E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόβος και ερωτήματα για το αποτύπωμα της «Όμικρον»

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Δημοσίευση 18/1/2022 | 09:45

Φόβος και ερωτήματα για το αποτύπωμα της «Όμικρον»

Τα κρούσματα του κοροναϊού, μετά από πάνω από ένα εικοσαήμερο που η παραλλαγή «Όμικρον» τα έστειλε στα… ύψη, δείχνουν να έχουν πτωτική πορεία, αλλά οι υπόλοιποι δείκτες της πανδημίας ανησυχούν τους ειδικούς. Μόνο χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 101 νεκροί.

Μάλιστα, χθες ξεπεράσαμε και το «φράγμα» των 22.000 νεκρών από την πανδημία στην Ελλάδα, ένας τραγικός απολογισμός. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και δίνουν μάχη για τη ζωή τους είναι 672.

Ανησυχία για το αποτύπωμα της «Όμικρον»

Για την εξέλιξη της πανδημίας κι αν όντως βρισκόμαστε στο στάδιο της αποκλιμάκωσης μίλησαν στο MEGA ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος και ο πνευμονολόγος στο «Σωτηρία», Γιώργος Χειλάς.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα νοσοκομεία ξεκίνησαν με 5% Όμικρον και έφτασαν το 45%, με το υπόλοιπο 55% να σχετίζεται με τη Δέλτα. Ουσιαστικά, «Δέλτα» και «Όμικρον» συνυπάρχουν στα νοσοκομεία, όμως εκείνη που πιέζει το ΕΣΥ είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

«Ακόμα πιεζόμαστε πάρα πολύ. Ο ιός αλλάζει και δίνει νέες μεταλλάξεις κι εμείς αφήνουμε πολλά ρήγματα ανοσίας, οπότε βρίσκει την ευκαιρία και βλέπουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα με τους θανάτους. Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κοροναϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού».

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε πως ήταν μία «στρογγυλεμένη» σύσταση επειδή η υπερμεταδοτικότητα θα προκαλούσε προβλήματα σε δομές του κράτους, ενώ τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται και μετά από τις πέντε ημέρες.

Η «μάχη» ανάμεσα σε «Όμικρον» και «Δέλτα»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χειλά, πνευμονολόγο του νοσοκομείου «Σωτηρία», στην κοινότητα έχει επικρατήσει η «Όμικρον» σε ποσοστό 90%, όμως στα νοσοκομεία η «Δέλτα» και «Όμικρον» συνυπάρχουν σε ποσοστό 50-50.

«Πρόκειται για ηπιότερη νόσο που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό. Ο λόγος που αντέχει το σύστημα υγείας είναι επειδή έχουμε σοβαρή ποσόστωση εμβολιασμού και ηπιότερη νόσο. Κατά τη γνώμη μου η επόμενη ημέρα θα περνούσε από ένα «χρυσό παράθυρο», το οποία φαίνεται ότι το έχουμε: μία ηπιότερη μετάλλαξη και ποσόστωση εμβολιαστικής κάλυψης, που πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω με την τρίτη δόση».

Τώρα με την «Όμικρον» φάνηκε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο εμβολιασμός για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον κ. Χειλά να τονίζει πως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «φρέναραν» τη διασπορά του ιού.

Επιπλέον, ο κ. Χειλάς υπογράμμισε πως μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση ακόμα κι όταν νοσεί.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Κατά την εκτίμησή μου υπάρχει μία ρεαλιστική αισιοδοξία στη διαχείριση της πανδημίας μετά από δύο έτη», είπε.

Το μεγάλο ερώτημα για την «Όμικρον» και τους ανεμβολίαστους

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως η «Δέλτα» επιμένει και δεν αφήνει την «Όμικρον» να επικρατήσει καθολικά, ενώ περιέγραψε πως ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί υποφέρουν από βαριές πνευμονίες.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να ενισχύουμε την προσπάθεια όλων μας να εμβολιαστούμε. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη», δήλωσε.

«Όσοι συμπολίτες μας ήρθαν στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σωτηρία κι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με την αναμνηστική δόση, κι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και δεν νοσηλεύεται κανείς», κατέληξε ο κ. Χειλάς, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας πως η ηπιότερη «Όμικρον» ίσως και να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Η κρίσιμη παρατήρηση για την ήπια νόσηση

Από τη δική του μεριά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», εκτίμησε ότι πηγαίνουμε προς το τέλος της παραλλαγής Όμικρον και η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Επίσης, η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων «Όμικρον» και «Δέλτα» στην κοινότητα είναι 70%-80% «Όμικρον» και τα υπόλοιπα «Δέλτα», στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε επίσης ότι διαχρονικά στις πανδημίες παρατηρείται κάθε νέα παραλλαγή να είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη κι αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα και με τον κοροναϊό.

Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για να περάσουμε στη φάση της ενδημικότητας της νόσου και το μόνο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε την κρίσιμη παρατήρηση ότι η ήπια νόσηση από τον κοροναϊό δεν προφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας.

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς δεν χωράει κανένας εφησυχασμός ούτε για την «Όμικρον», ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές του ιού που μπορεί να εμφανιστούν.

Όπως προέκυψε και από το webinar που όπου συμμετείχαν καθηγητές του ΕΚΠΑ, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, αλλά θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού έναντι στον ιό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κεφαλονιά: Συνελήφθη και τρίτος για τον θάνατο της 19χρονης – Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη στο Αργοστόλι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη

Κοσμικός «χορός θανάτου»: Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες θα συγκρουστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια

Tech + Science Χτες
Αστρονόμοι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στο σύμπαν: δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κινούνται σε εξαιρετικά κοντινή τροχιά, λίγο πριν από μια πιθανή κοσμική συγχώνευση

Πολωνία: Bουλευτής σηκώνει στη Βουλή σημαία του Ισραήλ με σβάστικα – «Διαπράττει γενοκτονία»

Κόσμος Χτες
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή της Πολωνίας η ενέργεια βουλευτή της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να υψώσει ισραηλινή σημαία με ναζιστική σβάστικα, προκαλώντας οργή εντός και εκτός κοινοβουλίου

Μυτιλήνη: Στο «κόκκινο» οι αγρότες εξαιτίας του αφθώδους πυρετoύ ‑ Απέκλεισαν το λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και την οικονομική ασφυξία που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί την επιβίωσή τους

Ανακαινίζω ‑ Νοικιάζω: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα ‑ Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση

Οικονομία Χτες
Το νέο σχήμα θα καλύπτει ακίνητα έως 120 τετραγωνικά μέτρα

Fuel Pass: Τι να προσέξετε πριν κάνετε αίτηση ‑ Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Οικονομία Χτες
Ανοιχτή χωρίς περιορισμό ΑΦΜ η πλατφόρμα από την Παρασκευή

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά

Κόσμος Χτες
Το χρονικό της σύλληψης στο Φατίχ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Bloomberg: Το Ιράν καταθέτει νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής της ναυσιπλοϊας μέσω του Ορμούζ για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και οδήγησε μέχρι τη Σουηδία

Κόσμος Χτες
200 χιλιόμετρα οδήγησε ο ανήλικος το κλεμμένο λεωφορείο