E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ντύνεται» στα λευκά η χώρα, χιόνια και στα ορεινά της Αττικής

Έρχονται δύο ψυχρές εισβολές τη νέα εβδομάδα

Δημοσίευση 16/1/2022 | 20:11

«Ντύνεται» στα λευκά η χώρα, χιόνια και στα ορεινά της Αττικής

«Η μία εισβολή είναι σίγουρη, η δεύτερη πιθανή», λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος

Βουτιά 6-7 βαθμών Κλεσίου αναμένεται να καταγράψει ο υδράργυρος - Αναλυτικά οι περιοχές όπου προβλέπεται να χιονίσει
Εκτιμήσεις για χειμώνα που αναμένεται να μας δείξει τα «δόντια» του για τα καλά την ερχόμενη εβδομάδα κάνει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δύο ψυχρές εισβολές φαίνεται ότι θα απασχολήσουν ολόκληρη τη χώρα τη νέα εβδομάδα, η μία από τις οποίες είναι σίγουρη, ενώ η άλλη χαρακτηρίζεται ως πιθανή, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες.

Η ψυχρή εισβολή της Τρίτης-Τετάρτης

Η πρώτη ψυχρή εισβολή που θα επηρεάσει την Ελλάδα θα είναι γενικά μέτριας έντασης και όχι κάτι το ακραίο. Από την Τρίτη έως και την Τετάρτη θα μας επισκεφτούν ψυχρές αέριες μάζες από τις κεντρο-ανατολικές Βαλκανικές περιοχές και θα ρίξουν τον υδράργυρο κατά περίπου 6°C σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες της Δευτέρας. Για παράδειγμα, στην Αττική ενώ τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 14°C την Τρίτη θα υποχωρήσει στους 11-12°C και την Τετάρτη στους 8°C. Παρόμοια πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας πλην των δυτικών τμημάτων όπου δεν θα παρατηρηθεί αξιόλογη μεταβολή του υδραργύρου.

Περιοχές χιονοπτώσεων Τρίτης-Τετάρτης

Την Τρίτη το πρωί λίγες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειο-ανατολικού Αιγαίου. Δεν θα είναι όμως κάτι το αξιόλογο μιας και το "πέρασμα" αυτών των χιονοπτώσεων θα είναι πολύ γρήγορο και με πολύ τοπικά φαινόμενα. Θα χιονίσει και λίγο πιο πυκνά στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1000-1100 μέτρα ενδεικτικά.

Την Τετάρτη τα όποια φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα απασχολήσουν επιλεκτικά κάποια τμήματα της χώρας. Για παράδειγμα, από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή, θα χιονίσει τοπικά σε τμήματα της νότιας Χαλκιδικής (κυρίως στο Άγιο Όρος πάνω από τα 100-200 μέτρα, για πολύ λίγο όμως και πριν ξημερώσει), στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο για λίγο (σχεδόν και στα πεδινά), στις Σποράδες (πάνω από τα 200 μέτρα), στην Εύβοια (από τα 400 μέτρα), στην Βοιωτία (πάνω από τα 250 μέτρα) και στην Αττική (πάνω από τα 400-450 μέτρα), στις Κυκλάδες (από τα 600 μέτρα) και στην Κρήτη (από τα 700-800 μέτρα).

Είναι νωρίς για πρόγνωση, αλλά πιθανώς έρχεται έντονο κρύο και χιόνια από την Παρασκευή

Ενδεχόμενη είναι μια νέα ψυχρή εισβολή την ερχόμενη Παρασκευή. Φαίνεται, αυτή την ώρα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία δηλαδή, ότι από την Παρασκευή θα υποχωρήσει ραγδαία ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα και εν συνεχεία το Σάββατο και την Κυριακή και στις υπόλοιπες κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Φαίνεται επίσης, με τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι το κρύο που θα μας επηρεάσει θα συνοδεύεται και από υγρασία, δηλαδή ότι θα υπάρχει η υποστήριξη από υγρασία για να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Επίσης το κρύο θα είναι έντονο, δηλαδή, ενώ θα έχει προλάβει λίγο να ανέβει η θερμοκρασία την Πέμπτη και την Παρασκευή το μεσημέρι, γρήγορα θα ξανα υποχωρήσει κατά 7-8°C τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες.

Πιθανότητα κοντά στο 40-50%

Επειδή η πρόγνωση του καιρού για μετά από 6-7 μέρες αρχίζει και παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα, ξεκαθαρίζεται ότι η πιθανότητα να έρθει αυτή η πολύ έντονη ψυχρή εισβολή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι γύρω στο 40-45%. Μέσα στα επόμενα "τρεξίματα" των μοντέλων μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και έτσι το κρύο αυτό, είτε να έρθει πιο εξασθενημένο, είτε να φύγει προς την περιοχή της Τουρκίας, είτε να έρθει και όπως φαίνεται με κάποιες μικρές αλλαγές. Οπότε, αυτή την ώρα, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με απόλυτη ασφάλεια για την ακριβή κίνηση των πολύ ψυχρών αερίων μαζών του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Μέχρι της προσεχή Τετάρτη θα παραμένει απλώς ένας «ψηφιακός» χιονιάς

Αυτός ο χιονιάς του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα παραμείνει "ψηφιακός" έως και την Τετάρτη που έρχεται. Αν συνεχίσουν να εμμένουν τα προγνωστικά μοντέλα σε αυτό το σενάριο έως και την Τετάρτη, τότε η πιθανότητα να συμβεί θα είναι πολύ μεγάλη. Μέχρι τότε, απλά θα τον παρακολουθούμε στους υπολογιστές μας και θα αναλύουμε τους χάρτες μελετώντας την πιθανότητα να έρθει. Πολλά όμως μπορεί να αλλάξουν και γι'αυτό δεν θα πρέπει να κρατάμε ως δεδομένο ότι θα έρθει σίγουρα.

Αν έρθει όμως, σε πολλές περιοχές της χώρας, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα χιονίζει έως και τα παραθαλάσσια. Υπομονή και μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα γνωρίζουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλλιθέα: Η συγκλονιστική στιγμή που ένοικος φλεγόμενου σπιτιού πήδηξε από το μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 75χρονη πήδηξε από το μπαλκόνι κατόπιν παρότρυνσης περαστικών και διασώθηκε χωρίς σοβαρό τραυματισμό.

Σοκ στην Κύπρο: Δύο παιδιά 8 και 10 ετών βρέθηκαν νεκρά, κλειδωμένα μέσα σε αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες Φέρεται να είχαν αφεθεί για αρκετές ώρες μέσα στο όχημα χωρίς επίβλεψη

Λιβαδειά: Σπαραγμός από τον σύζυγο της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα – «Αν υπάρχει αμέλεια, θα το φτάσω μέχρι τέλους»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 35χρονη γέννησε ένα υγιές αγοράκι, αλλά λίγες ώρες μετά τον τοκετό κατέληξε εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών

Το άδοξο τέλος του «Αίολος Κεντέρης»: Η στιγμή που καταλήγει σε διαλυτήριο της Τουρκίας για παλιοσίδερα, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ταχύπλοο που άλλαξε την ακτοπλοΐα και πήρε το όνομά του από τον χρυσό Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη, ρυμουλκήθηκε στο τελευταίο του ταξίδι με προορισμό την παράλια πόλη Αλί Αγά, έξω από τη Σμύρνη

Νέο εντυπωσιακό βίντεο του Παναθηναϊκού από τα έργα στον Βοτανικό: «Βήμα‑βήμα προς το σπίτι»

Αθλητικά Νέα Χτες
Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Inside the Build» με τίτλο «Step by Step Towards Home», αποκαλύπτονται οι κερκίδες του νέου γηπέδου που σταδιακά παίρνουν μορφή και οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους

Φωτιά στην Καλλιθέα: Ο γιος του ηλικιωμένου ζευγαριού έσπασε σε κλάματα ‑ φοβόταν ότι οι γονείς του είχαν πάθει κακό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με ένα μικρόσωμο σκυλί αγκαλιά και απαρηγόρητος, ο γιος έφτασε στη συμβολή Αριστείδου και Αγίων Πάντων όπου φλεγόταν το κτίριο

«Βράζουν» στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα: Κλιματισμός στο κτήριο της Κομισιόν μόνο στα γραφεία της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για «επιστροφή στη φεουδαρχία» κατηγορούν την Ευρωπαία Επίτροπο οι εργαζόμενοι

Φωτιά τώρα σε διώροφο κτίριο στην Καλλιθέα, γυναίκα πήδηξε από το μπαλκόνι για να σωθεί, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιχειρούν 24 πυροσβέστες με οχτώ οχήματα - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή - Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι μέσα στο κτίριο

«Εγώ ζήτησα από την Τζάκρη να παραιτηθεί» λέει ο Κασσελάκης και δηλώνει ότι πλέον οι Δημοκράτες κινούνται στο φιλελεύθερο κέντρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Και επίσημα επήλθε το πολιτικό διαζύγιο Κασσελάκη - Τζάκρη - Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema ο πρόεδρος των Δημοκρατών είχε ζητήσει εδώ και ημέρες από την αντιπρόεδρό του να παραιτηθεί

Δύο συλλήψεις για τον αυτοπυροβολισμό της 43χρονης στο Σκοπευτήριο Μαλεβιζίου – «Το είχε προσχεδιάσει» λέει ο εκπαιδευτής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπό εξέταση το προσωρινό δελτίο αθλητικής ιδιότητας της γυναίκας – Διατάχθηκε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για την υπογραφή

Πυρκαγιά σε δάσος στο Αμμόνι Κορινθίας – Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

Ελλάδα Χτες
Εξήντα δύο πυροσβέστες, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης

Υπό έλεγχο η φωτιά σε ξενοδοχείο στην πλατεία Κάνιγγος ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρικό πατίνι που εξερράγη

Ελλάδα Χτες
Συντονισμένες προσπάθειες για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ενοίκων - 40χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εγκαύματα στα άκρα