E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από αύριο

Η ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων ξανά και η εγγύτητα που φέρνουν οι γιορτινές ημέρες, οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς να πάρουν τα νέα μέτρα.

Δημοσίευση 23/12/2021 | 21:31

Οπως προκύπτει από συζητήσεις με μέλη της επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη της πανδημίας, - και δη η μετάλλαξη Όμικρον - τα αυξημένα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και τα θύματα που αυξάνονται καθημερινά, καθώς περάσαμε τους 20.000 νεκρούς, ήταν τα στοιχεία που χτύπησαν καμπανάκι και φτάσαμε στην ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Οι ειδικοί βλέπουν ότι πλέον έχει σταματήσει η ύφεση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και προκύπτει ξανά ανοδική πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 71 θανάτους και 665 διασωληνωμένους.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη διασπορά στην Αττική προκάλεσε συναγερμό. Μόνο σήμερα εντοπίστηκαν πάνω από 2.500 κρούσματα στην περιφέρεια, ενώ το κέντρο της Αθήνας αριθμεί σχεδόν 1.000 κρούσματα (916).

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας, έχει πέσει στα 33 έτη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας στις νεότερες ηλικίες.

Ζαούτης: 33 κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα, άλλα 98 «ύποπτα»
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεμιστοκλής Ζαούτης, στη χώρα μας, έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα. Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις τρεις ημέρες.

Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς «έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από τη Δελτα. Οπότε, λάβαμε την απάντησή μας».

Πλεύρης: «Μας προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική»
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ για 3,5 εβδομάδες είχαμε συνεχώς πτώση των κρουσμάτων, τις τρεις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια αύξηση και αυτή η αύξηση οφείλεται καθαρά στην Αττική».

Οπως πρόσθεσε, «σήμερα η Αττική έχει μια αύξηση 90%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα την ίδια ημέρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: Είτε πίσω από τη Δέλτα κρύβεται η Όμικρον και άρα έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα είτε λόγω του ότι υπάρχει συγχρωτισμός λόγω των ημερών των εορτών παρατηρείται μια αύξηση της Δέλτα. Και τα δύο είναι ανησυχητικά, οπότε τα παρακολουθούμε», .

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πίεση στις εισαγωγές. Δηλαδή στην Αττική, οι εισαγωγές είναι λιγότερες από τα εξιτήρια».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων, τονίζοντας πως θα υπάρξει πιο αυστηρό πλαίσιο από τις 3 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά έχουν να κάνουν κυρίως με τη διασκέδαση. «Η συζήτηση θα έχει να κάνει με το ωράριο και με τη δυνατότητα της διασκέδασης. Θα μας εισηγηθεί η Επιτροπή ακριβώς θα είναι. Έχει να κάνει και με την τηλεργασία που θα αυξηθεί στα νούμερα που είναι απαραίτητα. Και επίσης, έχει να κάνει με τη λοιπή ψυχαγωγία και αναφερόμαστε στα αθλητικά γεγονότα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, είπε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας. «Αν βέβαια χρειαστεί μπορούμε να δούμε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μασκ στο Νταβός: «Σύντομα τα ρομπότ θα υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπων» ‑ Το «καρφί» για Τραμπ

Κόσμος Χτες
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Έλον Μασκ στο Νταβός

ΠΑΟΚ – Μπέτις 2‑0: Προκρίθηκε με γκολάρα και με μπαλάρα!

Αθλητικά Νέα Χτες
Tην τελευταία αγωνιστική στη Λιόν... ρέστα 8άδας!

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκρό ηλικιωμένο ζευγάρι και τα σκυλιά τους από διαρροή υγραερίου

Ελλάδα Χτες
Ένας άνδρας και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους

Καθίζηση οδοστρώματος στον Πειραιά: Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οριστεί για να αποφύγουν την περιοχή αυτή

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ οδηγούσε και άφησε την τελευταία του πνοή

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για 68χρονο άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός πλησίον του αυτοκινήτου του

Έπεσε το X – Δεν φορτώνει η πλατφόρμα σε εκατομμύρια χρήστες

Tech + Science Χτες
Πρόβλημα λειτουργίας του Twitter (νυν X) στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο

Ισπανία: Βρέθηκαν ακόμη δύο σοροί ‑ Στους 45 οι νεκροί

Κόσμος Χτες
«Θεωρητικά, πρόκειται για τους δύο νεκρούς που δεν είχαν βρεθεί ακόμη», εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Ο Μπάρον μου έσωσε τη ζωή»: Ο γιος του Τραμπ είδε έναν αθλητή πολεμικών τεχνών να χτυπά γυναίκα και σήμανε συναγερμό

Κόσμος Χτες
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου επικοινώνησε με τις βρετανικές αρχές

Παράσυρση ηλικιωμένης στη Γλυφάδα: Σπαρακτικό κλάμα παιδιού ‑ «Πού πάει η μαμά;»

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγω μέτρα από το σημείο που έχασε τη ζωή της η 56χρονη

Τουρκία: Νοσοκόμα κακοποίησε βρέφος που βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα και το άφησε ανάπηρο

Κόσμος Χτες
Η νοσοκόμα χτυπούσε το μωρό στο κεφάλι άρχισε να κλαίει και στη συνέχεια σφίγγει το πόδι του και το τραβάει προς το μέρος της

«Τα ‘χωσε» ο Ζελένσκι στην Ευρώπη από το Νταβός: Ζούμε μια ατελείωτη «Μέρα της Μαρμότας»

Κόσμος Χτες
«Ένας χρόνος πέρασε και τίποτα δεν έχει αλλάξει» - «Αν ο Πούτιν αποφασίσει να καταλάβει τη Λιθουανία ή να πλήξει την Πολωνία, ποιος θα απαντήσει;» διερωτήθηκε