E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι ιοί από νυχτερίδες εξακολουθούν να απειλούν τον άνθρωπο;

Οι Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος απαντούν

Δημοσίευση 22/11/2022 | 10:12

Γιατί οι ιοί από νυχτερίδες εξακολουθούν να απειλούν τον άνθρωπο;

Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature αναφέρονται τα αποτελέσματα μελέτης αναφορικά με τους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ιών από νυχτερίδα που αποτελούν πιθανή απειλή για νέες πανδημίες.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όπως γράφουν, τις τελευταίες δεκαετίες, τα παθογόνα και συγκεκριμένα οι ιοί που προέρχονται από νυχτερίδες και λόγω των μεταδόσεων σε ανθρώπινους πληθυσμούς, αποτελούν αντικείμενο μελέτης στη δημόσια υγεία. Ένα σημαντικό πεδίο για έρευνα αποτελεί ο εντοπισμός πώς τα παθογόνα μεταδίδονται σε ανθρώπους και μπορεί να αποτελέσουν απειλή για μια νέα πανδημία.

Προηγούμενες μελέτες συσχετίζουν τις μεταδόσεις με τις αλλαγές στο οικοσύστημα και συγκεκριμένα στην αλλαγή χρήσης γης, ή άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες, παρότι οι ακριβείς μηχανισμοί που διέπουν τις αναφερόμενες συσχετίσεις δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Ένας σημαντικός περιορισμός για τη διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με τις μεταδόσεις, είναι η έλλειψη δεδομένων τόπου και χρόνου για τις μεταδόσεις από νυχτερίδες σε ανθρώπους, για την πιθανή επιδημιολογική σχέση μεταξύ των μεταδόσεων, τα ακριβή χαρακτηριστικά του ξενιστή (νυχτερίδας) που αποτελεί τη δεξαμενή των παθογόνων, καθώς και για τη δυναμική των μολύνσεων στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Στην παρούσα μελέτη αναλύονται δεδομένα 25 ετών αναφορικά με την αλλαγή χρήσης γης, τις μετακινήσεις και την αλλαγή συμπεριφοράς των νυχτερίδων και τη μετάδοση του ιού Hendra από νυχτερίδες Pteropodid σε άλογα στην υποτροπική Αυστραλία. Τα δεδομένα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι νυχτερίδες επηρεάζονται από την περιβαλλοντική αλλαγή, υιοθετώντας συμπεριφορές που προηγουμένως υιοθετούσαν παροδικά κάτω από συνθήκες έλλειψης τροφής.

Ο συνδυασμός αλλαγών στη χρήση γης και στο κλίμα οδηγούν σε συνεχόμενη παραμονή των νυχτερίδων σε γεωργικές περιοχές, όπου οι περιοδικές ελλείψεις τροφίμων προκαλούν γεγονότα μεταδόσεων παθογόνων σε άλλα είδη. Οι περίοδοι χειμερινής ανθοφορίας των δέντρων στα δάση φαίνεται να αποτρέπουν τις μεταδόσεις παθογόνων.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναπτύχθηκαν μοντέλα δικτύων βασισμένα σε Μπεϋσιανή συμπερασματολογία, που προέβλεψαν με ακρίβεια την παρουσία ή την απουσία γεγονότων μεταδόσεων ανά έτος για το διάστημα των 25 ετών. Στα πλεονεκτήματα της μελέτης περιλαμβάνεται η δυνατότητα πρόβλεψης – έως και δύο χρόνια πριν – πότε πιθανόν θα εμφανιστούν γεγονότα μεταδόσεων σε άλλα είδη του ιού Hendra.

Τα αποτελέσματα αυτής της μακροχρόνιας έρευνας ανέδειξαν τη συσχέτιση μεταξύ αλλαγής του τόπου κατοικίας των νυχτερίδων, της κλιματικής αλλαγής και του κινδύνου για μεταδόσεις σε άλλα είδη. Η μελέτη παρέχει ένα πλαίσιο για τη διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με γεγονότα μεταδόσεων παθογόνων από νυχτερίδες και, επίσης, για το σχεδιασμό μέτρων για την
πρόληψη πανδημιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο παραμένει ζωντανό – Μίνι ανασχηματισμός την Πέμπτη

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Τι λένε οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο φθινοπωρινών εκλογών – Ο πρωθυπουργός επιστρέφει Δευτέρα από τη Βοστώνη και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις περιορισμένες κυβερνητικές αλλαγές

ΗΠΑ: Πατέρας συνελήφθη για τη δολοφονία του 4χρονου γιου του – Η σορός βρέθηκε θαμμένη στην αυλή

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο κατηγορούμενος αρχικά ομολόγησε τη δολοφονία, στη συνέχεια όμως άλλαξε την κατάθεσή του

Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε μονοκατοικία τα ξημερώματα – Ένας τραυματίας στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται υπό διερεύνηση από το Ανακριτικό της Υπηρεσίας

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 56χρονος – ΙΧ προσέκρουσε σε στηθαίο και ανετράπη στον Περιφερειακό

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Την προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Νεκρός εντοπίστηκε ο Αμερικανός φοιτητής που είχε εξαφανιστεί μετά από καβγά με τη μητέρα του για το ChatGPT

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ομάδες έρευνας και διάσωσης βρήκαν νεκρό τον 20χρονο σε δασική περιοχή κοντά στο Κιότο

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έρχεται η λήξη της προθεσμίας – Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ποια ακίνητα αφορά η υποχρέωση καθαρισμού

Λάρισα: 60χρονος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από μπαλκόνι 5ου ορόφου

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας επί της οδού Ιουστινιανού

Πέθανε η Μπερναντέτ Σιράκ

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Για περισσότερα από εξήντα χρόνια σύζυγος του Ζακ Σιράκ, έμεινε επί μακρόν στη σκιά του τότε προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας

Κρήτη: Συνελήφθη Παλαιστίνιος 37χρονος μέλος της Χαμάς – Εκπαιδευμένος σε τρομοκρατικές ενέργειες

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο συλληφθείς φέρεται να συνδέεται με άτομα που έχουν συλληφθεί πρόσφατα στην Κύπρο για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Αντιαρματική νάρκη εντοπίστηκε στην παραλία Οφρυνίου στην Καβάλα

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Το πυρομαχικό υλικό βρέθηκε στην ακτογραμμή σε προχωρημένη κατάσταση οξείδωσης

Πυροβολισμοί σε φεστιβάλ στο Οχάιο: 12 τραυματίες και ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Αρκετοί από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, σύμφωνα με επιβεβαίωση της τοπικής αστυνομίας

Καλαμάτα: Ο κοριός, η συστηματική παρακολούθηση της Βασιλικής και η απολογία που δεν έπεισε

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο 41χρονος προσπάθησε να αναιρέσει το στοιχείο της προμελέτης, ισχυριζόμενος ότι η δολοφονία έγινε μετά από άγριο καβγά και ότι «θόλωσε»