E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μουντιάλ 2026: Ποιος αποφάσισε μόνος του να ακυρώσει την κόκκινη του Μπαλογκάν και γιατί προκάλεσε σάλο

Η απόφαση για την άρση της αποβολής του Αμερικανού επιθετικού ελήφθη αποκλειστικά από τον πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, χωρίς να συμμετάσχουν τα υπόλοιπα 17 μέλη.

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 13/7/2026 | 14:10

Μουντιάλ 2026: Ποιος αποφάσισε μόνος του να ακυρώσει την κόκκινη του Μπαλογκάν και γιατί προκάλεσε σάλο
Bryan Berlin / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Ένα μόνο πρόσωπο ήταν αρκετό για να ακυρώσει την κόκκινη κάρτα του Φολαρίν Μπαλογκάν στο Μουντιάλ 2026, σε μια απόφαση που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για τη FIFA.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις των Times, η απόφαση για την ακύρωση της κόκκινης κάρτας του Αμερικανού επιθετικού Φολαρίν Μπαλογκάν ελήφθη αποκλειστικά από τον πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, Μοχάμαντ αλ-Καμάλι, χωρίς να κληθούν τα υπόλοιπα 17 μέλη της επιτροπής να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Ο Καμάλι επέβαλε στον Μπαλογκάν ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα, αλλά αποφάσισε να την αναβάλει για δοκιμαστική περίοδο ενός έτους. Έτσι, ο κορυφαίος σκόρερ των ΗΠΑ — που είχε αποβληθεί για σοβαρό φάουλ, πράξη που συνήθως συνεπάγεται αποκλεισμό δύο αγώνων — κατάφερε να αγωνιστεί στον αγώνα των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον του Βελγίου.

Αδιαφανής διαδικασία και πρωτοφανής απόφαση

Η κίνηση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το καθιερωμένο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου η αποβολή μετά από κόκκινη κάρτα εφαρμόζεται αυτόματα. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που τέτοια τιμωρία ακυρώνεται, από τότε που τέθηκε σε ισχύ το σύστημα αυτόματων κυρώσεων.

Υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ήδη αμφισβητήσει την αδιαφάνεια της FIFA γύρω από την υπόθεση, καθώς ο οργανισμός αρνήθηκε να δημοσιεύσει τους λόγους της απόφασης και να εξηγήσει με σαφήνεια γιατί αρθηκε η τιμωρία. Η UEFA, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την απόφαση «άνευ προηγουμένου, ακατανόητη και αδικαιολόγητη».

Τραμπ, Ινφαντίνο και το αμφιλεγόμενο τηλεφώνημα

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται και το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο Τραμπ είχε δηλώσει δημοσίως ότι ζήτησε την άρση της αποβολής, ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε τη δήλωσή του, υποστηρίζοντας: «Το μόνο που έκανα ήταν να ζητήσω μια επανεξέταση. Δεν είπα πρέπει να το κάνετε αυτό».

Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ τον κάλεσε για την κόκκινη κάρτα του Μπαλογκάν, αλλά τόνισε ότι του απάντησε πως η υπόθεση εποπτεύεται από «ανεξάρτητο δικαστικό όργανο» και ότι «θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω από τα αρμόδια όργανα». Τα ερωτήματα για τυχόν εξωτερικές πιέσεις, ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καστοριά: Τι συνέβη με το 4χρονο αγοράκι που έπεσε σε πισίνα και πώς αντέδρασαν οι γιατροί

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο παππούς εντόπισε το παιδάκι στον πάτο της πισίνας και το ανέσυρε αναίσθητο - διακομίστηκε εκτάκτως στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Μουντιάλ 2026: Ποιος αποφάσισε μόνος του να ακυρώσει την κόκκινη του Μπαλογκάν και γιατί προκάλεσε σάλο

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η απόφαση για την άρση της αποβολής του Αμερικανού επιθετικού ελήφθη αποκλειστικά από τον πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, χωρίς να συμμετάσχουν τα υπόλοιπα 17 μέλη.

Σαμ Νιλ: Τι αποκάλυψε η οικογένειά του για τον αιφνίδιο θάνατό του σε ηλικία 78 ετών

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο διάσημος ηθοποιός του «Jurassic Park» έφυγε από τη ζωή στο Σίδνεϊ, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε νικήσει τον καρκίνο.

Εικόνες αποκάλυψης στην Κίνα: Ο τυφώνας Μπάβι βύθισε πόλεις κάτω από δύο μέτρα νερού, δρόμοι έγιναν ποτάμια

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες, αποκλεισμένοι κάτοικοι, ακυρώσεις δρομολογίων και κλειστά σχολεία σε πολλές επαρχίες

Μαρουσάκης: Τι λέει για τον καύσωνα που πλησιάζει και πού θα φτάσει η θερμοκρασία

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο μετεωρολόγος εξήγησε τι να περιμένουμε τις επόμενες μέρες και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για ακραίες θερμοκρασίες.

Τα 400+1 πρόσωπα του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΛΑΣ

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Δείτε όλα τα ονόματα

Δημοσκόπηση GPO Ιουλίου: Ποιο κόμμα βρίσκεται στην κορυφή και ποιο «βουλιάζει» στα ποσοστά

Πολιτική 13.07.2026
Η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα με 25,7%, ενώ η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο εκλογικό κριτήριο για σχεδόν 7 στους 10 πολίτες.

Ιστορική κατάρρευση στις γεννήσεις στην Ελλάδα ‑ Ποσοστό έκπληξη

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η οικονομική αστάθεια, η στεγαστική κρίση και η μαζική μετανάστευση επιτάχυναν τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΔΕΜ.

Το Ψηφιακό Ευρώ έρχεται και η Ελλάδα έχει λόγο ‑ μάθε τι ετοιμάζουν για τα λεφτά μας!

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η Task Force για το Ψηφιακό Ευρώ αποκτά ελληνική παρουσία, καθώς αναδεικνύεται το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας του νέου ψηφιακού νομίσματος.

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο στην Ηλεία: Δημοσίευμα για βαν‑ποpνεία και trafficking

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Βαλκάνιοι μαστροποί με έδρα την Πάτρα εξωθούν αλλοδαπές και γυναίκες Ρομά στην πορνεία σε υπαίθριες περιοχές της Ηλείας, έναντι μόλις 10-20 ευρώ.

Αρχαιολογική ανακάλυψη: Τάφος 3.000 ετών κοντά στο Λούξορ με την επιγραφή Paser

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Ολλανδική αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Λέιντεν αποκάλυψε στη νεκρόπολη Σέιχ Αμπντ ελ-Κούρνα τάφο της περιόδου των Ραμεσίδων με επιγραφές που φέρουν το όνομα «Πασέρ».