E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιστορικοί δίνουν μακάβρια εξήγηση για το τι απέγιναν όλοι οι σκελετοί από τη μάχη του Βατερλό!

Mόνο δύο ολόκληροι σκελετοί έχουν βρεθεί από αρχαιολόγους, παρότι σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες

Δημοσίευση 18/8/2022 | 16:30

Ιστορικοί δίνουν μακάβρια εξήγηση για το τι απέγιναν όλοι οι σκελετοί από τη μάχη του Βατερλό!

Το ερώτημα του τι απέγιναν οι σοροί των περισσότερων από 20.000 ανδρών που σκοτώθηκαν στην ιστορική μάχη του Βατερλό παραμένει ένα από τα άλυτα μυστήρια της ιστορίας, με πολλές θεωρίες να έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, χωρίς όμως να έχει δοθεί οριστική απάντηση από την επιστημονική κοινότητα.

Παρότι έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια από τον θρίαμβο την συμμαχικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί επί του στρατού του Ναπολέοντα Α', στην τοποθεσία που έγινε συνώνυμο της απόλυτης καταστροφής, το 1815, ελάχιστοι είναι οι σκελετοί που έχουν βρεθεί από τους αρχαιολόγους στο αλλοτινό πεδίο μάχης. Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη, που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο Βέλγιο, αφορούσε σε ένα «εξαιρετικά σπάνιο εύρημα», όπως χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές: οστά ανθρώπων και αλόγων εντοπίστηκαν σε ανασκαφή που διεκόπη το 2019 και ξεκίνησε ξανά φέτος.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Waterloo Uncovered, τα οστά συνέθεταν μόλις τον δεύτερο πλήρη ανθρώπινο σκελετό που έχει βρεθεί ποτέ στο πεδίο μάχης του Βατερλό.

Γιατί όμως συνιστά «σπάνιο εύρημα» η ανακάλυψη ανθρώπινων οστών από την πολύνεκρη ιστορική μάχη που «σφράγισε» την ανθρώπινη ιστορία; Παρότι στο πεδίο μάχης κοντά στο Βατερλό (στο σημερινό Βέλγιο) έχασαν τη ζωή τους την 18η Ιουνίου του 1815 πάνω από 20.000 στρατιώτες - με τον γαλλικό στρατό να υφίσταται φυσικά τις μεγαλύτερες απώλειες - ελάχιστοι είναι οι σκελετοί που έχουν έχουν βρεθεί στα ναπολεόντεια πεδία μάχης.

Τώρα όμως, μια νέα έρευνα που φέρνει στο φως η Daily Mail προσφέρει μια μακάβρια εξήγηση για το πώς εξαφανίστηκαν οι σκελετοί των νεκρών από τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν μετά τη θρυλική μάχη, η οποία έφερε το τέλος της εξουσίας του Ναπολέοντα και την εξορία του στη νήσο της Αγίας Ελένης.

Σύμφωνα με ιστορικούς, οι οποίοι βάσισαν τη μελέτη τους σε δεκάδες γραπτές μαρτυρίες της εποχής που ανακάλυψαν σε βελγικά, γερμανικά και γαλλικά αρχεία, η λεηλασία των τάφων και η συστηματική αρπαγή των σκελετών ξεκίνησε το 1834, με σκοπό την χρήση των οστών στην... ακμάζουσα ζαχαροβιομηχανία του Βελγίου.

Ειδικότερα, η ομάδα των ερευνητών, που περιλαμβάνει τους ιστορικούς Μπέρναρντ Γουίλκον και Ρόμπιν Σέιφερ και τον καθηγητή Αρχαιολογίας Τόνι Πόλαρντ, από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, υποστηρίζει ότι τα οστά των πεσόντων στο πεδίο μάχης «αλέστηκαν» και χρησιμοποιήθηκαν ως φίλτρα για την επεξεργασία των ζαχαρότευτλων και την παραγωγή λευκής ζάχαρης.

Η ανατριχιαστική πρακτική φέρεται να εφαρμοζόταν εκτεταμένα εκείνη την περίοδο, με πολλά εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης να χτίζονται κοντά σε ναπολεόντεια πεδία μάχης. Το εργοστάσιο στο Βατερλό απείχε μόλις τρία μίλια από τις τοποθεσίες των μαζικών τάφων, απ' όπου εκλάπησαν τα οστά των ανδρών και των αλόγων που έχασαν τη ζωή τους.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, ποσότητα από τη ζάχαρη που παρήχθη με αυτόν τον μακάβριο τρόπο ταξίδεψε πιθανότατα και μέχρι στην Αγγλία, για την παραγωγή γλυκών ή τη χρήση της στο τσάι και σε άλλα ροφήματα...

Μια γραπτή μαρτυρία στη γερμανική εφημερίδα Prager Tagblatt το 1879 επισήμανε ότι η χρήση μελιού ως γλυκαντικό είναι προτιμητέα αφού... περιορίζει τον κίνδυνο «να καταναλώσει κανείς ίχνη του προπάππου του μαζί με τον πρωινό του καφέ».

Μια άλλη πηγή, το κείμενο ενός Γάλλου ταξιδιώτη που επισκέφθηκε το Βατερλό το 1830, διατύπωνε παράπονο που «η πιο σημαντική ανάμνηση στη σύγχρονη ιστορία διαμελίστηκε για χάρη της... ζάχαρης».

Πρόκειται για δύο μόνο από τις δεκάδες πηγές που «ξετρύπωσαν» οι ειδικοί και κάνουν ξεκάθαρα λόγο για τη συγκεκριμένη χρήση των οστών από τους νεκρούς του Βατερλό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί συνέχεια μια παλαιότερης μελέτης του καθηγητή Πόλαρντ, που υποστήριζε ότι ορισμένα από τα οστά των νεκρών στο Βατερλό αλέστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια ως λίπασμα.

Η Μάχη του Βατερλό έλαβε χώρα την Κυριακή 18 Ιουνίου 1815 κοντά στο Βατερλό, στο σημερινό Βέλγιο. Ο γαλλικός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α΄ ηττήθηκε από τον στρατό του Έβδομου Συνασπισμού, ο οποίος αποτελείτο από συμμαχικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί, υπό τον υποστράτηγο Άρθουρ Ουέλσλι, τον μετέπειτα Δούκα του Ουέλινγκτον, και από Πρώσσους, υπό τον στρατάρχη Γκέμπχαρτ Λέμπερεχτ φον Μπλύχερ. Ήταν το αποκορύφωμα της Εκστρατείας του Βατερλό και η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και η συνοδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα

Ελλάδα 17.03.2026
Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία κι αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως

Λαμία: Αυτή είναι η 27χρονη μητέρα τριών παιδιών που σκοτώθηκε σε τροχαίο ‑ Πώς έγινε η τραγωδία

Ελλάδα 17.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και τα τελευταία χρόνια διέμενε στη Λαμία όπου είχε παντρευτεί

Ισραήλ: Οι IDF ανακοίνωσαν την δολοφονία του διοικητή της ιρανικής οργάνωσης Μπασίτζ

Ελλάδα 17.03.2026
Νεκρός είναι ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, που είναι επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν που πρωταγωνιστεί στις αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων

Συναγερμός στη Βρετανία για δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας ‑Ξεκίνησε από ένα... ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Κόσμος 17.03.2026
Ήδη δύο νεαροί έχουν χάσει τις ζωές τους ενώ 11 άτομα ακόμη νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Θεσσαλονίκη ‑ μητέρα Έμμας: «Θέλω να ακούσω ότι η συνοδηγός είναι ένοχη»

Ελλάδα 17.03.2026
Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η 23χρονη συνοδηγός θα βρεθεί στο εδώλιο

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

Κόσμος 17.03.2026
Την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν οι δικαιούχοι και θα έχει ισχύ για ολόκληρο το 2026

Ηράκλειο: Αναβιώνει η υπόθεση της δολοφονίας του 3χρονου Αγγελου από μητέρα και σύντροφο

Ελλάδα 17.03.2026
Στο εδώλιο παραπέμπεται να καθίσει και ο βιολογικός πατέρας του Αγγελου, που επίσης είναι παρών, κατηγορούμενος για κακοποίηση του παιδιού του στο παρελθόν

Κόλπος: Τα σουνιτικά κράτη χάνουν την υπομονή τους – Πιέζουν τον Τραμπ να «τελειώσει» το Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Τα βασίλεια του Κόλπου ανησυχούν ότι εάν το Ιράν διατηρήσει τις στρατιωτικές ικανότητές του θα θέσει υπό «ομηρεία» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Μαρουσάκης: Δύο κύματα κακοκαιρίας χτυπούν τη χώρα ‑ Σήμερα το πρώτο με ασθενείς βροχές

Καιρός 17.03.2026
Πιο έντονα τα φαινόμενα στο δεύτερο κύμα που θα μας απασχολήσει από αύριο

Ξεκινά η δίκη για τον φρικτό θάνατο του 3χρονου Αγγελου στην Κρήτη

Ελλάδα 17.03.2026
Κατηγορούμενοι για τα ακραία βασανιστήρια που υπέστη το παιδάκι η μητέρα και ο πατριός του

Με αυξήσεις 12% στους μισθούς η νέα κλαδική σύμβαση για 500.000 εργαζομένους σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες

Οικονομία 17.03.2026
Ο επισιτισμός είναι ο πολυπληθέστερος κλάδος στην Ελλάδα μετά το εμπόριο - Τι ισχύει για τριετίες και επιδόματα

Έρχονται αυξήσεις και στις πτήσεις: Πώς ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα στα αεροπορικά εισιτήρια

Οικονομία 17.03.2026
«Απλά μαθηματικά. Αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν υψηλές, οι ναύλοι θα αυξηθούν»