E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόβος και ερωτήματα για το αποτύπωμα της «Όμικρον»

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Δημοσίευση 18/1/2022 | 09:45

Φόβος και ερωτήματα για το αποτύπωμα της «Όμικρον»

Τα κρούσματα του κοροναϊού, μετά από πάνω από ένα εικοσαήμερο που η παραλλαγή «Όμικρον» τα έστειλε στα… ύψη, δείχνουν να έχουν πτωτική πορεία, αλλά οι υπόλοιποι δείκτες της πανδημίας ανησυχούν τους ειδικούς. Μόνο χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 101 νεκροί.

Μάλιστα, χθες ξεπεράσαμε και το «φράγμα» των 22.000 νεκρών από την πανδημία στην Ελλάδα, ένας τραγικός απολογισμός. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και δίνουν μάχη για τη ζωή τους είναι 672.

Ανησυχία για το αποτύπωμα της «Όμικρον»

Για την εξέλιξη της πανδημίας κι αν όντως βρισκόμαστε στο στάδιο της αποκλιμάκωσης μίλησαν στο MEGA ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος και ο πνευμονολόγος στο «Σωτηρία», Γιώργος Χειλάς.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα νοσοκομεία ξεκίνησαν με 5% Όμικρον και έφτασαν το 45%, με το υπόλοιπο 55% να σχετίζεται με τη Δέλτα. Ουσιαστικά, «Δέλτα» και «Όμικρον» συνυπάρχουν στα νοσοκομεία, όμως εκείνη που πιέζει το ΕΣΥ είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

«Ακόμα πιεζόμαστε πάρα πολύ. Ο ιός αλλάζει και δίνει νέες μεταλλάξεις κι εμείς αφήνουμε πολλά ρήγματα ανοσίας, οπότε βρίσκει την ευκαιρία και βλέπουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα με τους θανάτους. Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κοροναϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού».

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε πως ήταν μία «στρογγυλεμένη» σύσταση επειδή η υπερμεταδοτικότητα θα προκαλούσε προβλήματα σε δομές του κράτους, ενώ τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται και μετά από τις πέντε ημέρες.

Η «μάχη» ανάμεσα σε «Όμικρον» και «Δέλτα»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χειλά, πνευμονολόγο του νοσοκομείου «Σωτηρία», στην κοινότητα έχει επικρατήσει η «Όμικρον» σε ποσοστό 90%, όμως στα νοσοκομεία η «Δέλτα» και «Όμικρον» συνυπάρχουν σε ποσοστό 50-50.

«Πρόκειται για ηπιότερη νόσο που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό. Ο λόγος που αντέχει το σύστημα υγείας είναι επειδή έχουμε σοβαρή ποσόστωση εμβολιασμού και ηπιότερη νόσο. Κατά τη γνώμη μου η επόμενη ημέρα θα περνούσε από ένα «χρυσό παράθυρο», το οποία φαίνεται ότι το έχουμε: μία ηπιότερη μετάλλαξη και ποσόστωση εμβολιαστικής κάλυψης, που πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω με την τρίτη δόση».

Τώρα με την «Όμικρον» φάνηκε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο εμβολιασμός για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον κ. Χειλά να τονίζει πως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «φρέναραν» τη διασπορά του ιού.

Επιπλέον, ο κ. Χειλάς υπογράμμισε πως μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση ακόμα κι όταν νοσεί.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Κατά την εκτίμησή μου υπάρχει μία ρεαλιστική αισιοδοξία στη διαχείριση της πανδημίας μετά από δύο έτη», είπε.

Το μεγάλο ερώτημα για την «Όμικρον» και τους ανεμβολίαστους

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως η «Δέλτα» επιμένει και δεν αφήνει την «Όμικρον» να επικρατήσει καθολικά, ενώ περιέγραψε πως ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί υποφέρουν από βαριές πνευμονίες.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να ενισχύουμε την προσπάθεια όλων μας να εμβολιαστούμε. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη», δήλωσε.

«Όσοι συμπολίτες μας ήρθαν στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σωτηρία κι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με την αναμνηστική δόση, κι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και δεν νοσηλεύεται κανείς», κατέληξε ο κ. Χειλάς, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας πως η ηπιότερη «Όμικρον» ίσως και να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Η κρίσιμη παρατήρηση για την ήπια νόσηση

Από τη δική του μεριά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», εκτίμησε ότι πηγαίνουμε προς το τέλος της παραλλαγής Όμικρον και η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Επίσης, η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων «Όμικρον» και «Δέλτα» στην κοινότητα είναι 70%-80% «Όμικρον» και τα υπόλοιπα «Δέλτα», στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε επίσης ότι διαχρονικά στις πανδημίες παρατηρείται κάθε νέα παραλλαγή να είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη κι αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα και με τον κοροναϊό.

Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για να περάσουμε στη φάση της ενδημικότητας της νόσου και το μόνο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε την κρίσιμη παρατήρηση ότι η ήπια νόσηση από τον κοροναϊό δεν προφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας.

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς δεν χωράει κανένας εφησυχασμός ούτε για την «Όμικρον», ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές του ιού που μπορεί να εμφανιστούν.

Όπως προέκυψε και από το webinar που όπου συμμετείχαν καθηγητές του ΕΚΠΑ, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, αλλά θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού έναντι στον ιό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Eίπαμε για πλάκα πως ήταν αλιγάτορας»: Η ανατριχιαστική μαρτυρία για τη γυναίκα που κατασπαράχθηκε στη Φλόριντα

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές της 31χρονης Μπρίτανι Κλαρκ, η οποία έχασε τη ζωή της έπειτα από επίθεση αλιγάτορα σε ποτάμι της Φλόριντα μπροστά στα μάτια του συντρόφου της

Έκρηξη στα χρέη προς την Εφορία: Στα 114,6 δισ. οι οφειλές – Το 1/3 χαρακτηρίζεται ανεπίδεκτο είσπραξης

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Πάνω από 4,25 εκατ. οι οφειλέτες, μόλις 1 στα 15 ευρώ του πραγματικού χρέους βρίσκεται σήμερα σε ενεργή ρύθμιση

Απίστευτη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη: Πήγε για εγχείρηση ρουτίνας και έφυγε με εγκαύματα τρίτου βαθμού

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ένα χειρουργείο ρουτίνας κατέληξε σε βαριά εγκαύματα στα πόδια, ενώ κινδύνεψε να επεκταθούν και στα γενετικά της όργανα

Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία και έπαθε ανακοπή – Διασώστες την επανέφεραν στη ζωή

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ζαν Μένα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία στις ΗΠΑ και υπέστη καρδιακή ανακοπή

Δημιουργήθηκε ομάδα για τη διάσωση του λαγοκέφαλου – «Αξίζει προστασία και σεβασμό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Η αξία μιας ζωής δεν πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά από τη χρησιμότητα»

ΠΑΟΚ ‑ Μπέβερεν 4‑1: Τεσσάρα ο Δικέφαλος στο ανεπίσημο ντεμπούτο Λίσι, με κέφια ο Ζαφείρης

Αθλητικά Νέα Χτες
Εξαιρετική η πρώτη εντύπωση του νέου ΠΑΟΚ - ο Ντέλιας καθόρισε το πρώτο ημίχρονο

Μαρία Καρυστιανού: Η απάντησή της για το δημοσίευμα περί αγοράς ακινήτου μέσω fund– «Ούτε καν το θυμάμαι»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Μαρία Καρυστιανού έκανε λόγο για «εκβιασμούς», τους οποίους, όπως είπε, δεν αποδέχεται.

Η Μάρω Κοντού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο εβδομάδες

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός υπέστη κάκωση στο αριστερό ισχίο ύστερα από πέσιμο

Τι κρύβουν οι κόκκινοι φάκελοι του Πούτιν για το Καλίνινγκραντ ‑ ποιο είναι το μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, με παρόντες τους επικεφαλής FSB, Αμυνας και Εσωτερικών.

Η Ιταλία ψήνεται στον καύσωνα: 5 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Κόσμος Χτες
Κανόνια νερού έξω από το Κολοσσαίο για τους τουρίστες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 57 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις ‑ Ποινές φυλάκισης έως τρία έτη

Ελλάδα Χτες
Σε 28 καταδικασθέντες επιβλήθηκαν επίσης χρηματικές ποινές από 500 έως 8.000 ευρώ, με τριετή αναστολή στην εκτέλεση των ποινών