E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από αύριο

Η ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων ξανά και η εγγύτητα που φέρνουν οι γιορτινές ημέρες, οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς να πάρουν τα νέα μέτρα.

Δημοσίευση 23/12/2021 | 21:31

Οπως προκύπτει από συζητήσεις με μέλη της επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη της πανδημίας, - και δη η μετάλλαξη Όμικρον - τα αυξημένα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και τα θύματα που αυξάνονται καθημερινά, καθώς περάσαμε τους 20.000 νεκρούς, ήταν τα στοιχεία που χτύπησαν καμπανάκι και φτάσαμε στην ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Οι ειδικοί βλέπουν ότι πλέον έχει σταματήσει η ύφεση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και προκύπτει ξανά ανοδική πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 71 θανάτους και 665 διασωληνωμένους.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη διασπορά στην Αττική προκάλεσε συναγερμό. Μόνο σήμερα εντοπίστηκαν πάνω από 2.500 κρούσματα στην περιφέρεια, ενώ το κέντρο της Αθήνας αριθμεί σχεδόν 1.000 κρούσματα (916).

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας, έχει πέσει στα 33 έτη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας στις νεότερες ηλικίες.

Ζαούτης: 33 κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα, άλλα 98 «ύποπτα»
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεμιστοκλής Ζαούτης, στη χώρα μας, έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα. Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις τρεις ημέρες.

Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς «έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από τη Δελτα. Οπότε, λάβαμε την απάντησή μας».

Πλεύρης: «Μας προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική»
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ για 3,5 εβδομάδες είχαμε συνεχώς πτώση των κρουσμάτων, τις τρεις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια αύξηση και αυτή η αύξηση οφείλεται καθαρά στην Αττική».

Οπως πρόσθεσε, «σήμερα η Αττική έχει μια αύξηση 90%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα την ίδια ημέρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: Είτε πίσω από τη Δέλτα κρύβεται η Όμικρον και άρα έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα είτε λόγω του ότι υπάρχει συγχρωτισμός λόγω των ημερών των εορτών παρατηρείται μια αύξηση της Δέλτα. Και τα δύο είναι ανησυχητικά, οπότε τα παρακολουθούμε», .

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πίεση στις εισαγωγές. Δηλαδή στην Αττική, οι εισαγωγές είναι λιγότερες από τα εξιτήρια».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων, τονίζοντας πως θα υπάρξει πιο αυστηρό πλαίσιο από τις 3 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά έχουν να κάνουν κυρίως με τη διασκέδαση. «Η συζήτηση θα έχει να κάνει με το ωράριο και με τη δυνατότητα της διασκέδασης. Θα μας εισηγηθεί η Επιτροπή ακριβώς θα είναι. Έχει να κάνει και με την τηλεργασία που θα αυξηθεί στα νούμερα που είναι απαραίτητα. Και επίσης, έχει να κάνει με τη λοιπή ψυχαγωγία και αναφερόμαστε στα αθλητικά γεγονότα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, είπε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας. «Αν βέβαια χρειαστεί μπορούμε να δούμε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».

Σάμος: «Καζάνι που βράζει» για 300 νέους λαθρομετανάστες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τοπικοί φορείς κατά Πλεύρη

Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός 45χρονος τουρίστας έπειτα από πτώση σε δύσβατο σημείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στελέχη του Λιμενικού

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις μωβ μέδουσες

Τρεις νεκρές αρκούδες σε ένα 24ωρο σε Φλώρινα και Κοζάνη: Οι δύο φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα Χτες
Ο θάνατος του άλλου ζώου φέρεται να προήλθε από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος