E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eκτάκτως σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου για την «Κιβωτό» και τις προνοιακές δομές στην Ελλάδα

Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να σταματήσει η στήριξη της «Κιβωτού» και να μείνουν τα παιδιά που φιλοξενεί στον δρόμο

Δημοσίευση 20/11/2022 | 17:26

Eκτάκτως σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου για την «Κιβωτό» και τις προνοιακές δομές στην Ελλάδα

Οι προνοιακές δομές και ειδικότερα η «Κιβωτός του Κόσμου» για την οποία ήρθε στο φως σειρά καταγγελιών θα τεθούν στο επίκεντρο κλειστής σύσκεψης που θα γίνει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και άλλων παραγόντων.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η Δικαιοσύνη είναι πλέον αρμόδια για την διερεύνηση των βαριών καταγγελιών για σeξουαλική κακοποίηση και βάναυση συμπεριφορά εναντίον του επικεφαλής της δομής π. Αντωνίου και άλλων στελεχών της «Κιβωτού».

Πληροφορίες του protothema.gr επισημαίνουν ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει η στήριξη της «Κιβωτού» και να μείνουν τα παιδιά που φιλοξενεί στον δρόμο.

Αν χρειαστεί να υπάρξει μια κίνηση στήριξης, αυτή θα γίνει μέχρι να προχωρήσει ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης και της ενίσχυσης του θεσμού των αναδόχων.


Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριανός, θα αναθέσει τον φάκελο της υπόθεσης σε εισαγγελέα ανηλίκων. Τα επόμενα βήματα του εισαγγελέα ανηλίκων θα είναι η κλήτευση μαρτύρων από δομές τις «Κιβωτού», όπως ενδεχομένως και άλλων παιδιών που μπορεί να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για σκηνικά κακοποίησης, εντός των δομών ή ακόμη και να έχουν υποστεί τα ίδια κακοποιητικές συμπεριφορές.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σε δήλωσή του την Κυριακή επισημαίνει ότι χθες το απόγευμα διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».

«Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης», επισημαίνει.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» ότι ο πατέρας Αντώνιος είναι το πρόσωπο που έχει κατηγορηθεί σε σeξουαλική παρενόχληση εντός της «Κιβωτού του Κόσμου» της οποίας ηγείται εδώ και 25 χρόνια.

Από τις Αρχές ερευνώνται τουλάχιστον τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερα περιστατικά ξυλοδαρμών ενώ στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται πέντε δομές, της Αθήνας, του Βόλου, της Χίου, των Ιωαννίνων και της Καλαμάτας. Οι καταγγελίες μάλιστα αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές, καθώς προέρχονται από διαφορετικά πρόσωπα και χώρους και αφορούν διάφορα αδικήματα.

Στο κάδρο των ερευνών μπαίνουν τέσσερα πρόσωπα από την «Κιβωτό του Κόσμου».

Από την πλευρά της «Κιβωτού» κάνουν λόγο για σενάριο ψεύδους και ζητούν την ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση «της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας».

Από την «Κιβωτό του Κόσμου» επαναλαμβάνουν ότι «από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

Κόσμος Χτες
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».

Σάμος: «Καζάνι που βράζει» για 300 νέους λαθρομετανάστες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τοπικοί φορείς κατά Πλεύρη

Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός 45χρονος τουρίστας έπειτα από πτώση σε δύσβατο σημείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στελέχη του Λιμενικού