E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ήρθε το αντιικό χάπι της Merck στην Ελλάδα ‑ Πώς θα χορηγείται

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες των αντιικών χαπιών της Merck

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2022 | 09:44

Ήρθε το αντιικό χάπι της Merck στην Ελλάδα ‑ Πώς θα χορηγείται

Λεπτομέρειες για τις θεραπείες των αντιικών χαπιών της Merck για τον κορωνοϊό έδωσε με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Όπως ανέφερε η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες και εξήγησε ότι μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.

Η θεραπεία έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στη χώρα μας, ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Η κυρία Γκάγκα εξηγεί ότι «στην παρούσα φάση της πανδημίας κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον η οποία - σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα - δεν είναι ευαίσθητη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγήθηκαν σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, με θετικά αποτελέσματα. Διεθνώς, λοιπόν, η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος».

Ο τρόπος χορήγησης της νέας θεραπείας

Η πλατφόρμα στην οποία οι γιατροί θα ανεβάζουν τα προς έγκριση αιτήματα για τη νέα θεραπεία με τα αντιικά χάπια, ενεργοποιήθηκε χθες και όπως εξηγεί η κα. Γκάγκα, η μολνουπιραβίρη μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους παράγοντες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο -με τα ίδια κριτήρια, όπως και για τα μονοκλωνικά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου (με θετικό αντιγονικό ή μοριακό τεστ). Η χορήγηση της θεραπείας θα εγκρίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ σε πρώτη φάση -και μέχρι να βγει η επίσημη άδεια- ο ασθενής θα υπογράφει έγγραφο συγκατάθεσης.

Μιλώντας αργότερα, στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» του OPEN, η κυρία Γκάγκα εξήγησε ότι η θεραπεία με το χάπι της Merck θα λαμβάνεται στο σπίτι.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκατα Γιάκονσιτς, διευθύνουσα σύμβουλος της Merck – MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» ότι το αντιικό χάπι θα μειώνει κατά 1/3 τις νοσηλείες και κατά 9 φορές τους θανάτους.

Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν η Όμικρον θα είναι η τελευταία μετάλλαξη

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλες οι επιστημονικές απόψεις συγκλίνουν στο ότι η Covid-19 θα εξελιχθεί σε μια ενδημική ιογενή νόσο, αλλά ακόμη δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν η Όμικρον θα είναι η τελευταία μετάλλαξη αυτού του ιού. «Σε όλο τον κόσμο, η διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα είναι μεγάλη γι' αυτό και βλέπουμε έξαρση κρουσμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να μην εφησυχάσουμε με το σκεπτικό των ήπιων συμπτωμάτων, να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν, να φοράμε σωστά τη μάσκα μας, να προσέχουμε τις επαφές μας και βέβαια να αξιοποιήσουμε όλοι το κύριο όπλο μας κατά του ιού, το εμβόλιο».

Η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στην Αττική θα περιλαμβάνει και την ειδικότητα της Παιδιατρικής

Η παραλλαγή Όμικρον αυξάνει τις νοσηλείες και το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει το σχεδιασμό του για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Η πίεση στο ΕΣΥ, είναι μεγάλη και παρατεταμένη, με τους ανθρώπους του να βιώνουν έντονη κόπωση ύστερα από δύο χρόνια τόσο εντατικής δουλειάς. Γι' αυτό, τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο, ενισχύοντας τις δυνάμεις του συστήματος. Τις τελευταίες μέρες έγιναν επιπλέον παρεμβάσεις και επεκτάθηκε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προχώρησε και νέα επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Ήδη έχουμε ζητήσει από τις δύο υγειονομικές περιφέρειες που είναι αρμόδιες για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να προσδιορίσουν τις πρόσθετες ανάγκες σε γιατρούς και εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει η επίταξη και στην Αττική. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα θα περιληφθεί και η ειδικότητα της Παιδιατρικής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων».

Αποτέλεσμα πολλών παραγόντων η υψηλή θνητότητα

Η κ. Γκάγκα απαντά και σε ερώτηση για τους αριθμούς θανάτων, λέγοντας ότι «η υψηλή θνητότητα λόγω Covid-19 μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού. Αυτό συνεπάγεται πολλά άτομα με πολλαπλά χρόνια προβλήματα, που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στην περίπτωση αναπνευστικής λοίμωξης. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συνεχείς ενημερώσεις από τους ειδικούς, πολλοί ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στο νοσοκομείο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολα αναστρέψιμη την κατάστασή τους.

Η μακρά παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - ως αποτέλεσμα και των παραπάνω - μπορεί επίσης να επιδεινώσει την πρόγνωση των ασθενών, σε συνδυασμό και με πιθανές συλλοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αντοχής των μικροβίων είναι υψηλά, εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης αντιβιοτικών».

Αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η μέρα η καραντίνα συνεχίζεται

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξηγεί τέλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το σκεπτικό της απόφασης της καραντίνας 5 ημερών, ξεκαθαρίζοντας ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η μέρα προφανώς η καραντίνα θα συνεχιστεί.

«Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό.

Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα 21.06.2026
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος 21.06.2026
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος 21.06.2026
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα 21.06.2026
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα

Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Ομπράντοβιτς ‑ Γιαννακόπουλος: «Ο βασιλιάς γύρισε»

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναλαμβάνει τον πάγκο του Παναθηναϊκού για τα επόμενα τρία χρόνια - Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή με κοινή φωτογραφία από το Σούνιο

Λαγοκέφαλοι: Πείραμα ψαρά αποκαλύπτει την κανιβαλιστική φύση τους ‑ Κατασπαράζονται μεταξύ τους

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το σοκαριστικό βίντεο ψαρά φέρνει στο φως την άγρια συμπεριφορά του τοξικού ψαριού

Κατεδαφίζεται εσπευσμένα το νέο αμφιθέατρο του Ζαππείου – ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Οι διοργανωτές επικαλούνται τεχνικά προβλήματα – Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις για τη σιδερένια κατασκευή που κάλυπτε το εμβληματικό κτίριο