E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: Ποια δώρα και ποια τρόφιμα προτιμούν οι Έλληνες ‑ Black Friday και Χριστούγεννα

Πώς βλέπουν οι Έλληνες καταναλωτές Black Friday και Cyber Monday

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2022 | 19:33

Έρευνα: Ποια δώρα και ποια τρόφιμα προτιμούν οι Έλληνες ‑ Black Friday και Χριστούγεννα

Λάτρεις των Χριστουγέννων οι περισσότεροι Έλληνες

Λάτρεις των Χριστουγέννων είναι οι περισσότεροι Έλληνες σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της NielsenIQ Consumer Insights «Unwrapping Europeans Holiday Outlook» στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 800 καταναλωτές στην Ελλάδα. Οι Έλληνες καταναλωτές ανυπομονούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και η αναμενόμενη δαπάνη τους για φέτος αναμένεται ίση ή μεγαλύτερη από πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 45% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για τρόφιμα και ποτά στο σπίτι ή για κατανάλωση εκτός σπιτιού, τα δώρα και τα ταξίδια θα είναι ίσος σε σύγκριση με το 2021. Το 40% θα ήθελε να ξοδέψει λιγότερα χρήματα σε αυτές τις κατηγορίες εφέτος ενώ το 15% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους την ερχόμενη εορταστική περίοδο.

Από την έρευνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει ότι ο ενθουσιασμός των Ελλήνων καταναλωτών για την εορταστική περίοδο βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης μαζί με τους καταναλωτές στη Ρουμανία και Πορτογαλία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 66% των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι λάτρεις των Χριστουγέννων για τους οποίους συναισθηματικές πτυχές όπως η απόλαυση των διακοπών με την οικογένειά τους και οι γιορτές με φίλους είναι πολύ σημαντικές. Οι επιφυλακτικοί, προσεκτικοί καταναλωτές αντιπροσωπεύουν το 35% των καταναλωτών.

Αυτή η ομάδα επηρεάζεται έντονα από την αύξηση των τιμών του καυσίμου, πετρελαίου και της ενέργειας και είναι πιθανό να μειώσει τις δαπάνες. Επίσης, η ομάδα αυτή παραμένει ανήσυχη με την πανδημία. Χριστουγεννιάτικα ψώνια Σύμφωνα με την έρευνα, τυρί (81%), φρέσκο κρέας (74%) και Χριστουγεννιάτικα γλυκά (64%) είναι οι 3 ποιο συχνές κατηγορίες τροφίμων που οι καταναλωτές προγραμματίζουν να αγοράσουν τα Χριστούγεννα. Ανάμεσα στις κατηγορίες ποτών, οι μπύρες (61%) και το κρασί (60%) θα μπουν έντονα στο καλάθι.

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές ψάχνουν για προωθητικές ενέργειες, δεν θα διστάσουν να αγοράσουν πολυτελή προϊόντα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: 25% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα αγοράσουν πολυτελή προϊόντα στη κατηγορία του φρέσκου κρέατος, ενώ στη κατηγορία των ποτών, πολυτελής μάρκες και είδη θα επιλεχθούν ανάμεσα στα κρασιά (20%) και τις σαμπάνιες (22%).

Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα δώρα, οι Έλληνες καταναλωτές θα επιλέξουν φέτος να δωρίσουν κατά κύριο λόγο ρούχα / παπούτσια (55%) και παιχνίδια (43%). Προϊόντα τεχνολογίας (28%), ομορφιάς (37%) καθώς και δώρα που θα χαρίσουν «εμπειρία» (27%) στους αγαπημένους βρίσκονται ψηλά στη λίστα αγορών.

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

Ποσοστό 71% των καταναλωτών θα επισκεφθούν το διαδίκτυο για να πάρουν ιδέες και να εμπνευστούν για τα δώρα που προγραμματίζουν να κάνουν. Το ηλεκτρονικό κατάστημα (69%) για τα προϊόντα τεχνολογίας φαίνεται να επιλεχθεί ως κανάλι αγοράς σε μεγαλύτερο βαθμό από το φυσικό κατάστημα (52%) Σημειώνεται ότι τα 2/3 σχεδόν των Ελλήνων αγοραστών θα εκμεταλλευτούν τις ημέρες Black Friday και τη Cyber Monday.

Είτε αυτοί θα αγοράσουν εκ των προτέρων είτε θα είναι σε επιφυλακή για τον εντοπισμό ευκαιριών. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα τρόφιμα (28%) και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς (29%), οι αγοραστές της Ελλάδας είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν την Black Friday /και τη Cyber Monday και να αγοράσουν εκ των προτέρων. Ενώ καταγράφεται επιπλέον το 1/3 των αγοραστών να βρίσκεται σε επιφυλακή και να αδράξει τις ευκαιρίες που θα τύχουν στο Black Friday τόσο για δώρα, ποτά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιωάννινα: Η νύχτα έγινε μέρα από τις αστραπές‑ Εντυπωσιακό θέαμα εν μέσω καύσωνα

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Το φαινόμενο, αν και σύντομο, προκάλεσε την προσοχή των κατοίκων που κατέγραψαν εικόνες με τις αστραπές να σκίζουν τον σκοτεινό ουρανό

Η Ιαπωνία δημιούργησε το πρώτο «ψυγείο για ανθρώπους» – Δροσίζει ολόκληρο το σώμα μέσα σε λίγα λεπτά

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία SDRS, ο χρήστης αισθάνεται σημαντική ανακούφιση έπειτα από μόλις πέντε λεπτά παραμονής

Μαμντάνι: «Δεν έχουμε εξουσία να συλλάβουμε τον Νετανιάχου»

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν νομική δικαιοδοσία, αλλά κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σταύρος Γεωργίου: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του ‑ Από άγριο ξυλοδαρμό ο θάνατος του ποινικολόγου

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Δεν φαίνεται το κίνητρο να ήταν σχετικό με την εργασία του, αναφέρουν οι πληροφορίες

Νέα έφοδος αρχών στα κεντρικά της Deutsche Bank – Τι ερευνούν οι εισαγγελείς

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Εισαγγελείς και στελέχη της γερμανικής φορολογικής αρχής εισέβαλαν στα γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη φοροδιαφυγή μέσω συναλλαγών Cum-Cum.

Ισπανία: Τέλος το κάπνισμα σε βεράντες και παραλίες – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εκτενή μεταρρύθμιση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, με πρόστιμα έως 600.000 ευρώ και απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε δικάζονται οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ το φθινόπωρο

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Οι δίκες Παπακώστα, Μπουκώρου, Σενετάκη και Σκρέκα προσδιορίστηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, με κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συναγερμός στον Πειραιά: Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο ‑ Εκκενώνονται προληπτικά πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν στο σημείο - Διακοπή κυκλοφορίας και αποκλεισμός της περιοχής

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Πάνω από 40 βαθμοί αλλά και μπουρίνια από το απόγευμα ‑ δείτε ποιες περιοχές επηρεάζονται

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Στη Θεσσαλία ο υδράργυρος αγγίζει τους 43 βαθμούς - στο λεκανοπέδιο Αττικής έως 41 βαθμοί Κελσίου

Γιγάντιο «φαράγγι» ανοίχτηκε στον Ήλιο ‑ Τι σημαίνει για τη Γη

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ηλιακός άνεμος στρέφεται κατευθείαν προς τον πλανήτη μας

Εύβοια: Νεκρός 65χρονος γιατρός – Κατέρρευσε ενώ έβγαινε από τη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο άτυχος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε μπρούμυτα στο νερό