E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι ιοί από νυχτερίδες εξακολουθούν να απειλούν τον άνθρωπο;

Οι Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος απαντούν

Δημοσίευση 22/11/2022 | 10:12

Γιατί οι ιοί από νυχτερίδες εξακολουθούν να απειλούν τον άνθρωπο;

Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature αναφέρονται τα αποτελέσματα μελέτης αναφορικά με τους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ιών από νυχτερίδα που αποτελούν πιθανή απειλή για νέες πανδημίες.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όπως γράφουν, τις τελευταίες δεκαετίες, τα παθογόνα και συγκεκριμένα οι ιοί που προέρχονται από νυχτερίδες και λόγω των μεταδόσεων σε ανθρώπινους πληθυσμούς, αποτελούν αντικείμενο μελέτης στη δημόσια υγεία. Ένα σημαντικό πεδίο για έρευνα αποτελεί ο εντοπισμός πώς τα παθογόνα μεταδίδονται σε ανθρώπους και μπορεί να αποτελέσουν απειλή για μια νέα πανδημία.

Προηγούμενες μελέτες συσχετίζουν τις μεταδόσεις με τις αλλαγές στο οικοσύστημα και συγκεκριμένα στην αλλαγή χρήσης γης, ή άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες, παρότι οι ακριβείς μηχανισμοί που διέπουν τις αναφερόμενες συσχετίσεις δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Ένας σημαντικός περιορισμός για τη διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με τις μεταδόσεις, είναι η έλλειψη δεδομένων τόπου και χρόνου για τις μεταδόσεις από νυχτερίδες σε ανθρώπους, για την πιθανή επιδημιολογική σχέση μεταξύ των μεταδόσεων, τα ακριβή χαρακτηριστικά του ξενιστή (νυχτερίδας) που αποτελεί τη δεξαμενή των παθογόνων, καθώς και για τη δυναμική των μολύνσεων στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Στην παρούσα μελέτη αναλύονται δεδομένα 25 ετών αναφορικά με την αλλαγή χρήσης γης, τις μετακινήσεις και την αλλαγή συμπεριφοράς των νυχτερίδων και τη μετάδοση του ιού Hendra από νυχτερίδες Pteropodid σε άλογα στην υποτροπική Αυστραλία. Τα δεδομένα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι νυχτερίδες επηρεάζονται από την περιβαλλοντική αλλαγή, υιοθετώντας συμπεριφορές που προηγουμένως υιοθετούσαν παροδικά κάτω από συνθήκες έλλειψης τροφής.

Ο συνδυασμός αλλαγών στη χρήση γης και στο κλίμα οδηγούν σε συνεχόμενη παραμονή των νυχτερίδων σε γεωργικές περιοχές, όπου οι περιοδικές ελλείψεις τροφίμων προκαλούν γεγονότα μεταδόσεων παθογόνων σε άλλα είδη. Οι περίοδοι χειμερινής ανθοφορίας των δέντρων στα δάση φαίνεται να αποτρέπουν τις μεταδόσεις παθογόνων.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναπτύχθηκαν μοντέλα δικτύων βασισμένα σε Μπεϋσιανή συμπερασματολογία, που προέβλεψαν με ακρίβεια την παρουσία ή την απουσία γεγονότων μεταδόσεων ανά έτος για το διάστημα των 25 ετών. Στα πλεονεκτήματα της μελέτης περιλαμβάνεται η δυνατότητα πρόβλεψης – έως και δύο χρόνια πριν – πότε πιθανόν θα εμφανιστούν γεγονότα μεταδόσεων σε άλλα είδη του ιού Hendra.

Τα αποτελέσματα αυτής της μακροχρόνιας έρευνας ανέδειξαν τη συσχέτιση μεταξύ αλλαγής του τόπου κατοικίας των νυχτερίδων, της κλιματικής αλλαγής και του κινδύνου για μεταδόσεις σε άλλα είδη. Η μελέτη παρέχει ένα πλαίσιο για τη διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με γεγονότα μεταδόσεων παθογόνων από νυχτερίδες και, επίσης, για το σχεδιασμό μέτρων για την
πρόληψη πανδημιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοβέσι: Συμφωνώ με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
«Η απάντηση που έδωσε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο δείχνει ότι όλοι θέλουν να μάθουν τι συνέβη»

Ζευγάρι γέννησε παιδί που δεν είναι δικό του λόγω λάθους σε κλινική γονιμότητας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Βρέθηκαν οι βιολογικοί γονείς, ένα απίστευτο μπέρδεμα!

Μενίδι: Οργή από τους γονείς του Μάριου ‑ «Οι Ρομά μας ειρωνεύονταν στη δίκη για το παιδί μας»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το μοιραίο βράδυ υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και ότι έπεσαν πάνω από 25 πυροβολισμοί από τον καταυλισμό

Ελευθερία Γιακουμάκη: «Κατέστρεψε δύο οικογένειες» – Η συγγνώμη των αδελφών του γυναικοκτόνου

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Κηδεύεται σήμερα ο 40χρονος δράστης - Το θέατρο που έπαιξε πριν αυτοκτονήσει

Σύγκρουση τρένων στη Δανία, πληροφορίες για πολλούς τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε βόρεια της Κοπεγχάγης

Στο σκοτάδι τα κίνητρα της δολοφονίας 25χρονου γιου ταξίαρχου

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στα χέρια του ελληνικού FBI οι έρευνες - Τα σενάρια που εξετάζονται

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν βίντεο από την κατάληψη πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση δύο πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Λίβανος: Νέα τραγωδία με θύμα δημοσιογράφο – Στους 9 οι νεκροί από την αρχή των συγκρούσεων

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Οι λιβανέζικες αρχές χαρακτήρισαν τις επιθέσεις «απαράδεκτες» και «απάνθρωπες»

Καιρός: «Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία» ‑ Πού θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Πότε θα βελτιωθεί ο καιρός σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 48χρονος δικηγόρος που κατηγορείται για εμπόριο βρέφους ‑ Τι ισχυρίστηκε

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο άνδρας έφυγε μόνος με το μωρό την επόμενη μέρα της γέννησής του