E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάμε για μαύρο ρεκόρ: Σήμερα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά

Tι είπε ο υπουργός Υγείας

Δημοσίευση 28/12/2021 | 10:48

Πάμε για μαύρο ρεκόρ: Σήμερα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά

Περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά θα έχουμε σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα κυμανθεί πάνω από 15.000.

Πάνω από 15.000 αναμένεται να είναι τα κρούσματα σήμερα, που είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. 

Χθες είχαμε 9.284 κρούσματα. Τα διαθεσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron ενδεχομένως αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Αττική ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά οι νέοι οδηγούν την επιδημία κορωνοϊού, όπως είχε γίνει και το περασμένο καλοκαιρι με τη διαφορά, εκτός της εποχής, και της παραλλαγής που κυριαρχεί, καθώς τοτε ήταν η Δέλτα και τώρα η Omicron. Η μετάδοση του ιού στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες 18-59 ετών -κυρίως 18 έως 30- λόγω της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, τρία στα τέσσερα κρούσματα (75%) αφορούν άτομα ηλικίας 18-59 χρόνων, ενώ ένα στα πέντε (30%) είναι κάτω των 18 ετών. Αντίθετα, μόλις 6% της διασποράς αφορά ενήλικες 60 ετών και άνω.

«Οι γιορτινές ημέρες περνούν με τη σκιά της νέας μετάλλαξης, Όμικρον, και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και που έχουν διαπιστωθεί δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού» επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότιο Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με την παραλλαγή Όμικρον είναι μεν μικρότερος σε σύγκριση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι επίσης κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα της θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση, ενώ ο κίνδυνος από τις επαναλοιμώξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος και από τον αναφερόμενο έως τριπλάσιο.

«Η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» συμπλήρωσε η ειδικός.

Αν υποτεθεί ότι το νήμα των νέων μολύνσεων κορωνοϊού θα αρχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες, πράγμα που όλοι θεωρούν βέβαιο, οι ειδικοί θα έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στους σκληρούς επιδημιολογικους δείκτες, δηλαδή σε εισαγωγές ασθενών, διασωληνώσεις και θανάτους.

Αν και οι εισαγωγές νέων ασθενών το περασμένο 24ωρο ήταν κάτω από 400 και η κυριαρχία της Omicron εκτιμάται ότι θα σημάνει ηπιότερη νόσο COVID-19, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε πως η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, 4.365.000 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση (75,6% επί των δικαιούχων), ενώ από την αρχή της επιχείρησης "Ελευθερίας" έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 με πρώτη δόση (70,6%) και 7.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (66,4%).

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον περίπου 3.700 ασθενείς. Ένας στους 3 με λοίμωξη covid νοσηλεύεται στην Αττική. Σημαντικός αριθμός ασθενών βρίσκεται στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, περίπου 1.300 ασθενείς. Άλλοι 800 ασθενείς βρίσκονται στην Κρήτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θάνατος 4χρονου: «Τον κρατούσα μπροστά στη γουρούνα όταν πέσαμε» είπε ο θείος του

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην Αχαΐα: Τι κατέθεσε ο θείος του 4χρονου

Το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της κλιματικής πολιτικής του Τραμπ

Κόσμος Χτες
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των εκπομπών τις επόμενες δέκα χρόνια λόγω της πολιτικής Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει 1,3 εκατομμύρια θανάτους από θερμοκρασίες έως το 2115

Κορυδαλλός: Σωφρονιστικός υπάλληλος έβγαλε κρατούμενο από τη φυλακή για να του φτιάξει το αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει κατηγορηθεί για δύο δολοφονίες ηλικιωμένων σε περιοχή της νοτίου Ελλάδας - Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τον έβγαλε από τη φυλακή χωρίς να ενημερώσει κανέναν

Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Η Πλεύση χάνει από την πρώτη γραμμή της τον πιο πολύτιμο πυλώνα

Πολιτική Χτες
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια την παραίτηση του Διαμαντή Καραναστάση από το βουλευτικό του αξίωμα.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του Σπύρου Μαρτίκα με τον αρχηγό της εγληματικής οργάνωσης – Τι κατέγραψε ο κοριός της ΕΛΑΣ

Ελλάδα Χτες
Μια από τις πιο αποκαλυπτικές στιγμές καταγράφηκε ανήμερα των Φώτων του 2025

Θεσσαλονίκη ‑ Σίνδος σε 11 λεπτά με μόνο 1 ευρώ ‑ Πρεμιέρα για τα έξι νέα δρομολόγια του Προαστιακού

Ελλάδα Χτες
Τα συνολικά 17 δρομολόγια προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και μειώνουν σημαντικά τους χρόνους αναμονής

Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου της Πάτρας

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία

Σε συναγερμό η Πολωνία: Στέλνει 10.000 στρατιώτες σε κρίσιμες υποδομές ‑ Φοβάται χτύπημα τα Χριστούγεννα

Κόσμος Χτες
Προειδοποιήσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας ενόψει της εορταστικής περιόδου - Νωρίτερα η Βαρσοβία διέταξε την εσπευσμένη απογείωση πολωνικών και συμμαχικών μαχητικών, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία

Η τρομακτική στιγμή που ένοπλοι εισβάλουν σε εκκλησία στη Νιγηρία

Κόσμος Χτες
Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα προτού διαφύγουν

Καρέ ‑ καρέ ο ξυλοδαρμός του 58χρονου στον Νέο Κόσμο, που τον οδήγησε στο θάνατο

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό βίντεο - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 29χρονο που σκότωσε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Ελλάδα Χτες
Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 80% των δραστών άνδρες