LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Έξι υποχρεώσεις που μετατίθενται στο 2022

«Ανάσα» σε φορολογουμένους που έχουν εκκρεμότητες

Δημοσίευση 22/12/2021 | 09:23

Εφορία: Έξι υποχρεώσεις που μετατίθενται στο 2022

Χρονικές «ανάσες» σε φορολογουμένους που έχουν εκκρεμότητες με ακίνητα, εισοδήματα, οφειλές και αυτοκίνητα βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών μετά τις πιέσεις και τη βροχή αιτημάτων που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο από την αγορά.

Πρόκειται για υποθέσεις που «τρέχουν» και εκπνέουν σε 10 ημέρες και αφορούν αδήλωτα τετραγωνικά, τέλη κυκλοφορίας, τροποποιητικές δηλώσεις, χρέη πανδημίας και βεβαίωση μηχανικού αντί για ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Ηδη η κυβέρνηση έχει δώσει στους φορολογουμένους μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για μεταβιβάσεις ακινήτων, αποπληρωμή επιστρεπτέας προκαταβολής και εξαργύρωση των «κουπονιών» των παγίων δαπανών με φόρους και ασφαλιστικές οφειλές, υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» ενώ έχει παρατείνει κατά ένα τρίμηνο το πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δέχεται καταιγισμό αιτημάτων για παρατάσεις στην εκπλήρωση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα.

Οι λογιστές πιέζουν και ζητούν παράταση δύο μηνών για την υποβολή χειρόγραφων και ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν αναδρομικές αποδοχές συνταξιούχων και αγροτικές αποζημιώσεις μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν παράταση για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και της βεβαίωσης μηχανικού αντί της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά τρίμηνη παράταση στον χρόνο έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις, ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται το αίτημα για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά τα αιτήματα και δεν αποκλείει να δοθούν παρατάσεις στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις.

Ποιες παρατάσεις έχουν δοθεί

Οι παρατάσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής:

1. Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν συμβόλαια αγοραπωλησίας, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων έως 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις θα έχουν υποβληθεί στις ΔΟΥ έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ανάσα ρευστότητας παίρνουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο την περίοδο της πανδημίας. Η πρώτη από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου 2022 αντί στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Οσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό για να κερδίζουν έκπτωση 15% έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου 2022 αντί τις 31 Δεκεμβρίου 2021 που προβλεπόταν αρχικά.

3. Πάγιες δαπάνες: Για ακόμα 6 μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2022, περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα μπορούν να συμψηφίσουν τα «πιστωτικά» που έχουν λάβει με οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η παράταση δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να διαθέσουν το ποσό που απομένει για τον συμψηφισμό με φόρους και εισφορές του 2022.

4. Συν-Εργασία: Παρατείνεται ο μηχανισμός Συν-Εργασία έως τις 31 Μαρτίου του 2022, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο μηχανισμός αφορά μόνο επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Οκτωβρίου 2021), 36.500 εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι στον μηχανισμό που προβλέπει ενίσχυση 60% επί του μισθού που αντιστοιχεί στον χρόνο για τον οποίο ο εργαζόμενος δεν απασχολείται και επιδότηση του 100% των εισφορών.

5. «Κουρεμένα» ενοίκια: Νέες προθεσμίες για υποβολή δηλώσεων COVID για υπεκμισθώσεις ακινήτων καθόρισε η ΑΑΔΕ προκειμένου να τρέξει η διαδικασία αποζημίωσης των φορολογουμένων.

Ειδικότερα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή:

– Από την 21η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τη 10η Ιανουαρίου 2022, οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση COVID» ή/και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

– Από την 11η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 21η Ιανουαρίου 2022, οι υπεκμισθωτές ακινήτων δύνανται να υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση COVID» για τους παραπάνω μήνες.

6. «Πόθεν έσχες»: Παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου 2022 για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Ποιες παρατάσεις εξετάζονται
Τα αιτήματα για παρατάσεις που δέχεται η κυβέρνηση αφορούν:

1. Τροποποιητικές δηλώσεις: Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 εκπνέει κανονικά η προθεσμία για την υποβολή χειρόγραφων και ηλεκτρονικών δηλώσεων για αναδρομικές αποδοχές, με τους λογιστές να ζητούν δίμηνη παράταση λόγω των προβλημάτων που εντοπίζονται στις βεβαιώσεις που εκδίδουν οι φορείς πληρωμής.

2. Τέλη κυκλοφορίας 2022 – ψηφιακή κατάθεση πινακίδων: Η προθεσμία λήγει την τελευταία ημέρα του 2021 και το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης είναι ανοιχτό.

3. Αδήλωτα τετραγωνικά: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αλλά η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη ζητήσει να παραταθεί η λειτουργία της.

4. Χρέη πανδημίας: Με χαμηλές ταχύτητες εξελίσσεται η ρύθμιση των 36-72 δόσεων με τον χρόνο για την υποβολή της αίτησης να λήγει στο τέλος του μήνα. Η αγορά ζητάει τρίμηνο «πάγωμα» της αποπληρωμής των κορωνοχρεών.

5. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Παράταση της βεβαίωσης μηχανικού θέλει η ΠΟΜΙΔΑ για να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κομισιόν: Συμφωνία για κοινή αγορά από τους 27 αερίου, LNG και υδρογόνου

Σήμερα
300 δισ. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Λονδίνο: Βρέθηκαν περιττώματα ποντικών στο «πιο ρομαντικό εστιατόριο» της πόλης

Σήμερα
Πρόκειται για εστιατόριο με γαλλική κουζίνα το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πλέον έχει εξαλείψει τα τρωκτικά από τους χώρους του

Νίκος Μιχαλολιάκος: Εκτός ΜΕΘ μετά από δύο μήνες νοσηλείας με κορωνοϊό

Σήμερα
Ο καταδικασμένος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» θα συνεχίσει τη νοσηλεία στην Πνευμονολογική Κλινική

Κλιματικός νόμος: Tι αλλάζει σε κτίρια, οχήματα, νησιά και δήμους

Σήμερα
Από το 2028 τέλος η ενέργεια από λιγνίτη

Αποκλεισμός Ρώσου αθλητή με το Ζ στη στολή του: Δείτε την επίμαχη στιγμή

Σήμερα
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία γυμναστικής τιμώρησε με αποκλεισμό ενός έτους τον Ιβάν Κούλιακ

Μεγάλη φωτιά στο Καματερό: Στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους

Σήμερα
Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Συντριβή Boeing στην Κίνα: Σκόπιμη φαίνεται πως ήταν η βουτιά του αεροσκάφους

Σήμερα
Πληροφορίες κάνουν λόγο για «ανθρώπινο χέρι» πίσω από την τραγωδία με τους 132 νεκρούς

Καθηγήτρια έκανε σeξ με μαθήτρια και συνελήφθη όταν την κάρφωσε ο σύζυγός της

Σήμερα
Της απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για σeξουαλική δραστηριότητα με μια 17χρονη μαθήτρια του Λυκείου του Γουίλμινγκτον

Δίκη Τοπαλούδη: Στις 20 Μαΐου η απόφαση για τις ποινές των κατηγορουμένων

Σήμερα
Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων συνηγόρων υπεράσπισης σήμερα το πρωί, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα εκδώσει την απόφασή του την Παρασκευή

Έκλεψαν τη χάλκινη προτομή του Στέλιου Καζαντζίδη στη Νέα Ιωνία

Σήμερα
Η προτομή είχε στηθεί το 2006 και δίπλα έφερε μια μικρή επιγραφή με τα λόγια: «Η ζωή μου όλη»
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.