E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από αύριο

Η ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων ξανά και η εγγύτητα που φέρνουν οι γιορτινές ημέρες, οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς να πάρουν τα νέα μέτρα.

Δημοσίευση 23/12/2021 | 21:31

Οπως προκύπτει από συζητήσεις με μέλη της επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη της πανδημίας, - και δη η μετάλλαξη Όμικρον - τα αυξημένα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και τα θύματα που αυξάνονται καθημερινά, καθώς περάσαμε τους 20.000 νεκρούς, ήταν τα στοιχεία που χτύπησαν καμπανάκι και φτάσαμε στην ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Οι ειδικοί βλέπουν ότι πλέον έχει σταματήσει η ύφεση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και προκύπτει ξανά ανοδική πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 71 θανάτους και 665 διασωληνωμένους.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη διασπορά στην Αττική προκάλεσε συναγερμό. Μόνο σήμερα εντοπίστηκαν πάνω από 2.500 κρούσματα στην περιφέρεια, ενώ το κέντρο της Αθήνας αριθμεί σχεδόν 1.000 κρούσματα (916).

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας, έχει πέσει στα 33 έτη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας στις νεότερες ηλικίες.

Ζαούτης: 33 κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα, άλλα 98 «ύποπτα»
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεμιστοκλής Ζαούτης, στη χώρα μας, έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα. Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις τρεις ημέρες.

Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς «έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από τη Δελτα. Οπότε, λάβαμε την απάντησή μας».

Πλεύρης: «Μας προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική»
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ για 3,5 εβδομάδες είχαμε συνεχώς πτώση των κρουσμάτων, τις τρεις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια αύξηση και αυτή η αύξηση οφείλεται καθαρά στην Αττική».

Οπως πρόσθεσε, «σήμερα η Αττική έχει μια αύξηση 90%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα την ίδια ημέρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: Είτε πίσω από τη Δέλτα κρύβεται η Όμικρον και άρα έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα είτε λόγω του ότι υπάρχει συγχρωτισμός λόγω των ημερών των εορτών παρατηρείται μια αύξηση της Δέλτα. Και τα δύο είναι ανησυχητικά, οπότε τα παρακολουθούμε», .

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πίεση στις εισαγωγές. Δηλαδή στην Αττική, οι εισαγωγές είναι λιγότερες από τα εξιτήρια».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων, τονίζοντας πως θα υπάρξει πιο αυστηρό πλαίσιο από τις 3 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά έχουν να κάνουν κυρίως με τη διασκέδαση. «Η συζήτηση θα έχει να κάνει με το ωράριο και με τη δυνατότητα της διασκέδασης. Θα μας εισηγηθεί η Επιτροπή ακριβώς θα είναι. Έχει να κάνει και με την τηλεργασία που θα αυξηθεί στα νούμερα που είναι απαραίτητα. Και επίσης, έχει να κάνει με τη λοιπή ψυχαγωγία και αναφερόμαστε στα αθλητικά γεγονότα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, είπε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας. «Αν βέβαια χρειαστεί μπορούμε να δούμε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξάνθη: 46χρονος έχασε τη ζωή του σε πτώση από τον τρίτο όροφο

Ελλάδα 01.04.2026
Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Ο Γιαμάλ καταγγέλλει ρατσιστικά συνθήματα οπαδών

Αθλητικά Νέα 01.04.2026
«Το ποδόσφαιρο είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να προσβάλλουμε τους ανθρώπους»

Πάσχα 2026: Ποιες οι τιμές στο εορταστικό τραπέζι

Οικονομία 01.04.2026
Πώς αλλάζουν οι αγορές των Ελλήνων - Ποιες οι τιμές σε αρνί, τσουρέκι και αυγά

Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί που ανέβαζαν βίντεο με σούζες στα social media

Ελλάδα 01.04.2026
Στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν δύο βαν, ένα εκ των οποίων αφίχθηκε από τη Ρόδο, εντός των οποίων βρέθηκαν οι μοτοσυκλέτες

Κλειστά την Πέμπτη όλα τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της αφρικανικής σκόνης

Ελλάδα 01.04.2026
Το μέτρο έρχεται ως συνέχεια των επιμέρους αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί

Έδειραν και μαχαίρωσαν 19χρονο στην Γλυφάδα για να του κλέψουν το κινητό, πώς τον κατέβασαν από το σπίτι του

Ελλάδα 01.04.2026
Συνελήφθησαν δύο άτομα - Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

«Ξεκινάμε» ‑ Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε το κόμμα της

Ελλάδα 01.04.2026
«Είμαστε ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών που γεννιέται από τη βάση, από την κοινή μας ανάγκη να έρθει επιτέλους η αλλαγή» υποστηρίζει

Ανδρας έσπρωξε επιβάτη στις ράγες λίγο πριν φτάσει το τρένο στο Σιάλτ, συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος 01.04.2026
Ο 26χρονος που συνελήφθη είπε στην αστυνομία ότι ο άνδρας στο βίντεο ήταν κάποιος που «ίσως του έμοιαζε» ή «ο δίδυμος αδελφός μου που δεν έχω»

Σκηνές τρόμου σε γαμήλιο γλέντι στο Μενίδι: Ξυλοκόπησαν καλεσμένο και τον έσυραν στην πίστα

Ελλάδα 01.04.2026
Σοκαριστικό βίντεο - Το θύμα νοσηλεύεται με κρίσιμη κατάσταση λόγω κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών, και οι Αρχές διερευνούν την υπόθεση με πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων

Κακοκαιρία «Erminio»: Νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ‑ Μείνετε μέσα και ανάψτε τα φώτα

Ελλάδα 01.04.2026
Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας

Νεκρός εντοπίστηκε 26χρονος που ήταν αγνοούμενος στην Χαλκιδική

Ελλάδα 01.04.2026
Τον 26χρονο αναζητούσε τις τελευταίες ώρες η μητέρα του