευθύνη εφήβων. Εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους τα δύο κορίτσια, τα οποία κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου την συνομήλική τους, δεν θα διωχθούν ποινικά.

Παραβίαση διεθνών κανόνων

Ο νεαρός Τζακ πάντως πέρασε σχεδόν ολόκληρο τον Φεβρουάριο στο κελί σε αναμορφωτήριο ανηλίκων στην πόλη Τάουνσβιλ χωρίς να του επιτραπεί να το εγκαταλείψει, μετέδωσε το αυστραλιανό ABC. Πέρασε δηλαδή 22 μέρες στην απομόνωση για ένα χαστούκι. Κατά την υπόλοιπη περίοδο της ποινής του, ο 13χρονος μόνο σποραδικά είχε τη δυνατότητα να προαυλιστεί.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πολιτείας Σκοτ ΜακΝτούγκαλ ο τρόπος κράτησης του Τζακ δεν ήταν μόνο αντίθετος στους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας Κουίνσλαντ, αλλά παραβιάζει και διεθνούς κανόνες: «Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι παιδιά, αλλά και ενήλικες κρατούμενοι θα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες στον καθαρό αέρα και να κινούνται, κάτι που προφανώς σε αυτή τη περίπτωση δεν συνέβη», υπογράμμισε ο Αυστραλός επίτροπος, προσθέτοντας ότι χωρίς να θέλει να υποτιμήσει την πράξη του 13χρονου, ο Τζακ πέρασε δύο μήνες στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή χτύπησε συνομήλικό του, κάτι που προφανώς δεν έπρεπε να είχε κάνει.

«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Παράλληλα, όπως άλλες οργανώσεις έτσι και η Διεθνής Αμνηστία, ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας την αύξηση της ηλικίας ποινικής ευθύνης στα 14, όπως ισχύει σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη με εξαίρεση την Βρετανία και την Ελβετία όπου το όριο είναι τα 10 χρόνια.

Σε σχετικό άρθρο η Διεθνής Αμνηστία φιλοξενεί δηλώσεις του εγκληματολόγου Κρις Κάνιν, ο οποίος επισημαίνει: «Αν πραγματικά πιστεύαμε ότι δεκάχρονα παιδιά έχουν τη γνώση και το επίπεδο να λαμβάνουν καθοριστικές για τη ζωή τους αποφάσεις σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος, τότε θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα να μειώναμε το όριο ηλικίας για να κάνουν σeξ, να εγκαταλείπουν το σχολείο ή να υπογράφουν συμβόλαια (δικαιοπρακτική ικανότητα)».

Στο μεταξύ, η μητέρα του Τζακ ανησυχεί πολύ για τον γιο της. Λέει ότι από τότε που βγήκε από τη φυλακή είναι εντελώς αλλαγμένος. Η μητέρα ισχυρίζεται ότι παλαιότερα ήταν πολύ ομιλητικός και τώρα φαίνεται «αγχωμένος και κλεισμένος στον εαυτό του». Δυσκολεύεται να συνηθίσει ξανά σε μια κανονική ζωή, προσθέτει η νεαρή μητέρα για να καταλήξει: «Στη κυβέρνηση θέλω να στείλω το μήνυμα ότι είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη ΜΕΘ 40χρονος έπειτα από τροχαίο με πατίνι στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη

Κηφισιά: Χτύπησε με μία μεγάλη πέτρα την κόρη μου στον θώρακα, λέει η μητέρα 15χρονης

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Ο ντελιβεράς που είχε γίνει εφιάλτης για περαστικούς στην Κηφισιά

Ιστορική ομιλία Βαρθολομαίου στη Βουλή: Βαρθολομαίος στη Βουλή

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
«Ποτέ η ειρήνη δεν υπήρξε αυτονόητη κατάσταση»

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Κατατέθηκαν περισσότερες από 800.000 αιτήσεις - Η υπηρεσία θα διαθέσει συνολικά 300.000 επιταγές

Σύρος: Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στην Ερμούπολη – Αφαίρεσαν κοσμήματα μεγάλης αξίας

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Οι δράστες «χτύπησαν» με κουκούλες τα ξημερώματα της Δευτέρας

26 οι νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Κίνα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 05.05.2026
Η Λιουγιάνγκ θεωρείται κέντρο της βιομηχανίας παραγωγής πυροτεχνημάτων της Κίνας, όπου πολλές από τις κατασκευάστριες είναι εγκατεστημένες εκεί

Γαστούνη: Έκαψαν το μαγαζί του περιπτερά που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από ομάδα Ρομά

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Αυτή τη φορά, ο πρώην περιπτεράς, αφού έκλεισε το περίπτερο, όπως είχε προαναγγείλει και είχε βάλει στα σκαριά νέο επιχειρηματικό σχέδιο

Σεισμός τώρα 4,2 στο Λασίθι

Ελλάδα 05.05.2026
Ακόμη μια σεισμική δόνηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη

Τραγωδία στον «αέρα» στη Βραζιλία: Αεροσκάφος έπεσε σε κτίριο ‑ Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες

Ελλάδα 05.05.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος πιλότος είχε αναφέρει πρόβλημα στον πύργο ελέγχου