E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: Ποια δώρα και ποια τρόφιμα προτιμούν οι Έλληνες ‑ Black Friday και Χριστούγεννα

Πώς βλέπουν οι Έλληνες καταναλωτές Black Friday και Cyber Monday

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2022 | 19:33

Έρευνα: Ποια δώρα και ποια τρόφιμα προτιμούν οι Έλληνες ‑ Black Friday και Χριστούγεννα

Λάτρεις των Χριστουγέννων οι περισσότεροι Έλληνες

Λάτρεις των Χριστουγέννων είναι οι περισσότεροι Έλληνες σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της NielsenIQ Consumer Insights «Unwrapping Europeans Holiday Outlook» στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 800 καταναλωτές στην Ελλάδα. Οι Έλληνες καταναλωτές ανυπομονούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και η αναμενόμενη δαπάνη τους για φέτος αναμένεται ίση ή μεγαλύτερη από πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 45% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για τρόφιμα και ποτά στο σπίτι ή για κατανάλωση εκτός σπιτιού, τα δώρα και τα ταξίδια θα είναι ίσος σε σύγκριση με το 2021. Το 40% θα ήθελε να ξοδέψει λιγότερα χρήματα σε αυτές τις κατηγορίες εφέτος ενώ το 15% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους την ερχόμενη εορταστική περίοδο.

Από την έρευνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει ότι ο ενθουσιασμός των Ελλήνων καταναλωτών για την εορταστική περίοδο βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης μαζί με τους καταναλωτές στη Ρουμανία και Πορτογαλία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 66% των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι λάτρεις των Χριστουγέννων για τους οποίους συναισθηματικές πτυχές όπως η απόλαυση των διακοπών με την οικογένειά τους και οι γιορτές με φίλους είναι πολύ σημαντικές. Οι επιφυλακτικοί, προσεκτικοί καταναλωτές αντιπροσωπεύουν το 35% των καταναλωτών.

Αυτή η ομάδα επηρεάζεται έντονα από την αύξηση των τιμών του καυσίμου, πετρελαίου και της ενέργειας και είναι πιθανό να μειώσει τις δαπάνες. Επίσης, η ομάδα αυτή παραμένει ανήσυχη με την πανδημία. Χριστουγεννιάτικα ψώνια Σύμφωνα με την έρευνα, τυρί (81%), φρέσκο κρέας (74%) και Χριστουγεννιάτικα γλυκά (64%) είναι οι 3 ποιο συχνές κατηγορίες τροφίμων που οι καταναλωτές προγραμματίζουν να αγοράσουν τα Χριστούγεννα. Ανάμεσα στις κατηγορίες ποτών, οι μπύρες (61%) και το κρασί (60%) θα μπουν έντονα στο καλάθι.

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές ψάχνουν για προωθητικές ενέργειες, δεν θα διστάσουν να αγοράσουν πολυτελή προϊόντα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: 25% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα αγοράσουν πολυτελή προϊόντα στη κατηγορία του φρέσκου κρέατος, ενώ στη κατηγορία των ποτών, πολυτελής μάρκες και είδη θα επιλεχθούν ανάμεσα στα κρασιά (20%) και τις σαμπάνιες (22%).

Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα δώρα, οι Έλληνες καταναλωτές θα επιλέξουν φέτος να δωρίσουν κατά κύριο λόγο ρούχα / παπούτσια (55%) και παιχνίδια (43%). Προϊόντα τεχνολογίας (28%), ομορφιάς (37%) καθώς και δώρα που θα χαρίσουν «εμπειρία» (27%) στους αγαπημένους βρίσκονται ψηλά στη λίστα αγορών.

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

Ποσοστό 71% των καταναλωτών θα επισκεφθούν το διαδίκτυο για να πάρουν ιδέες και να εμπνευστούν για τα δώρα που προγραμματίζουν να κάνουν. Το ηλεκτρονικό κατάστημα (69%) για τα προϊόντα τεχνολογίας φαίνεται να επιλεχθεί ως κανάλι αγοράς σε μεγαλύτερο βαθμό από το φυσικό κατάστημα (52%) Σημειώνεται ότι τα 2/3 σχεδόν των Ελλήνων αγοραστών θα εκμεταλλευτούν τις ημέρες Black Friday και τη Cyber Monday.

Είτε αυτοί θα αγοράσουν εκ των προτέρων είτε θα είναι σε επιφυλακή για τον εντοπισμό ευκαιριών. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα τρόφιμα (28%) και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς (29%), οι αγοραστές της Ελλάδας είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν την Black Friday /και τη Cyber Monday και να αγοράσουν εκ των προτέρων. Ενώ καταγράφεται επιπλέον το 1/3 των αγοραστών να βρίσκεται σε επιφυλακή και να αδράξει τις ευκαιρίες που θα τύχουν στο Black Friday τόσο για δώρα, ποτά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Τέλος τα εισιτήρια για το Final Four 2026 στην Αθήνα

Αθλητικά Νέα 20.04.2026
Η Euroleague ανακοίνωσε ότι όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια για το Final Four 2026 στην Αθήνα, εξαντλήθηκαν

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε θα εμφανιστεί το φεγγάρι των λουλουδιών στον ουρανό

Ελλάδα 20.04.2026
Φέτος τον Μάιο, ο ουρανός θα «φωτιστεί» από δύο πανσελήνους

Το «Όσκαρ της επιστήμης» απονεμήθηκε σε ομάδα που ανέπτυξε θεραπεία για αποκατάσταση της χαμένης όρασης

Tech + Science 20.04.2026
Πρωτοποριακές έρευνες έλαβαν το βραβείο Breakthrough για τις βιοεπιστήμες

13χρονη έπεσε από το μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ελλάδα 20.04.2026
To περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και αποδίδεται σε ατύχημα

Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε τοιχίο στους Στάβλους Παπάφη ‑ Αυτοκίνητο έπεσε στο κενό

Ελλάδα 20.04.2026
Υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω υποχώρηση του εδάφους - Στο σημείο έχει προκληθεί όρυγμα ύψους 20 μέτρων

Σεισμός ‑ μαμούθ 7,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Τσουνάμι «χτύπησαν» τις ακτές της χώρας

Κόσμος 20.04.2026
Η δόνηση ήταν τόσο σφοδρή, που συγκλόνισε τα ψηλά κτίρια μέχρι το Τόκιο, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων

Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και βουτιά της θερμοκρασίας: Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Καιρός 20.04.2026
Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα φαινόμενα

Ρόδος: Ελεύθερος μέχρι τη δίκη στο Εφετείο ο 70χρονος γυναικολόγος που είχε καταδικαστεί

Ελλάδα 20.04.2026
Ο 70χρονος αρνείται τις κατηγορίες για ασέλγεια και βιασμό 21 ασθενών

Μακελειό στη Λουιζιάνα: Οκτώ νεκρά παιδιά από πυροβολισμούς

Κόσμος 20.04.2026
Πώς ο πατέρας εκτέλεσε τα 7 παιδιά του και ακόμη ένα

Νεκρή 51χρονη που έπεσε από τον 2ο όροφο του Υπουργείου Τουρισμού

Ελλάδα 20.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν υπάλληλος του Υπουργείου