E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bloomberg: Έκτακτος φόρος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Στην τελική ευθεία οι προτάσεις της Κομισιόν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2022 | 14:56

Bloomberg: Έκτακτος φόρος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται στο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, με τη βασική πρόταση των Βρυξελλών να προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου της τάξης τουλάχιστον του 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αλλά και διύλισης.

Αυτή η πρόταση, εύλογα, επηρεάζει και τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, δηλαδή τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, τα οποία πρόσφατα ανακοίνωσαν ρεκόρ – κερδοφορίας για το α΄ εξάμηνο χάρη στα υψηλά περιθώρια διύλισης. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία της Κομισιόν, αναμένοντας βέβαια και την τελική μορφή της πρότασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η έκτακτη φορολόγηση θα είναι προσωρινή και θα «βαραίνει» όσες εταιρείες των κλάδων πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διύλισης εμφανίζουν προ-φόρων κέρδη, τα οποία είναι κατά 20% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (2019-2021).

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πυρηνικά εργοστάσια. Η ανώτατη τιμή αναμένεται να οριστεί στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στο πεδίο της ζήτησης, με τις Βρυξέλλες να θέτουν ως στόχο τη συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προτείνεται η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης κατά 5% στις ώρες αιχμής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός Χτες
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα Χτες
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της