E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bloomberg: Έκτακτος φόρος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Στην τελική ευθεία οι προτάσεις της Κομισιόν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2022 | 14:56

Bloomberg: Έκτακτος φόρος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται στο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, με τη βασική πρόταση των Βρυξελλών να προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου της τάξης τουλάχιστον του 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αλλά και διύλισης.

Αυτή η πρόταση, εύλογα, επηρεάζει και τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, δηλαδή τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, τα οποία πρόσφατα ανακοίνωσαν ρεκόρ – κερδοφορίας για το α΄ εξάμηνο χάρη στα υψηλά περιθώρια διύλισης. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία της Κομισιόν, αναμένοντας βέβαια και την τελική μορφή της πρότασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η έκτακτη φορολόγηση θα είναι προσωρινή και θα «βαραίνει» όσες εταιρείες των κλάδων πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διύλισης εμφανίζουν προ-φόρων κέρδη, τα οποία είναι κατά 20% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (2019-2021).

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πυρηνικά εργοστάσια. Η ανώτατη τιμή αναμένεται να οριστεί στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στο πεδίο της ζήτησης, με τις Βρυξέλλες να θέτουν ως στόχο τη συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προτείνεται η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης κατά 5% στις ώρες αιχμής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Fake news στην Ευρώπη: Η θέση της Ελλάδας

Κόσμος 03.02.2026
Τι δείχνει νέα έρευνα

Νεκρός άνδρας στη Βούλα: Έφερε τραύμα στον λαιμό

Ελλάδα 03.02.2026
Συναγερμός στις Αρχές - Οι πρώτες πληροφορίες

Όταν ο Επστάιν κάλεσε τον Μπερλουσκόνι στα πάρτι του: «Όχι ευχαριστώ, τα κορίτσια επιστρέφουν μόνα τους στο σπίτι μου»

Κόσμος 03.02.2026
«Δεν υπάρχει λόγος απαγωγής» - Σοκ από την ατάκα του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού

Νατσιός για θεωρία εξέλιξης: «Eίναι βλασφημία να είσαι Χριστιανός και να δέχεσαι τον Δαρβίνο»

Πολιτική 03.02.2026
«Εμείς δεν βάζουμε ομοφυλόφιλους στα ψηφοδέλτια»

«Βόμβα» Καραχάλιου για πιθανή συνεργασία Καρυστιανού με τον Παύλο Ντε Γκρες

Πολιτική 03.02.2026
«Λέτε τελικά να βρέθηκε ο ηγέτης που έψαχνε η Μαρία;»

Ρουβίκωνας: Συνελήφθη αρχηγικό μέλος, μετά την επίθεση σε γραφεία λάθος εταιρείας

Ελλάδα 03.02.2026
Συνελήφθη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Ζήτησε συγγνώμη για τη φράση «το τζάμπα πέθανε» ‑ «Δεν αναφερόμουν στους εκπαιδευτικούς»

Πολιτική 03.02.2026
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η βουλευτής της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η φράση της «το τζάμπα πέθανε»

FT: Ουκρανία, ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν σε σχέδιο για επιβολή εκεχειρίας με τη Ρωσία – Η τριπλή αντίδραση σε περίπτωση παραβίασης

Κόσμος 03.02.2026
Το σχέδιο συζητήθηκε μεταξύ Ουκρανών, Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων και προβλέπει πολυεπίπεδη αντίδραση σε περίπτωση παραβίασης μιας ενδεχόμενης ανακωχής