E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάμε για μαύρο ρεκόρ: Σήμερα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά

Tι είπε ο υπουργός Υγείας

Δημοσίευση 28/12/2021 | 10:48

Πάμε για μαύρο ρεκόρ: Σήμερα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά

Περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά θα έχουμε σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα κυμανθεί πάνω από 15.000.

Πάνω από 15.000 αναμένεται να είναι τα κρούσματα σήμερα, που είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. 

Χθες είχαμε 9.284 κρούσματα. Τα διαθεσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron ενδεχομένως αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Αττική ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά οι νέοι οδηγούν την επιδημία κορωνοϊού, όπως είχε γίνει και το περασμένο καλοκαιρι με τη διαφορά, εκτός της εποχής, και της παραλλαγής που κυριαρχεί, καθώς τοτε ήταν η Δέλτα και τώρα η Omicron. Η μετάδοση του ιού στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες 18-59 ετών -κυρίως 18 έως 30- λόγω της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, τρία στα τέσσερα κρούσματα (75%) αφορούν άτομα ηλικίας 18-59 χρόνων, ενώ ένα στα πέντε (30%) είναι κάτω των 18 ετών. Αντίθετα, μόλις 6% της διασποράς αφορά ενήλικες 60 ετών και άνω.

«Οι γιορτινές ημέρες περνούν με τη σκιά της νέας μετάλλαξης, Όμικρον, και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και που έχουν διαπιστωθεί δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού» επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότιο Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με την παραλλαγή Όμικρον είναι μεν μικρότερος σε σύγκριση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι επίσης κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα της θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση, ενώ ο κίνδυνος από τις επαναλοιμώξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος και από τον αναφερόμενο έως τριπλάσιο.

«Η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» συμπλήρωσε η ειδικός.

Αν υποτεθεί ότι το νήμα των νέων μολύνσεων κορωνοϊού θα αρχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες, πράγμα που όλοι θεωρούν βέβαιο, οι ειδικοί θα έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στους σκληρούς επιδημιολογικους δείκτες, δηλαδή σε εισαγωγές ασθενών, διασωληνώσεις και θανάτους.

Αν και οι εισαγωγές νέων ασθενών το περασμένο 24ωρο ήταν κάτω από 400 και η κυριαρχία της Omicron εκτιμάται ότι θα σημάνει ηπιότερη νόσο COVID-19, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε πως η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, 4.365.000 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση (75,6% επί των δικαιούχων), ενώ από την αρχή της επιχείρησης "Ελευθερίας" έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 με πρώτη δόση (70,6%) και 7.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (66,4%).

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον περίπου 3.700 ασθενείς. Ένας στους 3 με λοίμωξη covid νοσηλεύεται στην Αττική. Σημαντικός αριθμός ασθενών βρίσκεται στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, περίπου 1.300 ασθενείς. Άλλοι 800 ασθενείς βρίσκονται στην Κρήτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα του Νίστρουπ στους φιλάθλους με το βλέμμα στο μέλλον

E-Daily 3.Left 16.06.2026
Μίλησε και στα ελληνικά ο Δανός προπονητής

ΗΠΑ – Ιράν: Η συμφωνία θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να πουλά ξανά πετρέλαιο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η νέα συμφωνία αποκλιμάκωσης ΗΠΑ - Ιράν προβλέπει άμεση χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης

Ο εγκέφαλός μας δεν έχει σχεδιαστεί για τόσο πολλές κακές ειδήσεις

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Εκθέσεις και έρευνες παρουσιάζουν το αποτύπωμα των αρνητικών ειδήσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Εμμανουήλ Καραλής: Πρωτιά στην Οστράβα με άλμα στα 5,82μ, βίντεο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο Εμμανουήλ Καραλής είχε και τρεις άκυρες στα 6μ

Μουντιάλ 2026: 13.000 οπαδοί της Αργεντινής αποκλείστηκαν λόγω απλήρωτης διατροφής

E-Daily 3.Left 16.06.2026
Δεν τους επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα

Μουντιάλ 2026: Το χειρότερο ξεκίνημα της Νότιας Αμερικής εδώ και 52 χρόνια

E-Daily 3.Left 16.06.2026
Προβληματισμός για την εικόνα των ομάδων της

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τήνος και Αλόννησος

Ελλάδα 16.06.2026
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, η Τήνος και η Αλόννησος τίθενται για τους επόμενους τρεις μήνες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας.

Επίδομα αδείας: Τι αλλάζει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού ‑ Πότε θα καταβληθεί

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας και πώς υπολογίζεται

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία για την έκπτωση 3%

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Ο Σταύρος Φλώρος συγκλονίζει: Έκανα χειρουργείο που είχε σοβαρή επιπλοκή, είχα εσωτερική αιμορραγία

E-Daily 3.Left 16.06.2026
«Πέρασα την πιο δύσκολη βδομάδα της αποκατάστασής μου μέχρι στιγμής», είπε ακόμα, αναφέροντας ότι χρειάστηκε να κάνει και δεύτερο χειρουργείο