E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ντύνεται» στα λευκά η χώρα, χιόνια και στα ορεινά της Αττικής

Έρχονται δύο ψυχρές εισβολές τη νέα εβδομάδα

Δημοσίευση 16/1/2022 | 20:11

«Ντύνεται» στα λευκά η χώρα, χιόνια και στα ορεινά της Αττικής

«Η μία εισβολή είναι σίγουρη, η δεύτερη πιθανή», λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος

Βουτιά 6-7 βαθμών Κλεσίου αναμένεται να καταγράψει ο υδράργυρος - Αναλυτικά οι περιοχές όπου προβλέπεται να χιονίσει
Εκτιμήσεις για χειμώνα που αναμένεται να μας δείξει τα «δόντια» του για τα καλά την ερχόμενη εβδομάδα κάνει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δύο ψυχρές εισβολές φαίνεται ότι θα απασχολήσουν ολόκληρη τη χώρα τη νέα εβδομάδα, η μία από τις οποίες είναι σίγουρη, ενώ η άλλη χαρακτηρίζεται ως πιθανή, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες.

Η ψυχρή εισβολή της Τρίτης-Τετάρτης

Η πρώτη ψυχρή εισβολή που θα επηρεάσει την Ελλάδα θα είναι γενικά μέτριας έντασης και όχι κάτι το ακραίο. Από την Τρίτη έως και την Τετάρτη θα μας επισκεφτούν ψυχρές αέριες μάζες από τις κεντρο-ανατολικές Βαλκανικές περιοχές και θα ρίξουν τον υδράργυρο κατά περίπου 6°C σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες της Δευτέρας. Για παράδειγμα, στην Αττική ενώ τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 14°C την Τρίτη θα υποχωρήσει στους 11-12°C και την Τετάρτη στους 8°C. Παρόμοια πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας πλην των δυτικών τμημάτων όπου δεν θα παρατηρηθεί αξιόλογη μεταβολή του υδραργύρου.

Περιοχές χιονοπτώσεων Τρίτης-Τετάρτης

Την Τρίτη το πρωί λίγες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειο-ανατολικού Αιγαίου. Δεν θα είναι όμως κάτι το αξιόλογο μιας και το "πέρασμα" αυτών των χιονοπτώσεων θα είναι πολύ γρήγορο και με πολύ τοπικά φαινόμενα. Θα χιονίσει και λίγο πιο πυκνά στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1000-1100 μέτρα ενδεικτικά.

Την Τετάρτη τα όποια φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα απασχολήσουν επιλεκτικά κάποια τμήματα της χώρας. Για παράδειγμα, από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή, θα χιονίσει τοπικά σε τμήματα της νότιας Χαλκιδικής (κυρίως στο Άγιο Όρος πάνω από τα 100-200 μέτρα, για πολύ λίγο όμως και πριν ξημερώσει), στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο για λίγο (σχεδόν και στα πεδινά), στις Σποράδες (πάνω από τα 200 μέτρα), στην Εύβοια (από τα 400 μέτρα), στην Βοιωτία (πάνω από τα 250 μέτρα) και στην Αττική (πάνω από τα 400-450 μέτρα), στις Κυκλάδες (από τα 600 μέτρα) και στην Κρήτη (από τα 700-800 μέτρα).

Είναι νωρίς για πρόγνωση, αλλά πιθανώς έρχεται έντονο κρύο και χιόνια από την Παρασκευή

Ενδεχόμενη είναι μια νέα ψυχρή εισβολή την ερχόμενη Παρασκευή. Φαίνεται, αυτή την ώρα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία δηλαδή, ότι από την Παρασκευή θα υποχωρήσει ραγδαία ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα και εν συνεχεία το Σάββατο και την Κυριακή και στις υπόλοιπες κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Φαίνεται επίσης, με τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι το κρύο που θα μας επηρεάσει θα συνοδεύεται και από υγρασία, δηλαδή ότι θα υπάρχει η υποστήριξη από υγρασία για να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Επίσης το κρύο θα είναι έντονο, δηλαδή, ενώ θα έχει προλάβει λίγο να ανέβει η θερμοκρασία την Πέμπτη και την Παρασκευή το μεσημέρι, γρήγορα θα ξανα υποχωρήσει κατά 7-8°C τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες.

Πιθανότητα κοντά στο 40-50%

Επειδή η πρόγνωση του καιρού για μετά από 6-7 μέρες αρχίζει και παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα, ξεκαθαρίζεται ότι η πιθανότητα να έρθει αυτή η πολύ έντονη ψυχρή εισβολή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι γύρω στο 40-45%. Μέσα στα επόμενα "τρεξίματα" των μοντέλων μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και έτσι το κρύο αυτό, είτε να έρθει πιο εξασθενημένο, είτε να φύγει προς την περιοχή της Τουρκίας, είτε να έρθει και όπως φαίνεται με κάποιες μικρές αλλαγές. Οπότε, αυτή την ώρα, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με απόλυτη ασφάλεια για την ακριβή κίνηση των πολύ ψυχρών αερίων μαζών του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Μέχρι της προσεχή Τετάρτη θα παραμένει απλώς ένας «ψηφιακός» χιονιάς

Αυτός ο χιονιάς του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα παραμείνει "ψηφιακός" έως και την Τετάρτη που έρχεται. Αν συνεχίσουν να εμμένουν τα προγνωστικά μοντέλα σε αυτό το σενάριο έως και την Τετάρτη, τότε η πιθανότητα να συμβεί θα είναι πολύ μεγάλη. Μέχρι τότε, απλά θα τον παρακολουθούμε στους υπολογιστές μας και θα αναλύουμε τους χάρτες μελετώντας την πιθανότητα να έρθει. Πολλά όμως μπορεί να αλλάξουν και γι'αυτό δεν θα πρέπει να κρατάμε ως δεδομένο ότι θα έρθει σίγουρα.

Αν έρθει όμως, σε πολλές περιοχές της χώρας, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα χιονίζει έως και τα παραθαλάσσια. Υπομονή και μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα γνωρίζουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Ελλάδα Χτες
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος Χτες
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα Χτες
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα Χτες
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή