E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bloomberg: Έκτακτος φόρος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Στην τελική ευθεία οι προτάσεις της Κομισιόν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2022 | 14:56

Bloomberg: Έκτακτος φόρος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται στο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, με τη βασική πρόταση των Βρυξελλών να προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου της τάξης τουλάχιστον του 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αλλά και διύλισης.

Αυτή η πρόταση, εύλογα, επηρεάζει και τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, δηλαδή τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, τα οποία πρόσφατα ανακοίνωσαν ρεκόρ – κερδοφορίας για το α΄ εξάμηνο χάρη στα υψηλά περιθώρια διύλισης. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία της Κομισιόν, αναμένοντας βέβαια και την τελική μορφή της πρότασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η έκτακτη φορολόγηση θα είναι προσωρινή και θα «βαραίνει» όσες εταιρείες των κλάδων πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διύλισης εμφανίζουν προ-φόρων κέρδη, τα οποία είναι κατά 20% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (2019-2021).

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πυρηνικά εργοστάσια. Η ανώτατη τιμή αναμένεται να οριστεί στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στο πεδίο της ζήτησης, με τις Βρυξέλλες να θέτουν ως στόχο τη συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προτείνεται η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης κατά 5% στις ώρες αιχμής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η αντισυνταγματάρχης Μαρία Κιοϊλιού έγραψε ιστορία

Αγρίνιο: Πρώην υπάλληλος «φόρτωσε» την εταιρική κάρτα καυσίμων εταιρείας με 32.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι ημεδαπών για κλοπή, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Πτώση των βάσεων δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τις Πανελλήνιες 2026

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Τα μαθήματα και τα επιστημονικά πεδία

Νεκροί τρεις ναυτικοί του πετρελαιοφόρου Settebello που έπληξαν οι ΗΠΑ στα ανοιχτά του Ομάν

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Το Settebello είναι το όγδοο πλοίο που εξουδετερώνεται μετά την έναρξη του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Παραιτήθηκε ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου

Πολιτική 11.06.2026
Δεύτερη παραίτηση Γενικού Γραμματέα με φόντο το κύκλωμα στις πολεοδομίες - έξι συλλήψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Καθαρισμός οικοπέδων: Φρένο στην παράταση ‑ Μεγάλα πρόστιμα στους ξεχασιάρηδες

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Μόλις 300.000–350.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα, ενώ η προθεσμία της 15ης Ιουνίου παραμένει αμετάκλητη σύμφωνα με τον υπουργό Τουρνά.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Σερβετάς

Ελλάδα 11.06.2026
Ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 66 ετών

Σε ποια χώρα η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

Κόσμος 11.06.2026
Η κυβέρνηση διέθεσε για τον σκοπό αυτό 300 εκατομμύρια ευρώ

Ποια χρέη προς την εφορία χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης»

Οικονομία 11.06.2026
Η ΑΑΔΕ εντάσσει επιπλέον 6 δισ. ευρώ στα «παγωμένα» χρέη έως το τέλος του 2026, χωρίς ωστόσο αυτά να διαγράφονται.

Υπόθεση Λιανά: Τι αποκαλύφθηκε για την οικογένεια του βασικού υπόπτου που συγκλονίζει τη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο πατέρας και ο αδελφός του Ζερόμ Μπαρελά έχουν κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Τραμπ: «Ο Ερντογάν είναι πολύ καλός φίλος μου»

Κόσμος 11.06.2026
«Δεν θα γίνει κάτι με Τουρκία-Ισραήλ, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ πρόεδρος», εκτίμησε